Мария - фотограф, помощник строител, градинар и... победител в Master chef

Мария - фотограф, помощник строител, градинар и... победител в Master chef

© Мария ЖековаСега тя е основно помощник-строител и градинар. "Върша най-простите хамалски дейности, помагайки на майсторите и копая в градината." Това казва Мария Жекова. До неотдавна представяща се като фотограф, който обаче вече се прочу с това, че е най-новият победител в кулинарното риалити "Мастър шеф" (Master chef). Макар фотографията никога да не е напускала живота й, сега е посветила времето си на това да възстанови стара къща в Родопите, в която се кани да изкара и първа зима. Идеята й това да стане място за споделяне на идеи и храна и с други хора вече се е трансформирала в нещо по-амбициозно - да наеме друга сграда в района, където да кани хора, с които да споделят изкуство, храна и други общи идеи. Казва, че след спечелването на наградата продължава да върви по предишния си път, но "много по-вдъхновено и уверено".


Мария ще бъде един от готвачите на галавечерята, с която по традиция завършва конкурсът "Ресторант на годината 2021, Бакхус, Acqua Panna & S. Pellegrino". Всичко за него четете тук. Билети за галавечерята, на която ще бъдат обявени победителите, можете да купите от тук.


Казва, че с увереността се е сдобила, когато е видяла, че е на прав път. В самото начало на "Мастър шеф" изобщо не била сигурна, че ще стигне много далеч, с увереност се сдобила постепенно - като видяла, че се справя добре и усетила подкрепа за проекта си, на който посвети паричната част от наградата.

"Това ми даде криле да вярвам, че посоката ми е правилна, но освен правилна за мен ще се окаже смислена и за много други. Дерзая, има още много стъпки, след края на шоуто се родиха и още по-малки и по-големи мечти. Надявам се да имам душа и сърце да осъществя всичко", казва тя.

За новите мечти казва, че всъщност те са свързани пак с проекта й да направи център за изкуство и храна в Родопите. "Дадох си сметка, че една малка къщичка в Родопите съвсем няма да е достатъчна да дам това, което искам да дам на хората, които ми гласуват доверие. Започнах да мечтая малко по-шеметно за реализацията на кулинарията и моя проект за българското село", обяснява тя. Все пак уточнява, че в мечтателския дух се опитва да вкара и "малко прагматизъм".
Смята, въпреки големия фактор "зима" в планината, че напролет ще е готова напълно с проекта.
"Най-много искам да направя нещо като дом, в който да се събират повече хора с еднакви потребности - да има изкуство, музика и цялото преживяване - еманация на всичко хубаво в тази държава, да се събираме, да ядем хубава храна, която аз ще приготвя с цялото си сърце и да се наслаждаваме на това, което имаме у дома."


Ние живеем в Рая, може би просто още не сме го разбрали.


Мария Жекова,

"Мастър шеф"


Обяснява вдъхновението си за този проект с обстоятелството, че много хора в последните години искат да забавят темпото, да опростят храната, така че да е по-полезна за тях, да се върнат към родното "не в смисъл на фанатичен патриотизъм, а да се обърнат към всичко онова, което имаме като дадености. А не да страдаме, че някой друг го има, а ние не", казва Мария.


Дава си сметка, че спечелването на титлата й е дало възможност да мечтае в мащаб и да си вярва.


Надява се, че с нейния проект може, като дойдат хората, да си харесат и купят и някоя къща, да я реставрират, както тя прави. На евентуалното подозрение, че звучи "малко утопично" казва, че все някой е мечтал като нея за каменните къщи на Прованс и Тоскана, за да се това, което са днес.

"Защо пък тези тук да не могат да бъдат такива? Че не са красиви, че природата не е съвършена, че храната не е прекрасна?", пита риторично тя. Според нея трябва хората да имат малко вяра.

Мария - фотограф, помощник строител, градинар и... победител в Master chef

© Мария Жекова

За своята къща казва, че най-дълго време е отнел ремонтът на покрива, защото държала да се запазят тиклите, което я обрекло на дълго търсене и чакане на майстор, понеже вече не са много тези, които разбират от това.


Не смята, че нещо й липсва от големия град, защото не позволява това да се случи. "Когато ми се прииска да изпия кафе с приятел в София, качвам се на колата и отивам, за да не се чувствам ощетена по някакъв начин. В крайна сметка България не е с огромна територия, че това да не е възможно".


Градината, която ще захранва кухнята й с пресни продукти, сега е строителна площадка, но все пак "картофи и родопски боб имаме на корем", междувременно през миналата пролет е посадила градина с дядо си в село край София. "Споделихме някои хубави моменти дядо и внучка". Планът за родопската градина е "да храни мъничкото ресторантче", което трябва един ден да затвори цикъла по нейния проект.

"Не искам да правя ресторант, за да го имам, а по някакъв умен, нов модел, да не се хвърля храна, да е място, което да вдъхновява хората сами да си сготвят, а не да ги отчуждава още повече от готвенето, приемайки го за нещо супер сложно и усукано. Място, което да си е самодостатъчно, да се самозахранва с пресни плодове и зеленчуци", допълва картината тя. Дава си сметка, че да си градинар не е проста работа и че даже шансът да не направиш нищо е доста по-голям от този да успееш да направиш нещо.


Това "ресторантче" е продължение на концепцията, по която Мария работи в момента. "Не бих могла да се изразя адекватно пред хората, ако не ги нахраня, няма да има никаква логика в това. Пък и който дойде, ще очаква да бъде нахранен. Най-много ме радва хората да остават щастливи и сити. Представям си, че ще могат да се хранят при мен и след това ще ходят на походи в планината, а не да си легнат, защото не могат да смелят храната", споделя тя.


Зрителите на "Мастър шеф" станаха свидетели на виртуозните кулинарни импровизации на Мария и затова изниква въпросът дали пък не смята да задълбочи познанията си с получаването на професионално образование. Казва, че смята, че владее основите на готвенето, без които импровизация е невъзможна, но по-скоро си мисли да задълбочи познанията "по линия на здравето", тоест се насочи към нутриционизма.


Причината е, че това е начинът, по който тя гледа на храната - да прави хората по-здрави, а не да им вреди. Преди години е тръгнала "по лош път" на хранене и си навлякла проблеми. Затова се наложило да направи рязък завой, който няма как да не включва и готвене за себе си, изучаване кое как ти влияе и т. н. За нея едва след това идва удоволствието за небцето.


Смята, че децата не трябва да попадат в капаните на бизнеси, които буквално ги тровят с това, което произвеждат. Определя това като престъпно и провежда тази си политика върху свои братовчеди, които на 11 г. винаги ще изберат това, което тя е сготвила пред бърза храна, макар тя да готви почти без мазнина, да е сварила или изпекла продуктите вместо да ги изпържи и т. н.


Освен това си дава сметка, че благодарение на шоуто, в което победи, е дообогатила значително себе си в знанието за храната. За това са допринесли и множеството книги по темата и от които продължава да се учи. Смята за безценно отиването до пазара, което ти дава възможност да видиш как се сменят сезоните.


Когато пътувам има две места, на които ходя - книжарница и магазин. Обичам локални продукти да си купувам. Не обичам да чета книги с рецепти, а истории на хора от кулинарията и пътят им.


Мария Жекова,

"Мастър шеф"


На ресторант ходи с две мисии, които разграничава - едната да се види с приятели, другата - да проучи кулинарната сцена. А тя доста я е разочаровала в голямата си част, не че е обиколила всяко едно заведение. Най-вече не ѝ харесва липсата на отношение - към храната, тоест към клиента.

"Потенциалът на продуктите в България е феноменален. Пътувала съм и съм яла на различни места, няма толкова вкусна сурова храна под формата на плодове и зеленчуци. Морето е богато, макар да опитват да кажат, че не е и трябва да ядем гръцка ципура и лаврак. Не е задължително! Липсва въображение и отношение", обяснява тя.

Казва, че повечето заведения, които е посетила, не е запомнила, а авторското ястие е това, което запомняш, не което е модерно. "Може да е само една мусака, но когато някой е помислил да е вкусна и с хубави продукти, на мен ми стига."


Строителните дейности, в които е затънала, са блокирали не само градината ѝ, но са сложили на пауза и книга, която подготвя. "За момента съм оставила това, но се случва в главата ми буквално всеки ден и чака моментът да я завърша". Казва, че няма да е точно книга с рецепти, а "моя история с нещата, които съм научила, погледната през призмата на готвенето". Рецептите ще са прости и всеки ще може да ги сготви вкъщи, защото не смята, че в това не трябва да има елитарност, а процес, на който всеки да се радва.


Очаквайте и рецептата, която тя сподели с читателите на "Дневник".


Както всяка година победителят в категорията "Ресторант на читателите" се определя от самите тях. За предпочитания от Вас можете да гласувате тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1268 Весело

  Такива моми вече са музейни експонати..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  Много хубав материал, г-жо Димитрова. Вдъхновяващ и обогатяващ, при това за млада българка в България. Благодаря за него.

 3. 3 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 387 Весело

  Утре очаквам да ни запознаете със съдбата на Освалдо Риос след участието му в "Касандра" :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 4. 4 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 988 Любопитно

  Много и се радвам, успехи!

 5. 5 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1551 Неутрално

  Семейството й буквално живее по хипарски. В забит край на Източните Родопи. А всъщност професионалния готвач е мъжът й. Но май тя ще го надмине

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK