"Спахте ли добре?" Епизод 2: Сънят и физическото ни състояние (видеокаст)

Това е съдържание, създадено от маркетинг студио Storio по задание на партньор на "Икономедиа".

Според съвместното прочуване на isleep и агенция "Прагматика" - "Сънят в ежедневието на българите", нивото на физическата активност у нас е ниско - само половината от анкетираните споделят, че спортуват поне веднъж седмично. От данните му също става ясно, че


българите с безпроблемен сън са малко по-активни от тези с проблемен сън, както и че имат по-здравословни хранителни навици. И обратното.


"Онези, които имат умерена физическа активност, повлияват благоприятно на съня си, но връзката е двупосочна - добрият сън благоприятства физическата ни форма - най-малко за да бъдем физически активни, трябва да сме се наспали, да сме бодри. Но изключително интересна е връзка между недостатъчния сън и повишения апетит, особено този за сладко...", казва доцент д-р Красимир Ранков от катедра "Физиология" към НСА, гост във втория епизод на поредицата "Спахте ли добре", в който си говорим за взаимодействието на съня и физиката ни.


От доц. д-р Ранков и фитнес инструкторката Руми Илиева ще узнаете защо ни се хапва повече, ако не спим качествено, но и още:


- Каква е връзката между физическото състояние и качеството на съня?
- Как физическата активност ни помага да спим по-добре?
- Защо ако искаме да отслабнем, трябва да спим повече?
- Как храната и хранителните ни навици влияят на качеството на съня? Какво и кога да консумираме и какво - не, за по-добро наспиване?
- Кои са хроничните заболявания, които влияят върху съня?
- Защо мелатонинът не може да предизвика съня?


От разговора ще разберете и че поправянето на проблемите със съня и бодърстването е процес, а не акт. "Ние не можем да предпишем един медикамент или да кажем - прави точно това и от утре няма да имаш проблем.


Можем да кажем, че добрият сън е въпрос на тренировка и се тренира, както всичко останало


- както когато искате да се научите да свирите добре, да пишете, да спортувате...", твърди доц. д-р Ранков. От Руми Илиева ще чуете как да синхронизирате вътрешния си часовник с ежедневния си график и как да "поправите" съня си с конкретни стъпки.


В специалната ни рубрика в допълнение на първото национално представително проучване, което може да намерите на www.kakspim.bg, ще ви запознаем с бърз и лесен тест за матраци, който брандът isleep създаде, за да ви помогне при избора на матрак.


Поредицата "Спахте ли добре" е в нашите канали в YouTube, SoundCloud, Spotify, Google Podcasts и Apple Podcasts.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK