
© Цветелина Белутова, Капитал
В необичаен месец заради пандемията, но за 20-а поредна година, списание "Бакхус" раздаде традиционните си награди в конкурса "Ресторант на годината". На традиционната гала вечеря, този път в "София тех парк", снощи бяха раздадени наградите на журито и една на читателите, в която победителят се определя с гласуването на сайта. Темата тази година бе "Болкан спирит".
Голямата награда "Ресторант на годината" отиде в софийския "Космос". На този адрес тя е за втори път след 2018 г. Главният готвач и главният сладкар на ресторанта - Владислав Пенов и Деница Дойнова, пък бяха авторите на десерта на вечерта, вдъхновен от приказката за тримата братя и златната ябълка. "Космос" взе още награда за "Винена листа и напитки".
За дебют бе отличен "10 Dieci" от село Девино, област Търговище. Той отваря врати през май и е семейна собственост на двама италиански готвачи - Анна и Джанфранко Киарини. Те идват преди няколко години за пръв път в България за участие в кулинарно събитие, купуват си ваканционен имот, а накрая остават тук и отварят ресторант.
За наградата в категорията "Вкусно място" се пребори ресторантът Ahora на победителя в "Мастър шеф" Севда Димитрова. (Повече за нея четете тук.) В миналогодишното издание на конкурса Ahora стана ресторантът на читателите. Димитрова определи състезанието като здравословна конкуренция, която я кара да се старае все повече и повече.
В категорията "Авторски почерк" статуетката отиде при "Хамачи". Отворихме през 2007 г. ресторант за азиатска кухня, когато стоеше въпросът дали сушито е предястие и комбинира ли се с ракия, коментира шеговито един от собствениците - Метин Алиев.
Сред 30 номинирани най-харесван от читателите е отново пловдивският "Паваж". Той печели в категорията за четвърти път.
© Цветелина Белутова, Капитал Статуетките тази година.