Не порода, а характер: как да възпиташ куче с любов

Антон Михайлов

© Юлия Лазарова

Антон МихайловПо-добре поощрение, отколкото наказание, смята Антон Михайлов, който се занимава с поведението на кучетата и по-скоро с проблемите, които поведението създава на стопаните.


Той прави връзка между ранното възпитание при децата и при кучетата. "Ако отидете на една детска площадка, ще чуете: "Не там! Слез! Спри да правиш това нещо! Не така, ще се пребиеш!" Никой не казва "Леле, колко съм впечатлен, че се качи по пързалката. Спомняш ли си, че оня ден не можеше? Това е велико! Дай да ти стисна ръката и после ще ходим да ти взема един сладолед" – което вече има съвсем друг емоционален заряд. В случая детето или кучето ще придобие самочувствие, увереност как да общува със средата. А самочувствието е приятел на спокойствието, а спокойствието е майка на успеха в градска среда", казва той.


Антон Михайлов е основател на училището за кучета и стопани Citydogs.bg и платформата за образователни събития в сферата на обучението и поведението на кучета "Академия за стопани". Има 3 кучета – две осиновени и едно така наречено работно куче, с което се занимава малко по-сериозно.
Интересува се от поведенческите проблеми и ранното обучение на кучетата. Избрал е да работи с изцяло позитивни методи и отрича концепцията за доминиране, причиняването на болка и използването на наказания. "Ако има начин да се повлияе върху поведението на кучето, аз се концентрирам върху това да го променяме чрез подсилване на нещо, което искаме, а не да го наказваме заради това, което не искаме", обяснява Антон Михайлов.


За бебешките проблеми като гризане на мебели и пишкане вкъщи той казва, че първо пренастройва очакванията на стопанитe, защото много от тях очакват да натисне вълшебно копче и проблемът да изчезне.


"Малките кучета са като пластилин - средата все още не е оставила дълбок отпечатък върху поведението им, те опитват почвата, адаптират се. Можем да им помогнем да се адаптират добре, но можем да им помогнем и да се адаптират зле. И впоследствие стопаните да ме викат, като кучетата пораснат", прогнозира Михайлов. По думите му отговорността за поведението на кучето до голяма степен се носи от стопаните, защото те са основна част от средата му. Именно средата отключва поведението на кучето, а обратната връзка, която то получава, кара поведението му да се повтаря, обяснява специалистът.


И дава за пример куче, което скача по хора. "Ние протягаме ръце и казваме "долу" или не му обръщаме внимание, което в неговия свят може да е нещо, което да подсилва поведението и ние без да искаме правим поведението да се повтаря", добавя. По думите, му когато се търси правилният подход, е добре да се дефинира ясно крайното поведение на кучето. "Когато не искаме да скача, ние не му даваме информация какво искаме. Първо трябва да решим какво искаме – примерно да сяда, когато види човек, или четирите лапи да са на земята, фокусът му да е в ниска точка. И ако оставяме всеки път, когато идва човек, лакомство на земята – "храним си обувката", скоро, когато види човек, започва да гледа обувката и да търси за ядене.


Антон Михайлов не съветва родителите, чиито деца искат куче, да се осланят на техния избор, защото често той е емоционален. Неговата препоръка е да се иде в приюта за кучета и да се вземе "не порода, а характер". На въпроса кои породи е добре да се отглеждат в апартамент и кои - в къща с двор, Михайлов няма отговор. Повтаря, че кучето е машина за приспособяване. Казва, че е виждал всякакви породи във всякакви пространства, но при всички положения съветва стопаните с къщи и двор да прибират кучетата си вкъщи, за да ограничат дразнителите им.


Не порода, а характер


Антон Михайлов

© Юлия Лазарова

Антон Михайлов

"Сюзън Фрийман, професор в университет в САЩ, казва, че изучаването на поведението е изучаване на индивида. Така че едно от първите неща, които захвърлих, беше да имам предразсъдъци за породите, тъй като съм виждал и типични, и крайно нетипични", разказва Антон Михайлов.


Интересува го да добие индивидуални впечатления от кучето. "Често хората си купуват порода, очаквайки нещо. И моята работа е да смачкам и изгоря очакванията им на първата среща, което невинаги се приема добре", добавя той, Казва, че по-скоро породата може да го ориентира за това какъв е стопанинът, "тъй като малко или много все още кучетата са подбирани на статус принцип, което намирам за притеснително". Затова в предварителния телефонен разговор винаги пита каква е породата - за да придобие по-добра представа за стопанина, както и идея какво той ще очаква.


"Винаги препоръчвам на хората да си осиновят характер, вместо да се поддадат на суетата си и да си вземат нещо, което би им отивало на снимки. В приюта се намират и породисти кучета."


Да оставим кучето да бъде куче


Просто да оставим кучето да бъде куче, съветва специалистът и добавя, че в градска среда това е малко трудно. "Кучето е машина за адаптиране и ако се фокусираме върху правилното поведение и го награждаваме, ще дадем ясна информация на кучето как точно да се впише."


Той предпочитам донякъде да оставя кучето да се адаптира със свой ритъм, като го води подобно на планински водач. Междувременно изработва цялото послушание като игра.


"До 20-та седмица кучето се социализира, набира впечатления от света. Това е твърде сензитивен период. Например, ако тупна по масата и кучето се стресне, може после цял живот да избягва да е близо до маси", обяснява.


Добавя, че е грешка да се остави кучето само в заградената площадка да си играе с 20 други кучета, някои от които са твърде груби за него. Така подрастващото куче губи връзка със стопанина си. "И ако се наслаждава твърде, впоследствие ще е невъзможно стопанинът да го извика от игра с кучета, защото когато е било малко, му "е обяснил", че това е най-забавното нещо на света. Все едно му казва: "Не аз, а играта с други кучета е по-интересна, аз съм просто обслужващ персонал, който те води там. Другият вариант е по-лошият – кучето да стане сензитивно, тъй като е затворените пространства, които аз не одобрявам, кучето не може да реагира по правилния начин, ако има проблем – да се отдалечи", обяснява. И въпреки че поздравява софийската община за затворените площадки за кучета, за Антон Михайлов те са "кошер за проблеми". Защото "средата детонира поведението".


Любов, търпение и постоянство


Това са нещата, които трябва да е готов да даде човек, решил да си вземе куче. Колкото до това колко пари трябва да се отделят, основоопределящ фактор за това са килограмите на кучето. "Има храни от лев до 20 лв. за кг и респективно месечни разходи за храна са между 10 и 300 лв., за ежемесечното обезпаразитяване - между 10 и 30 лв., в зависимост от килограмите на кучето. Задължителното начално оборудване е 100 - 500 лв.", пресмята Антон Михайлов.


Един стопанин трябва да е търпелив, да преглътне някои неща, като приеме неудобството за приключение, и да настрои очакванията си правилно, също да бъде постоянен в това, което иска да даде като обратна връзка на кучето, съветва още специалистът. "Понякога трябва да затвърдим едно поведение 100 пъти и на 101-я то започва да функционира като навик."


Често той се възхищава на търпението на кучетата. "Когато се налага да отложа храненето, те си чакат търпеливо. Те са свикнали да чакат неща от нас, без да са припряни, без да настояват, и това е достойно за възхищение."


"Кучетата са същества, които живеят просто и щастливо, и само фактът, че са наоколо, ни приземява да бъдем щастливи", вярва Антон Михайлов.

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5357 Неутрално

  Децата като кучета :)
  Кучетата като децата :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 2. 2 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално
 3. На синджира, при кокошките. Цел живот. Там му е мястото.

  Wornoxmaniak
 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Кучето, за разлика от котката наистина е ПРИЯТЕЛ, то служи и е готово на жеуртва за стопанина си!!!

 5. 5 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2120 Неутрално

  Кучето, за разлика от котката наистина е ПРИЯТЕЛ, то служи и е готово на жеуртва за стопанина си!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Има изключително глупави( по-точно казано несоциални ) кучета , докато тъпа котка няма !

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Доста груби квалификации, освен това очевидно не сте разбрал какво ТОЧНО имам предвид...
  Очевидно не става въпрос за "интелект"...
  Кой колкото може....

 7. 7 Профил на Yomega
  Yomega
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Ами и сравнението е глупаво, все едно да сравняваш ябълки с круши както се казва... Различни животински видове са в крайна сметка... Ще :)

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#7] от "Yomega":

  "Благодаря" за квалификацията Ви!
  Включвам Ви в листата на хората, които ОЧЕВИДНО не са разбрали какво точно имам предвид!!!
  Не е ли очевидно, за Вас, че не сравнявам кучетата и котките, а начинът, по който хората общуват и живеят с кучета и котки....?!?!?!
  Риторичен въпрос!
  Хубав и незлоблив/ ако Ви е възможно/ ден Ви желая!!!

 9. 9 Профил на Boriana Gecheva
  Boriana Gecheva
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#5] от "stenlyaka":

  За да определиш едно куче като глупаво, т.е. несоциално според Вас, трябва да знаеш повече за живота му. И породата му. А котките, може да изглеждат умни, но всъщност са хитри и абсолютно егоистични.

 10. 10 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  Любопитна ми е тази тема и съм имал четириног любимец в къщи но се съмнявам в някои от постулатите на автора.

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  Всяко куче си има характер, независимо от породата. Познавах жена, която имаше две сетерки: едната – дружелюбна, другата – зла. Нашият ирландски сетер беше много добър, като бебе не е гризал нищо – нищо! Обаче лабрадорът ни изяде всичко де що можеше да докопа. А докато сме седнали, той беше задължително върху нечии рамене, като любвеобилно скубеше косите. Не сме наказвали физически никога кучетата си, но лабрадора се наложи да го дадем на училище, когато стана на 8 месеца – положението беше нетърпимо. В края на първия месец учителят ни каза, че сме го оставили да прави каквото си иска и сега е неуправляем:) В края на втория месец ни каза, че за негова сметка ще го остави още няколко дни, защото кучето имало да доучва някои неща. Като си го взехме, се оказа, че се е научило само да лае често и ушите му бяха смачкани (някакви ушни наказания му бяха прилагани) – едното ухо успях да изправя с масажи, но другото си остана да ни напомня за това какъв калпазанин беше като малък.
  Сетерът ни не обичаше лекарства и само като отворех чекмеджето да си взема хапче, той се криеше под масата и започваше да трепери. В лекарски кабинет отказваше да влезе. Налагаше се на тротоара да му се бият инжекциите, веднъж дори имаше гонка по улицата – кучето със забита в хълбока спринцовка, след него тича докторът и накрая ние:) А лабрадорът ни умира за хапчета и доктори. И винаги, когато аз пия хапче, той подскача от радост и иска и той. Ваксините му се правят не толкова лесно, защото от радост, че ще го боцкат така подскача и се върти, че е трудно удържим. А сега е стар и прави много по-малко бели.

 12. 12 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  На почти всички, които гледат кучета им хлопат дъските... ;)
  А куче в градска среда е пълна глупост. Кучето е животно, което иска своето. Иска простор, място за бягане и място за игра. Как може да напъхаш куче в апартамент? Та затова казвам, че на повечето кучкари им хлопат дъските. Съвсем сериозно... ;)

  Бивш tww09306483.
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":

  Сетерите са ПРЕКРАСНИ!!!!
  Малко диви, но правят стопаните си щастливи не само с приветливият си външен вид, но и с безпаметната си преданост!
  Изискват време и грижи, но дават БЕЗУСЛОВНА ЛЮБОВ!!!

 14. 14 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Преди години имаше много сетери, и ирландски, и английски – сега като че ли изчезнаха, не виждам по улиците да разхождат сетери. Наистина са много любвеобилни и предани, и много красиви като тичат. Но и лабрадорът ни също е такъв, дори бих казала, прекалено любвеобилен.

 15. 15 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Весело

  До коментар [#13] от "selqnin":

  И малко диви, да:) Нашият сетер като видеше вода, скачаше, независимо колко ледена е – например на Витоша през зимата. А пък кокошките ги правеше шампиони по бързо бягане. Веднъж в едно село вдигна цяло ято пуйки върху покрива на една къща, за ужас на стопанина.

 16. 16 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#12] от "Petleshev":

  Не смятам, че причиняваме болка на кучетата с тесните апартаменти, защото за тях по-важно е съжителството с хората, отколкото жилищните удобства. Разбира се, че е по-хубаво да живеят нашироко и да имат простор за тичане и игра. Но не и на двор, завързани на синджир!!!

 17. 17 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#14] от "Fiji":

  14 години имах сетерка...
  Най-любвеобилното, мило и готино куче на света...
  Едва 10 години по-късно се замислих за ново куче...
  Влюбих се в Нюфаундленд...

 18. 18 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Преди седем години намерихме малко кученце на около 30 дни, захвърлено в храстите в градинката пред блока. Осиновихме го. Порасна и стана огромен пес, марка улична превъзходна. Преживяхме гризенето на мебели, джапанки, обувки. С пишкането и акането се справихме с чести разходки. Убедих се, че кучетата по принцип са чистички животни и ако им се даде възможност, няма да пишкат и акат там, където живеят. Имам само един проблем. Кучето счита, че градинката пред блока е негова територия, както и входа на блока, и яростно я брани от други кучета. Към хората е добронамерен и не ги лае. Много е умен и обича да му говоря.

  vesela
 19. 19 Профил на Nan_Kurunir
  Nan_Kurunir
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Прекрасна порода! Много уравновесен и благ характер,дружелюбни с други хора и кучета,но най-вече с деца. Единственият минус са непрекъснатите лиги,които нюфито пуска,но предполагам се свиква с това..:)

  "Представи си,че не съществуваш и бъди свободен!"- Омар Хаям
 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#17] от "selqnin":

  Аз също категорично отказвах да си вземем друго куче, след като сетерът ни почина, но само два месеца след това синът ни ни изненада като ни донесе лабрадорче. Първата ми реакция беше НЕ ГО ИСКАМ и да се затворя и да плача, но той ми каза, че един ден ще съм му благодарна, и така стана. Много трудно се преодолява загуба на любимец.

 21. 21 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1484 Неутрално

  Събирате ли акитата на кучетата си.

  ДБ ВЪРНАХА БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Всяко куче си брани територията-това му е вродено.

 23. 23 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 955 Неутрално

  Всяко куче си брани територията-това му е вродено.

 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1370 Неутрално

  До коментар [#18] от "vesela":

  Може би те ревнува теб от другите кучета или пък иска да те предпази и затова ги напада.

 25. 25 Профил на ART
  ART
  Рейтинг: 269 Неутрално

  За породата, ума ихарактера. Има голяма разлика в интелигентноста на породите, а тя е пряко свързана с характера. Защото колкото е по интелигентно кучето - тлокова по лесно може да се възпита и моделира характера му. Общувал съм и съм притежавал няколко породи. Има огромна разлика в тяхната интелигентност. Лесно може да се определи по броя повторения, които са нужни за да усвои някоя команда. Някои не могат да я усвоят въобще, толкова са тъпи. За други - петнайсетина повторения са достатъчни. Но последното ми куче - порода Бордър Коли разби представата ми за кучешка интелигентност. Това куче усвоява всяка команада с две три повторения. Да не говорим, че наблюдава и само се учи. Например започна да си затваря само вратата когато влезе в къщата. Вече не се сещам на какво мога да го науча. А то ме гледа и чака още уроци защото се кефи да учи нещо. Така че породата има значение.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#19] от "Nan_Kurunir":

  Наистина ми отне 10 години да помисля за друго куче, но определено Нюфаундленд е породата кучета, които са ми на сърце и перфектно пасват на характера ми!!!

 27. 27 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 609 Неутрално

  До коментар [#25] от "rpd32585105":

  Бордер Коли са най интелигентните кучета. Казват че разбират около 200 думи. Гледах видео - купчина плюшени играчки, и като му кажеха "донеси зайчето" изравяше зайчето и го носеше и т.н. Не зная как са по характер. Аз имам един много стар лабрадор, взех го на 3 месеца, те са изключително любвеобилни кучета, готови са на всичко само и само да не ги оставиш сами и са големи манипулатори. Донесъл ми е толкова радост в живота и ми се къса сърцето като го гледам колко в стар и като зная, че не ми остава много време с него.

 28. 28 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#3] от "Wornoxmaniak":

  Там ти е твоето място.

 29. 29 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#18] от "vesela":

  Това е напълно нормално кучетата са териториални. Мисля, че би му помогнало да общува с други кучета в "неговата" територия. Така ще разбере, че са приятели, а не врагове.

 30. 30 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#28] от "Imeto mi":

  Не си губете времето, енергията и емоциите с подобни.......- не си струва!!!!

 31. 31 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#18] от "vesela":Може би те ревнува теб от другите кучета или пък иска да те предпази и затова ги напада.
  —цитат от коментар 24 на Fiji


  Съзнавам, че вероятно е така, опитва се да ме предпази. А по повод на това, колко е умен мога да споделя следното. След като го осиновихме, около месец не беше извеждан, за да подействат ваксините, които му направиха. Когато го изведохме за пръв път, вързан на каишка, на мен ми се зави свят от лудориите му. Когато го изведохме след обед на същия ден, го отвързахме, за да си тича на воля. Всичко беше наред докато той не видя едно куче. Нададе адски писък и хукна да бяга. Не можахме да го открием никъде в градинките. Решихме, че сме го загубили. Учудването ни беше огромно, като го открихме пред входа на блока ни, треперещ от страх. За едно извеждане, той беше научил къде живее. А беше само на два месеца. За съжаление, не мога да го извеждам отвързан. Той е огромен и плаши както кучетата, така и стопаните им. За отбелязване е, обаче, че никога не лае по бездомни кучета. Изглежда ги счита за сродни души.

  vesela
 32. 32 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#31] от "vesela":

  От моя опит с кучета мога да кажа, че за кучето каишката не е нищо лошо, а напротив възприема я като продължение на ръката на стопанина. Също така не е никак вредно за кучетата да бъдат извеждани основно на каишка. Съответно да има по-дълги разходки където може да тича на воля, но да знаят, че когато ги извикаш трябва веднага да се вурнат.
  Кучетата имат нужда от контрол и команди. Те имат нужда да служат на човека. Кучетата са много умни, но не са хора. И имат нужда от строги граници.

  Моето куче беше много бито от други кучета и не можеше да общува с кучетата, което си беше моя грешка че не го научих навреме. Следователно като порасна се биеше с всички кучеата и беше много свиреп.
  Също ако кучето ти избяга никога не хуквай да го гониш изчакай го то си знае къде за последно те е видял (или пред блока) и ще се върне само.
  А и последно не никак лошо за тях да бъдат кастрирани, това ги освобождава от нагона, който така или иначе не могат да споделят.

 33. 33 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 962 Неутрално

  До коментар [#27] от "labby":

  Ако сте се занимавали с отглеждане на някаква кучешка порода бих се опитал да вникна във Вашето мнение но да се абсолютизира по въпроса не е добра идея. Ще се намерят цяла плеяда експерти, които ще Ви оборят. Аз лично знам, че породата пудели са са от най-подходящите за адаптация в градска среда, вкл. и заради "интелектуалните" си възможности. По тази причина, това са най-често използваните животни в цирковата дресура. Аз отдавам своите предпочитания на различните шнауцери, които са забелижителни другарчета и верни до смърт стражи. Има и още други подходящи за града но това е отделен въпрос.

 34. 34 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 824 Весело

  До коментар [#32] от "Imeto mi": ,,От моя опит с кучета мога да кажа, че за кучето каишката не е нищо лошо, а напротив възприема я като продължение на ръката на стопанина. ..''..
  -За кучето каишката е символ на свободата, да се разходи със стопанина си. Особено, ако доста време седи само и на затворено.

 35. 35 Профил на omw11517649
  omw11517649
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#21] от "kaiser":

  Ми все повече стопани на кучета го правят, но виж детските по храстите ...

 36. 36 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#34] от "Бенк-Бенк":

  Да особено когато е вкъщи. Чуе ли звука на каишката и знае, че ще излиза.

 37. 37 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#18] от "vesela":
  Мъжките кучета "маркират" /казано по народному "препикават" територия/ която считат за "своя зона на отговорност" - демек район, който трябва да охраняват. Ако става въпрос за "дворно куче" всичко си идва на мястото.

 38. 38 Профил на ND
  ND
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":
  Няма друго живо същество, което може да ти даде толкова ЛЮБОВ, ВЕРНОСТ и ПРИЗНАТЕЛНОСТ.
  Скоро чух следната "притча". При сътворението на света, дошъл момент, в който Господ трябвало да раздели дивите и домашните животни. "Който иска да е при Човека - тук" - казал Дядо Боже и при човека започнали за идват кравата, овцата, козата, коня....
  А кучето все не можело да реши и ту оставало при човека, ту тичало при дивите животни. Между двете групи се появила "цепнатина", която ставала все по-широка и дълбока.
  В последния момент кучето решило, че ще е домашно животно и се засилило да скочи при Човека. Но не успяло съвсем. Закрепило се на предните лапи и увиснало над пропастта. Тогава Човекът се навел и го издърпал при себе си. И оттогава Кучето му е БЛАГОДАРНО и ВЯРНО.

 39. 39 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#37] от "ND":

  Пробвай с котарак, (некастриран), ще се влюбиш във всички псета. Или по добре, не. Ще вони доживот...

  roo
 40. 40 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Ся, малко приложна психология. Към кучета се ориентират две основни групи:
  1. Тези, които планират бизнес с развъждане, защита и охрана, специфични умения, (пастирство, лов, трюфели, боеве...).
  2. Фрустрирани, неполучили любов и внимание от себеподобни.
  Първите се ориентират към чисти породи с родословие, и не разбират, че гените са само потенциална възможност. Индивидуалното отглеждане и грижи са решаващи. Без подготовка не става, най добре ЕКСПЕРТИ. Не познавам А. М., може и да е такъв.
  Вторите ще получат това, което търсят - любов и привързаност, независимо от породата, но само, ако те самите не са СОЦИОПАТИ. Иначе кучинката копира тях, и накрая изяжда невинна жертва - друго куче, не дай Боже, човек. Понякога - стопанина си...

  roo
 41. 41 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":

  Който иска слуга си взема куче, който иска приятел си взема котка.


  https://www.youtube.com/watch?v=EEa6jZv-Khc
  https://www.youtube.com/watch?v=BcpEnpitzHw

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 42. 42 Профил на rapidfire
  rapidfire
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#5] от "stenlyaka":

  Попитали чукчата:

  -Кои са по-умни, кучетата или котките?
  Чукча отговаря без да се замисля:
  - Котките!
  - И защо така мислиш?
  - А ти виждал ли си впраг котки да теглят шейна с чукча в нея?

  It is nice to be important, but it's more important to be nice!
 43. 43 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "babyroo":

  Ако изкарвате прехраната си с такива "анализи" съм силно притеснен за екзистенциалното Ви бъдеще...
  Хубав, слънчев и ако ви е възможно незлоблив ден Ви желая!!!

 44. 44 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  Осраха се с тия кучета.
  Но пък е вярно, че кучкарите хранят доста народ.

 45. 45 Профил на babyroo
  babyroo
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#43] от "selqnin":

  За грижата за прехраната ми - благодарности.
  За останалото, имаше едни табели отзад на камионите: "неуверен не изпреварвай"!
  Та опитът ви да ме отстреляте терминологично с "екзистенциално бъдеще" е неуспешен. Просто това е тъпня...
  Още попопопопо светли бъднини и за вас!

  roo
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK