Бърза и лесна рецепта с розов домат от Веселин Дойков

Бърза и лесна рецепта с розов домат от Веселин Дойков

© Веселин Дойков



Сладкарят ни въобще не мисли за нашите летни тела!", шеговито се оплакват колегите на шеф Веселин Дойков, който вече 5 години е част екипа на МЕТРО Академия и редовно води курсове за любителите на творческия подход в кухнята. Това, което за простосмъртните гурмани е изкушение като гореописания случай, за шеф Дойков е работа, но дори повече от това е призвание и страст така, както е и при лекарите и учителите. Да готвиш е начин да изразиш себе си и да общуваш с обкръжаващия свят. Разбира се, през годините това "общуване" е оформено и ошлайфано, при това - от някои от най-добрите: Веселин завършва с отличие HRC Culinary Academy през 2016 г., специализирал е "Печива и сладкарство" в престижни ресторанти в Англия и Германия, а в България е бил част от екипа на едни от най-уважаваните ресторанти в София - Talents и ANDRè под ръководството на Андре Токев, а днес негов ментор е ръководителят на МЕТРО Академия, шеф Юри Велев.


И въпреки че името на Веселин Дойков го свързват по-скоро със сладкарските му умения, актуалното му вдъхновение е българският розов домат, в почит на който всяка година "МЕТРО България" организира фестивал. Говачът обича да съчетава "несъчетаемото", какъвто например е неговият тарт с пъпеш и краставица: съчетание от орехово сабле с бял шоколад, мус от пъпеш и свежи резени краставица и пъпеш. Свежо, вкусно, различно.


Именно този изключителен експериментаторски подход в кухнята беше в основата към поканата на "Бакхус" към шеф Дойков да бъде сред готвачите и идеолозите на едно от ястията в 5-степенното дегустационно меню за гала вечерята и церемония по награждаване "Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino".




"Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino":
КОГА: 30 септември, от 19:00 ч.
КЪДЕ: Sofia Tech Park, зала Джон Атанасов

БИЛЕТИ: ТУК


Темата на вечерта е "Духът на Балканите", а ястието на шеф Веселин Дойков е ягодово гаспачо с чипс от бекон и розов домат.


Помолихме шеф Веселин Дойков да сподели с "Бакхус" своя бърза и лесна рецепта, която всеки от нас може да приготви у дома.


Тартин сандвич с розов домат, пъдпъдъче яйце и мус от краве сирене с шарена сол


Необходими продукти за 2 порции:


За доматите:

  • 300 г розов домат
  • 1 скилидка чесън
  • щипка сол и пипер
  • 20 мл зехтин

Начин на приготвяне:
  1. Доматите се режат на едри парчета. Ако искате да са белени, направете го след като минат през тигана, за да се запази целостта на парчетата.
  2. Зехтинът се загрява в тиган на средна температура и се добавя смачканата скилидка чесън.
  3. След около минута се добавят доматите и готвят за около 30 секунди.
Бърза и лесна рецепта с розов домат от Веселин Дойков

© Веселин Дойков


За муса от сирене:
  • 250 г краве саламурено сирене
  • 30 мл прясно мляко
  • 50 г крема сирене
  • кората на лимон
  • шарена сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:


Всички продукти се блендират до гладка фина консистенция. Овкусява се с шарена сол и черен пипер.


За сервиране:

  • 2 филии чабата или квасен хляб
  • 20 г листа рукола и босилек
  • 10 мл зехтин за поръсване
  • 2 бр. сварени пъдпъдъчи яйца (сварени за 5 мин)

Начин на приготвяне:
  1. Запеченият хляб се намазва с муса, върху него се аранжира с доматиje.
  2. Добавя се яйцето и листата рукола и босилек.
  3. За завършек сандвичът се полива с няколко капки зехтин.
Бърза и лесна рецепта с розов домат от Веселин Дойков

© Веселин Дойков

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 1636 Неутрално

    Домати, чесън, шарена сол, кора от лимон?
    Не, благодаря!

  2. 2 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1689 Неутрално


    Твърде разочароващо предложение, а рекламират някакъв "изключителен експериментаторски подход" на господина.
    Освен това съвсем ясно личи, че на снимката не са описаните в рецептата сандвичи.
    Инак, би било хубаво, ако се върне рубриката на готвачите, ставаше много весело в коментарите ))

  3. 3 Профил на Ramon Asvalda
    Ramon Asvalda
    Рейтинг: 2000 Весело

    Ааа, тъкмо имам 10 пъдпъдъчи яйца в хладилника, които се чудих как да махна.. Разочарован съм, че няма хайвер в рецептата...

  4. 4 Профил на Virgin
    Virgin
    Рейтинг: 1636 Весело

    Ааа, тъкмо имам 10 пъдпъдъчи яйца в хладилника, които се чудих как да махна.. Разочарован съм, че няма хайвер в рецептата...
    —цитат от коментар 3 на Ramon Asvalda

    Мисля, че ще стане още по-"джиджано", ако се добави и малко пушена змиорка и черен трюфел. И сминдух за засилване на ароматите.

  5. 5 Профил на daskal1
    daskal1
    Рейтинг: 4375 Весело

    Ех, напомни ми детството през лятото, тиаме навън с парче топъл хляб, зрял градински домат и сирене...

  6. 6 Профил на Nelumbo
    Nelumbo
    Рейтинг: 722 Весело

    До коментар [#3] от "Ramon Asvalda":

    Покажете вашия личен почерк - махнете някои съставки, добавете други и накрая плейтвайте сандвичите с няколко перли хайвер от иранска белуга 😂

  7. 7 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5659 Весело

    Ако домата не е розов, пропада ли рецептата

  8. 8 Профил на realguru
    realguru
    Рейтинг: 3129 Неутрално

    Начи като гледам това е фюжън римейк на класическото кърско ядене "Домат с парче сирене и комат хляб". :)

  9. 9 Профил на star bastun
    star bastun
    Рейтинг: 2215 Любопитно

    Как беше - В статията има продуктово позициониране?

  10. 10 Профил на Peni Nikol
    Peni Nikol
    Рейтинг: 5545 Неутрално

    Нещо като: Късаш домат от градината, филия хляб със сирене и ядеш като гладен, може и без подправки.

  11. 11 Профил на dobrev1
    dobrev1
    Рейтинг: 258 Неутрално

    А ако е само домат + малко сол?





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK