Какво се случва с кожата ви под маската

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Какво се случва с кожата ви под маската


Специалният проект на "Дневник" и BIODERMA - "Когато паднат маските", ви запознава с дерматологичния проблем маскне. Защо се появява, как да го предотвратим и третираме и какво е най-важното за грижата за кожата по време на COVID-19, обобщен от професионалната практика на дерматолози.


Топло, влажно и задушно. Под маската, която закрива голяма част от лицето ви, кипи живот и той може да стане видим за околните, щом я свалите.


Само преди година едва ли си представяхме, че ще е невъзможно да излезем от вкъщи без маска. Днес специалното покритие за устата и носа е не само задължително в затворени пространства при определени условия, но и изглежда да остане спътник в живота ни за неопределено бъдеще време. Целта на мярката, наложена навсякъде по света, е да предпазва нас и околните от коронавируса.
Но докато се предпазваме физически, изникна ситен шрифт в договора за здравето под формата на ситни пъпчици. В потърпевша страна се превърна кожата на лицето ни, чиито хронични състояния се обостриха или я споходиха нови заболявания. В актуален дерматологичен проблем се превърна появата на обрив в долната част на лицето вследствие на покриването му. И той получи образното съвременно наименование маскне.


Терминът идва от комбиниране на думите маска и акне. "Но трябва да сте наясно, че


това не е точно диагноза в дерматологията,


подчертава д-р Петьо Брезоев, специалист по дерматология и венерология в ДКЦ "Александровска". Маскне е събирателно понятие за всички влошени състояния на кожата под маската на лицето, доста често хронични и със съответните дерматологични диагнози. Наскоро изработеният термин, представляващ игра на думи, описва едно реално състояние, което ние, дерматолозите, наблюдаваме във всекидневната си практика", коментира той.


Според специалиста е важно да се започне с разяснението, че в зоната, обичайно покрита от маската, съществуват кожни болести, които - на по-разбираем език - си харесват това място, или т.нар. предилекционни места. Най-често именно там се наблюдава появата на акне. Диагнозата е периорален дерматит. Той може да възникне и в бебешка възраст, а при възрастните е дразнещо състояние, ангажиращо именно зоната около устата и носа, по-често засягащо жените. Мъже с полупораснала брада пък могат да развиват друг тип дерматози.
"С една дума: някои от пациентите ни са с


вече съществуващите дерматологични болести, които са се влошили вследствие на носенето на маска или са отключили такива


отново заради нея."


Какво се случва с кожата ви под маската


Как изглежда маскнето?


Проучвания от Китай и Италия, проведени след май 2020 г. от здравни специалисти,
описват получилите се несъвършенства: това е предимно оклузионно акне с папули, пустули и микрокомедони, разположени на брадичката и симетрично по челюстта.
Експертите приемат, че когато обривът засяга само долната част на лицето (не и горната) и са минали шест седмици след системно ползване на маска, то тогава става дума за маскне.


Появата на акне е засилено през последните месеци и за д-р Бисера Котевска-Трифунова от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". Като изключим факта, че в този период на годината заболяването се влошава, обостря (за сметка на лятото, когато има привидно подобрение на кожата), то настоящата ѝ практика показва, че пациентите с акне, особено при жените, определено са се увеличили. "Работейки в болнично заведение, виждам, че потърпевши са изключително и хора от медицинския персонал - сестри, лекари, които идват с поява на обрив в областта на брадичката и зоната, покрита от маската."


Защо и как се получава маскнето?


Случват се няколко неща: от една страна, имаме механични фактори, причинени от директното триене от маската,, и оклузия (запушването) на косменомасния фоликул, настъпила вследствие от това. От друга, наблюдаваме промяна при нормалната кожна флора, или т.нар. дисбиоза на микробиома. Тя се появява вследствие на топлината, повишената температура, влагата, създали се заради покриването на лицето, промяната на PH-то, както и действията на потта ни, на слюнката, изкарвана от устата, и мастната секреция. "Така налице са


два фактора - механичният натиск: триенето и охлузията, и нарушаване на микробиома,


обяснява д-р Котевска. Особено при хората, които се потят повече, имат мазна кожа, склонна към акне, или при дамите с тежък грим - предразположението е по-високо. Но този проблем може да се появи дори и при хора без подобни дадености."


"Всичко зависи от това колко време стои маската върху лицето. След това от нейния тип, както и колко често се сменя. И не на последно място - хигиенните навици на даденото лице", обобщава д-р Брезоев (повече за тях четете в следващите статии по темата). Времетраенето при носенето на маска е ключово и за д-р Котевска. "Хората, които слагат маска за по-кратък период, имат по-рядко обрив, докато при тези, които работят активно с покрито лице, той се вижда по-често."


И така може да се обобщи, че маскнето се случва, защото държим маската близо до кожата си, запушвайки зони, които имат множество мастни жлези, като носа и брадичката. Кожата се намира в топла, влажна и задушена среда, омазнява се, черните точки се увеличават и при поява на бактерии се получават пъпки.


Пет ефекта, след като лицето е било покрито с маска в продължение на няколко часа всеки ден:


- Повишава се на влажността на епидермалната повърхност.
- Увеличава се производството на себум.
- Повишава се на pH на кожата.
- Повишава се температурата на кожата.
- Получават се раздразнения, причинени от триене.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3894 Неутрално

  Ма как бе? Нали маските спасяват и са полезни? А сега, създават проблеми! Явна дилема - да носим майки и да се лекуваме от пораженията, или да не носим маски и евентуално да се лекуваме от ковид!

 2. 2 Профил на vkiril
  vkiril
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Специално платеният проект ни запозна... как за кинти можем да пишем всичко...

 3. 3 Профил на Муха Стръвница
  Муха Стръвница
  Рейтинг: 282 Любопитно

  А с използваните, захвърлени като капути, маски какво се случва? Трябва си проект, за да разберем.

  :o)
 4. 4 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  До коментар [#3] от "doggy":

  Няма спонсор за това, иначе щяхме.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 5. 5 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 784 Весело

  До коментар [#1] от "Vlado Nikolov":

  Официалните лица в община Халмстад, Швеция, са решили дилемата: наскоро са принудили учител на свали маската си и са забранили използването на маски и всякакви форми на личчни защитни средства в училищата. Общината заявява, че няма научни доказателства за носенето на маски, цитирайки шведската агенция по обществено здраве.

  Халмстад забранява маските за лице в училище
  https://sverigesradio.se/artikel/halmstad-forbjuder-munskydd-i-skolan

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 6. 6 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Скоро не бях чел по-голяма глупост! Вярно е, че рекламите са насочени към каракуди, но това вече е прекалено! Ако беше вярно, то всички хора, прекарващи целия си живот с маска, напр. хирурзи, щяха да са пъпчиви!!!!! Продавайте си боклуците, без да заблуждавате хората, ако обичате!!

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  ... Специалният проект на "Дневник" и BIODERMA - "Когато паднат маските", ви запознава с дерматологичния проблем маскне ...

  Боже!

  Хайде, Биодерма си им е бранш, та ги разбирам.
  Но Дневник, с неговите претенции?

  Тези "пъпчици" са от едни бацилчета.
  Майната му на "акнето", тези бацилчета ги вдишвате!

 8. 8 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 360 Неутрално

  Аре почна се... ПРЕСТАНЕТЕ ДА ПЛАШИТЕ ХОРАТА! Не Ви ли писна? Защо не направите разследване за забавянето на хювемек? И защо струва 84лв?

 9. 9 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Разбира се всеки нормален човек си дава сметка че постоянното държене на парцал на лицето не е полезно за кожата, но още по-интересно ще е когато почнат да излизат данните за непоправимите мозъчни вреди причинени от навлизането на по-малко кислород и тоя спаружен въздух както и от това че на практика си вдишваш обратно всичките издишани токсини от тялото. Тепърва ще чакаме още нови научни данни по темата, не че и сега няма такива. След време една евентуално по напреднала цивилизация ще ни се смее как може в тия тъмни времена да сме били толкова прости че да се маскираме до веждите щото сме си пазели здравето така.

 10. 10 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#6] от "victor_victim":

  Хирурзите да не би да влиха в супермаркета с маски преди 1 година? Вие вече науката за нищо я нямате, тия маски ви изпиха мозъка.

 11. 11 Профил на Симо
  Симо
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Какво се случва: съпругата ми получи бактериална инфекция на кожата на лицето. Това се случва. И 10 дни пи антибиотик поради това и още не може да и се изчисти кожата. Да не говорим, че апетекарката я гледаше накриво, че лекаря дерматолог и е изписал атибиотик.

 12. 12 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Скоро не бях чел по-голяма глупост! Вярно е, че рекламите са насочени към каракуди, но това вече е прекалено! Ако беше вярно, то всички хора, прекарващи целия си живот с маска, напр. хирурзи, щяха да са пъпчиви!!!!! Продавайте си боклуците, без да заблуждавате хората, ако обичате!!
  —цитат от коментар 6 на victor_victim


  А и не само хирурзите, ...всички забулени жени в арабския свят, може би и те трябва да са болни перманентно от маскнето - как ли живеят горките, сигурно цял живот, луди пари дават да си лекуват кожата на лицето?
  Статията е повече от безумна!

 13. 13 Профил на lrj56715531
  lrj56715531
  Рейтинг: 98 Неутрално

  Скоро не бях чел по-голяма глупост! Вярно е, че рекламите са насочени към каракуди, но това вече е прекалено! Ако беше вярно, то всички хора, прекарващи целия си живот с маска, напр. хирурзи, щяха да са пъпчиви!!!!! Продавайте си боклуците, без да заблуждавате хората, ако обичате!!
  —цитат от коментар 6 на victor_victim


  А и не само хирурзите, ...всички забулени жени в арабския свят, може би и те трябва да са болни перманентно от маскнето - как ли живеят горките, сигурно цял живот, луди пари дават да си лекуват кожата на лицето?
  Статията е повече от безумна!

 14. 14 Профил на Иван
  Иван
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  "но и изглежда да остане спътник в живота ни за неопределено бъдеще време."
  От нас зависи- дали ще продължим да сме овце или ще си върнем свободата !

  Не съм нито американофил, нито русофил- те са родоотстъпници и подлоги на чужди държави.Аз съм българофил!
 15. 15 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 662 Разстроено


  Какво се случва с кожата ви под маската?!
  (Специален проект!)

  До коментар [#9] от "Billy Pilgrim":

  Разбира се всеки нормален човек си дава сметка, че постоянното държене на "парцал" на лицето не е полезно за кожата, но още по-интересно ще е когато почнат да излизат данните за непоправимите мозъчни вреди причинени от навлизането на по-малко кислород и тоя спаружен въздух, който се задържа от маската - е тепърва ще чакаме още нови научни данни по темата, не че и сега няма такива. След време една евентуално по напреднала цивилизация ще ни се смее как сме могли в тия "тъмни времена" да сме толкова прости, че да се маскираме до веждите, щото така сме си "пазели здравето"?! ( скоро "съветваха по телевизията" как хората да си слагат не по една, а по две маски едновременно?!!! както се казва прост народ ....)

 16. 16 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 468 Неутрално

  Е, по рекламите дават 10 начина за вечно млада и здрава кожа. Къде е новината тук?

  ... с двеста...
 17. 17 Профил на intergalactic
  intergalactic
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Kadeisa na mira magasina?
  Cena?

  Коментарите ми са мои собствени и не отразяват непременно възгледите на Фондация Америка за България.
 18. 18 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 558 Неутрално

  не стига, че публикацията е безумна, ами и част от коментиращиге не са с всичкия си! Как така вдишваш бацили?!?! Чии са, да не би да не идват от твоята уста или Бил Гейтс ти ги е вкарал? И по-малко кислород?+?? Сериозно?? Със сигурност, който го е написал, се е родил с хипоксия!
  Мийте си зъбите, за не дишате собствените си, добре отгледани бактерии!! хахахах

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK