Селфи с теле в кола, детски пчеларски костюми и обич към математиката - как се справят ромите в Джурово

Селфи с теле в кола, детски пчеларски костюми и обич към математиката - как се справят ромите в Джурово

© Лили ТоушекВ ситния и студен октомврийски дъжд правешкото село Джурово изглежда негостоприемно. На входа му стърчат останките от завод за производство на автомобилни части, но от лозунга на покрива му не липсва нито буква - "Високо качество - ефективна икономика" - се чете. Селото се намира в ниските части на Стара планина и из околностите има какво да се разгледа, но целта ни е конкретен стопански двор, където вече ни очаква младото ромско семейство на Детелина Докова, Дилян Николов и трите им деца - Василена, Цветелин и Светослав.


Те ще разкажат как са се научили да отглеждат пчели с амбицията това да стане тяхно основно препитание. Детелина е безработна от години, Дилян припечелва от "цеха на началника", както сам се изрази, когато има работа или ходи по няколко месеца в Австрия, където работи в строителството.


Всъщност, повечето от жителите на селото - повечето млади хора, са безработни. Населението на Джурово наброява малко над 1100 души, 70% от които са от ромския етнос. Безработицата е над 90%, затова хората се спасяват със сезонна работа във Великобритания или Германия, или разчитат на социални помощи, каза кметът Стоян Стоянов.
Детелина е млада красива и усмихната, говори спокойно и сдържано. Разказва, че от 4 месеца отглеждат засега само 3 кошера пчели, а децата много помагат. И тримата учат - Василена е деветокласничка в гимназия в Ботевград, Цветелин и Светослав са в пети и втори клас в местното училище.


С пчеларски костюми

© Лили Тоушек

С пчеларски костюми


Бащата казва, че иска да научи децата си на труд и да изкарват парите си с честен труд. Семейството се надява пчеларството да стане техен семеен бизнес, като сега ще зазимяват кошерите, а догодина ще извадят и мед от тях и ще ги удвоят. Ментор в занаята им е младият потомствен пчелар Теодор Пушкаров - той ги учи на всички тънкости, като пътува често от своето село Меляне в Северозападна България, където отглежда 150 пчелни кошера. Пушкаров редовно предлага продукцията си от най-различни видове мед на фермерския фестивал "Произведено във фермата", който се организира пред Министерството на земеделието в София, а Детелина и Дилян са амбицирани от догодина и те да имат щанд на изложението.


Инициативата да даде занаят в ръцете на млади роми от селото е на Владимир Петров, собственик на дърводелски цех в селото, който от години работи с местната ромска общност. Дошъл е в селото покрай доброволческата си работа в дом за деца в София - да наглежда децата, които са върнати от дома на родителите им. Това е било преди двайсетина години и оттогава дава хляб в ръцете на много роми от селото. Първото нещо, което направил за едно от семействата, било да им купи бременна свиня и няколко кокошки и да ги научи как да ги гледат, да ги размножават и продават. "И телета съм им карал чак от Маджарово - шест новородени телета с колата си докарах", сочи неголямата си кола и показва снимка за доказателство - селфи с теле в колата. Говори високо и често се шегува. Той е въпросният "началник", който има дърводелски цех в селото и дава работа, когато я има, на Дилян Николов. "Доскоро имах петима работници от селото, сега работата намаля и са само двама", споделя. Преди години, когато е отворил цеха, е давал заплата на 22 души, но заради COVID кризата бизнесът му е замрял напоследък.


От дясно наляво: Владимир Петров - връзка с местната общност, Теодор Пушкаров - менторът пчелар и кметът на Джурово Стоян Стоянов

© Лили Тоушек

От дясно наляво: Владимир Петров - връзка с местната общност, Теодор Пушкаров - менторът пчелар и кметът на Джурово Стоян Стоянов


Владимир Петров е привлякъл и фондацията за биологично земеделие "Биоселена", която с финансовата подкрепа на фондация "Обществен борд" на "Телъс Интернешънъл" в България започва през юни проекта "Деца с бъдеще - фермери, занаятчии, предприемачи", който работи с четири ромски семейства от селото. Две от семействата се учат да отглеждат пчели, а другите две - да произвеждат шафран. Фондацията им осигурява техническо оборудване, както и ментори и очаква от тях да започнат устойчиво производство.


Дилян е уверен, че вече всичко може да прави сам - да подхранва пчелите, да вади меда, да го центруфугира, а сега се учи да ги зазимява. Насажденията наоколо са предимно слънчоглед, рапица и липа, така че такъв мед и ще извади от първите си кошери догодина.


Скоро идват група съученици на Цветелин с учителката си Иванка Иванова - тъкмо навреме, за да опитат меда от пчелна пита, която бащата Дилян разпечатва. Госпожа Иванова, която преподава български език и литература, казва, че в училището учат около 150 деца от 1 до 7 клас, засега - присъствено. Нямали заболели от коронавирус или карантинирани учители и ученици. Нямали и проблем и с ходенето на училище и почти не се налагало да ги събират от домовете. Сто процента от учениците са роми, но повечето се учат с желание, казва учителката. "Осигуряваме им по програми безплатна закуска, безплатен обяд", добавя.


Цветелин и Свтослав

© Лили Тоушек

Цветелин и Свтослав


Цветелин потвърждава, че му е интересно в училище, а най-много обича математиката. "И историята", сеща се. Никак не се притеснява от камерата, позира с широка усмивка заедно с малкия си брат и двамата нямат търпение да демонстрират пчеларските костюми, ушити специално по мярка за тях.


"Не ме е страх от пчелите. Не са ме жилили досега. Най-обичам да ги подхранвам със захарен сироп" - отговаря с охота на въпросите ми.


На излизане от Джурово ситният есенен дъжд продължава упорито.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK