Има нещо вкусно в Дания - два местни ресторанта оглавиха класацията на най-добрите

Наградените.

© The World’s Best Restaurant 2021

Наградените.



Два датски ресторанта са начело на традиционната класация за 50-те най-добри в света - The World's Best Restaurant 2021. Класацията обхваща заведения от 26 страни, а осем от тях дебютират в класацията. Спонсорите на класацията имат свои награди в отделни категории.


Рене Реджепи, съсобственик и главен готвач на легендарния "Нома" в Копенхаген отнесе две награди - за най-добър ресторант в света за 2021 г. и за най-добър ресторант в Европа. "Нома", от втората си позиция в класацията за 2019 г., измества от първото място френския "Миразюр" (Mirazur).


Екипът на "Нома".

© The World’s Best Restaurant 2021

Екипът на "Нома".




На втора позиция отново е ресторант от Копнехаген - "Гераниум" (Geranium), на трета позиция е "Асадор Ечебари" ( Asador Etxebarri) от Страната на баските. Регионът се отличава със силна концентрация на ресторанти със звезди "Мишлен". Повече за това вижте тук.


Признанието за "Нома" е свидетелство за екипа, начело с главния му готвач Реджепи, за безпогрешния фокус върху необичайни сезонни съставки - менюто е стриктно сезонно, разделено на три фази: морски дарове през зимата, зеленчуци през лятото, дивеч и горски плодове през есента. Разбира се всичко това е приготвено креативно и с много техники преди да бъде сервирано, посочват организаторите в съобщение до медиите.


Новият облик на "Нома", означаван понякога и като Noma 2.0, му позволява отново да е в класацията на 50-те най-добри благодарение на три ключови промени спрямо "оригиналния" ресторант: мястото, концепцията и собствеността. Това го превръща в нов ресторант, който отново може да претендира за място в класацията. Предишната му версия оглави тази класация четири пъти - през 2010, 2011, 2012 и 2014 г.


"Нома" е най-влиятелният ресторант за времето си, задавайки нови стандарти при изследването и намирането на нови съставки, развитието на ястията и презентацията", коментира Уилиям Дру, директор, отговарящ за съдържанието на класацията, цитиран в прессъобщение на организаторите.

Ястие на лондонския ресторант Ikoyi, който спечели наградата, присъждана от American Express, One To Watch Award.

© The World’s Best Restaurant 2021

Ястие на лондонския ресторант Ikoyi, който спечели наградата, присъждана от American Express, One To Watch Award.


В Топ 50 очаквано Испания и САЩ са представени с най-много ресторанти - по 6 от всяка от страните. Два от испанските освен това са в Топ 10 на класацията - освен третия от Страната на баските тук, под номер 5, е позиционираният в Барселона "Дисфрутар", с явно заслуженото име, което означава наслаждавам се на испански. Под номер 14 е "Мугариц" (Mugaritz) от Сан Себастиан и "Елкано" (Elkano) в Хетария, отново в Страната на баските.


Нюйоркският "Косме" (Cosme) е под номер 22 в тазгодишната класация, а "Бену" от Сан Франциско е на 28-а позиция. "Сингъл тред" е на 37-а позиция.


Отново очаквано друга кулинарна дестинация - Италия, също е добре представена - с четири ресторанта, един от които е напълно нов за класацията - "Гардоне ривиера" и е на 15-о място. Южна Африка привлича вниманието с ресторанта си "Улфгет", който заема 50-тата позиция, а освен това е обявен и за най-добрия ресторант на Африка.


Новите попълнения в Топ 10 тази година включват още "Дъ Чеърмен" от Хонконг, който се придвижва от 31-во място до 10-о. На девета позиция е намиращият се в Мексико сити "Пухол", определен и за най-добрия ресторант на Северна Америка. "Одет" в Сингапур е на 8 позиция, изкачвайки се с 10 позиции и освен това е определен за най-добрия в Азия. Стокхолмският "Францен" се изкачва с 15 места до 6 позииця тази година.


Наградата, която се определя с гласуване от главни готвачи, тази година отива при Виктор Аргинсонис - майстор на грила от Страната на баските. Наградата - Estrella Damm Chefs' Choice Award, се дава на майстор готвачите, за които са гласували колегите им, защото смятат, че имат значително влияние в готварската общност.


Наградата за устойчив ресторант - Flor de Caña Sustainable Restaurant Award 2021, тази година отива при "Бораго" от Чили, който е 38-и в класацията. Тази награда се присъжда самостоятелно от организацията Food Made Good Global, която е международният клон на Асоциацията на устойчивите ресторанти, която ги подрежда до 100 по критерия устойчивост.


Наградата за най-добър майстор сладкар отива при Уил Голдфарб от "Рум фор дизърт" на остров Бали, Индонезия. През цялата си кариера той се занимава с десерти и в кухнята си използва отгледани от него растения и билки. Отваря първия си ресторант в Ню Йорк през 2006 г., следван от този в Бали през 2014 г., където в момента се е установил.


За най-добрият готвач сред жените тази година е определена перуанката Пия Леон.


Класацията се оформя с гласовете на над 1000 души, влиятелни в кулинарията, сред които кулинарни критици и писатели, главни готвачи, ресторантьори и международни кулинарни експерти. Заради ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията, списъкът на 50-те тази година е комбинация от гласове, събрани през януари 2020 г. и "обновено гласуване", проведено през март 2021 г., съобщават организаторите. Всеки гласуващ е имал възможност да обнови гласуването си спрямо 2020 г., базирайки се на личния си опит в собствения си регион за 14-те месеца, следващи предходния вот.


В Залата на славата на тази класация завинаги остават няколко ресторанта, награждавани от самото начало и доказали класата си в годините, поради което те вече не могат да бъдат номинирани. Техните собственици и главни готвачи са заявили, че искат да допринесат в света на храните чрез нови проекти.


Тук влизат El Bulli, The French Laundry, The Fat Duck, оригиналния Noma, El Celler de Can Roca, Osteria Francescana, Eleven Madison Park и Mirazur.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на AdMin
    AdMin
    Рейтинг: 249 Весело

    Всичко хубаво, ама си изкълчих очите да разгадая някои от думите с объркан правопис, сбъркани наименования и изобщо мъка....

  2. 2 Профил на saz391051887
    saz391051887
    Рейтинг: 672 Неутрално

    винаги ме изумява как държава с толкова блудкава храна успява в подобни класации. ясно е свързано с наличието на платежни клиенти и заплащането, но все пак. а у нас общото ниво по ресторантите е трагично въпреки че на теория имаме чудесни условия - близка до средиземноморската диета , пресни продукти и тн

  3. 3 Профил на fpyyh
    fpyyh
    Рейтинг: 2225 Неутрално

    Любопитното е, че има и ресторант от относително близък регион, който се качва постепенно в класациите - Hiša Franko, беше извън 50те, сега е на 21ви. Може би някого в България ще има поне един нормален и хубав ресторант, с високо качество, а не само с претенции.

    за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
  4. 4 Профил на victortrt
    victortrt
    Рейтинг: 436 Неутрално

    До коментар [#3] от "fpyyh":

    Аз съм попадал на такъв ресторант в Карлово. Но имат разлика между менюто през работни дни и това през почивни.
    На много високо ниво беше и един ресторант във Велико Търново.
    Но в масовите случаи ...

  5. 5 Профил на irons
    irons
    Рейтинг: 646 Неутрално

    За да имаме и ние наши ресторанти между първите в света, трябва първо да се научим да предлагаме дори простата, евтина храна, с добро качество. А не да е като в повечето случаи чист джънк ( дори в претенциозни "заведения"). Има някакъв пробив в тази посока, най-вече в уличната храна ( не обичам чуждиците, като "стрийт фуд"), но там цените хвърчат прекалено нависоко. А в масовите ресторанти, засега надежда не се вижда - замразени продукти, пластмасови зеленчуци, стара миризма, в която се пържи всичко, отчайваща хигиена в кухнята и прочие битовизми ... Бях изумен дори от много ниското качество в "народния ресторант за скара" на Андре Токев ( в една пресечка на бул. Витоша).

  6. 6 Профил на irons
    irons
    Рейтинг: 646 Неутрално

    ПС: не бях влизал скоро в сайта на Нома, но като го посетих , се замислям - хубавата храна само достояние на свръхбогатите ли трябва да е? Дали, за да вземеш звезда Мишлен или световна награда, не трябва един от критериите да е достъпността на храната поне за средната класа? Защото, извинете ме, но:
    Lunch at noma
    For lunch, reservations are available as a full package including menu, juice or wine pairing, water and tea/coffee. You will be seated in one of our three dining spaces.
    Menu with wine pairing package: DKK 4,900 per person=1 289.43 лв.
    Menu with juice pairing package: DKK 4,100 per person=1 078.94 лв.
    Това идва множко и за средния датчанин. А не е ли смисълът на хубавата храна да е и достъпна, а не да е фръцкава изгъзица за милиардери с офшорки?
    "Ядеш и ревеш":-)

  7. 7 Профил на fpyyh
    fpyyh
    Рейтинг: 2225 Неутрално

    До коментар [#6] от "irons":

    Това е ресторант с невероятна репутация от много години в един от най-скъпите градове в града. В Steirereck на една крачка във Виена има обедно меню с 6-7 степени е под 200 евро, като храната е прекрасна, както и обслужването. Lyle's в Лондон също е сред достъпните, рядко по обяд има нещо по-скъпо от 25 паунда, доста неща са по 10-12, вечер май е около 80 паунда, което дори в София се плаща за доста по-лоша храна и обслужване на някои места. В Южна Америка също има доста изгодни, но са далече.

    за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
  8. 8 Профил на Nickey Dickey
    Nickey Dickey
    Рейтинг: 22 Неутрално

    До коментар [#6] от "irons":

    Нома може би не трябва да се нарича ресторант в смисъла, който ние възприемаме. По скоро, експеримент с храната на гърба на гостите. Имал съм възможноста да посетя по голяма част от Мишлен ресторантите в Копенхаген. В 90% излизах гладен и по беден. "Царят е ГОЛ" . Хранителният снобизъм в Дания е на висота.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK