Как се прави: Японски рамен с нудли, морски дарове и сезонни зеленчуци

Как се прави: Японски рамен с нудли, морски дарове и сезонни зеленчуци

© Юлия Лазарова



Сандвич от 100% ръжен хляб с домашно осолена сьомга, саламурика за рибни деликатеси, морски череши, тартар от сьомга, сьомга терияки с гама уакаме, тигрова скарида на грил, новозеландска мида, пролетни рулца със скариди. Това са само малка част от кулинарните изненади, които готвя организаторите и участниците в започващия тази сутрин за трети път "Фиш фест", организиран от списание "Бакхус". Както и преди година негов домакин е пазарът "Ситняково", а входът отваря в 10 ч. сутринта.


Днес и в неделя до 22 ч. посетителите ще могат да видят и купят прясна риба и морски дарове, да опитат рибни ястия, приготвени от шеф-готвачи за директна консумация на място. Шеф Андре Токев ще предложи френска селска рибена супа с чеснов чипс или пък рибено севиче.


Сред напитките отново ще има богато разнообразие от винои бира.




Всичко за фестивала можете да следите тук, а билети можете да купите предварително онлайн или на място.


Междувременно на любителите готвачи един от участниците във феста - ресторант Hamachi.


Японски рамен нудли с лобстер, скариди и сезонни зеленчуци


1. Продукти за 1 порция


- 120 г рамен нудли "Сапоро" ( предварително сварени)
- 50 г месо от лобстер
- 2 скариди размер 16-20 без черупка
- мариновани зеленчуци ( 30 г)
- бейби спанак (10 г)
- пресни гъби шийтаке ( 20 г), нарязани на тънко
- пресен лук ( 10 гр ), нарязан на тънки кръгчета
- сушени водорасли уакаме ( 5 г)


2. За маринованите зеленчуци


- 200 мл оризов оцет
- 5 чаени лъжици захар
- 1 чаена лъжица сол
- 100 г морков
- 100 г бяла ряпа


Оризовият оцет, захарта и солта се затоплят до хомогенна смес. Когато сместа изстине, се добавят нарязани на малки жулиени морков и бяла ряпа. Оставят се 24 часа за мариноване.


3. За бульона ( около 3 л)


- 4 л вода
- 1 пилешки фенер
- 200 г праз лук
- 200 г стар лук
- 300 г моркови
- 1 глава чесън
- 200 г целина
- 1 червена чушка
- сол и пипер на вкус


Всичко се слага да заври за 4 часа, след което се прецежда през фина цедка. Към готовия бульон се прибавя 50 г настърган на ситно джинджифил, 200 мл соев сос и 10 г даши бульон.


4.Завършване на рамена


Поставете топлите нудли в дълбока купа в малко масло, запържете скаридите и месото от лобстера. Аранжирайте със спанака, пресния лук, маринованите зеленчуци, уакаме водораслите, гъбите шийтаке и морските дарове. След това залейте с топъл бульон и раменът е готов.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Ivan Georgiev
    Ivan Georgiev
    Рейтинг: 40 Разстроено

    С уважение, екип Дневник,
    Като професионален готвач, който е правил и ял много рамен, мога да разбера рецептата. Но като обикновен читател, не мога да придобия ясна представа от обяснената по горе рецепта, хубаво е да се покаже, и обясни защо се прилагат определени съставки. И ЗВИ (за ваша информация), количеството даши е много повече от 10гр, плюс това отново, би било добре да се обясни какво е даши ? Моите уважения, абсолютно подкрепам инициятивата ви, като професионалист, съм много горд че подбуждате читателите да пробват нещо ново.

  2. 2 Профил на Шакир  Зулов
    Шакир Зулов
    Рейтинг: 342 Любопитно

    Ще го приготвя утре,липсват ми само рамен нудли "Сапоро".Чакам всеки момент да ми ги достави Киро Поро от Сапоро.
    🐷🐮🐷🐮🐷

    Много съм прост
  3. 3 Профил на wiligri
    wiligri
    Рейтинг: 733 Неутрално

    Три пъти препрочетох рецептата, във възторг съм. Все пак, днес май ще готвя мусака...

  4. 4 Профил на venci4
    venci4
    Рейтинг: 1368 Неутрално

    Продукти за една порция....
    Четири литра вода....

    Баах ти и порцията!!

    Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
  5. 5
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  6. 6 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 775 Неутрално

    Фен съм на рамен и на азиатската кухня ! Няма по-вкусно нещо от рамен особено когато навън е студено !

  7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 3161 Неутрално

    Ура! Сезонът на нудлите е открит и пак ще има с какво да се майтапим, както навремето с "новата българска кухня". Пък и пенсионерите напоследък забогатяха. . .

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  8. 8 Профил на tamada
    tamada
    Рейтинг: 859 Неутрално

    Нудли... лобстер...
    Научете български бе, Дневник! Пускате ни сълзливи интервюта за преводачи, които били познавали и пазели езика, а вие самите изкривявате българския с тъпотиите си.

  9. 9
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

  10. 10 Профил на МОЙШЕ  ТОЛКОЗ
    МОЙШЕ ТОЛКОЗ
    Рейтинг: 1650 Неутрално

    Нудли... лобстер...Научете български бе, Дневник! Пускате ни сълзливи интервюта за преводачи, които били познавали и пазели езика, а вие самите изкривявате българския с тъпотиите си.
    —цитат от коментар 8 на tamada


    Само да попитам, плахо-каква е българската дума за нудел? Тъъъъънки макарони? Ама и макарони не е българска дума и италияанска, та...

    И "омар" не ми звучи много български, сигурно щото е побългарена латинска дума😀

    Не виждам нищо лошо ползването на чуждици в кулинарията, или в други терминологии, напротив-понякога по лесно разбирам за к'о става дума. Особено в дискусиии свързани с нета, компютри и т.н. Много повече ме дразнят изцепки като тийм'билдинг, коучинг, лънчинг, флаг'беринг и подобните им.

    Иначе МНОГО ме радват статии като тази, е екзотични продукти (НОВОЗЕЛАНСКИ МИДИ?!? Има ли ги в Била, или в гръцката мрежа магазини "7те морета" май се казваше)😀 И рецептите-10 гр' това, 17 гр' онова, на фурна 23 мин на 77.6 градуса😀😀😀 И т.п. 😀😀😀
    До коментар [#8] от "tamada":

    THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
  11. 11 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Неутрално

    До коментар [#4] от "venci4":

    Порцията е от 120 грама нудли, а приготвеният бульон 3 литра, сиреч за поне 6 души. Японци, корейци по традиция имат купичка с бульон към храната, от която купичка отпиват и която се допълва от домакинята.
    В специализираните заведения за нудли, обикновено много скромни и евтини места, яденето на нудли е доста шумно мероприятие от сърбането на клиентите. :-)

  12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
    Незнайко в Слънчевия град
    Рейтинг: 6022 Неутрално

    До коментар [#10] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

    ФИДЕ

    "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
  13. 13 Профил на Dedo
    Dedo
    Рейтинг: 47 Неутрално

    И да не забравим, нежно поръсено с мононатриев глутамат, все пак японец го е открил за света. Освен ако соевия сос или готовият булъон не го доставят.

  14. 14 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3358 Неутрално

    с фиде пилешки дробчета и яйце става ли

  15. 15 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Неутрално

    До коментар [#14] от "blondofil":

    Реално масовите японски нудли са от тесто от пшеничено брашно, без яйца, замесени със сол и вода, с малко сода. Традционно, бульонът е от свински кости варени в солена вода. Обикновените нудли са с няколко тънки парченца свинско, варени отделно със соев сос, половин варено яйце, накълцан пресен лук и варени бамбукови кълнове и малко водорасли нори (тъмнозелени) с бульона. От там нататък фантазията на готвача поема щафетата и, като случая, може да се направи едно скъпо ястие с омари, тигрови скариди и какво ли не. Реално това не е масовата практика.

  16. 16 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4515 Неутрално

    До коментар [#13] от "Dedo":

    Рамен нудлите са се сервирали за пристанищните работници в Йокохама от 1910 година и са били известни като "китайско фиде" (shina soba), евтина топла супа. През войната въобще са били забранени - тогава храната е била разпределяна и е било забранено да се печели от продажбите и. Бумът започва от изобретението на сушените "инстант" нудли (вече не "китайско фиде супа), които и сега се продават в пластмасови кофички, наливаш гореща вода и ядеш. Интересът към тях се възражда пре 1980-те, даже 1994 е направен първият музей на нудлите, и днес те са масова храна за студенти, а и за хора от по-горните слоеве на доходната схема, нещо като шкембе чорбата в България (за филиите с мас даже не смея да коментирам :-))

  17. 17 Профил на pliokk
    pliokk
    Рейтинг: 8 Разстроено

    Само кажете това "лобстер" какво е, да се научим хората, които си комуникираме на български. "Нудли" е по-скоро приемливо, все пак е различно от традиционното фиде.

  18. 18 Профил на Rococo
    Rococo
    Рейтинг: 45 Неутрално

    До коментар [#17] от "pliokk":

    Предполагам, че "лобстър" е английското значение на френската дума " омар" (homard) която пък произлиза от латинското " homarus" идваща да именува десетокракото морско "раче" ...

  19. 19
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  20. 20 Профил на Gai-jin
    Gai-jin
    Рейтинг: 519 Неутрално

    Дневник, само да поясня, че рамен е винаги с нудли. Няма рамен без нудли. Така че заглавието ви "рамен с нудли" си е тафтология. Ако някой надут готвач ви го е казал, значи и той толкова разбира.

  21. 21 Профил на Bramasole
    Bramasole
    Рейтинг: 3761 Весело

    До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":

    "пак ще има с какво да се майтапим, както навремето с "новата българска кухня"

    Изчитането на коментарите под онези рецепти гарантирано повишаваше настроението! Няма да забравя препоръката на един от готвачите - че сместа трябвало да се разбърква бавно с планетарни движения. Това се нарича образователна кулинарна инструкция... замислих се тогава съгласно кой от трите закона на Кеплер трябва да движа лъжицата /не, че сготвих нещо по онези препоръчвани рецепти/.

    "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
  22. 22 Профил на B52
    B52
    Рейтинг: 1625 Весело

    Нудли, лобстер... найс!

    Остава знайните и незнайни майстори да споделят как седи хавата за сомен, соба и удон.

    Няма само с един рамен да се излагаме ся!

    He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK