Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България

Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България

© Георги Кожухаров



В може би най-тежката напоследък за бранша година заради кризата с коронавируса конкурсът "Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino 2020" се проведе за 19-ти път при това и с две нови категории - "Устойчив ресторант" и "Екзотична кухня". По традиция читателите също правят своя избор, като беше включена още една категория за гласуване - "Балканска кухня".


ANDRé, създаден от известния шеф-готвач Андре Токев, е ресторантът на годината в конкурса на списание "Бакхус" за 2020 г. Наградата за авторска кухня получава "Niko'las 0/360" с главен готвач Цветомир Николов. А отличието за винена листа, което се връчва от партньорите от DiVino, е за The Sea Terrace (Варна).


Андре Токев

© Цветелина Белутова, Капитал

Андре Токев




За "Вкусно място" тази година е определен "33 гастронавта", а в новите категории изборът на журито е "Бистро Sage" за устойчивост и японският ресторант Hamachi-ni за екзотична кухня (вижте пълния списък с номинираните в края на текста).


За читателите ресторант на годината е Аhora на Севда Димитрова, която е победителят във второто издание на телевизионния конкурс "Мастър шеф", а най-добър в "Балканска кухня" е гръцкият Mykonos. Читателите гласуваха онлайн през сайта на "Бакхус".


Цветомир Николов, Niko’las 0/360

© Георги Кожухаров

Цветомир Николов, Niko’las 0/360


По традиция ресторантите, които участваха в конкурса, преминаха предварителна селекция от журито на конкурса за 2020 г., започнала още в края на 2019 г. и продължила в началото на 2020 г., и след това бяха оценявани през есента на тази година.


Журито включва професионалисти от винения и ресторантьорския бизнес, кулинарни журналисти и гурме ценители с опит. Всеки ресторант във финалната селекция е оценен през специално разработена анкета с 20 критерия и някои допълнителни показатели спрямо категориите.


Наградите на победителите ще бъдат връчени на церемония на 9 декември. В отговор на предизвикателствата на 2020 година и тя ще бъде различна - специално организирана вечеря, приготвена от самите ресторанти победители. Тя ще бъде излъчена онлайн на живо. Очаквайте подробности за нея на сайта bacchus.bg.


Севда Димитрова, Ahora

© Георги Кожухаров

Севда Димитрова, Ahora


Победители и номинирани по категории:


"Ресторант на годината Бакхус Acqua Panna & S.Pellegrino" 2020


ANDRé - победител


Niko'las 0/360
Ahora
Cosmos
Chefs


Авторска кухня:


Niko'las 0/360 - победител


Soul Kitchen
Cinecitta Osteria Italiana
Cosmos
Koto
ANDRé


Винена листа и напитки, връчвани от DiVino:


The Sea terrace (Варна) - победител


Cosmos
Hamachi-ni
Soul kitchen
Koto


Вкусно място:


33 гастронавта - победител


Manzo
Ракия бар ракета
Паваж (Пловдив)
Osteria Rosmarino (Пловдив)


Устойчив ресторант:


Бистро Sage - победител


Checkpoint Charly
La Capannina
L'etranger
Клуб на архитекта
Egur, Egur


Екзотична кухня:


Hamachi-ni - победител


ANnette
Gurkha


Обновено в 11:52 часа - организаторите на конкурса съобщиха, че победителят в категорията, който събра най-много точки след оценките на журито не желае да участва в конкурса. Поради тази причина неговото място заема следващият по резултат в категорията.


Категории на читателите:


Ресторант на читателите


Ahora - победител, избран след гласуване сред всички номинирани ресторанти


Балканска кухня:


Mykonos - победител, избран след гласуване с още номинирани


"Котилото"
"Кафана Стефанович"
"Тюркоаз"
"Конак"
"Густоза"
"Банкович"

Коментари (29)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8145 Любопитно

    Алибегов взе ли награда за нещо ?

    [email protected]
  2. 2 Профил на bora bora
    bora bora
    Рейтинг: 941 Неутрално

    "Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България"

    Ми напишете ги на БЪЛГАРСКИ бе-е-е-е!

  3. 3 Профил на дерибеев
    дерибеев
    Рейтинг: 2876 Весело

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Всички наградени дължат всичко на Алибегов

    всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
  4. 4 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5222 Неутрално

    До коментар [#1] от "karabastun":

    Да взе, за най-много прекарано време по телевизионните студия

  5. 5 Профил на Boris Gaganelov
    Boris Gaganelov
    Рейтинг: 429 Неутрално

    Брей Мияби имат конкуренция.

    Ще се тестват.

    И още една причина да тествам гастронавтите - на близо са и все се каня, но така и не се наканих :)

  6. 6 Профил на pmp41600418
    pmp41600418
    Рейтинг: 15 Неутрално

    Жалко, че година след година имената са си все същите - нищо ново, ама с Тикви и Рафи Алибеговци - толкова. Позитивното е, че тези познати имена поне държат ниво.

  7. 7 Профил на xkz38522096
    xkz38522096
    Рейтинг: 249 Неутрално

    Смешно.
    На Андре то ресторантите са определено най-безвкусното място, като ги сравняваш с птетенциийте им.
    Не ходехте там, ще се набутате за посредствена телевизииннна храна...

  8. 8 Профил на xkz38522096
    xkz38522096
    Рейтинг: 249 Весело

    А забравих но ще платите като за Мишелин ..

  9. 9 Профил на Deadpudding
    Deadpudding
    Рейтинг: 630 Неутрално

    До коментар [#6] от "pmp41600418":

    С или без тикви с ниско PPP и следователно заплати толкова. А от днес за утре не става.

    This is the place where puddings die.
  10. 10 Профил на crq18506084
    crq18506084
    Рейтинг: 532 Неутрално

    "Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България"Ми напишете ги на БЪЛГАРСКИ бе-е-е-е!
    —цитат от коментар 2 на bora bora

    Крият се комплекси за малоценност зад чуждици и терминологичен „сленг“. По тинейджърски,
    Тези награди заприличаха на архитектурната „сграда на годината“, която стана срамна за архитектите. Получава я чорбаджията, които почерпи.
    Разбирам победителят, който се е отказал, името му да е в тези награди.

  11. 11 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3173 Неутрално

    До коментар [#10] от "crq18506084":

    Като с мислите, печели тази която спи със шефа на конкурса.

  12. 12 Профил на blondofil
    blondofil
    Рейтинг: 3173 Неутрално
  13. 13 Профил на Аскет
    Аскет
    Рейтинг: 2765 Неутрално

    Цитат:
    Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България

    -------
    Ако се зачетете - 99.99% от заведенията са с чужди имена, та кво им е българското - не знам!

  14. 14 Профил на Аскет
    Аскет
    Рейтинг: 2765 Неутрално

    "Кои са най-добрите ресторанти за 2020 г. в България"Ми напишете ги на БЪЛГАРСКИ бе-е-е-е!
    —цитат от коментар 2 на bora bora


    Първо дращя - след това сричам... :(
    Извинявай, че съм писал същото.

  15. 15 Профил на galapagas
    galapagas
    Рейтинг: 713 Неутрално

    Алибегов взе ли награда за нещо ?
    —цитат от коментар 1 на karabastun


    За изцепки по телевизиите.

  16. 16 Профил на svv03688321
    svv03688321
    Рейтинг: 1042 Неутрално

    Бях в "The Sea Terrace" преди години и не съм толкова впечатлен очаквах повече след като го хвалеха но явно е за хора сноби които не са опитвали по добра кухня.
    Също след като е на морето си мислех че ще имат вкусна и богата "sea food" кухня но уви .
    Мога да препоръчам един ресторант на собственика и готвача му (който и да е той) да опитат един ресторант на Манхатън " Le Bernardin" West 51 st. 6th &7th av.
    Не напразно днес се чака с месеци да получиш маса освен ако си "патрон" на ресторанта.
    Аз бях прияте със момчето което го отвори на времето този ресторант и тогава през 80'те години той самия (Жилберт) сам ходеше и си избираше рибата и морските продукти пресни от корабите които ги доставяха на Сауд стрит сипорт рано сутрин в 2-3 часа . За съжаление той почина внезапно от сърдечен удар през 1994 мисля беше. Сестра му наследи ресторанта с която също се познавам ...
    Кухнята е френска а самите те са израстнали на западното крайбрежие при реката Лоара. Белите им вина от заи част са любимите ми особенно с риба и "сифуд"
    Тези които живеят в Ню йорк сити могат да го опитат .

  17. 17 Профил на svv03688321
    svv03688321
    Рейтинг: 1042 Неутрално

    Бях в "The Sea Terrace" преди години и не съм толкова впечатлен очаквах повече след като го хвалеха но явно е за хора сноби които не са опитвали по добра кухня.
    Също след като е на морето си мислех че ще имат вкусна и богата "sea food" кухня но уви .
    Мога да препоръчам един ресторант на собственика и готвача му (който и да е той) да опитат един ресторант на Манхатън " Le Bernardin" West 51 st. 6th &7th av.
    Не напразно днес се чака с месеци да получиш маса освен ако си "патрон" на ресторанта.
    Аз бях прияте със момчето което го отвори на времето този ресторант и тогава през 80'те години той самия (Жилберт) сам ходеше и си избираше рибата и морските продукти пресни от корабите които ги доставяха на Сауд стрит сипорт рано сутрин в 2-3 часа . За съжаление той почина внезапно от сърдечен удар през 1994 мисля беше. Сестра му наследи ресторанта с която също се познавам ...
    Кухнята е френска а самите те са израстнали на западното крайбрежие при реката Лоара. Белите им вина от заи част са любимите ми особенно с риба и "сифуд"
    Тези които живеят в Ню йорк сити могат да го опитат .

  18. 18 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 2793 Весело

    До коментар [#11] от "blondofil":

    С тебе жена само да спи може.....за да минава времето !!!

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  19. 19 Профил на az_medikyt
    az_medikyt
    Рейтинг: 381 Неутрално

    Обичам простите неща. Телешки език, шкембе, вратна пържола. Яйца варени, пържени, боб. Със салата или туршия според сезона. Фенси ресторантите са редовно разочароващи.

  20. 20 Профил на svv03688321
    svv03688321
    Рейтинг: 1042 Неутрално

    Някой ми беше казал една пословица на български преди много години че
    свинята не прзви разлика от кладенчева вода или тази от локвата.
    Разбирайте го както си искате относно пост 17.

  21. 21 Профил на jmf29537805
    jmf29537805
    Рейтинг: 321 Неутрално

    Научете се да готвите. И спрете да посещавате тия места със съмнителна хигиена.

  22. 22 Профил на edin drugii
    edin drugii
    Рейтинг: 2235 Неутрално

    До коментар [#16] от "svv03688321":

    В България също има хубави рибни ресторанти с прясна риба , които не отстъпват на никои по света ,водил съм хора , професори и академици ,които са обикаляли целия свят и оставаха очаровани от кухнята на едно рибно ресторантче на брега на Дунава край Русе .

  23. 23 Профил на svv03688321
    svv03688321
    Рейтинг: 1042 Неутрално

    До коментар [#22] от "edin drugii":
    О, онзи дето се слизаше надолу кум Дунава -Рибарска колиба се казваше едно време там комарите са като рибите - нищо особенно .
    Никъде обаче по света няма ресторанти както в Ню Йорк сити там е истинската кухня събрана от цял свят конкуренцията е голяма някой отварят след известно време затварят в последните години 10-20 отвориха толкова колкото и затвориха само защото не бяха добре запознати както с готвенето така и с отговорноста какво е да си в този толкова компетитив бизнес . Готвача (шеф)е който прави ресторанта а те се броят на пръсти специално в Ню Йорк. Мога да пиша още много относно тази тема но мисля че нивото на културата и възпитанието там е не толкова напреднало дори и след 30 години вие сте си все същите като преди и 50 години когато посетих България за пръв път.

  24. 24 Профил на Andrey Todorov
    Andrey Todorov
    Рейтинг: 47 Любопитно

    Много ми е интересно как Густоза е попаднал в номинациите?! Това е място, където се вече се отнасят изключително грубо и арогантно дори с дългогодишни редовни клиенти, а ако си нов клиент нямаш шанс за човешко отношение. Това ме кара да се замисля върху валидността на тези награди...

  25. 25 Профил на pag
    pag
    Рейтинг: 1392 Любопитно

    Никъде в България не съм ял свестен говежди стейк. Все жилав и/или препечен.
    Някой да препоръча заведение?

    Знанието е сила, информацията - власт
  26. 26 Профил на sylt
    sylt
    Рейтинг: 348 Неутрално

    Никъде в България не съм ял свестен говежди стейк. Все жилав и/или препечен.Някой да препоръча заведение?
    —цитат от коментар 25 на pag

    Допреди корона кризата ресторант Кристал при градинката на Кристал предлагаше страхотни говежди стекове (около 45лв единия), но мисля че фалира.
    Знам че имат и филиал в Ринг мол, но няма да отида да похарча 150лв за вечеря в мол, а и се съмнявам че в мола предлагат същите стекове, които имаше в Кристал в центъра.
    Качествените стекове са скъпи, а у нас се оказва че няма клиентела за такива. Стек за 20-25лв няма много общо със стек за 45-50лв.

  27. 27 Профил на sylt
    sylt
    Рейтинг: 348 Неутрално

    Много ми е интересно как Густоза е попаднал в номинациите?!
    —цитат от коментар 24 на Andrey Todorov

    Напълно непонятно. Миризлив ресторант в Слатина, в нещо като трафопост... Понякога има качествена риба, но локацията и атмосферата са плачевни.

    Анет и Гурка също не знам какво правят в тая листа. Анет е безподобно гаден ресторант, който няма нищо общо с мароканска кухня, а Гурка е миризлива квартална кръчма с индийски привкус.

  28. 28 Профил на igeorge71
    igeorge71
    Рейтинг: 428 Неутрално

    Не е лошо да има подобни класации. Макар и не задължителен, все пак е някакъв ориентир за ресторантите, които заслужават да бъдат посетени.
    Кулинарията е вселена и не може да бъде напъхана в никаква рамка. Ястията могат да бъдат семпли и вкусни, безвкусни също, както сложни с много техника, но не толкова вкусни, или пък наистина много вкусни. Едното не изключва другото или пък е предпоставка за о сана или разпни го.
    За мен лично ако човекът, който готви и предлага ястията го прави със любов, страст и е добре подготвен, в комбинация с пресни и качествени продукти, няма как да сбърка независимо къде го прави - Ню ЙОРК, Париж или София.

  29. 29 Профил на Koothrapalli
    Koothrapalli
    Рейтинг: 284 Весело

    А 8те джудж в коя категория ще се номинира? охохохоххо.....

    уморен от хитрините с които сблъсквам всеки ден




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK