Особености на говеждото, произведено в САЩ

Особености на говеждото, произведено в САЩ

© Велко Ангелов



Американското говеждо е най-доброто в света. В това е убеден шеф-готвачът Джон Кадю, който от години работи тъкмо с това месо, макар самият той да е канадец. Той пристига в София от Банкок, където го е отвела професията, за да представи на българската публика продукта. То бе на специално събитие в кулинарната академия на "Метро" в присъствието на посланика на САЩ Херо Мустафа.


Той обясни, че в Европа се внася месо само от нетретирани с хормони животни, които се обработват отделно в кланиците, където не се допуска да има контакт с отглеждани по друг начин животни. Разказа, че нетретираните с хормони животни са по-дребни и с около 30 кг по-леки от другите.


По данни на Експортната федерация U. S. Meat тази програма е в действие от 1999 година след споразумение между САЩ и ЕС.




Обикновено животните се отглеждат между 18 и 22 месеца, преди да бъдат заклани, за да имат най-крехко месо. Ориентир обаче е не толкова възрастта в месеци, колкото това да нямат поникнали зъби и хрущялът да не е започнал да се превръща в костно вещество.


Особености на говеждото, произведено в САЩ

© Велко Ангелов


Готвачът разказа, че много важно за това месото да е крехко е при отглеждането им животните да не са подложени на стрес и да са убити хуманно. Ако това не е така, месото става жилаво, независимо колко добре и с какви техники е било приготвено.


По-голямата част от процеса на зреене на месото (независимо дали за целта се използва суха или технология с мокрене) е през първите 14 дни, а най-добра крехкост се постига на 28-ия ден. Кадю посочи, че срокът на годност на месото е 120 дни, което се постига с високата хигиена на обработка.


Обясни, че е нормално, когато се извади от опаковката, да има лек мирис, който се дължи на това, че дълго време е било в опаковка заедно с кръв. Аз бих го оставил в хладилника да престои 24 часа без опаковка, преди да го сервирам, посочи той.


Показа разликите в транжирането на говеждото в Европа и в САЩ и демонстрира как трябва да изглежда доброто парче - как са разположени в него мазнините, тоест как е мраморирано - отличителен белег за високо или ниско качество, което професионалните готвачи разпознават.


Златисто-кафяво и вкусно - на тези изисквания трябва да отговаря добре приготвеното говеждо, по описанието на шеф Кадю.

© Велко Ангелов

Златисто-кафяво и вкусно - на тези изисквания трябва да отговаря добре приготвеното говеждо, по описанието на шеф Кадю.

Ключови думи към статията:

Коментари (77)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3618 Любопитно

    Дрън - дрън.
    А инжектирането с разни разтворчета в САЩ ли е направено, или си го правите тука?
    Реклама?

    Еретик
  2. 2 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1621 Неутрално

    Американско говеждо се продава в София и наистина няма нищо общо с нашето така наречено "телешко". Става перфектно на чугунен грил тиган. Няма да правя реклама на магазина - започва с В.

    The best way to predict the future is to invent it.
  3. 3 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 772 Неутрално

    Не ми рекламирайте това ГМО.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Весело

    До коментар [#2] от "EU defender":

    Познавам вносителя за България.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  5. 5 Профил на EU defender
    EU defender
    Рейтинг: 1621 Неутрално

    До коментар [#1] от "Костадин Иванов":


    До коментар [#3] от "majorman":

    Гроздето е кисело. Цените са от 60-70 лева нагоре за килограм и достигат до над 300-400 лв. Малко хора можем да си го позволим.

    The best way to predict the future is to invent it.
  6. 6 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 2262 Весело

    Браво, Дневник!

    След аржентинското - помните ли? - колко му е да опраскаме и някои дълбоки американски запаси ...

    Я ся дайте и една напоителна статия за полезността на най-чистият, полезен и специален за нас МакДоналдс ...

  7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Весело

    До коментар [#5] от "EU defender":

    точната дума не е хора.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Весело

    До коментар [#5] от "EU defender":

    Да те светна, че вече и тук има стада с добри породи за месо на много по-нормални цени.
    А това, че плащаш толкова само доказва,че не си специалист по темата.
    НИЩО ЛИЧНО но това са цени за наивници да не казвам балъци !!!

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  9. 9 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 1089 Неутрално

    До коментар [#1] от "Костадин Иванов":До коментар [#3] от "majorman":Гроздето е кисело. Цените са от 60-70 лева нагоре за килограм и достигат до над 300-400 лв. Малко хора можем да си го позволим.
    —цитат от коментар 5 на EU defender


    тоя па... ще се фука със стекове... значи реално не са ти по джоба иначе нямаше да се впечатляваш толкова от едно ядене па било и за 200 лв

    иначе хич не е лошо телешкото в щатите... но зависи и откъде се купува, както навсякъде впрочем.

    Pure Chewing Satisfaction
  10. 10 Профил на kasko
    kasko
    Рейтинг: 915 Неутрално

    Чувал съм че на добрата стока реклама не и трябва. Хеле пък от отвъдморски готвачи.

    Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
  11. 11 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1005 Неутрално

    Индуструи3ално произведеното месо - без значение от какво животно
    е пълно с АНТИБИОТИЦИ И ХОРМОНИ- да ви е сладко!!!!

  12. 12 Профил на xm...
    xm...
    Рейтинг: 2262 Весело

    До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

    Ай ся!
    Той е ПознавачЪТ, бе хора!

  13. 13 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 878 Неутрално

    "Американското говеждо е най-доброто в света. В това е убеден шеф-готвачът Джон Кадю...."

    Най-доброто телешко е аржентинското (и уругвайското).
    Вероятно ако не му плащаха, Джон Кадю щеше да признае истината.

  14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Весело

    До коментар [#13] от "Panda":

    Това го знаят всички освен Дефектния !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  15. 15
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

  16. 16
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  17. 17 Профил на kesh
    kesh
    Рейтинг: 1692 Весело

    Американско говеждо се продава в София и наистина няма нищо общо с нашето така наречено "телешко". Става перфектно на чугунен грил тиган. Няма да правя реклама на магазина - започва с В.
    —цитат от коментар 2 на EU defender


    ......ееееее.......хеееее.......!!!!???!!!!!....ветер те веее на БЕЛА КОБИЛА.........!!!!!!.......Младо ТЕЛЕНЦЕ отгледано в РОДОПИТЕ ......!!!!......НЕМА АНАЛОГ.......!!!!!.......аааа ти си РУПАЙ хамериканско ТЕЛЕШКО.........

    България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
  18. 18 Профил на neut
    neut
    Рейтинг: 6806 Неутрално

    Говеждо от САЩ - ще минем и без него

    In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
  19. 19 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4327 Неутрално

    Ей тук е истината: "... процеса на зреене на месото..."

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  20. 20 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3000 Неутрално

    До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

    "Да те светна, че вече и тук има стада с добри породи за месо ..."

    Добре си го светнал, но нещата не опират само до породи.
    Как се отглеждат животните, паша, т.нар. тероар, микроклимат при съхранение на месото, отлежаване и транжиране.

  21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Весело

    До коментар [#20] от "gmbh":

    Едва ли ги пасат с билки като нашите на свободна паша. А тероарът е за растенията не толкова за животните.
    Дори и тогава продукта на гаучосите е недостижим за производителите в САЩ.
    Мога да ти изкарам кратък курс по фермерство ако си мераклия.
    Самият факт, че не споменават породата светва лампичката.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  22. 22 Профил на gmbh
    gmbh
    Рейтинг: 3000 Неутрално

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":

    "Едва ли ги пасат с билки като нашите на свободна паша. А тероарът е за растенията не толкова за животните."

    По повод най-доброто месо, имам коментар от вчера. Хвърли му едно око.

  23. 23 Профил на DDR
    DDR
    Рейтинг: 3072 Неутрално

    До коментар [#10] от "kasko":

    Неверна приказка са ту изхортували. Рекламата, па била тя скрита, явна или като препоръка е решаваща за успеха на всяко едно начинание.

    Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
  24. 24 Профил на baba_zozolana
    baba_zozolana
    Рейтинг: 1147 Неутрално

    Къде е нетретираното с хормони говеждо?
    https://www.fb.org/market-intel/wheres-the-hormone-free-beef

    I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
  25. 25 Профил на Tzar Vova Josei-ki
    Tzar Vova Josei-ki
    Рейтинг: 2127 Любопитно

    На кого му пречат американците, да изведе телето от обора, да му тегли ножа, и да си има екологично (био-био-био) телешко месо?
    Пък ако иска да си внесе телешко от Китай или Рассия!

  26. 26 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 759 Неутрално

    99 % не биха направили разлика между добре сготвено българско и американско бон филе.

    някой от останалия 1% едва ли пише тук :)

  27. 27 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3304 Любопитно

    До коментар [#19] от "hamiltonf":

    Именно, обаче как след зреенето се оказва " е нормално, когато се извади от опаковката, да има лек мирис, който се дължи на това, че дълго време е било в опаковка заедно с кръв"?

    С/в опаковката ли зрее? И въобще в правилно заклано/транжирано животно месото се оказва заедно с кръв?

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  28. 28 Профил на ГЕРБидж
    ГЕРБидж
    Рейтинг: 74 Неутрално

    Тоя канадски реднек на кой ги разправя тия ? /наистина ни взема за някакви тъпи говеда щом си мисли, че антибиотичното-хормонно американско месо от всякакъв вид трябва да ни е като еталон за качество, смотаняк. Най-доброто говеждо е Японското Кобе. Дори и аз, който съм вегетарианец вече над 10 години го знам. Тоя глупак да върне парите на рекламодателите си...

  29. 29 Профил на hamiltonf
    hamiltonf
    Рейтинг: 4327 Неутрално

    До коментар [#27] от "дерибеев":

    Да, това е много странно, но се прави сигурно за да остане телешкото розово отвътре при бързо приготвяне, и си мирише точно на кръв...

    Топ 3 на най-младите приватизатори в България при по-мащабните сделки: №1 Д. Пеееевски, №2 К. Нинова, №3 И. Прокопиев
  30. 30 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3304 Неутрално

    До коментар [#29] от "hamiltonf":

    Розовото са месни сокове(влажността при зреене е строго контролирана в тесни граници) , а и трудно си представям говедото да има достатъчно кръв та да се разпредели по пакетите

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  31. 31 Профил на Отец Сисой
    Отец Сисой
    Рейтинг: 1175 Любопитно

    Къде е знакът за платена реклама? А ето - най отдолу бил :

    "Фондация "Америка за България" финансира проект на "Икономедиа"

    over the under
  32. 32 Профил на deaf
    deaf
    Рейтинг: 3163 Неутрално

    От "Лидъл" веднъж си купих американско "мраморно" говеждо или телешко беше,забравих. Казват му "мраморно" защото повърхността му е пронизана от бели сланинести нишки.
    При готвене на телешко е важно да се готви на тих огън и много дълго време.


    До коментар [#29] от "hamiltonf":


    До коментар [#27] от "дерибеев":

    Кръв няма само при арабското халал месо. Не е лошо да има кръв в/по него. Понякога оставям кръв по свинските пържоли/котлети на скара.


    До коментар [#26] от "kaiser":

  33. 33 Профил на Суджук Герберите
    Суджук Герберите
    Рейтинг: 672 Неутрално

    Кацо цена/качество предпочитам аржентински Black Angus - горно или долно филе, с мазнинката по края. В по-редки случаи, когато искам да се поглезя си купувам горно филе Wagyu. Контрафилето (май така се казва), дето е само месо също е супер но аз обичам малко мазнинка да има да пусне на тигана.

    Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
  34. 34 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Неутрално

    До коментар [#33] от "Суджук Герберите":

    С мазнина е много по-вкусно.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  35. 35 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1496 Весело

    До коментар [#7] от "КМЕТ В СЯНКА":А можеби” тролове” е точната дума😂😂😂😂Явно добре се заработва като трол,ще взема да де замисля,въпреки че си го купувам най-доброто (органик) за около 12$ паунд(или около 50 ле кило)!!))))))

  36. 36 Профил на balgariez
    balgariez
    Рейтинг: 1423 Весело

    За ГМО (има / нема) и дума не се рече. Случайно ?

  37. 37 Профил на prinz
    prinz
    Рейтинг: 93 Любопитно

    ...шеф-готвачът Джон Кадю, който от години работи тъкмо с това месо, макар самият той да е канадец. Той пристига в София от Банкок!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    —цитат от коментар 0 на дневник


    За тоя няма ли карантина?

    Не съм крал
  38. 38 Профил на serpico
    serpico
    Рейтинг: 1089 Неутрално

    До коментар [#15] от "EU defender":

    Не деди, жал ми е за теб... Мисленето ти е като на силиконка.

    Pure Chewing Satisfaction
  39. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Весело

    До коментар [#35] от "angeles":

    Явно трудно четеш защото човекът го купува по-300-400 лева килото. БЕДНЯК си ти анджело !

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  40. 40 Профил на kaiser
    kaiser
    Рейтинг: 759 Неутрално


    До коментар [#27] от "дерибеев":Да, това е много странно, но се прави сигурно за да остане телешкото розово отвътре при бързо приготвяне, и си мирише точно на кръв...
    —цитат от коментар 29 на hamiltonf



    това розовото всъщност не е кръв а протеин.

    https://bg.wikipedia.org/wiki/Миоглобин

  41. 41 Профил на charlesdegaulle
    charlesdegaulle
    Рейтинг: 1054 Весело

    Няма нищо по-вкусно от пържола от свински врат на скара...

  42. 42 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1496 Весело

    До коментар [#21] от "КМЕТ В СЯНКА":


    В Монтана кмете и в Уайоминг има доста добичета които се пасат само на воля( виждал съм го с очите си),дори зимата във снега им се кара фураж в хранилки! Колкото ги изпапкат мецаните и вълците,останалите дават най-вкусното месо което съм ял! В Аржентина не съм бил и не мога да споря (за приготвянето на стекове знам че са ненадминати)! Имаше една верига аржентинска тук,Гаучо Грил се казваше! Правеха най-вкусните стекове които съм ял(разбира се с американско органик телешко).Рибая им беше невероятен приготвен мидиум(леко розов в средата). Не знам в Родопите ккво отглеждат,навярно набиват само мурсалски чай! Имам приятели които ги ядат сукалчета! Това тук е не възможно!

  43. 43 Профил на Big Muzzy
    Big Muzzy
    Рейтинг: 1376 Неутрално
  44. 44 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3304 Весело

    До коментар [#35] от "angeles":

    Прати на коментатор 5 та да се види с пари.

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  45. 45 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1496 Весело

    До коментар [#39] от "КМЕТ В СЯНКА": “Кобе” е толкоз при нас, но за 2 стека и то не голями, в”гущери”! Е,пробвал съм го веднъж( заради пробата),признавам си че не мога да си позволя да ям само това! А и като аматьор дегустатор,не намерих голяма разлика от “ Рибая” който си купувам!)))

  46. 47 Профил на angeles
    angeles
    Рейтинг: 1496 Неутрално

    До коментар [#44] от "дерибеев": Трудно се говори с такива хора Дерибейка! “Малко хора МОЖЕМ а не могат да си го позволим!!!!😂😂😂😂Представям си го,как опъва жилите на дъртата крава над компа,омазан до ушите! Трябва да се заработва,ресторантите са за свободните хора!)))))))Надявам се че си Ок)))

  47. 48 Профил на Таралеж
    Таралеж
    Рейтинг: 2772 Неутрално

    Където каквото се отглежда е най-вкусно, и хората си знаят как да го приготвят. Американец и аржентинец ще ти опекат на добрата телешка пържола, германец - наденичка, българин и грък - карантия. Където има много земя като в Америка телетата за месо се отглеждат на свободна паша, това допринася и за по-добрия вкус.

  48. 49 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2564 Неутрално

    До коментар [#43] от "Big Muzzy":

    Хуманността е за хората... Това е говеждост :)

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  49. 50 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5374 Неутрално

    До коментар [#45] от "angeles":

    По Родопите пасат много билки.

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
  50. 51 Профил на LiberalToTheBones
    LiberalToTheBones
    Рейтинг: 679 Неутрално

    Най-добро е! И американ уагю също е прекрасно!

    Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
  51. 52 Профил на Боби Колев
    Боби Колев
    Рейтинг: 1584 Неутрално

    Като живеещ в САЩ от 20 години мога само да споделя следното мнение: почти всяка храна в Европа , вкл. България е по-добра от почти всяка храна в Америка.

    Ще го кажа и по друг начин - в Америка не сме заради храната.

    (Справка: в Макдоналдс и прочие бързи боклуци стъпвам 1-2 пъти на година - какво да правиш, децата насила не можеш да им набиеш, че трябва да са различни от връстниците си)

    http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
  52. 53 Профил на citoplast
    citoplast
    Рейтинг: 1131 Неутрално

    Най-скъпото говеждо месо мисля, че се продава или в Шотландия или в Ирландия (не съм сигурен кое от двете кралства) за приблизително 1000 британски лири.

    Имало едно време ссср...
  53. 54 Профил на citoplast
    citoplast
    Рейтинг: 1131 Неутрално

    Най-скъпото говеждо месо мисля, че се продава или в Шотландия или в Ирландия (не съм сигурен кое от двете кралства) за приблизително 1000 британски лири.
    —цитат от коментар 53 на citoplast


    Но познати казват, че Кобе е върха на пирамидата! Не съм си поръчал и не мога да преценя. Но и да реша единствения начин е ходене до Япония!

    Имало едно време ссср...
  54. 55 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3618 Весело

    До коментар [#5] от "EU defender":

    "Гроздето е кисело. Цените са от 60-70 лева нагоре за килограм и достигат до над 300-400 лв. Малко хора можем да си го позволим."
    ============
    Комичен си, както в прогнозите за Брекзит.
    Телешко без всякакви глупости, пасло на родопска поляна мога да си купя във всеки момент. Американските храни са прочути с ГМО.
    Разбира се, две кила седмично по 65 лева не ме събарят, но е снобско.
    По-лесно ще си купя сьомга на 35, поне българска сьомга няма.

    Знаеш ли вица, дето един ходил при доктора да се жалва, че го боли шкембе?
    - Кво си ял? - пита докторът.
    - Американско телешко с френско бяло вино.
    - Тука не ти е Фейсбук. Казвай!
    - Шкембе. Ама прекалих с чесъна.

    Еретик
  55. 56 Профил на Николай Бучков
    Николай Бучков
    Рейтинг: 4067 Весело

    Те затова и по килограми не отстъпват…..

  56. 57 Профил на Костадин Иванов
    Костадин Иванов
    Рейтинг: 3618 Неутрално

    До коментар [#40] от "kaiser":

    "това розовото всъщност не е кръв а протеин."
    ============
    Момчета, истинката кръв спира да бъде червена и става кафява.
    Ако приказвате друго, не сте виждали клане, отлежаване на месо, луканки, пуски и .....................
    Да, сега всичко е уж възможно, има бои, стабилизатори... Затова вече не ям лукакнки, всички са еднакви.

    Еретик
  57. 58
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  58. 59 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3292 Неутрално

    Всичките ни “приятели” гледат да им купуваме стоките!!!!
    Колко ли е печалбата от едно такова говедо?
    Защото ние не можем да отглеждаме и тези печалби трябва да отидат за американците?

    Любовта ще спаси света!!!
  59. 60 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3292 Неутрално

    Генетиката разработва породите и качествата им в зависимост от желанието на клиента.
    Ако хората изведнъж проявят интерес към говеждите уши, ще направят говеда с уши на слонове.
    И постоянно ги тунинговат.

    Нали гледам рекламата на новите сортове “белгарски домати”!
    Огромен добив-това е най-важното!!!

    Любовта ще спаси света!!!
  60. 61 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2397 Любопитно

    До коментар [#58] от "EU defender":

    Добре колега, влизам в тема за кулинария, чета коментари, различни вярно някой от тях са по-темпераментни но всички са относно темата. Хайде сега кажи как пък успя да тръгнеш лични обиди да пишеш? Ти самият някакво лично самоуважение нямаш ли?

    Модератора е неадекватен!
  61. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2564 Неутрално

    До коментар [#61] от "Ivan_":

    не че нещо, ама що не погледанеш и на какво отговаря...

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  62. 63 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    До коментар [#62] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

    Не ти разбирам тезата? На каквото и да отговаря от самоуважение не следва да го прави по този начин...

    Модератора е неадекватен!
  63. 64 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3304 Весело

    До коментар [#58] от "EU defender":

    И ти ще си останеш .... защитения обграден с права тук. Комунизъм ...

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  64. 65 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 3304 Весело

    До коментар [#61] от "Ivan_":

    Ама ти наистина живееш ...... извън тукашната подкрепена общност

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  65. 66 Профил на Kosta Delev
    Kosta Delev
    Рейтинг: 1104 Весело

    Американско говеждо се продава в София и наистина няма нищо общо с нашето така наречено "телешко". Става перфектно на чугунен грил тиган...
    —цитат от коментар 2 на EU defender


    Ма нидей така - сакън! - нали трябва да плашиме гаргите с това месо как щяло да свали стандартите на Великобритания като сключи договор със САЩ и хората ще започнат да се тръшкат по улиците;)

  66. 67 Профил на Ева
    Ева
    Рейтинг: 278 Весело

    Тоя канадски реднек на кой ги разправя тия ? /наистина ни взема за някакви тъпи говеда щом си мисли, че антибиотичното-хормонно американско месо от всякакъв вид трябва да ни е като еталон за качество, смотаняк. Най-доброто говеждо е Японското Кобе. Дори и аз, който съм вегетарианец вече над 10 години го знам. Тоя глупак да върне парите на рекламодателите си...
    —цитат от коментар 28 на ГЕРБидж


    Човекът говори за телешко месо за масова консумация. Да, много хора знаят, че японското кобе е най-хубаво, но единици могат да си го позволят. Има и други места по света с хубаво телешко и говеждо месо. Но САЩ имат по-голям потенциал в този отрасъл. И не всичките им говеда са тъпкани с "антибиотично-хормонни" смеси.

  67. 68 Профил на waterfall
    waterfall
    Рейтинг: 1014 Весело

    Според някои, една от причините за глобалното затопляне са газовете, които говедата изхвърлят в атмосферата. По време на пожарите в Австралия - която е най-голям производител на говеждо в света, темата беше повдигната отново. Нашите кравеферми и свободно пасещи стада отдавна са унищожени - ако някой тук-там се опитва да ги възобновява, това не променя общата картинка. И сега хамериканците искат да разделят греха по повод на глобалното затопляне с нас! Е па ние няма да участваме , че и с 300-400 лв. на кило!

  68. 69 Профил на One Hour
    One Hour
    Рейтинг: 2162 Неутрално

    "Американското говеждо е най-доброто в света" ама друг път.

    В САЩ кулинарите класират, като най-добро говеждото от Австралия. Е, и цената му е най-висока де.

  69. 70 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
    GMO VACCINES CHEMICALS
    Рейтинг: 2564 Неутрално

    До коментар [#63] от "Ivan_":

    ти като си седнал да се правиш на морален стожер, да беше почнал отначало :)

    ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
  70. 71 Профил на Камен
    Камен
    Рейтинг: 1042 Неутрално

    Това "мраморното" идва защото ги хранят с царевица (ГМО, разбира се). Естествената храна на говедото е тревата, но от нея не се угоява толкова бързо, затова в Америка са го научили да яде мляна царевица, соя, и други концентрирани фуражи. Така се угоява бързо и става вкусно, защото е "мраморно" от въглехидратите, които се превръщат в мазнини при храносмилането на говедото (което, както казахме, не е природно еволюирало да поема толкова въглехидрати, затова получава различни разстройства, които се третират с антибиотици).
    Доколко е полезно... предпочитам да си ям такова, което е пасло трева - пък нека не е мраморно.

  71. 72 Профил на Едмон Дантес
    Едмон Дантес
    Рейтинг: 28 Неутрално

    Гледайте филма Дарк уотър. Фермера там произвеждаше най доброто телешко. :)

  72. 73 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 678 Неутрално

    Имах един приятел българин в Ню Йорк ми казваше:
    Сините не правят разлика от кладенчева вода!
    Така че и тези които злословят по американския биф.
    Никъде по света не може да вкусите по добър и вкусен стейк като американския.
    Има стари и с векове известни "стейк хаус" където ти трябва предварителна резервация от поне 3 месеца да не споменавам за т.н. тексас брискетс и еврейските пастрами сандвичи.
    Карнеги дели правеше разкошни такива сандвичи високи по 10 инча (25см).
    Днес остана само Катц дели долу в Иест Виладж от 1880година което не отстъпа никак на Карнеги дели и често опашките са дълги чак на улицата
    Да не споменавам за стековите от отлежало говеждо които вървят в супермаркетите по над $30 паунда или половин килограма това едва ли може да намерите и в европейските ресторанти на Париж и Лондон.

  73. 74 Профил на the only easy day was yesterday
    the only easy day was yesterday
    Рейтинг: 678 Неутрално

    Peter Luger Steak House
    Ето един стар и известен ресторант в Брооклин може да му видите менюто исвестен със стейковете си още от 1880 година.

  74. 75 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2397 Неутрално

    До коментар [#70] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

    Не съм седнал да се правя на никакъв, още повеже на стожер на каквото и да е?

    просто въпросният колега има някакви идеи, за собствената си личност, които не се покриват с подобни негови коментари...

    Модератора е неадекватен!
  75. 76 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2397 Весело

    До коментар [#73] от "the only easy day was yesterday":

    Естествено, че американският телешки стейк е дъ бест оф дъ бест....

    Жив и здрав да си и продължавай с хубавите вицове...

    Модератора е неадекватен!
  76. 77 Профил на Ivan_
    Ivan_
    Рейтинг: 2397 Весело

    До коментар [#74] от "the only easy day was yesterday":

    Приятелю, как го измисли да акцентираш на "старостта" на каквото и да е американско нещо?

    Модератора е неадекватен!




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK