"Бакхус" отличи най-добрите ресторанти в България

"Бакхус" отличи най-добрите ресторанти в България

© Цветелина Белутова, Капитал



В необичаен месец заради пандемията, но за 20-а поредна година, списание "Бакхус" раздаде традиционните си награди в конкурса "Ресторант на годината". На традиционната гала вечеря, този път в "София тех парк", снощи бяха раздадени наградите на журито и една на читателите, в която победителят се определя с гласуването на сайта. Темата тази година бе "Болкан спирит".


Голямата награда "Ресторант на годината" отиде в софийския "Космос". На този адрес тя е за втори път след 2018 г. Главният готвач и главният сладкар на ресторанта - Владислав Пенов и Деница Дойнова, пък бяха авторите на десерта на вечерта, вдъхновен от приказката за тримата братя и златната ябълка. "Космос" взе още награда за "Винена листа и напитки".


За дебют бе отличен "10 Dieci" от село Девино, област Търговище. Той отваря врати през май и е семейна собственост на двама италиански готвачи - Анна и Джанфранко Киарини. Те идват преди няколко години за пръв път в България за участие в кулинарно събитие, купуват си ваканционен имот, а накрая остават тук и отварят ресторант.




За наградата в категорията "Вкусно място" се пребори ресторантът Ahora на победителя в "Мастър шеф" Севда Димитрова. (Повече за нея четете тук.) В миналогодишното издание на конкурса Ahora стана ресторантът на читателите. Димитрова определи състезанието като здравословна конкуренция, която я кара да се старае все повече и повече.


В категорията "Авторски почерк" статуетката отиде при "Хамачи". Отворихме през 2007 г. ресторант за азиатска кухня, когато стоеше въпросът дали сушито е предястие и комбинира ли се с ракия, коментира шеговито един от собствениците - Метин Алиев.


Сред 30 номинирани най-харесван от читателите е отново пловдивският "Паваж". Той печели в категорията за четвърти път.


Статуетките тази година.

© Цветелина Белутова, Капитал

Статуетките тази година.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на EU Fighter
    EU Fighter
    Рейтинг: 646 Неутрално

    Когато започнат да получават звезди Michelin, тогава и ще имат сериозно признание !

  2. 2 Профил на ego481077867
    ego481077867
    Рейтинг: 16 Неутрално

    До коментар [#1] от "EU Fighter":

    Цвък като гълъб на нов автомобил 😁

  3. 3 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 676 Неутрално

    Когато започнат да получават звезди Michelin, тогава и ще имат сериозно признание !
    —цитат от коментар 1 на EU Fighter


    За да дойдат звездите Мишлен в България, трябват доста повече и комплексни фактори. Едно от нещата е устойчивост. При условие, че през 3-4 години отварят и затварят ресторанти, то няма как да се стигне до звезди, т.к. цялостната среда е неустойчива. Да не говорим за „консуматорите“ у нас, за които добрият ресторант се измерва с паркираните лимузини пред него.

    Както се вика „една птичка пролет не прави“.

    В подходяща среда (каквато разполага например Испания с кулинарните си центрове в Мадрид, Каталония и Страната на баските) звезда може да се получи дори и на втората-третата година от отварянето на ресторанта.

    @)----,--'--
  4. 4 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 676 Любопитно

    Когато започнат да получават звезди Michelin, тогава и ще имат сериозно признание !
    —цитат от коментар 1 на EU Fighter

    Между другото аз лично съм пробвал неща у нас, които са на нивото на ресторанти със звезди Мишлен. Проблемите са в устойчивостта на концепцията, постоянството на качеството, понякога и смисълът от приготвеното. Имам предвид трупането на техники и комбиниране на продукти без да има хранителен смисъл от това.

    @)----,--'--
  5. 5 Профил на Крадливото ромче
    Крадливото ромче
    Рейтинг: 1756 Неутрално

    Най-добрият ресторант. Другите ряпа да хапват.
    https://www.facebook.com/profile.php?id=100054432297312

    Комунистите са виновни!
  6. 6 Профил на mrpetrov
    mrpetrov
    Рейтинг: 236 Неутрално


    До коментар [#4] от "MyTwoCents":
    Съмнявам се, че си бил в ресторант с Мишелин звезди. Аз успях да обядвам в такъв в НЙ, за вечеря се чака с месеци. Освен храна, опира до представяне и обслужване, все неща които тепърва прохождат в България.

  7. 7 Профил на MyTwoCents
    MyTwoCents
    Рейтинг: 676 Любопитно

    До коментар [#4] от "MyTwoCents":Съмнявам се, че си бил в ресторант с Мишелин звезди. Аз успях да обядвам в такъв в НЙ, за вечеря се чака с месеци. Освен храна, опира до представяне и обслужване, все неща които тепърва прохождат в България.
    —цитат от коментар 6 на mrpetrov


    Ял съм в 4-5 (доколкото помня), отделно в такива включени в пътеводителя, но без да са със звезди. Чакането с месеци не е задължително - зависи доколко е популярен и хората се натискат да правят резервации. След влизане в класация става трудно резервирането. В три звезди не съм ял, но с една и две - да.

    Храна, представяне и обслужване - да. Обстановка обаче - не. Може обстановката да е мизерна, но ако храната е на ниво, то може да влезе в пътеводителя.

    @)----,--'--
  8. 8 Профил на Tod
    Tod
    Рейтинг: 558 Неутрално

    Толкова и имат вкус читателите... в Паваж е сол и захар.. жалка история.

  9. 9 Профил на kbderror
    kbderror
    Рейтинг: 232 Любопитно

    Чак пък с месеци, посмалете малко уважаеми.... :)
    В Лондон има доста такива мишлен ресторанти и въобще не е толкова до интериор, а по скоро до храна, нейното ниво и качество (обслужването се подразбира)...интериора не че не важен...,а какво да кажем за местата където не влизаш ако не си член,там е друга планета.
    Да допълня....повечето такива места за обяд са полупразни, особено през седмицата, така че посмалете малко както казах, timing bro, timing :)

  10. 10 Профил на tsvetko_51
    tsvetko_51
    Рейтинг: 1422 Неутрално

    Ресторант на италиански мастер-шев в търговищкото село Девино, има шанс да получи завезди на Мишлен.
    Но и така това е ресторант, където си заслужава да похапнеш, ако бюджета ти го позволява и успееш да си направиш резервация.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK