Забравете за "еднорозите", настъпва епохата на "драконите"

SpaceX на Илон Мъск - смятана за един от "драконите", изведе с мисията Inspiration4 четирима космически туристи в орбита в продължение на 3 дни.

SpaceX на Илон Мъск - смятана за един от "драконите", изведе с мисията Inspiration4 четирима космически туристи в орбита в продължение на 3 дни.Ако сте гледали филма "Социална мрежа", вероятно си спомняте как Шон Паркър (един от основателите на Napster, в ролята беше Джъстин Тимбърлейк) казва на Марк Зукъбърг: "Милион долара вече не е яко. Знаете ли кое е? Милиард долара!"


Десетилетие по-късно тази фраза може да се прехвърли в сектора на стартъп компаниите, но умножена по 10. И току-що прохождащите, но с достатъчно потенциал, фирми, оценени от инвеститорите за поне 10 - 12 млрд. долара, си имат име - "дракони".


Този гигантски вид от митичната фауна започна да измества друго приказно същество - "еднорозите". Смята се, че терминът "еднорози" е наложен в края на 2013 г. от Айлийн Лий. Тя описва тогава 39 базирани в САЩ софтуерни компании, основани от 2003 г. насам и оценявани от инвеститори в публични и частни пазари на над 1 милиард долара.
Само три години по-късно - през 2015 г., Ерин Грифит анализира във водеща статия на списание Fortune - "Ерата на еднорозите", че има вече 80 такива компании, оценявани на над 1 млрд. долара. Известни бивши "еднорози" са Airbnb, Facebook и Google.


Тази година броят на "еднорозите" според CB Insights надхвърля 800. Общата им оценка е около 2.6 трилиона долара.


В някои анализи за по-големите се говори като "декакорн" (10 млрд. долара) или "хектокорн" (100 млрд.). Но все повече се използва терминът "дракон" (употребен за първи път през 2015 г. във Fortune) за тези на стойност 10 млрд. долара.


Защо е интересна тази история: В Силициевата долина - и не само - се изливат внушителни обеми инвестиционни долари и това може да създаде коварно впечатление за потенциала и оценката на "драконите". Казано по-просто, едно е една фирма да струва 500 млн. долара при 50 млн. долара рисково дялово инвестиране и друго - да е оценявана на 10 млрд. долара, когато рисковата инвестиция е 500 млн. долара, или половината от тази сума.


Втората причина е, че "драконите" са много по-впечатляващи или дори величествени в сравнение с "еднорозите". И такава компания има потенциал бързо да привлича още и още стотици милиони и милиарди долари инвестиции.


Третата е, че "драконите" унищожават всичко по пътя си и това далеч невинаги е разрушение в името на иновацията и обновяването. Разрухата може да се окаже твърде голяма и особено за хиляди по-малки стартъпи, борещи се да привлекат вниманието на инвеститори.


А летвата за попадане в клуба на "драконите" се издига и днес тя е около 12 млрд. долара.


Това е много тесен кръг от стартъпи - само 19 такива компании има в света, 9 от тях са в САЩ. Някои от тях сте чували, други - никога. Ето няколко примера: Stripe, SpaceX, Instacart, Epic Games, Databricks, Rivian, Chime, Fanatics and Plaid.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK