Две лесни рецепти от победител в "Мастър шеф"

Две лесни рецепти от победител в "Мастър шеф"

© Мария Жекова



Фотографията и до ден днешен е част от живота ми. Тя е начинът това, което правя, да стига до хората. Не бих могла да съществувам, ако не запечатвам. Все пак първо виждаме, а после проявяваме интерес към първоначалното съдържание. Фотографията даде лицето на това, което кара хората да ме прочетат.


Това каза наскоро пред "Дневник" Мария Жекова, последният засега носител на титлата "Мастър шеф на България". Какво разказва още тя можете да прочетете тук. Тя е един от готвачите на галавечерята, на която списание "Бакхус" раздава традиционните си награди в конкурса "Ресторант на годината". Всичко за конкурса и вечерята на 30 септември четете тук.


Днес ви предлагаме две лесни рецепти на Мария, споделени с читателите на "Дневник".




Елден галет с карамелизирани патладжан и лук


Две лесни рецепти от победител в "Мастър шеф"

© Мария Жекова


За основата:


400 г брашно от елда
3 големи яйца
100 мл зехтин
малко сол


За плънката:


1 малък патладжан
4 глави кромид лук


Приготвяне:


Патладжанът и лукът се нарязват на фини ленти и се задушават в тиган на слаб огън без мазнина, карамелизират се с една супена лъжица манов мед, преди да се свалят от котлона.
Тестото се разточва на тънка кора и прилежно се завива отгоре плънката. Изпича се във фурната на 150 градуса с вентилатор за 35-40 минути или до златист загар.


За финал се поръсва с пресен магданоз и капки зехтин.


Патладжани с билков доматен сос и печени лешници

Две лесни рецепти от победител в "Мастър шеф"

© Мария Жекова

Нарязваме на ленти през основата 4 патладжана, като не стигаме до края, за да могат да се разтворят като пеперуда. Така ги изпичаме цели във фурната без мазнина, а само поръсени със сол.


Междувременно приготвяме богат доматен сос от:


наситнени 4 големи домата
4 малки глави кромид лук
8 скилидки чесън
шепа босилек
шепа магданоз
шепа риган
шепа джоджен
сол, пипер и кимион на вкус


Приготвяне:


Всичко това се задушава на котлона без мазнина, на среден огън, до омекване на зеленчуците. Сваля се от котлона, пасира се до сос и се връща на котлона, за да се изпари ненужната вода и да се наситят вкусовете. Вътре се потапят целите вече изпечени патладжани. Готви се на бавен огън още около 20 минути. Накрая се добавя лъжица манов мед, зехтин, разбърква се и се сваля от котлона. Сервира се с пресен магданоз и домашно изпечени диви лешници, които не бива да бъдат пропускани.


Както всяка година победителят в категорията "Ресторант на читателите" се определя от самите тях. За предпочитания от Вас можете да гласувате тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на nhh18551388
    nhh18551388
    Рейтинг: 1079 Любопитно

    Баси говачката!
    Сигурно ще ми направи всичко което жена ми не може.

  2. 2 Профил на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
    скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III
    Рейтинг: 1495 Неутрално

    8 скилидки чесън
    шепа босилек
    шепа магданоз
    шепа риган
    шепа джоджен
    сол, пипер и кимион на вкус

    само аматьорите ползват една камара подправки,
    да месиш босилек, риган, джоджен, кимион е кулинарно престъпление...

  3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2409 Неутрално

    Както беше казал другарят Тодор Живков, "па убава, бе!".

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  4. 4 Профил на selqnin
    selqnin
    Рейтинг: 1727 Неутрално

    Много добри идеи за ястия с патладжан.
    Благодаря!

  5. 5 Профил на Toshko Afrikanski
    Toshko Afrikanski
    Рейтинг: 2148 Неутрално
  6. 6 Профил на john_3volta
    john_3volta
    Рейтинг: 785 Весело

    Фотограф и готвач може да стане всеки, но я се пробвай с миньор или инженер! Току виж откриеш я клаустрофобия, я физическа слабост, я интелектуална.

  7. 7 Профил на aqua_blue
    aqua_blue
    Рейтинг: 618 Неутрално

    Справи се страхотно в "Мастър шеф". Бих опитала да направя предложените рецепти.

  8. 8 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1383 Неутрално

    8 скилидки чесъншепа босилекшепа магданозшепа риганшепа джодженсол, пипер и кимион на вкуссамо аматьорите ползват една камара подправки,да месиш босилек, риган, джоджен, кимион е кулинарно престъпление...
    —цитат от коментар 2 на скоро на екран ИЗЧЕГЪРТВАЧИТЕ III


    Абсолютно!

  9. 9 Профил на bramasole
    bramasole
    Рейтинг: 3449 Весело

    До коментар [#7] от "aqua_blue":

    Със сигурност ястията по тези рецепти ще ни се получат! Аз няма да добавям само босилек, чийто аромат не ми допада.
    Но Мария да си вземе бележка! :) Преди година - две в "Дневник" публикуваха рецепти на /уж/много известни български готвачи. Бяха пълни с различни химични консерванти, набухватели, стабилизатори и какво ли още не, маскирани основно като различни Е-та. Една от рецептите ме отчая, в нея ни съветваха да бъркаме соса с планетарни движения. Признавам, че ме домързя да си припомням законите на Кеплер. :)
    На Мария пожелавам да реализира мечтите си! И да споделя с нас и други простички, но вкусни рецепти!

    „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
  10. 10 Профил на aqua_blue
    aqua_blue
    Рейтинг: 618 Неутрално

    До коментар [#9] от "bramasole":

    И аз не съм привърженик на Е-тата в храната. Дори при готвене се опитвам да използвам максимално много естествени продукти.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK