Селфи с теле в кола, детски пчеларски костюми и обич към математиката - как се справят ромите в Джурово

Селфи с теле в кола, детски пчеларски костюми и обич към математиката - как се справят ромите в Джурово

© Лили ТоушекВ ситния и студен октомврийски дъжд правешкото село Джурово изглежда негостоприемно. На входа му стърчат останките от завод за производство на автомобилни части, но от лозунга на покрива му не липсва нито буква - "Високо качество - ефективна икономика" - се чете. Селото се намира в ниските части на Стара планина и из околностите има какво да се разгледа, но целта ни е конкретен стопански двор, където вече ни очаква младото ромско семейство на Детелина Докова, Дилян Николов и трите им деца - Василена, Цветелин и Светослав.


Те ще разкажат как са се научили да отглеждат пчели с амбицията това да стане тяхно основно препитание. Детелина е безработна от години, Дилян припечелва от "цеха на началника", както сам се изрази, когато има работа или ходи по няколко месеца в Австрия, където работи в строителството.


Всъщност, повечето от жителите на селото - повечето млади хора, са безработни. Населението на Джурово наброява малко над 1100 души, 70% от които са от ромския етнос. Безработицата е над 90%, затова хората се спасяват със сезонна работа във Великобритания или Германия, или разчитат на социални помощи, каза кметът Стоян Стоянов.
Детелина е млада красива и усмихната, говори спокойно и сдържано. Разказва, че от 4 месеца отглеждат засега само 3 кошера пчели, а децата много помагат. И тримата учат - Василена е деветокласничка в гимназия в Ботевград, Цветелин и Светослав са в пети и втори клас в местното училище.


С пчеларски костюми

© Лили Тоушек

С пчеларски костюми


Бащата казва, че иска да научи децата си на труд и да изкарват парите си с честен труд. Семейството се надява пчеларството да стане техен семеен бизнес, като сега ще зазимяват кошерите, а догодина ще извадят и мед от тях и ще ги удвоят. Ментор в занаята им е младият потомствен пчелар Теодор Пушкаров - той ги учи на всички тънкости, като пътува често от своето село Меляне в Северозападна България, където отглежда 150 пчелни кошера. Пушкаров редовно предлага продукцията си от най-различни видове мед на фермерския фестивал "Произведено във фермата", който се организира пред Министерството на земеделието в София, а Детелина и Дилян са амбицирани от догодина и те да имат щанд на изложението.


Инициативата да даде занаят в ръцете на млади роми от селото е на Владимир Петров, собственик на дърводелски цех в селото, който от години работи с местната ромска общност. Дошъл е в селото покрай доброволческата си работа в дом за деца в София - да наглежда децата, които са върнати от дома на родителите им. Това е било преди двайсетина години и оттогава дава хляб в ръцете на много роми от селото. Първото нещо, което направил за едно от семействата, било да им купи бременна свиня и няколко кокошки и да ги научи как да ги гледат, да ги размножават и продават. "И телета съм им карал чак от Маджарово - шест новородени телета с колата си докарах", сочи неголямата си кола и показва снимка за доказателство - селфи с теле в колата. Говори високо и често се шегува. Той е въпросният "началник", който има дърводелски цех в селото и дава работа, когато я има, на Дилян Николов. "Доскоро имах петима работници от селото, сега работата намаля и са само двама", споделя. Преди години, когато е отворил цеха, е давал заплата на 22 души, но заради COVID кризата бизнесът му е замрял напоследък.


От дясно наляво: Владимир Петров - връзка с местната общност, Теодор Пушкаров - менторът пчелар и кметът на Джурово Стоян Стоянов

© Лили Тоушек

От дясно наляво: Владимир Петров - връзка с местната общност, Теодор Пушкаров - менторът пчелар и кметът на Джурово Стоян Стоянов


Владимир Петров е привлякъл и фондацията за биологично земеделие "Биоселена", която с финансовата подкрепа на фондация "Обществен борд" на "Телъс Интернешънъл" в България започва през юни проекта "Деца с бъдеще - фермери, занаятчии, предприемачи", който работи с четири ромски семейства от селото. Две от семействата се учат да отглеждат пчели, а другите две - да произвеждат шафран. Фондацията им осигурява техническо оборудване, както и ментори и очаква от тях да започнат устойчиво производство.


Дилян е уверен, че вече всичко може да прави сам - да подхранва пчелите, да вади меда, да го центруфугира, а сега се учи да ги зазимява. Насажденията наоколо са предимно слънчоглед, рапица и липа, така че такъв мед и ще извади от първите си кошери догодина.


Скоро идват група съученици на Цветелин с учителката си Иванка Иванова - тъкмо навреме, за да опитат меда от пчелна пита, която бащата Дилян разпечатва. Госпожа Иванова, която преподава български език и литература, казва, че в училището учат около 150 деца от 1 до 7 клас, засега - присъствено. Нямали заболели от коронавирус или карантинирани учители и ученици. Нямали и проблем и с ходенето на училище и почти не се налагало да ги събират от домовете. Сто процента от учениците са роми, но повечето се учат с желание, казва учителката. "Осигуряваме им по програми безплатна закуска, безплатен обяд", добавя.


Цветелин и Свтослав

© Лили Тоушек

Цветелин и Свтослав


Цветелин потвърждава, че му е интересно в училище, а най-много обича математиката. "И историята", сеща се. Никак не се притеснява от камерата, позира с широка усмивка заедно с малкия си брат и двамата нямат търпение да демонстрират пчеларските костюми, ушити специално по мярка за тях.


"Не ме е страх от пчелите. Не са ме жилили досега. Най-обичам да ги подхранвам със захарен сироп" - отговаря с охота на въпросите ми.


На излизане от Джурово ситният есенен дъжд продължава упорито.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  Доста противоречива но пък много политкоректна статия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на vova.josei_ki
  vova.josei_ki
  Рейтинг: 1372 Разстроено

  Жалкото е че възприемаме като събитие, нещо, което трябва да е обикновеното ежедневие на всеки!
  Да направи нещо смислено за да живее нормално!

  Fu*k Your Opinion
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Такива роми заслужават уважение... Жалко, че са мижави проценти....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Жалкото е че възприемаме като събитие, нещо, което трябва да е обикновеното ежедневие на всеки!Да направи нещо смислено за да живее нормално!
  —цитат от коментар 2 на vova.josei_ki  До коментар [#2] от "vova.josei_ki":

  Имате предвид на първо място премиер,президент,депутати,кметове,политици...?!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  Жалкото е че възприемаме като събитие, нещо, което трябва да е обикновеното ежедневие на всеки!Да направи нещо смислено за да живее нормално!
  —цитат от коментар 2 на vova.josei_ki  До коментар [#2] от "vova.josei_ki":

  Имате предвид на първо място премиер,президент,депутати,кметове,политици...?!

 6. 6 Профил на mariapipeva
  mariapipeva
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Браво! От сърце им желая успех!

 7. 7 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Първо, поздравления за менторите, доброволците и помагащите в тази кауза. Ролята на местната общност е важна, защото са много по-близко до хората от държавата и промяната започва благодарение на тях. Разбира се, без държавата не може, както го показва програмата за безплатна закуска и обяд.

  Второ, ромите трябва да осъзнаят, че от тях зависи дали децата им ще живеят по-добре от родителите си. Похвално е, че решават да се занимават със земеделие, защото не се среща често. Дано това да им помогне да изучат децата, а защо не и да ги пратят в университет.

  Трето, невероятно е как при постоянните оплаквания на бизнеса, че има недостиг на кандидати за работа, в селото има масова безработица. Като гледам селото не е чак толкова далеч от София и може да се организира транспорт за служители. Или пък инвестиции на предприятия директно да се насочат към такива места.

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#7] от "Rational":

  Трудно се инвестира в хора без образование, без трудови навици и без умения.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на moa04649517
  moa04649517
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Такива роми заслужават уважение... Жалко, че са мижави проценти....
  —цитат от коментар 3 на venci4

  Тоест, според теб повечето роми не работят и децата им не учат?

 10. 10 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  Това че са роми какво значение има? А ако бяха влади щяха ли да пишат материал за тях?
  Много ми странна тая работа, как в Бг все ти обясняват кой какъв бил -ама тоя е ром, оня помак, те тоа е влаа... Хип не подхожда на един народ, наследник на две и половина империи да се занимава, кой какъв бил.. важното в случая е, поданиците да владеят общият имоериален език, да се идентифицират с държавата и да работят за процъфтяването и.
  Щото, ско не се идентифицират с държавата и народа и, кел файда (както казват французите), че са работливи, учени и предприемчиви. Винаги, когато виксте тоя ром, оня влах, другия турчин си спомняйте за раотливите и пррдприемчиви български възрожденци и липсата на интеграционна политика в Османската империя. (каквато политика също няма в Бг) 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#10] от "DDR":

  Проблемът не е в българите а в ромите. Те не желаят да се интегрират.
  Доста си се откъснал от действителността в Родината.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2917 Весело

  До коментар [#10] от "DDR":

  Някои твърдят, че предстояла бора на епохите

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#11] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам колко не щат да се интегрират, но по заводите из чешко и немско е пълно с българи, като една част от тях винаги държи да обясни на всеки срещнат, че другите им колеги са цигани а не българи. В интерес на истината, визуално обясняващите не се отличават особено от предмета на обяснението, още повече, че и двете групи използват в бита си български език. Та поне за тези които са на вън, и ги набеждават за роми, изглеждат като да са си добре интегрирани -и визуално и езиково и работно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":
  Ти вземи първо мини през това Джурово Защото нещо съвсем нагласена ми се вижда тая работа Единственото вярно
  "На входа му стърчат останките от завод за производство на автомобилни части, но от лозунга на покрива му не липса нито буква - "Високо качество - ефективна икономика"
  А най ме кефи -" Детелина е млада красива и усмихната, говори спокойно и сдържано. Разказва, че от 4 месеца отглеждат засега само 3 кошера пчели, а децата много помагат. И тримата учат - Василена е деветокласничка в гимназия в Ботевград, Цветелин и Светослав са в пети и втори клас в местното училище."
  и това
  "Госпожа Иванова, която преподава български език и литература, казва, че в училището учат около 150 деца от 1 до 7 клас, засега - присъствено. Нямали заболели от коронавирус или карантинирани учители и ученици. Нямали и проблем и с ходенето на училище и почти не се налагало да ги събират от домовете. Сто процента от учениците са роми, но повечето се учат с желание, казва учителката."
  Поздрави на аФторката ,съвсем в стил ДВ го е докарала

  ГоШо
 15. 15 Профил на moa04649517
  moa04649517
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Добре е да се направи една изчерпателна статистика за това колко процента от ромите работят, колко процента от децата им учат, колко са с криминални досиета, по колко деца средно раждат и т.н., за да се спрат с тия спекулации и клишета. Обществото живее в пълна заблуда за ромите и изгражда мнението си от вестникарски заглавия.

 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#15] от "moa04649517":

  То проблема на статистиката е, че ако не показва някакви ужасяващи данни, от рода на че например ромите са над милион, имат по десет деца, не знаят български и 99% са на социал, няма да бъде приета от "баш" българите. Веднага ще кажат, че данните са манипулирани и че много роми се пишели българи пък те са си роми и т.н.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Как е в Чехия не знам но ти не знаеш как е в България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на stanimirkou
  stanimirkou
  Рейтинг: 449 Неутрално

  За всяко правило си има някакво изключение.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#15] от "moa04649517":

  И да се каже по колко пари средно получават БЕЗВЪЗМЕЗДНО от държавата сиреч ОТ НАС!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Я ме светни, защо много държът българите, да обясняват на ляво и дясно на чужбинците, кой какъв етнос е от колектива/бригадата/групата им? При положение, че никой не ги пита за такива работи а и не го интересува.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 21. 21 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2837 Неутрално

  Както се вижда при добро желание нещата стават и не само в това село. В много села има роми дето нямат нищо общо с тези от 2-3 те големи гета в България. Работят из чужбина, правят добри пари, живеят като нормални хора, не вдигат шум, не правят проблеми. Или ако не работят в чужбина си имат собствени малки бизнеси и прилични къщи.

  Разликата между държавната помощ и в случая, че едните им дават готови пари, а другите им дават умения как да изкарат тези пари. Съответно като си изкараш парите сам ти ги цениш, а не ги пропиваш като помощите.

 22. 22 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#20] от "DDR":

  Отиди и ги питай.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 23. 23 Профил на choguna
  choguna
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  Най-добре да им купят по един компютър и да ги обучат за IT сектора или в краен случай инфлуенсъри, това се търси на пазара.

 24. 24 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Честно казано питал съм ги -Викам им, това кой какъв е от колегите ви, мислите ли че го интересува работодателя ви или наемидателя ви. За тях е важно работата да е свършена, наема платен на време и да няма социално битови проблеми. Питам ги, вас интересува ли ви, испанските ви колеги дали са баски, андалузи или каталунци?
  Мигат на парцали и не могат да осмоислят, това което им казвам.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 25. 25 Профил на moa04649517
  moa04649517
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Какви чужбини, цели сектори от българската икономика се крепят буквално на циганите - в Чистота, строителство, селско стопанство. По фабриките е пълно с цигани, медицински сестри/санитари, музиканти и пр. и пр. Отделно масово работят и по чужбина - сезонно или целогодишно.
  Само хора, живеещи в измислена реалност, в соц. мрежи/форуми или в некаква много стерилна жълтопаветна среда, могат да кажат, че циганите не работят. Работят и то онова, което българите не искат да работят. Т.е. най-тежкия, нископлатен или мръсен труд. Те са навсекъде около нас и пак не ги виждаме.

 26. 26 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#15] от "moa04649517":То проблема на статистиката е, че ако не показва някакви ужасяващи данни, от рода на че например ромите са над милион, имат по десет деца, не знаят български и 99% са на социал, няма да бъде приета от "баш" българите. Веднага ще кажат, че данните са манипулирани и че много роми се пишели българи пък те са си роми и т.н.
  —цитат от коментар 16 на DDR


  Ами чети бе. 150 ученика имало в училището и 100 процента били цигани.Онзи ден разговарях с един циганин на 54 години,който имал 18 внуци и няколко правнуци.Имал петима братя и сестри и всички имали по много деца и внуци. Та неговите родители,които са родени преди 80 години имат над 100 наследници.А има българи на по 80 години с по двама наследника-едно дете и едно внуче.

 27. 27 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#22] от "КМЕТ В СЯНКА":Честно казано питал съм ги -Викам им, това кой какъв е от колегите ви, мислите ли че го интересува работодателя ви или наемидателя ви. За тях е важно работата да е свършена, наема платен на време и да няма социално битови проблеми. Питам ги, вас интересува ли ви, испанските ви колеги дали са баски, андалузи или каталунци?Мигат на парцали и не могат да осмоислят, това което им казвам.
  —цитат от коментар 24 на DDR


  По същата логика и никой българин не се интересува дали другите българи са шопи,тракийци или македонци.
  Въпросът е,че разликата между цигани и българи е огромна.

 28. 28 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 634 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":
  Въпросът е,че разликата между цигани и българи е огромна.


  Мда
  По-скоро физическа е разликата.
  Иначе циганина лъже, наш Кирчо и той.
  Мда

 29. 29 Профил на barona3
  barona3
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Едно подобно семейство, на фона на хиляди други, просто някъде се губи.

 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Въпросът е,че разликата между цигани и българи е огромна.МдаПо-скоро физическа е разликата. Иначе циганина лъже, наш Кирчо и той. Мда
  —цитат от коментар 28 на Pomak


  Ами сравни образованието процентно колко българи са вишисти и колко процента от циганите са такива. Сравни и колко процента от затворниците са цигани и колко българи и ще ти стане ясно каква е разликата.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":

  Честно казано на вън тази разлика особено по заводите не се забелязва. Чужбинците пък съвсем не я забелязват а и не ги интересува (колкото тебе би те интересувало дали испанският ти колега е каталанец, баск или баш шпаньелец). Та много ми е странно, когато без да ги пита никой, попват да обясняват на чужбинците, кой какъв е от колегите им. Явно за баш българите това има голямо значение и може би си мислят, че чужбинците ще се отнасят към тях по различно, като разберът че са баш българи от сой (нищо, че чужбинеца не може на пръв поглед да ги отличи)

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на dsj121071360
  dsj121071360
  Рейтинг: 59 Неутрално
 33. 33 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4788 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pomak":

  А бойко НАЙ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 34. 34 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  Това как малцинствата я карат нас въобще не ни вълнува.

 35. 35 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#26] от "Мусаши":

  Проблема не е на циганския дядо, проблема е на българският дядо, изповядващ българският демографски модел за чудо, приказ и подражание "малко -но качествени".
  Накрая остава само малкото 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 36. 36 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Расистко-лицемерна, имайки в предвид соц. им разлика с автора.

 37. 37 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3967 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":+++++++++++++++++++++++++++

  Всичко е въпрос на манталитет и образование.

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Честно казано на вън тази разлика особено по заводите не се забелязва. Чужбинците пък съвсем не я забелязват а и не ги интересува (колкото тебе би те интересувало дали испанският ти колега е каталанец, баск или баш шпаньелец). Та много ми е странно, когато без да ги пита никой, попват да обясняват на чужбинците, кой какъв е от колегите им. Явно за баш българите това има голямо значение и може би си мислят, че чужбинците ще се отнасят към тях по различно, като разберът че са баш българи от сой (нищо, че чужбинеца не може на пръв поглед да ги отличи)
  —цитат от коментар 31 на DDR


  Точно в Чехия много добре знаят кои са циганите. Не случайно и президентът на Чехия имаше няколко негативни изказвания по отношение на циганите,а и в един град бяха оградили циганската махала с ограда.
  Така че това уточнение е важно.

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мусаши":Проблема не е на циганския дядо, проблема е на българският дядо, изповядващ българският демографски модел за чудо, приказ и подражание "малко -но качествени". Накрая остава само малкото 😉
  —цитат от коментар 35 на DDR


  Така е,ама ти изрази съмнение,че циганите били много повече от официалната статистика. И ти давам примери,че наистина циганите са много повече,отколкото се водят по статистика.

 40. 40 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1290 Неутрално

  Какво точно се цели с подобна статия? Колко не цигани се борят по този начин и се мъчат да оцеляват?

 41. 41 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 558 Неутрално

  Всичко ще е чудесно до момента, кпгато кинтите по програма та свършат. Азсъм от тази край и това е точно политкоректна статия. Що не отидете до съседното село Осиковица, да видите работливи цигани с бизнес, ама не финансиран от програми и грантове?

 42. 42 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":

  Хич не е важно това уточнение. Още веднъж да повторя -работодателя го интересува работата да е свършена качествено и в час. Чужбинските колеги ги интересува да има ред и разбирателство на работното място. Наемодателят -редовно да се плаща наема и да няма социално битови проблеми
  Кой баш българин, ром, влах, помак, китаец -никой не го интересува особено. Приемат, че щом си гражданин на съответната държава, значи на национално ниво си българин. За какъв се считаш или те считат на битово ниво - никой не е особено любопитен.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 43. 43 Профил на cormoranstrike
  cormoranstrike
  Рейтинг: 558 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Всъщност по този край има доста цивилизовани цигани П

 44. 44 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":

  Статистиката отчита това, как някой се е самоопределил. Ако някой се самоопредели като българин, това дали ти харесва или не, няма никакво значение. Също и обратното -един помак например може да се самоопредели като българин (бурни ръкопляскания и ура), или като турчин (ууу, предател, вие сте потурчени) или като помак (олеле защо така, ама вие сте си българи) -независимо от това, дали самоопределението се харесва на някой или не и как се е стигнало до него, за статистиката то е факт.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 45. 45 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тезите Ви са с лоши аргументи - отидете до Джурово, след това продължете по магистралата в посока Ябланица, минете през Златна Панега, поспрете се там малко....

  И ще получите прозрение, и ще разберете, защо никой не се интересува от испанците, дали са каталунци, баски или други, както и никой не се интересува дали един българин е македонец, шоп или северняк, но - ще ви се изясни, защо един македонец, не иска да го свързват с някой циганин, който мизерува и битува като такъв България, пък дори и лична карта да има и да е ходил в чужбина.

  Като ги видите, ще разберете и защо хората очакват повече проблеми от циганите, отколкото решения или добре свършена работа. Съответно не искат да се асоциират.

  Не че няма изключения - напротив. Но не са критична маса все още.

 46. 46 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 1830 Неутрално

  Пожелавам успех на това семейство, нека сбъднат мечтите си!

 47. 47 Профил на alray
  alray
  Рейтинг: 532 Неутрално

  На две села по-нататък ситуацията с етноса се избистря. Като стигнеш село Лопян, там е малко по райско кътче. Селце покрай Стара река име доста живописно, но е малко. Около 200 човека, но лятото е пълно с хора от София. А 2 км по нагоре е Орлова скала, невероятната Червена стена. Под нея има ваканционно селище с ресторант и много пътеки към различни места, които авторът на статията не е сметнал за важно да отбележи. Но там се намира последната паднала крепост на траките Чертиград. Освен Орлова скала и кафяфия скален орел има няколко манастира, два водопада, пътеката и пещерата, където се е крил Бенковски, самодивската пътека, Куклите.. страшно много природа, реки, животински видове (различни от тези в Джурово)

 48. 48 Профил на laskovf
  laskovf
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Чат пат се намират и читави цигани. Ако имаше повече такива, много неща щяха да са различни. Но уви.

 49. 49 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#38] от "Мусаши":Хич не е важно това уточнение. Още веднъж да повторя -работодателя го интересува работата да е свършена качествено и в час. Чужбинските колеги ги интересува да има ред и разбирателство на работното място. Наемодателят -редовно да се плаща наема и да няма социално битови проблеми Кой баш българин, ром, влах, помак, китаец -никой не го интересува особено. Приемат, че щом си гражданин на съответната държава, значи на национално ниво си българин. За какъв се считаш или те считат на битово ниво - никой не е особено любопитен.
  —цитат от коментар 42 на DDR


  Ама разбира се.В такъв случай като се запозная с англичанин го считам за поддръжник на Ислямска държава,щото хиляди британски граждани се биха на страната на Ислямска държава.

 50. 50 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  Моят опит при запознаването ми с хора от острова е, че ако е необходимо по някаква причина, уточняват че са "бритш" или "УК". До сега съм имал само един случай, когато един доуточни че е шотландец. Останалите шотландци не са го подчертавали

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 51. 51 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#39] от "Мусаши":Статистиката отчита това, как някой се е самоопределил. Ако някой се самоопредели като българин, това дали ти харесва или не, няма никакво значение. Също и обратното -един помак например може да се самоопредели като българин (бурни ръкопляскания и ура), или като турчин (ууу, предател, вие сте потурчени) или като помак (олеле защо така, ама вие сте си българи) -независимо от това, дали самоопределението се харесва на някой или не и как се е стигнало до него, за статистиката то е факт.
  —цитат от коментар 44 на DDR


  Както и ще да се определи помака,той си остава със същият бит,култура и ценности,които са сходни с тези на българите християни.
  И същевременно както и ще да се определи един циганин,той си остава с циганските култура,манталитет и ценности.
  Така че е от голямо значение какъв е реалния брой на циганите.,а не колко са по статистика.

 52. 52 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":
  Свободен си да го считаш и за подръжник на ИРА, защото хиляди британски граждани им симпатизират, поддържат или са членове.

  До коментар [#49] от "Мусаши":

  "Ама разбира се.В такъв случай като се запозная с англичанин го считам за поддръжник на Ислямска държава,щото хиляди британски граждани се биха на страната на Ислямска държава."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 53. 53 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#49] от "Мусаши":Моят опит при запознаването ми с хора от острова е, че ако е необходимо по някаква причина, уточняват че са "бритш" или "УК". До сега съм имал само един случай, когато един доуточни че е шотландец. Останалите шотландци не са го подчертавали
  —цитат от коментар 50 на DDR


  Ами запознай се с някой унгарец или румънец и им кажи,че няма разлика между унгарците,съответно и румънците и унгарските и румънските цигани.
  В първия случай може и боя да си изядеш.
  Аз съм ходил на екскурзия в Лондон и там има хора от цял свят. Но като видях цигани веднага ги разпознавах.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#51] от "Мусаши":

  И като знаеш реалният брой на циганите, това какво ще ви помогне?
  Или ще си направите резерват за умни и красиви българи, където на воля да подсмърчате, че видите ли, те циганите стават все повече а ние умните и красиви намаляваме. Може би да бъде голяма туристическа атракция за чужденци -как държавотеорният народ в мирно време от много скъл и красота ....😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":Я ме светни, защо много държът българите, да обясняват на ляво и дясно на чужбинците, кой какъв етнос е от колектива/бригадата/групата им? При положение, че никой не ги пита за такива работи а и не го интересува.
  —цитат от коментар 20 на DDR


  Гледай сега, не зная от колко години си там, но и ние сме поживяли навън, някой и десетки и повечко години...
  Според мен го правят за оправдание, за да се разграничат от тях, повеведението им.
  Давам ти пример: Член съм на една автомобилна група. Правят ми впечатление няколко неща, че масово има хора от ромски прозиход, които от една страна са излезли навън да работят, но забелязвам по снимките, че вчера е излязал от тук, утре вече се купува последен модел кола, предполагам на изплащане за над 20К евро и то премиуммарка. Още не се е научил да пише грамотно, но вече се е качил ана премиума...
  Прави ми и впечатление, че 70-80% от тях работят, за разлика от тук, където е обратното... понеже там не им се позволява да си разиграват коня и да си "берат джилезу" - или влизаш в час, или ше видиш днешната полиция как действа.

 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Весело

  До коментар [#53] от "Мусаши":

  Когато се запознавам с унгарец или румънец и въобще с който и да е, не го питам за етническият му произход и не засягам такива теми.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 57. 57 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#51] от "Мусаши":И като знаеш реалният брой на циганите, това какво ще ви помогне?Или ще си направите резерват за умни и красиви българи, където на воля да подсмърчате, че видите ли, те циганите стават все повече а ние умните и красиви намаляваме. Може би да бъде голяма туристическа атракция за чужденци -как държавотеорният народ в мирно време от много скъл и красота ....😉
  —цитат от коментар 54 на DDR


  Няма да бъде атракция,щото в Германия,Великобритания,Франция само до 40-50 години местните ще станат малцинство.
  Така че те се пържат на същият огън,дори и повече.

 58. 58 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#55] от "rxa291081993":

  Демек, проблема си е в баш българите, които въпреки че са държавотеорният елемент и разполагат с цялата мощ на държавата, не са в състояние да направят това, което казваш -да прекратят брането на джилезу и да покажат силата на съвременната полиция.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 59. 59 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  каква идилия само, пчелички, добри хора , прасенца и теленца и...фондацийки

 60. 60 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#55] от "rxa291081993":Демек, проблема си е в баш българите, които въпреки че са държавотеорният елемент и разполагат с цялата мощ на държавата, не са в състояние да направят това, което казваш -да прекратят брането на джилезу и да покажат силата на съвременната полиция.
  —цитат от коментар 58 на DDR


  Донякъде си прав, да, така е ....

 61. 61 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#53] от "Мусаши":Когато се запознавам с унгарец или румънец и въобще с който и да е, не го питам за етническият му произход и не засягам такива теми.
  —цитат от коментар 56 на DDR


  Ами пробвай другият път.Кажи им,че няма разлика между тях и унгарските и румънските цигани,пък да видим как ще реагират.
  Преди няколко години имаше мач между Франция и Румъния и от френска страна на плакат за мача бяха изобразили циганин с каручка. Стана дипломатически скандал от страна на румънците.

 62. 62 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":

  Мани ги немците и френците.Те да си се оправят. Из между тия 60-80милиона народ, все ще намерят няколко умни глави да ги измъкнат от ситуацията. Въпроса е какви умни глави ще се намерят из между малкото но много качествени застаряващи индивиди.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#61] от "Мусаши":
  Не мога да разбера, по каква логика трябва след като се запозная с някой да му говоря такива дивотии? Възпитанието не ми го позволява и разбира.каква е логикста и защо е необходимо?

  До коментар [#61] от "Мусаши":
  "Ами пробвай другият път.Кажи им,че няма разлика между тях и унгарските и румънските цигани,пък да видим как ще реагират."

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 65. 65 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#55] от "rxa291081993":Демек, проблема си е в баш българите, които въпреки че са държавотеорният елемент и разполагат с цялата мощ на държавата, не са в състояние да направят това, което казваш -да прекратят брането на джилезу и да покажат силата на съвременната полиция.
  —цитат от коментар 58 на DDR


  В САЩ,която е най-могъщата държава в света,защо не са се справили с негърската престъпност?И то в сравнение с негрите циганите са като ученички от пансион.

 66. 66 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#57] от "Мусаши":Мани ги немците и френците.Те да си се оправят. Из между тия 60-80милиона народ, все ще намерят няколко умни глави да ги измъкнат от ситуацията. Въпроса е какви умни глави ще се намерят из между малкото но много качествени застаряващи индивиди.
  —цитат от коментар 62 на DDR


  Не бъди толкова уверен.Циганите не искат да управляват и не са единни за разлика от малцинствата в Германия,Великобритания,Франция. Така че тук няма как да си наложат начина на живот,ама в тия държави със сигурност ще има промяна.

 67. 67 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#61] от "Мусаши":Не мога да разбера, по каква логика трябва след като се запозная с някой да му говоря такива дивотии? Възпитанието не ми го позволява и разбира.каква е логикста и защо е необходимо?До коментар [#61] от "Мусаши":"Ами пробвай другият път.Кажи им,че няма разлика между тях и унгарските и румънските цигани,пък да видим как ще реагират."
  —цитат от коментар 64 на DDR


  Ами защото казваш,че за чужденците нямало разлика между българи и цигани.Кажи на някой унгарец,че според теб няма разлика между унгарец и унгарски циганин,та да видиш резултата.
  А може и на някой словак да го кажеш.

 68. 68 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1914 Неутрално

  Ромската математична школа от Джурово е ноторно известна :))) хахаха като за неделя сутрин добра хумореска.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 69. 69 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мусаши":

  Те и с престъпноста сред белите не са се справили никъде, не само в САЩ. Престъпност има навсякъде, нивата зависят повече от икономическото състояние на общността отколкото от расата. Това с расите си е просто измишльотина

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 70. 70 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мусаши":

  Пак да обясня, че бъркаш няколко неща на веднъж.
  Херр Ханс наема 20 български граждани на работа. За Херр Ханс предвид това, че са с българско гражданство, за него всичките до един са българи в национален смисъл. Кой какъв е на битово ниво (баш българин, ром, влах, помак, марсианец) него не го интересува. За него всички са "ди Булгарен" и с колеги предприемачи споделя, че е наел "Булгарен".
  За немските колеги, тези български граждани са "българите".
  В чешко имаше пък ефна телевизионна звезда, от шуменско, която всички я възприемаха като българка, но тя изрично насякъде подчертаваше, че не е българка с туркиня, много страдала от български тормоз.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 71. 71 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мусаши":Те и с престъпноста сред белите не са се справили никъде, не само в САЩ. Престъпност има навсякъде, нивата зависят повече от икономическото състояние на общността отколкото от расата. Това с расите си е просто измишльотина
  —цитат от коментар 69 на Apophenia


  Негрите в американските затвори са повече от белите,въпреки че са 5 пъти по-малко като население. В градове като Балтимор,където населението е предимно негри има 40 пъти повече убийства от градове,където основно са бели.
  Ама викаш расата нямала значение.

 72. 72 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мусаши":Те и с престъпноста сред белите не са се справили никъде, не само в САЩ. Престъпност има навсякъде, нивата зависят повече от икономическото състояние на общността отколкото от расата. Това с расите си е просто измишльотина
  —цитат от коментар 69 на Apophenia


  Сериозно....
  Ми я поразгледай как е статистиката в САЩ, на расова основа спрямо това, колко от тях са нагли престъпници, и колко нормални хора с бизнеси и работа.

 73. 73 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  [quote#71:"Мусаши"][/quote]

  Балтимор е град, който НЕ СТАВ ВЕЧЕ ЗА ЖИВЕЕНЕ< заради тях точно....
  И друго важно: МАСОВО бели се изнасят от САЩ към европа и други по-спокойни места...

 74. 74 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мусаши":Пак да обясня, че бъркаш няколко неща на веднъж.Херр Ханс наема 20 български граждани на работа. За Херр Ханс предвид това, че са с българско гражданство, за него всичките до един са българи в национален смисъл. Кой какъв е на битово ниво (баш българин, ром, влах, помак, марсианец) него не го интересува. За него всички са "ди Булгарен" и с колеги предприемачи споделя, че е наел "Булгарен". За немските колеги, тези български граждани са "българите". В чешко имаше пък ефна телевизионна звезда, от шуменско, която всички я възприемаха като българка, но тя изрично насякъде подчертаваше, че не е българка с туркиня, много страдала от български тормоз.
  —цитат от коментар 70 на DDR


  Това,че хер Ханс е прост и не различава българи от цигани си е негов проблем .Имам приятели с висше образование в Германия,които са напълно интегрирани в Германия. И има огромна разлика между тях и циганите в Дуисбург.
  Защо трябва да възхваляваме незнанието?Аз как правя разлика между Ханс и Мохамед -немски гражданин от арабски произход.

 75. 75 Профил на rxa291081993
  rxa291081993
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#67] от "Мусаши":Пак да обясня, че бъркаш няколко неща на веднъж.Херр Ханс наема 20 български граждани на работа. За Херр Ханс предвид това, че са с българско гражданство, за него всичките до един са българи в национален смисъл. Кой какъв е на битово ниво (баш българин, ром, влах, помак, марсианец) него не го интересува. За него всички са "ди Булгарен" и с колеги предприемачи споделя, че е наел "Булгарен". За немските колеги, тези български граждани са "българите". В чешко имаше пък ефна телевизионна звезда, от шуменско, която всички я възприемаха като българка, но тя изрично насякъде подчертаваше, че не е българка с туркиня, много страдала от български тормоз.
  —цитат от коментар 70 на DDR


  Хер Ханс реагира така, понеже самият той е расист- От 20 негови работника, независимо от тяхната раса, нито един няма да седне на масата му в събота поканен на обяд...
  За него те всички са втора категория хора...
  А пък в Скандинавия и Швейцария да не говорим изобщо... там трудно им се дава работа изобщо, освен ако не е някоя кофти работа, с тежко бачкане, която местните не искат да я работят...

 76. 76 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#75] от "rxa291081993":

  Херр Ханс не е длъжен да кани нокого на своята маса. Както впрочем и ти не си длъжен да каниш никого на собствената си масс.
  Хер Ханс, както и пан Иржи, от време на време организират фирмени вечеринки, когато се появяват сред хората, ръкуват се, снимат се и вдигат тостове. Въпрос на фирмена култура.
  В Бг като много се прегръщат, тупат по гърба и си говорят на "ти" и "шефе" какво от това?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 77. 77 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  Винаги държа палци на такива хора, които искат да постигнат нещо и животът им да мине по-добре, отколкото този на родителите им.
  Тукашните цигани, за преките ми наблюдения от последните 32 години, значително еволюираха. Най-зле бшха през 90-те години на миналия век, когато висяха на социални помощи - сигурно над 95% от тях. Сега, особено по-младите, гледат да имат някакво образование, повечето работят. Малко млади циганки имат повече от 3-4 деца, а и доста "чисти чехкини", каквото и да означава това, имат по 3 деца - и то и високо образовани жени с кариери.
  Циганите, по една или друга причина ни съпътстват от XIII век на Балканите (по византийски документи), т.е. около 800 години, в Чехия са дошли около 100 години по-късно. То есть, щем не щем са си местни, няма къде да идат, освен ако (да не дава Господ на някой да му дойде тази пагубна мисъл) не ги избием. Значи трябва някак си да ги приобщим и, мисля си, процесът вържи.

  E PLVRIBVS VNVM
 78. 78 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Това,че хер Ханс е прост и не различава българи от цигани си е негов проблем .Имам приятели с висше образование в Германия,които са напълно интегрирани в Германия. И има огромна разлика между тях и циганите в Дуисбург.
  Защо трябва да възхваляваме незнанието?Аз как правя разлика между Ханс и Мохамед -немски гражданин от арабски произход.
  —цитат от коментар 74 на Мусаши


  Хер Ханс не е прост, а не е расист и ксенофоб и не акцентира върху етноса. За разлика от него изживяващите се за еталон балкански мачовци точно на това акцентират.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 79. 79 Профил на Гошо
  Гошо
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#8] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не забравяи ,първо е желанието за обучение и придобиване на трудови навици, а в болшинството цигани то липсва

  ГоШо
 80. 80 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  [quote#78:"vesolr"][/quote]

  Хахаха-не българите са измислили "арийската раса ",не те се смятат за повече от другите хора и не те са избивали евреи,цигани и руснаци в концлагери.И в българският език няма фраза"унтерменшен".А в немският.
  Ама хич не е расист Ханс.

 81. 81 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  Доста противоречива но пък много политкоректна статия.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Нито веднъж не видях в Дневник статия за огромната престъпност сред циганите. Нито веднъж. Ако четеш само тук, то циганите се оказват едни мили същества и жертви на гадните и зли българи. Обективна журналистика ....

 82. 82 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#72] от "rxa291081993":

  И кво да преглеждам, има ли достатъчно много бели престъпници - има - значи не са се справили. ОК с негърската са се справил по-зле, по някакви причини, което въобще не значи че в идиотските теоррии на расистите има нещо вярно.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":Я ме светни, защо много държът българите, да обясняват на ляво и дясно на чужбинците, кой какъв етнос е от колектива/бригадата/групата им? При положение, че никой не ги пита за такива работи а и не го интересува.
  —цитат от коментар 20 на DDR


  Защото циганите масово вършат престъпления и точат социалните системи, затова се разграничаваме от тях. Живеят в мръсотия и хаос. Аз пътувам често и съм се сблъсквал с лошото име, което са ни "лепнали" на доста места.

 84. 84 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#27] от "Мусаши":Въпросът е,че разликата между цигани и българи е огромна.МдаПо-скоро физическа е разликата. Иначе циганина лъже, наш Кирчо и той. Мда
  —цитат от коментар 28 на Pomak


  Бойко се изпусна веднъж, че 90% от затворниците у нас са цигани.

 85. 85 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Айде не ми обяснявай как е навън, щото лично съм обрал срам да обяснявам, че не всички българи сме такива .... че има българи и индо българи. И животът в кочина е приоритет на вторите.

 86. 86 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#83] от "Alex Ivanov":

  А в Бг правителството и държавните служители цигани ли са, че си викате на държавата "кочина" и "територия"?
  Цигани ли са олигарсите, приватизаторите, точещите ддс, бетониращите черноморието, продаващите фалшиви сертификати за ваксинация и т.н.?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 87. 87 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2556 Неутрално

  До коментар [#65] от "Мусаши":Те и с престъпноста сред белите не са се справили никъде, не само в САЩ. Престъпност има навсякъде, нивата зависят повече от икономическото състояние на общността отколкото от расата. Това с расите си е просто измишльотина
  —цитат от коментар 69 на Apophenia


  Напротив, факт е, че сред черната раса престъпността е много по-голяма. Навсякъде. Не само в САЩ.

 88. 88 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#83] от "Alex Ivanov":А в Бг правителството и държавните служители цигани ли са, че си викате на държавата "кочина" и "територия"?Цигани ли са олигарсите, приватизаторите, точещите ддс, бетониращите черноморието, продаващите фалшиви сертификати за ваксинация и т.н.?
  —цитат от коментар 86 на DDR


  Това,че има идиоти,които казват на България кочина,не означава,че мнозинството от българите я наричат така. Аз съм на 46 години и никога досега не съм чул някой да нарича България кочина.Чел съм единствено по форумите разни българомразци да се изказват по този начин.
  И това,че има олигарси по никакъв начин не отменя факта,че голямата част от престъпленията се вършат от цигани,че не са образовани,че нямат хигиена,че се държат шумно и нарушават общественият ред.

 89. 89 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Любопитно

  До коментар [#88] от "Мусаши":
  Никой не отрича циганската престъпност. Разликата обаче е в това, че ако циганската престъпност е на битово ниво и засяга живота на отделни индивиди, то престъпността на олигарсите са на национално ниво и повлияват живота и развитието на държавста за десетилетия напред. Точенето на ддс, заменки за жълти стотинки, ликвидацията на структуроопределящи предприятия, бетонирането на курортите, ниските заплати и феодализирснето на цели региони май не са дело на циганска престъпност? Или не?

  До коментар [#88] от "Мусаши":

  "И това,че има олигарси по никакъв начин не отменя факта,че голямата част от престъпленията се вършат от цигани"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 90. 90 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#88] от "Мусаши":Никой не отрича циганската престъпност. Разликата обаче е в това, че ако циганската престъпност е на битово ниво и засяга живота на отделни индивиди, то престъпността на олигарсите са на национално ниво и повлияват живота и развитието на държавста за десетилетия напред. Точенето на ддс, заменки за жълти стотинки, ликвидацията на структуроопределящи предприятия, бетонирането на курортите, ниските заплати и феодализирснето на цели региони май не са дело на циганска престъпност? Или не?До коментар [#88] от "Мусаши":"И това,че има олигарси по никакъв начин не отменя факта,че голямата част от престъпленията се вършат от цигани"
  —цитат от коментар 89 на DDR


  Какъв е проблемът,че има много хотели по Черноморието?Това че някой не им харесва това,не означава,че е нещо лошо.На мен пък ми харесва да гледам лъскави и добре изглеждащи хотели.
  Заменки и даване на държавни поръчки на близки до властта слабо се отразява на битието на българите. Ако не я тая,ще е друга фирма. Какво го бърка обикновеният българин това?
  Заплатите изобщо вече не са ниски. Покупателната способност на българските заплати вече е на нивото на португалските.А като се има предвид,че в България има огромен сив сектор (половината заети се осигуряват на МРЗ),то реалните заплати са още по-високи.

 91. 91 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Циганите са Санитарите на обществото, трябва ти Купувач на фирма с задължения, трябва ти някои да извозят боклука на мин.цена, трябва ти гласове за избори....с кебапчета става.
  Циганите са необходими за политици,кметове,силови структури, строителство

 92. 92 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  До коментар [#90] от "Мусаши":
  Имахме няколко проекта в Бг. Работата я свършихме няколко пъти по бързо и много по евтино от местните фирми. 75% от персонала наехме в Бг. След това ни обясниха, че зора минал и да си ходиме -въореки отличните цени и срокове. В последствие разбрах, че следващият проект е даден на току що регистрирана фирма с нулев опит в дейността но явно на правилните хора. Високата цена и ниското качество са ги платили същите тези редови граждани, на които не им пукало.
  То и за това бг фирмите, които работят по сериозни проекти в Западна Европа се броят на пръсти.

  До коментар [#90] от "Мусаши":
  "
  даване на държавни поръчки на близки до властта слабо се отразява на битието на българите. Ако не я тая,ще е друга фирма. Какво го бърка обикновеният българин това?"

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 93. 93 Профил на Shan Teliang
  Shan Teliang
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#3] от "venci4":

  Защо да са мижави проценти? Явно масово си пращат децата на училище, а те се учат добре.

 94. 94 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Роми, които работят и учат - това звучи добре! Ако всички бяха такива, щеше да е още по-добре.

 95. 95 Профил на filofob
  filofob
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  По спомени, нали точно в едно селище в Чехия бяха сложили стена ограждаща циганската махала. Пък и се подучува по медиите за дискриминационно отношение спрямо циганите!? Та явно не са толкова далеч от нас.

 96. 96 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#28] от "Pomak":

  Ха, ха ха, това беше добро.

  Иначе доста зхаросаничко матрялче. Минаваме през Джурово, картинката е по-скоро мрачна отвън. Ако е вярно, нормален човек не може да не поздрави подобни изключения. За съжаление, както казват и хората тука, такива случаи все още са огромно изключение, а проблемът с този етнос е нож опрян до кокъла. Само дето не чувам нито един от всичките медийни продукти дето се катерят по върхове, дават интервюта на миролюбката, о, Боже, или тепърва се запознават с вицето си да е казал нещо смислено по въпроса.

 97. 97 Профил на poitoucharante
  poitoucharante
  Рейтинг: 722 Неутрално

  До коментар [#93] от "Shan Teliang":

  В кой свят живеете вие?

 98. 98 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  До коментар [#90] от "Мусаши":Имахме няколко проекта в Бг. Работата я свършихме няколко пъти по бързо и много по евтино от местните фирми. 75% от персонала наехме в Бг. След това ни обясниха, че зора минал и да си ходиме -въореки отличните цени и срокове. В последствие разбрах, че следващият проект е даден на току що регистрирана фирма с нулев опит в дейността но явно на правилните хора. Високата цена и ниското качество са ги платили същите тези редови граждани, на които не им пукало. То и за това бг фирмите, които работят по сериозни проекти в Западна Европа се броят на пръсти.До коментар [#90] от "Мусаши":"даване на държавни поръчки на близки до властта слабо се отразява на битието на българите. Ако не я тая,ще е друга фирма. Какво го бърка обикновеният българин това?"
  —цитат от коментар 92 на DDR


  Е и?Негативни примери има във всяка държава по света.
  Въпросът е,че в България циганите имат високи нива на престъпност,не работят в голямата си част,децата им не се образуват.
  Да си затворяме очите ли за този проблем?

 99. 99 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  Циганите като видят балък, веднага го усещат и почват да го правят хептен на будала - като дамичката, дето им гостувала.

 100. 100 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2199 Неутрално

  Само не прочетох как ги научи да не крадат.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK