Момичето с татуировките

Специален проект е съдържание, спонсорирано от рекламодател на "Дневник"

Момичето с татуировките

Тя избира

Специален проект на "Дневник" и Bioderma, в който ще ви представим историята на жени, избрали да следват единствено личното си усещане за смисъл и реализация. Те са смели и уверени в собствените си сили и път. Избор, който заслужава уважение.


Моята майка ми е казвала - аз нямах това право, с което ти разполагаш в момента, и аз ти позволявам да го имаш, защото на мен не ми го дадоха. Правото да избираш!" Двадесет и шест годишната Марина е избрала да следва собственото си виждане за живота и реализация смело, дръзко, очевидно. Видът й предполага да бъде външно съдена - приета или отхвърлена по бързата процедура - дори и плътно облечена, лицето и вратът й ще я издадат. Тя е покрита с татуировки не само защото работи като татуист, но и заради избора й да се изразява чрез тях. Добавеното Бьорн към името си носи от родната Варна и е свързано с певицата Бьорк.
В съботния есенен ден я откриваме на работното й място - студио "Мастилница", от което е част вече четири години. Широко усмихната и наглед в постоянно добро настроение, Марина говори бързо, ясно, тонът е висок, уверен, категоричен. Гледа в очите и ръкомаха с изрисуваните си дълги ръце. Определя се като мечтателка, като човек, който не се спира, търсещ и искащ свобода, излизащ извън зоната на комфорт, за да расте, и впускащ се смело в начинания без много мисли. Така се случва и първата й татуировка - надписът Still Breathing ("Все още дишам" с половин сърце, другата била при тогавашната й най-добра приятелка), който прави на 15 години и за направата му се доверява на баскетболист, чиято работа съвсем не е тази. "Когато първоначално чух машината, доста се стреснах, целият ми корем се преобърна - спомня си тя. Дойде моят ред, усетих иглата и след малко попитах - ама това ли е - очаквах повече болка и време за работа. Спомням си и как тогава момчето ми каза, че това няма да е последният ми татус. Е, сега ако ме види как съм се нашарила цялата, че и съм станала татуист, ще си каже - аз това не съм го очаквал!", смее се Марина.


Всъщност самата тя признава, че не го е очаквала. Да рисува й харесва от малка, но моливът никога не е бил отчетлива фикс идея. Първата й представа за професия е на стюардеса -заради свободата, пътуванията, попиването на различни култури и традиции. С времето умът й чертае идеи за актьорско майсторство, дори записва подготвителни курсове за кандидатстване, но се отказва. А какво си представя в нейния живот? Тя се усмихва се широко и изрича: "Сигурно ще прозвучи доста амбициозно и нарцистично но като цяло си представям животът ми да е много лек и много хубав. Представям си, че ще изкарам пари, с които съм спокойна и да не завися от никого, да имам хубава, престижна работа, свързана с изкуството."


Следва кратко обучение по интериорен дизайн в гръцки колеж - програмите, свързани с проектиране, я спират да го продължи. Паралелно с колежа започва да работи и като барманка. "Тогава се запитах - кое е мястото, на което мога да рисувам и да създавам?" Отговорът е бърз - тату студио. Знае, че там ще я чакат готини, млади хора, различни клиенти, рисуване Пита свой приятел, занимаващ се с кремове за татуси, дали може да я прати към някое място, на което да я обучат и после да започне работа. Има точно такова. Отива на интервю и показва рисунки от телефона си - по спомените й: пълен срам, но собственикът вижда в нея нещо, което му подсказва, че би могло да се получи...


"Често чувам - трябва да ти идва отвътре да рисуваш. Но някои хора нямат този ген! Но аз вярвам, че ако искат да го направят, ще стане." Дава за пример Илън Мъск, на когото е запален фен ("като цяло идеята за колонизацията на Марс"), и адаптира негов цитат - живеем в такъв век, в който може абсолютно всичко да вземеш от YouTube и да се реализираш. Всичко е отворено! "С моя набор започна тази промяна, поколението, което търси, не се спира, сменя, докато не открие собственото си нещо."


Марина с рождена година тъкмо в поколението Z е типичен представител на новите млади хора - истинската предприемчива генерация, която не просто наблюдава, а действа и вярва, че може да се самосъздаде. Те са креативни, търсят удовлетворение, но и отлично заплащане в работата си, откриват прозренията в интернет и технологиите. Според нея например не е нужно да имаш специализирано образование (а дори и никакво), за да се развиеш като професионалист в дадена област. Важни са желанието и страстта - те са издигнати в култ. Тя вярва силно в едно - манифестирането на живота, или нуждата да си представяш какъв искаш да е той всеки ден. "Може да го проектираш както ти искаш, и то не с борба, а с постоянство."


Татуистът става все по-добър с много рисуване. Колкото повече клиенти - толкова повече се развива, а и променя стила, твърди Марина. Нейният е т.нар. Linework, Blackwork, Dotwork. Макар все още да съществуват табу зони и теми, в България има огромен прогрес, що се отнася до татуирането - и като стилове, и като желание от страна на клиентите, коментира тя. Часовете от началото на работата й в студиото досега се се увеличи двойно, което означава, че клиентите, искащи татуси, са все повече. Според нея това се дължи на факта, че хората са започнали все повече да се отпускат и да си позволяват видими рисунки по тялото във всяка професия, без да бъдат съдени за това.


Между свободата и табутата

"Татуировките те показват като човек, който е над правилата, вид протест, извън матрицата, отделно ти дават свобода." По наблюденията й клиентите, искащи по-малки рисунки, не са много уверени в себе си, страх ги е от болката и какво ще кажат другите, а може би и от работното място. На хората с големи рисунки чуждото мнение не им влияе толкова.


Целият й гръб е изрисуван с мандали, но без конкретна символика. "Рисунките ми не носят определен и завършен смисъл, те са свързани въобще с идеята за живота - началото му, развитието, коментира Марина и въздиша, че не й е приятно, когато започнат да я разглеждат и да питат кое какво е. Дежурният въпрос е къде боли най-много - е, на всеки различно, според чувствителността, при нея специално - гърбът.


За негативни реакции или по-скоро само реакции се сеща за два случая с възрастни хора. "Преди три години на спирка в кв. "Красна поляна" един възрастен човек застана пред мен, огледа ме и ме попита - и сега що така? Ами това е част от работата ми, отговорих му. Е, да де, ама не е много красиво чак толкова много" Спомня си и за коментарите на други две възрастни жени. "Едната ме посочва на другата: "Виж, виж!, а другата й казва: "Какво да гледам, загубена работа!" Преди имаше реакции, но наблюдавам във времето, че хората все повече започнаха да стават все по-приемащи."


А родителите? "Баща ми е най-спокойният човек, когото познавам", усмихва се Марина. Каквото и да му заявя, ще се съгласи. Винаги ме е подкрепял и няма проблем с нито една от моите татуировки." Майка й предпочита да спре с един "ръкав" и не защото се притеснява от чуждите погледи и оценки, а от "вкарването" на токсини в тялото (черното мастило е от растителен произход и в него няма нищо вредно, уточнява Марина). Не е точно така с баба й и дядо й, които често я подпитват дали няма да запише висше образование, да си намери истинска работа или "а твоят приятел харесва ли те такава". Но сега е много по-добре отпреди, обобщава Марина.


Какво е да си жена в тази професия? Много е лесно, отговаря тя. Няма дискриминация, всички сме равни, даже в повечето случаи да си жена е плюс, защото се твърди, че са по-старателни в работата. "Аз вярвам, че живеем в свят, в който може да станеш какъвто си искаш и да се развиеш в която и да е професия, независимо от пола, стига да си сериозен." Тя е мъжкото момиче, което се интересува от Космоса, ракети, NASA, манга, комикси, играе настолни игри, обича да играе на Playstation.


Казва, че когато започне да работи, времето спира. Идват тишина и спокойствие. "А и ти трябва да си много спокоен, докато правиш. Ние, татуистите, никога не се нервираме. Тук не пием кафе, нито консумираме енергийни напитки. Не си повишаваме тон..."


"Мастилница" е първото място, на което остава толкова дълго време. Вече мисли за живот в чужбина. Тясно й е в България. "Трябва ми друго място, на което да пробвам, да стъпя няколко стъпала нагоре." Вече има план - САЩ, където да започне работа в студио, а после да си направи свое собствено.


Какъв е вашият ритуал за красива кожа?


Ритуалът ми е много семпъл. Преди да си легна, почиствам лицето си от грим и замърсявания с мицеларна вода. След като се преместих от Варна в София, разбрах, че това е много мръсен град, затова смятам, че почистването на кожата е много важно. Сутринта ставам, измивам лицето си с почистваща пяна, слагам база за по-лек грим, фиксатор и това е. На този етап не използвам кремове.


Вие работите с кожа, обръщате ли внимание на състоянието й сред клиентите ви?


Да, и се е случвало мъжка кожа да изглежда доста по-добре от женска, което не е добре. Работила съм с момичета, които видимо не се грижат за кожата си. А как да изглежда тя зависи изцяло от човека и положените грижи за самия него - дали се храни качествено, достатъчно ли спи, тренира ли, пие ли много вода, за да се хидратира... Водата те чисти и те кара да се чувстваш добре.


Кожата показва много какво приемаш и когато видимо не е добре, това идва отвътре. Как ще остареем зависи от нас.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 985 Неутрално

  Отврат. И това се опитват да ни го пробутат за "ценност" или пример за подражание.

 2. 2 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Хубаво момиче, но нашарено, като папуас от Нова Гвинея.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 562 Неутрално

  мен с татуировкет още повече ме кефи.

 4. 4 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 985 Любопитно

  мен с татуировкет още повече ме кефи.
  —цитат от коментар 3 на mihail_p


  Интересно, какво ли си е татуирала на едно друго място? Е това ще е интересно да ни покажат.

 5. 5 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Отврат. И това се опитват да ни го пробутат за "ценност" или пример за подражание.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  точно това се опитват и успявят

 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Момичето изглежда симпатично. Работи, забавлява се и си гони мечтите, и най-важното - не пречи на никого. Какво се възмущавате като дърти прилепи, м?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на къдрав и сам се стриже
  къдрав и сам се стриже
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  платената статия и натрапването на поведение

 8. 8 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2643 Неутрално

  “Татуировките те показват като човек, който е над правилата, вид протест, извън матрицата, отделно ти дават свобода.”
  *
  Е, щом смята това за свобода... няма да й противореча.
  Различните хора търсят различни начини за себеизява и демонстриране на индивидуалност. Едните вървят по трудния път като работят здраво за да осъществят мечтите си, другите търсят изяви чрез външния си вид. Една жена с увеличен бюст и напомпани устни също смята външният си вид за начин за самоизява.
  Хората са различни, няма да ги слагаме в един калъп, я...

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  Само да вметна, че сред нейното поколение некомформистите са точно тия дето не си правят татуировки (пишете я тая дума както е приета в българския, че полудявам) и не си слагат обеци по цялото тяло. Въпросното девойче е такъв хардкор мейнстрийм, че чак не може да си представи. На мен ще ми е забавно като мине модата как ще се чувстват и колко пари ще направят студиата за махане на татуировки, хахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на Хаджи Смион
  Хаджи Смион
  Рейтинг: 41 Весело

  До коментар [#6] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Ами защото са дърти прилепи. :)

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Неутрално

  До коментар [#1] от "nhh18551388":

  Четенето Ви се е получило значително по-добре от РАЗБИРАНЕТО!!!
  "Примери за подражание и "положителни герои" имаше преди повече от 30 години!!!
  Сега, слава Богу имаме право на СВОБОДЕН ИЗБОР!!!!
  Всъщност за това става въпрос в текста!
  Впрочем според мен това рисуване върху тялото е леко прекалено,у но всеки им право да решава за себе си!!!

 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално
 13. 13 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Отврат. И това се опитват да ни го пробутат за "ценност" или пример за подражание.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  Свиквай!
  🐂🐖🐂🐖🐂🐖🐂

  Много съм прост
 14. 14 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Отврат. И това се опитват да ни го пробутат за "ценност" или пример за подражание.
  —цитат от коментар 1 на nhh18551388


  що, как ти пречи това?? освен да те пралви нещастен и да скърцаш със зъби от злоба

  хахахахаха :)))))))))))))))

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 15. 15 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 837 Неутрално

  На мен ми е грозно, както и на повечето хора, които ценят женската красота. Природата си е свършила добре работата и е направила женското тяло достатъчно красиво, та да трябва да го разкрасява някой допълнително с разни черепи, кръстове, ножове и "мандали" като на това момиче. Но щом на него не му харесва, не му отричам правото да се себеизявява.
  Само не ми харесва как изтъкват, че на 15 години си направила първата татуировка. Това не е ОК. Който е над 18 - нека си прави каквото си иска. Но един впечатлителен тийнейджър, почти още дете, може под влиянието на приятели (или на алкохол, наркотици и т.н.) да реши да се разкраси и после да съжалява цял живот. Питайте майките и бащите си първо.

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#15] от "Камен":

  То световното левашко движение се пребори в някои страни момичета на 13 да правят аборти без да уведомяват родителите си, сега се мъчи да свали възрастта за гласуване (познай що - не щото много им пука за младите), ти за някаква татуировка се косиш. Тепърва таклива неща ще видим, че майка плаче...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 728 Весело

  Започва да ми прилича на безумната кампания на британското правителство за преквалификация заради унищожаването на работни места вследствие на локдауна.

  "Следващата работа на Фатима може да е в кибернетиката (тя просто все още не го знае)."

  https://bit.ly/3lFZdCz

  https://twitter.com/wbuxtonofficial/status/1315578579221184513

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 18. 18 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  що, как ти пречи това?? освен да те пралви нещастен и да скърцаш със зъби от злоба

  хахахахаха :)))))))))))))))
  —цитат от коментар 14 на kaiser


  Човекът се дразни от пропагандата, не от това, което жената е направила със себе си.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 19. 19 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 382 Неутрално

  Бе, тия хора не мислят ли, че може и да остареят? Как ще изглежда една жена на 60 години с тези лекета по тялото си? Тъпанари, сър!

  Бъдете здрави и красиви!

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2631 Весело

  Далеч не всички татуирани са като тази. Някои хора имат много беден език и затова прибягват до татуировките. Като мъж татуирал си сърце прободено от стрела с надпис отвътре:"Мичето-98"!
  А преди "10-ти" затворниците се татуираха в нещо като знак на инстинктивен протест срещу дамгосването им от обществото.

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Дамата е доста приятна.
  Щеше да е още по приятна, ама. Язък.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1628 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":

  Пропуснал сте моряците, като "категория", както и последните 30 години...!!!
  Светът за добро или за лошо много отдавна не е такъв, какъвто си го спомняте и го харесвате...

 23. 23 Профил на bo
  bo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Много свежо момиче и готина кампания - хубав начин са избрали да популяризират продуктите си. А на Марина успех - като отвори собствено студио да ни я покажете пак : )

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  До коментар [#19] от "m.konstantinov":

  Ела баба да ти покажа какви неща имам нарисувани между бръчките.

 25. 25 Профил на rumen_s
  rumen_s
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  Едно време баба ми, бог да я прости казваше:

  Имената на глупците
  висят по стените.

  Много права беше, само, че сега вместо стените си ползват телата.

  Браво Дневниче за цензурата. Мода си знае какъв е, ПКП :)
 26. 26 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 478 Весело

  Гулям вожд Оху-Боху имал читирима сина.
  Най-голям син на чилуто имал идин чирта.
  Втори син на чилуто имал две чирти.
  Трети син на чилуто имал три чирти.
  Най-малък амсалак - читири чирти.
  Гулям вожд на чилуто имал читири чирти,а пу сридъта - идин гулиам к..!
  Дъ съ знае кой бил майстуръ!

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2213 Весело

  До коментар [#20] от "deaf":Пропуснал сте моряците, като "категория", както и последните 30 години...!!!Светът за добро или за лошо много отдавна не е такъв, какъвто си го спомняте и го харесвате...
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  То някои така са разправяли и по време на национал-социалистическия режим в Германия, както и по време на комунистическия терор в България и цяла Източна Европа. Мноооого смислено умозаключение.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Маринчето такъв татус ми направи, че си остави ръцете.

 29. 29 Профил на kaiser
  kaiser
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Човекът се дразни от пропагандата, не от това, което жената е направила със себе си.
  —цитат от коментар 18 на Тюфлекчия


  Каква пропаганда, представят една млада жена която прави това което най много и харесва да прави. Дай Боже всекиму.

  Не сте добре, сигурно вечер проверявате за джендъри под леглото.

  ДБ ВЪРНАХА ДПС И БСП В УПРАВЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ
 30. 30 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2114 Неутрално

  Маринчето такъв татус ми направи, че си остави ръцете.
  —цитат от коментар 28 на 9999


  следващия път искай татуировка а не татус.

 31. 31 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Като се сетя каква типична кифла-мутреса с устни като на порно кукла знам, която от нямане какво да прави цялата се нашари, някак това с неконформизма и бунта издиша.
  Едно време беше израз на принадлежност към субкултури. След това, уж, израз на своята душевност и напомняне на важни моменти в живота. Сега си е нормална мода. За поколението, което сега е до 25 това е също като да имаш дълъг маникюр с гел лак.
  Иначе, девойката е сладка и явно е умна. Но това ли е примерът за младите, които се борят и създават? Татуировчици, танцьори, бръснари....
  Както беше писал популярният научен блогър Й. Стефанов като е бил на интервю за работа, по специалността му, в Кока-Кола Х.Р-като с цялото си самочувствие от престижната си длъжност го питала как може да е учил нещо толкова скучно като микробиология. И не го ли е срам от специалността му.
  Светът ни се крепи на ей такива творчески личности, които " вода не са пили потни". Или поне те си мислят така.

 32. 32 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "CINZANO - оправете си сайта!":

  Всъщност не това, че съм "дърт прилеп" е причината да не приемам избора на девойката, а жизнения опит. Всеки, който е боледувал тежко и му се е налагало да го режат и да му остават белези от операции, вероятно ще Ви го каже - да наранявате тялото си доброволно - това не е добро нещо. Ако толкова много искате - има временни татуировки.

 33. 33 Профил на Antifa
  Antifa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фактът, че такива статии докарват повечето хора до бяс, показва ясно, че обществото ни се е насочило към дъното на нетолерантността. С това фашизирано правителство - толкоз.

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на 9999
  9999
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#30] от "blondofil":

  Бре каква забележка направо ме засегна

 36. 36 Профил на zxl41675831
  zxl41675831
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Народа ни е съдал редица непреведими на друг език термини с негативна конотация, като "либерасти", "толерасти" и прочее, които точно описват въпросните човешки отпадъци.
  —цитат от коментар 34 на Vassil Stoychev


  Не народа ви ги е създал, а кремълската пропагандна машина.

 37. 37 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Весело

  Хубаво, че либералите измислиха силните и независими жени, че секса да излиза без пари

 38. 38 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 264 Весело

  Хубаво, че либералите измислиха силните и независими жени, че секса да излиза без пари

 39. 39 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1031 Неутрално

  Простотията надделява,
  красотата се унищожава.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Хаджи Смион
  Хаджи Смион
  Рейтинг: 41 Весело

  Ами защото са дърти прилепи. :)
  —цитат от коментар 10 на Хаджи Смион


  Ето, прав се оказах. :)

 42. 42 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Момичето без татуировки. Това е тема. Хора, които не знаят какво да правят със себе си са в изобилие. Днес себе-обезобразяването е поредния връх на стадното чувство.

 43. 43 Профил на Alex Selkirk
  Alex Selkirk
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "selqnin":

  И затворниците...😁

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2934 Весело

  До коментар [#11] от "selqnin":

  "Впрочем според мен това рисуване върху тялото е леко прекалено,у но всеки им право да решава за себе си!!!"
  ==============
  Не отричам правото им да го правят, не отричайте правото ми да не го харесвам.

  Еретик
 45. 45 Профил на sameman
  sameman
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Момичето изглежда прекрасно! Всеки си решава, как и какво иска да прави. Сигурен съм, че е разбила доста мъжки сърца в определни среди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK