Какво се случва с кожата ви под маската

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Какво се случва с кожата ви под маската


Специалният проект на "Дневник" и BIODERMA - "Когато паднат маските", ви запознава с дерматологичния проблем маскне. Защо се появява, как да го предотвратим и третираме и какво е най-важното за грижата за кожата по време на COVID-19, обобщен от професионалната практика на дерматолози.


Топло, влажно и задушно. Под маската, която закрива голяма част от лицето ви, кипи живот и той може да стане видим за околните, щом я свалите.


Само преди година едва ли си представяхме, че ще е невъзможно да излезем от вкъщи без маска. Днес специалното покритие за устата и носа е не само задължително в затворени пространства при определени условия, но и изглежда да остане спътник в живота ни за неопределено бъдеще време. Целта на мярката, наложена навсякъде по света, е да предпазва нас и околните от коронавируса.
Но докато се предпазваме физически, изникна ситен шрифт в договора за здравето под формата на ситни пъпчици. В потърпевша страна се превърна кожата на лицето ни, чиито хронични състояния се обостриха или я споходиха нови заболявания. В актуален дерматологичен проблем се превърна появата на обрив в долната част на лицето вследствие на покриването му. И той получи образното съвременно наименование маскне.


Терминът идва от комбиниране на думите маска и акне. "Но трябва да сте наясно, че


това не е точно диагноза в дерматологията,


подчертава д-р Петьо Брезоев, специалист по дерматология и венерология в ДКЦ "Александровска". Маскне е събирателно понятие за всички влошени състояния на кожата под маската на лицето, доста често хронични и със съответните дерматологични диагнози. Наскоро изработеният термин, представляващ игра на думи, описва едно реално състояние, което ние, дерматолозите, наблюдаваме във всекидневната си практика", коментира той.


Според специалиста е важно да се започне с разяснението, че в зоната, обичайно покрита от маската, съществуват кожни болести, които - на по-разбираем език - си харесват това място, или т.нар. предилекционни места. Най-често именно там се наблюдава появата на акне. Диагнозата е периорален дерматит. Той може да възникне и в бебешка възраст, а при възрастните е дразнещо състояние, ангажиращо именно зоната около устата и носа, по-често засягащо жените. Мъже с полупораснала брада пък могат да развиват друг тип дерматози.
"С една дума: някои от пациентите ни са с


вече съществуващите дерматологични болести, които са се влошили вследствие на носенето на маска или са отключили такива


отново заради нея."


Какво се случва с кожата ви под маската


Как изглежда маскнето?


Проучвания от Китай и Италия, проведени след май 2020 г. от здравни специалисти,
описват получилите се несъвършенства: това е предимно оклузионно акне с папули, пустули и микрокомедони, разположени на брадичката и симетрично по челюстта.
Експертите приемат, че когато обривът засяга само долната част на лицето (не и горната) и са минали шест седмици след системно ползване на маска, то тогава става дума за маскне.


Появата на акне е засилено през последните месеци и за д-р Бисера Котевска-Трифунова от "Аджибадем Сити клиник болница Токуда". Като изключим факта, че в този период на годината заболяването се влошава, обостря (за сметка на лятото, когато има привидно подобрение на кожата), то настоящата ѝ практика показва, че пациентите с акне, особено при жените, определено са се увеличили. "Работейки в болнично заведение, виждам, че потърпевши са изключително и хора от медицинския персонал - сестри, лекари, които идват с поява на обрив в областта на брадичката и зоната, покрита от маската."


Защо и как се получава маскнето?


Случват се няколко неща: от една страна, имаме механични фактори, причинени от директното триене от маската,, и оклузия (запушването) на косменомасния фоликул, настъпила вследствие от това. От друга, наблюдаваме промяна при нормалната кожна флора, или т.нар. дисбиоза на микробиома. Тя се появява вследствие на топлината, повишената температура, влагата, създали се заради покриването на лицето, промяната на PH-то, както и действията на потта ни, на слюнката, изкарвана от устата, и мастната секреция. "Така налице са


два фактора - механичният натиск: триенето и охлузията, и нарушаване на микробиома,


обяснява д-р Котевска. Особено при хората, които се потят повече, имат мазна кожа, склонна към акне, или при дамите с тежък грим - предразположението е по-високо. Но този проблем може да се появи дори и при хора без подобни дадености."


"Всичко зависи от това колко време стои маската върху лицето. След това от нейния тип, както и колко често се сменя. И не на последно място - хигиенните навици на даденото лице", обобщава д-р Брезоев (повече за тях четете в следващите статии по темата). Времетраенето при носенето на маска е ключово и за д-р Котевска. "Хората, които слагат маска за по-кратък период, имат по-рядко обрив, докато при тези, които работят активно с покрито лице, той се вижда по-често."


И така може да се обобщи, че маскнето се случва, защото държим маската близо до кожата си, запушвайки зони, които имат множество мастни жлези, като носа и брадичката. Кожата се намира в топла, влажна и задушена среда, омазнява се, черните точки се увеличават и при поява на бактерии се получават пъпки.


Пет ефекта, след като лицето е било покрито с маска в продължение на няколко часа всеки ден:


- Повишава се на влажността на епидермалната повърхност.
- Увеличава се производството на себум.
- Повишава се на pH на кожата.
- Повишава се температурата на кожата.
- Получават се раздразнения, причинени от триене.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK