Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България

Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България

© Георги КожухаровВ може би най-тежката напоследък за бранша година заради кризата с коронавируса конкурсът "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020" се проведе за 19-ти път при това и с две нови категории - "Устойчив ресторант" и "Екзотична кухня". По традиция читателите също правят своя избор, като беше включена още една категория за гласуване - "Балканска кухня".


ANDRé, създаден от известния шеф-готвач Андре Токев, е ресторантът на годината в конкурса на списание "Бакхус" за 2020 г. Наградата за авторска кухня получава "Niko'las 0/360" с главен готвач Цветомир Николов. А отличието за винена листа, което се връчва от партньорите от DiVino, е за The Sea Terrace (Варна).


Андре Токев

© Цветелина Белутова, Капитал

Андре Токев
За "Вкусно място" тази година е определен "33 гастронавта", а в новите категории изборът на журито е "Бистро Sage" за устойчивост и японският ресторант Hamachi-ni за екзотична кухня (вижте пълния списък с номинираните в края на текста).


За читателите ресторант на годината е Аhora на Севда Димитрова, която е победителят във второто издание на телевизионния конкурс "Мастър шеф", а най-добър в "Балканска кухня" е гръцкият Mykonos. Читателите гласуваха онлайн през сайта на "Бакхус".


Цветомир Николов, Niko’las 0/360

© Георги Кожухаров

Цветомир Николов, Niko’las 0/360


По традиция ресторантите, които участваха в конкурса, преминаха предварителна селекция от журито на конкурса за 2020 г., започнала още в края на 2019 г. и продължила в началото на 2020 г., и след това бяха оценявани през есента на тази година.


Журито включва професионалисти от винения и ресторантьорския бизнес, кулинарни журналисти и гурме ценители с опит. Всеки ресторант във финалната селекция е оценен през специално разработена анкета с 20 критерия и някои допълнителни показатели спрямо категориите.


Наградите на победителите ще бъдат връчени на церемония на 9 декември. В отговор на предизвикателствата на 2020 година и тя ще бъде различна - специално организирана вечеря, приготвена от самите ресторанти победители. Тя ще бъде излъчена онлайн на живо. Очаквайте подробности за нея на сайта bacchus.bg.


Севда Димитрова, Ahora

© Георги Кожухаров

Севда Димитрова, Ahora


Победители и номинирани по категории:


"Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" 2020


ANDRé - победител


Niko'las 0/360
Ahora
Cosmos
Chefs


Авторска кухня:


Niko'las 0/360 - победител


Soul Kitchen
Cinecitta Osteria Italiana
Cosmos
Koto
ANDRé


Винена листа и напитки, връчвани от DiVino:


The Sea terrace (Варна) - победител


Cosmos
Hamachi-ni
Soul kitchen
Koto


Вкусно място:


33 гастронавта - победител


Manzo
Ракия бар ракета
Паваж (Пловдив)
Osteria Rosmarino (Пловдив)


Устойчив ресторант:


Бистро Sage - победител


Checkpoint Charly
La Capannina
L'etranger
Клуб на архитекта
Egur, Egur


Екзотична кухня:


Hamachi-ni - победител


ANnette
Gurkha


Обновено в 11:52 часа - организаторите на конкурса съобщиха, че победителят в категорията, който събра най-много точки след оценките на журито не желае да участва в конкурса. Поради тази причина неговото място заема следващият по резултат в категорията.


Категории на читателите:


Ресторант на читателите


Ahora - победител, избран след гласуване сред всички номинирани ресторанти


Балканска кухня:


Mykonos - победител, избран след гласуване с още номинирани


"Котилото"
"Кафана Стефанович"
"Тюркоаз"
"Конак"
"Густоза"
"Банкович"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK