Омлетът по правилата на Владимир Тодоров

Омлетът по правилата на Владимир Тодоров

© Георги Кожухаров



Владимир Тодоров е амбициозен млад готвач, който започва да се върти в кухнята от 14-годишен. 13 години по-късно вече е бил в три ресторанта в чужбина и в няколко в България, като един от тях е сред най-авторитетните в сърцето на София. Всичко това обаче не го прави претенциозен до степен да държи ястията да са с множество компоненти. Но определено държи храната да е вкусна. У дома е оставил готвенето в ръцете на приятелката си, която е любител готвач, но по негова оценка се справя много добре.


На 30 септември той ще е един от готвачите на гала вечерята на "Бакхус", на която изданието по традиция ще представи победителите в традиционния си конкурс "Ресторант на годината. Всичко за него четете тук.


Това, че си пада по простите неща, се вижда и когато му искаме лесна рецепта, която да сподели с читателите на "Дневник". След секунди размисъл произнася скандалното "омлет". И уточнява, че и в толкова просто ястие си има тънкости, за да е с добър краен резултат. Разказва за собствения си подход към омлета докато дава наставления на майсторите, които ремонтират бъдещото му заведение за азиатска улична храна, което отваря врати в началото на октомври.




И така, ето указанията:


Продукти:


3 яйца
1 жълтък
бучка масло
щипка сол


Начин на приготвяне: Колкото е лесно, толкова е и трудно, започва да описва рецептата Тодоров. Казва, че тиганът трябва да е хубав, по възможност с двойно дъно. Има два варианта за котлона - да е много силен или да е включен на средна температура. В първия случай се иска голяма бързина и ловкост. Във втория се чака маслото да се разтопи, но преди да почне да покафенява към него се добавят разбитите със солта яйца. Разбъркват се вътре в тигана с шпатула и се разстилат. Миг преди горният им слой да се готви омлетът се завива на руло и се поставя в чиния. Намазва се отново с масло, поръсва се с едра сол и се сервира с гарнитура по желание.


Повече за Владимир Тодоров четете в понеделник.


Както всяка година победителят в категорията "Ресторант на читателите" се определя от самите тях. За предпочитания от Вас можете да гласувате тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2388 Неутрално

    Този, като го гледам, може би умее и да реже хляб на филийки.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2388 Неутрално

    Този, като го гледам, може би умее и да реже хляб на филийки.
    —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


    Но дали ще сподели рецептата?

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  3. 3 Профил на pet_fire
    pet_fire
    Рейтинг: 5269 Неутрално

    Голямата философия да направи човек омлет

  4. 4 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2388 Неутрално

    Голямата философия да направи човек омлет
    —цитат от коментар 3 на pet_fire


    Моята философия е такава: разбивам яйцата леко с вилица -- не трябва да стават хомогенни. В неполепващ тиган на слаб огън разтапям масълце и наливам яйцата. Когато започне да стяга отдолу, с шпатулата набирам отстрани, за да се нагъне като едно кученце шар пей https://bg.wikipedia.org/wiki/Шар_пей По средата нареждам като мозайка тънки филийки сирене (солта става излишна), загъвам от двете страни и внимавам да се поднесе докато е още сочен отвътре.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  5. 5 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1585 Любопитно

    "Това, че си пада по простите неща, се вижда"...
    Интересно заключение на авторката, само не разбрах как стига до него. От пръв поглед или?

  6. 6 Профил на fkm26555709
    fkm26555709
    Рейтинг: 1460 Весело

    "Смях, смях , смях..." Нямаше ли такова тв предаване?

  7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
    Един вампир броди из Европа
    Рейтинг: 2388 Неутрално

    "Това, че си пада по простите неща, се вижда"...Интересно заключение на авторката, само не разбрах как стига до него. От пръв поглед или?
    —цитат от коментар 5 на voodoo_child


    Маже да е носел значка на ГЕРБ или портрет на вожда.

    Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
  8. 8 Профил на fkm26555709
    fkm26555709
    Рейтинг: 1460 Весело

    Мой приятел току що сподели неговата рецепта за омлет- към две яйца -едното сурово, другото варено, се добавят два жълтъка и два белтъка , всичко се пържи до позеленяване, след което се добавя
    чаша прясно мляко и мая за подсирване на млякото. Изчаква се 24 часа и много бързо се изяжда с две люти чушки , преди не сме разбрали истинският вкус на омлета ... Да ви е сладко?

  9. 9 Профил на voodoo_child
    voodoo_child
    Рейтинг: 1585 Неутрално

    До коментар [#7] от "Един вампир броди из Европа":
    Маже да е носел значка на ГЕРБ или портрет на вожда.

    А, сакън! При това положение биха го изчегъртали от гала вечерята на "Бакхус" или най-малко да го изгонят с ритници, а не да го представят, че ще им готви - та не си познал.

  10. 10 Профил на Манчо
    Манчо
    Рейтинг: 2538 Весело

    Рецептата е поразително поразяваща!

    Мараба, С-ДС доносници!
  11. 11 Профил на chepokalipsis
    chepokalipsis
    Рейтинг: 602 Неутрално

    Аз съм далеч от готвач, уменията ми се простират до всички видове яйца, мусака, боб и скара, но ако бях готвач бих претендирал за някакво по-сложно ястие. Със същия успех, утре може да научи хората, как да варят и макарони.

    И другото което е в жълтъкът са по-голяма част от полезните вещества в яйцето, вкл и по-голямо количеството протеин (при еднакво количество белтък/жълтък). При положение, че едва ли яде по 10 яйца всеки ден, 3 жълтъка, няма да му кажат нищо. А имам познати, които ядът и по 10 на ден, нищо им няма.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK