
© Георги Кожухаров
В може би най-тежката напоследък за бранша година заради кризата с коронавируса конкурсът "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020" се проведе за 19-ти път при това и с две нови категории - "Устойчив ресторант" и "Екзотична кухня". По традиция читателите също правят своя избор, като беше включена още една категория за гласуване - "Балканска кухня".
ANDRé, създаден от известния шеф-готвач Андре Токев, е ресторантът на годината в конкурса на списание "Бакхус" за 2020 г. Наградата за авторска кухня получава "Niko'las 0/360" с главен готвач Цветомир Николов. А отличието за винена листа, което се връчва от партньорите от DiVino, е за The Sea Terrace (Варна).
© Цветелина Белутова, Капитал Андре Токев
За "Вкусно място" тази година е определен "33 гастронавта", а в новите категории изборът на журито е "Бистро Sage" за устойчивост и японският ресторант Hamachi-ni за екзотична кухня (вижте пълния списък с номинираните в края на текста).
За читателите ресторант на годината е Аhora на Севда Димитрова, която е победителят във второто издание на телевизионния конкурс "Мастър шеф", а най-добър в "Балканска кухня" е гръцкият Mykonos. Читателите гласуваха онлайн през сайта на "Бакхус".
© Георги Кожухаров Цветомир Николов, Niko’las 0/360
По традиция ресторантите, които участваха в конкурса, преминаха предварителна селекция от журито на конкурса за 2020 г., започнала още в края на 2019 г. и продължила в началото на 2020 г., и след това бяха оценявани през есента на тази година.
Журито включва професионалисти от винения и ресторантьорския бизнес, кулинарни журналисти и гурме ценители с опит. Всеки ресторант във финалната селекция е оценен през специално разработена анкета с 20 критерия и някои допълнителни показатели спрямо категориите.
Наградите на победителите ще бъдат връчени на церемония на 9 декември. В отговор на предизвикателствата на 2020 година и тя ще бъде различна - специално организирана вечеря, приготвена от самите ресторанти победители. Тя ще бъде излъчена онлайн на живо. Очаквайте подробности за нея на сайта bacchus.bg.
© Георги Кожухаров Севда Димитрова, Ahora
Победители и номинирани по категории:
"Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" 2020
ANDRé - победител
Niko'las 0/360
Ahora
Cosmos
Chefs
Авторска кухня:
Niko'las 0/360 - победител
Soul Kitchen
Cinecitta Osteria Italiana
Cosmos
Koto
ANDRé
Винена листа и напитки, връчвани от DiVino:
The Sea terrace (Варна) - победител
Cosmos
Hamachi-ni
Soul kitchen
Koto
Вкусно място:
33 гастронавта - победител
Manzo
Ракия бар ракета
Паваж (Пловдив)
Osteria Rosmarino (Пловдив)
Устойчив ресторант:
Бистро Sage - победител
Checkpoint Charly
La Capannina
L'etranger
Клуб на архитекта
Egur, Egur
Екзотична кухня:
Hamachi-ni - победител
ANnette
Gurkha
Обновено в 11:52 часа - организаторите на конкурса съобщиха, че победителят в категорията, който събра най-много точки след оценките на журито не желае да участва в конкурса. Поради тази причина неговото място заема следващият по резултат в категорията.
Категории на читателите:
Ресторант на читателите
Ahora - победител, избран след гласуване сред всички номинирани ресторанти
Балканска кухня:
Mykonos - победител, избран след гласуване с още номинирани
"Котилото"
"Кафана Стефанович"
"Тюркоаз"
"Конак"
"Густоза"
"Банкович"
karabastun
Рейтинг: 8145 ЛюбопитноАлибегов взе ли награда за нещо ?
[email protected]bora bora
Рейтинг: 941 Неутрално"Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България"
Ми напишете ги на БЪЛГАРСКИ бе-е-е-е!
дерибеев
Рейтинг: 2876 ВеселоДо коментар [#1] от "karabastun":
всеки коментар може и ще бъде използван срещу васВсички наградени дължат всичко на Алибегов
pet_fire
Рейтинг: 5222 НеутралноДо коментар [#1] от "karabastun":
Да взе, за най-много прекарано време по телевизионните студия
Boris Gaganelov
Рейтинг: 429 НеутралноБрей Мияби имат конкуренция.
Ще се тестват.
И още една причина да тествам гастронавтите - на близо са и все се каня, но така и не се наканих :)
pmp41600418
Рейтинг: 15 НеутралноЖалко, че година след година имената са си все същите - нищо ново, ама с Тикви и Рафи Алибеговци - толкова. Позитивното е, че тези познати имена поне държат ниво.
xkz38522096
Рейтинг: 249 НеутралноСмешно.
На Андре то ресторантите са определено най-безвкусното място, като ги сравняваш с птетенциийте им.
Не ходехте там, ще се набутате за посредствена телевизииннна храна...
xkz38522096
Рейтинг: 249 ВеселоА забравих но ще платите като за Мишелин ..
Deadpudding
Рейтинг: 630 НеутралноДо коментар [#6] от "pmp41600418":
This is the place where puddings die.С или без тикви с ниско PPP и следователно заплати толкова. А от днес за утре не става.
crq18506084
Рейтинг: 532 НеутралноКрият се комплекси за малоценност зад чуждици и терминологичен „сленг“. По тинейджърски,
Тези награди заприличаха на архитектурната „сграда на годината“, която стана срамна за архитектите. Получава я чорбаджията, които почерпи.
Разбирам победителят, който се е отказал, името му да е в тези награди.
blondofil
Рейтинг: 3173 НеутралноДо коментар [#10] от "crq18506084":
Като с мислите, печели тази която спи със шефа на конкурса.
blondofil
Рейтинг: 3173 НеутралноМиските
Аскет
Рейтинг: 2765 НеутралноЦитат:
Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България
-------
Ако се зачетете - 99.99% от заведенията са с чужди имена, та кво им е българското - не знам!
Аскет
Рейтинг: 2765 НеутралноПърво дращя - след това сричам... :(
Извинявай, че съм писал същото.
galapagas
Рейтинг: 713 НеутралноЗа изцепки по телевизиите.
svv03688321
Рейтинг: 1042 НеутралноБях в "The Sea Terrace" преди години и не съм толкова впечатлен очаквах повече след като го хвалеха но явно е за хора сноби които не са опитвали по добра кухня.
Също след като е на морето си мислех че ще имат вкусна и богата "sea food" кухня но уви .
Мога да препоръчам един ресторант на собственика и готвача му (който и да е той) да опитат един ресторант на Манхатън " Le Bernardin" West 51 st. 6th &7th av.
Не напразно днес се чака с месеци да получиш маса освен ако си "патрон" на ресторанта.
Аз бях прияте със момчето което го отвори на времето този ресторант и тогава през 80'те години той самия (Жилберт) сам ходеше и си избираше рибата и морските продукти пресни от корабите които ги доставяха на Сауд стрит сипорт рано сутрин в 2-3 часа . За съжаление той почина внезапно от сърдечен удар през 1994 мисля беше. Сестра му наследи ресторанта с която също се познавам ...
Кухнята е френска а самите те са израстнали на западното крайбрежие при реката Лоара. Белите им вина от заи част са любимите ми особенно с риба и "сифуд"
Тези които живеят в Ню йорк сити могат да го опитат .
svv03688321
Рейтинг: 1042 НеутралноБях в "The Sea Terrace" преди години и не съм толкова впечатлен очаквах повече след като го хвалеха но явно е за хора сноби които не са опитвали по добра кухня.
Също след като е на морето си мислех че ще имат вкусна и богата "sea food" кухня но уви .
Мога да препоръчам един ресторант на собственика и готвача му (който и да е той) да опитат един ресторант на Манхатън " Le Bernardin" West 51 st. 6th &7th av.
Не напразно днес се чака с месеци да получиш маса освен ако си "патрон" на ресторанта.
Аз бях прияте със момчето което го отвори на времето този ресторант и тогава през 80'те години той самия (Жилберт) сам ходеше и си избираше рибата и морските продукти пресни от корабите които ги доставяха на Сауд стрит сипорт рано сутрин в 2-3 часа . За съжаление той почина внезапно от сърдечен удар през 1994 мисля беше. Сестра му наследи ресторанта с която също се познавам ...
Кухнята е френска а самите те са израстнали на западното крайбрежие при реката Лоара. Белите им вина от заи част са любимите ми особенно с риба и "сифуд"
Тези които живеят в Ню йорк сити могат да го опитат .
'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2793 ВеселоДо коментар [#11] от "blondofil":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !С тебе жена само да спи може.....за да минава времето !!!
az_medikyt
Рейтинг: 381 НеутралноОбичам простите неща. Телешки език, шкембе, вратна пържола. Яйца варени, пържени, боб. Със салата или туршия според сезона. Фенси ресторантите са редовно разочароващи.
svv03688321
Рейтинг: 1042 НеутралноНякой ми беше казал една пословица на български преди много години че
свинята не прзви разлика от кладенчева вода или тази от локвата.
Разбирайте го както си искате относно пост 17.
jmf29537805
Рейтинг: 321 НеутралноНаучете се да готвите. И спрете да посещавате тия места със съмнителна хигиена.
edin drugii
Рейтинг: 2235 НеутралноДо коментар [#16] от "svv03688321":
В България също има хубави рибни ресторанти с прясна риба , които не отстъпват на никои по света ,водил съм хора , професори и академици ,които са обикаляли целия свят и оставаха очаровани от кухнята на едно рибно ресторантче на брега на Дунава край Русе .
svv03688321
Рейтинг: 1042 НеутралноДо коментар [#22] от "edin drugii":
О, онзи дето се слизаше надолу кум Дунава -Рибарска колиба се казваше едно време там комарите са като рибите - нищо особенно .
Никъде обаче по света няма ресторанти както в Ню Йорк сити там е истинската кухня събрана от цял свят конкуренцията е голяма някой отварят след известно време затварят в последните години 10-20 отвориха толкова колкото и затвориха само защото не бяха добре запознати както с готвенето така и с отговорноста какво е да си в този толкова компетитив бизнес . Готвача (шеф)е който прави ресторанта а те се броят на пръсти специално в Ню Йорк. Мога да пиша още много относно тази тема но мисля че нивото на културата и възпитанието там е не толкова напреднало дори и след 30 години вие сте си все същите като преди и 50 години когато посетих България за пръв път.
Andrey Todorov
Рейтинг: 47 ЛюбопитноМного ми е интересно как Густоза е попаднал в номинациите?! Това е място, където се вече се отнасят изключително грубо и арогантно дори с дългогодишни редовни клиенти, а ако си нов клиент нямаш шанс за човешко отношение. Това ме кара да се замисля върху валидността на тези награди...
pag
Рейтинг: 1392 ЛюбопитноНикъде в България не съм ял свестен говежди стейк. Все жилав и/или препечен.
Знанието е сила, информацията - властНякой да препоръча заведение?
sylt
Рейтинг: 348 НеутралноДопреди корона кризата ресторант Кристал при градинката на Кристал предлагаше страхотни говежди стекове (около 45лв единия), но мисля че фалира.
Знам че имат и филиал в Ринг мол, но няма да отида да похарча 150лв за вечеря в мол, а и се съмнявам че в мола предлагат същите стекове, които имаше в Кристал в центъра.
Качествените стекове са скъпи, а у нас се оказва че няма клиентела за такива. Стек за 20-25лв няма много общо със стек за 45-50лв.
sylt
Рейтинг: 348 НеутралноНапълно непонятно. Миризлив ресторант в Слатина, в нещо като трафопост... Понякога има качествена риба, но локацията и атмосферата са плачевни.
Анет и Гурка също не знам какво правят в тая листа. Анет е безподобно гаден ресторант, който няма нищо общо с мароканска кухня, а Гурка е миризлива квартална кръчма с индийски привкус.
igeorge71
Рейтинг: 428 НеутралноНе е лошо да има подобни класации. Макар и не задължителен, все пак е някакъв ориентир за ресторантите, които заслужават да бъдат посетени.
Кулинарията е вселена и не може да бъде напъхана в никаква рамка. Ястията могат да бъдат семпли и вкусни, безвкусни също, както сложни с много техника, но не толкова вкусни, или пък наистина много вкусни. Едното не изключва другото или пък е предпоставка за о сана или разпни го.
За мен лично ако човекът, който готви и предлага ястията го прави със любов, страст и е добре подготвен, в комбинация с пресни и качествени продукти, няма как да сбърка независимо къде го прави - Ню ЙОРК, Париж или София.
Koothrapalli
Рейтинг: 284 ВеселоА 8те джудж в коя категория ще се номинира? охохохоххо.....
уморен от хитрините с които сблъсквам всеки ден