Започва регистрацията на партиите за парламентарните избори

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 652 Весело

  От времената на Цветанов в Герб се спеше пред ЦИК за да получат номер 1 за регистрация. Сега като гледам "мижав интерес" са такива инициативи.

 2. 2 Профил на brazza
  brazza
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  След гласоподавателите и партиите губят интерес?
  И накрая ще гласуват само верните синове на тази и онази партия?

 3. 3 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 509 Весело

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  ГЕРБ може да ги няма, ама Цветанов може да е там, по навик :))))

 4. 4 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ето ги машините, с които гласуваме
  Машините са подготвени за измами.
  Всичко е подготвено за манипулация
  Виктор Димчев, фейсбук


  Виктор Димчев
  Ето ги машините, с които гласуваме.

  Пломбата на ЦИК прикрепя горната част от капака им.

  Болтчетата вляво (8 на брой) се развиват с отвертка за половин минута. На нито едно от тях, от двете страни, няма пломба.

  Отдолу видях обикновен компютър, модел 2016-та, с активна SD карта, wi-fi порт и отключен блутут. Всичко е подготвено за манипулация.

  А вие вярвайте, вярвайте.

  https://breaking.bg/mneniya/eto-gi-mashinite-s-koito-glasuvame/

 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2568 Гневно

  За съжаление това не са точно политически партии, а търговки дружества и клиентелни мрежи, които нямат нищо общо нито с реализацията на общественият договор, нито със защитата на обществените интереси!!!

 6. 6 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3044 Неутрално

  Йоло Денев, Мая Манолова, Бабикяните и другите еднодневки да се регистрират за желаещи да са на държавна ясла!

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 7. 7 Профил на Лаврентий Берия
  Лаврентий Берия
  Рейтинг: 12 Неутрално

  От ГЕРБ първи ли беееаааа

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 3607 Весело

  Ето ги машините, с които гласувамеМашините са подготвени за измами.Всичко е подготвено за манипулацияВиктор Димчев, фейсбукВиктор Димчев Ето ги машините, с които гласуваме.Пломбата на ЦИК прикрепя горната част от капака им.Болтчетата вляво (8 на брой) се развиват с отвертка за половин минута. На нито едно от тях, от двете страни, няма пломба.Отдолу видях обикновен компютър, модел 2016-та, с активна SD карта, wi-fi порт и отключен блутут. Всичко е подготвено за манипулация.А вие вярвайте, вярвайте. https://breaking.bg/mneniya/eto-gi-mashinite-s-koito-glasuvame/
  —цитат от коментар 4 на gr52  До коментар [#4] от "gr52":

  По този начин ли ще се оправдавате за загубата, пак, с “машинките” които някой е “манипулирал”?! А, ченге? ;)

 9. 9 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1844 Неутрално

  ПП ПП на" просто Кирчо " този път чрез кого ще се регистрира ?
  Едно нещо трябваше да свършат - да покажат , че все пак "стават за нещо " , а те и една партия не могат да регистрират като хората .....

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Весело

  До коментар [#4] от "gr52":

  Даже като отвориш СД картата и виждаш скрипт, който взема 15 процента от другите партии и ги дава на ГЕРБ. Закръглен нагоре до цял глас. Те затова отказаха да броят разписките. Без машините ГЕРБ падат под десет процента.
  Колега, сериозно ли вземате статия от едно изречение за аргумент?

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Весело

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Спокойно, партията на тиквоглавците ще се регистрира. Тиквата си е тиква, учен и умен чиляк.

 12. 12 Профил на Титка Николова Пацирева
  Титка Николова Пацирева
  Рейтинг: 3644 Неутрално

  До коментар [#9] от "doroteus":

  Вече имат регистрация. Леко с опорките!

  Истината и само истината - за да си свободен!
 13. 13 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2749 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  ММА борчетата не спаха ли пред ЦИК ?

 14. 14 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  09 август 2022, 15:06 / Моника Гаджанова
  Проф. Христова: Никой не може да каже какво се е случило в „черната кутия“ на машините
  Проф. Христова: Никой не може да каже какво се е случило в черната кутия на машините - Tribune.bgСнимка: Фейсбук
  Повишаване на доверието в машините на предстоящия предсрочен вот. Затова призова президентът Радев на срещата, организирана за изборите на 2 октомври. Според него машините са допринесли за намаляване на купения вот и сгрешените бюлетини. Доведе обаче и до още нещо - исторически рекорд по отказ на българите да излязат да гласуват. Дали резултатът ще се повтори, изтощили се българинът да гласува и внушава ли се, че машинното гласуване не намалява избирателната активност. По тези въпроси Tribune.bg разговаря с проф. Антоанета Христова - политически психолог и участник в Инициативата за национална подписка срещу задължителния машинен вот.

  Проф. Христова, на какво е стъпила тезата, че машинното гласуване не намалява избирателната активност?

  Никой в момента не може да казва какво се е случило в черната кутия на машините. Изключително много хора, с които съм говорила и които са добри IT специалисти, твърдят, че подобна манипулация на крайния резултат е напълно възможна. Проф. Хари Хърсти, е доказал на практика, с експериментални демонстрации, как може да бъде манипулирана машината и да получиш разписка, която е различна от отчета на машината. Проблемът идва от това, че няма граждански контрол върху тази черна кутия и ние не знаем какво става там. Едно твърдение, че се намалява платеният вот, че се намалява манипулацията на крайния резултат, че се олекотява процесът на преброяване, са думи без доказателства.

  Дори се сетиха, че избирателният процес в Белгия е същият като у нас?!

  Ако трябва да сравняваме процентно колко държави в Европа използват машини и колко не ги използват, то рязко процентът е в полза на тези, които не ги използват. Изкривено представената информация, нежеланието да говорят експертите, а само политиците, създава усещането за съмнение. Съмнението е резултат от отказа да има дебат в парламента, разговорът да бъде между експерти, отказ да има директна демонстрация на манипулация на машини, отказ големите телевизия да поставят темата на дебат. Това означава, че има втори, трети план, че има непълно представяне на аргументи „За” и „Против”, няма обсъждане на проблема и в крайна сметка това намалява избирателната активност на гражданите и засилва недоверието в изборния процес. А ако има недоверие в изборния процес, ние вървим към авторитаризъм и край на демокрацията.

  На предстоящите избори Вие очаквате ли по-висока избирателна активност?

  На последните парламентарни избори отчетоха над 40 % избирателна активност – исторически най-ниската активност. Това, което социологията ни показва, аз лично не искам да го коментирам вече, защото е даже въпрос на лош вкус. Не мога да защитавам данни на социолозите, които се представят като моментна снимка, а очевидно се прави опит да се въздейства на общественото мнение. Стига! Това, което мога да кажа е, че има политически партии, при които ще има много сериозен отлив. Давам пример с „Продължаваме Промяната”. Една част от тези избиратели вероятно ще се насочат към други политически партии, но друга -вероятно няма да гласуват. Даже моята хипотеза е, че по-голямата част от избирателите, които се откажат от ПП, няма да бъде активна. Причината тези хора да не гласуват през октомври ще бъде отчаянието, недоверието, че има някой, който може да реализира тяхната представа за политика. Вероятно това ще се отнася в по-малка степен за ИТН. Част от избирателите им ще се насочат или към „Възраждане”, или към „Български възход”. Има много скрит вот за ГЕРБ. Вотът за „Възраждане” също е скрит. В една такава поляризирана ситуация няма социология, която да хване възможен резултат. Не могат да се използват само количествени методи като директно допитване за кого ще се гласува. А качествените трябва да са твърде майсторски приложени. Съвсем други методи трябва да се използват, за да се извади тенденцията - индиректни. Моето убеждение е, че тенденцията е да се намали активността на изборите и има много неизвестни от скрит вот, който няма да бъде споделен до последния момент. Като прибавим и машините като риск и възможност за манипулация, вероятността да успееш да прогнозираш реално обявен резултат е почти невъзможно.

  Вашият опит да се включите в предаване на БТВ потвърждава, че определени експерти не се допускат до ефира?

  Пречи се определени теми да се обсъждат, хората да чуят различни мнения, пречи се на достъпа на експерти. Последните две години едни експерти бяха определяни като ГЕРБ-аджии, други за БСП-ари, ДПС-ари, всичките са лоши. Всички бяха категоризирани. Истината е, че се делим на професионалисти, стъпили на доказателства и такива, които инженерстват без доказателства. Това е залитане в една страна, но истината е в баланса и тъй като той в момента е рязко нарушен, затова смятам, че медиите изкривяват рязко реалността. Аз се опитвам да си обясня причините. Без да коментирам парите, голяма част от журналистите са либерално настроени. Това пречи на журналистите да видят живота такъв, какъвто е. Те го виждат през призмата на пристрастията си и това много пречи за обективното отразяване на истината. Няма професионална хигиена за отразяване на фактите и доказателствата. А има и много страх и неясна социална желателност. Но, това са проблеми, с които трябва да се справи гилдията.

  https://tribune.bg/bg/mneniq/antoaneta-hristova/

 15. 15 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Анализ на машинния вот показва недостатъчна прозрачност, отчетност и доверие

  Да се възстанови възможността във всички избирателни секции гражданите по своя преценка да гласуват с хартиени бюлетини или машинно. Това би довело до обратно включване в процеса на гласуване на множество български граждани, изключени от него с промените в ИК през 2021 г., и би отговорило на международните стандарти. Това се казва в доклад на Института за модерна политика, посветен на машинното гласуване.

  Сега в България стандартите за машинно гласуване, неговата сигурност и възможности за контрол са по-ниски от стандартите, които се прилагат при гласуване с хартиени бюлетини. За да се преодолеят тези неясноти е нужно време и обучение, което към момента трудно биха били осигурени.

  Несъответствието с международните практики при машинното гласуване разглеждат в доклад от Института за модерна политика. Повод за този доклад е законодателната инициатива на "БСП за България", които искат да има хибриден вариант за гласуване при избори и референдуми - както чрез машини, така и с хартиени бюлетини.

  БСП иска връщане на хартиените бюлетини
  БСП иска връщане на хартиените бюлетини

  Предлагат още предаването на протоколите да се излъчва онлайн

  Целта на доклада е да съпостави международните стандарти и добри практики с българското законодателство и изборни практики от гледище на гаранциите за прозрачност, честност и доверие в изборния процес.

  Редица държави в една или друга степен прилагат съвременни технологии при организирането и произвеждането на избори. Принципният въпрос е как, ако и когато се въвеждат такива технологии, да се гарантира прозрачност, проследимост, коректност, точност и ненамеса на нерегламентирани фактори в изборния процес.

  Според световните стандарти използването на нови технологии не трябва да е самоцелно, а трябва да преследва ясна и легитимна цел. Целта при въвеждане на безалтернативното машинно гласуване в секциите с над 300 избиратели, е ясно артикулирана - намаляване на човешките грешки и подобряване на точността на преброяването на гласовете. Сред грешките, които се наблюдаваха при вота с бюлетини имаше неправилно попълване на хартиени бюлетини, водещи до недействителност на гласовете; неправилно отчитане на гласа от СИК; неправилно вписване на данните с резултатите от преброяването на гласовете в секционния протокол и др.

  ДСБ и МИР скочиха срещу предложението за връщане на хартиените бюлетини
  ДСБ и МИР скочиха срещу предложението за връщане на хартиените бюлетини

  Доводът, че машинното гласуване е причина за ниската избирателна активност е несъстоятелен

  Другата цел бе и по-бързото отчитане на изборните резултати.

  Второто условие за въвеждането на машинен вот бе наличие на разработени подробни технически и функционални изисквания към устройствата и софтуера, които да удовлетворяват постигането на целите, да гарантират спазването на минималните стандарти и да позволят в условията на свободна конкуренция да бъде избран най-подходящият доставчик/изпълнител на машините за гласуване.

  Оказа се, че само една международна компания може да покрие изцяло законовите изисквания. Така се наруши принципът на свободна конкуренция, множество фирми - доставчици (и международни, и национални) априори (или в хода на обществените поръчки) бяха изключени от състезанието.

  Партньорите няма да са изненадани от искането на БСП за хартиени бюлетини
  Партньорите няма да са изненадани от искането на БСП за хартиени бюлетини

  Това не влизало в коалиционното споразумение

  От ИМП признават, че органите, които са съставили документацията за обществена поръчка (първоначално Администрацията на Министерския съвет, а в последствие Централната избирателна комисия) не са имали капацитет за спецификациите за обществените поръчки. Запитването не е било насочено към създаване на специфичните за български условия гаранции за спазването на минималните стандарти за въвеждането на машинното гласуване. Това създаде условия за съмнение в честността на процеса от политически партии, лидери на обществено мнение и граждански среди, което намали общественото доверие в машинното гласуване.

  Третият мотив на ИМП за връщане на хибридното гласуване е заради независимост/неутралност на изпълнителя/доставчика от политическите сили в страната. Те признават, че международната компания, създала машините може да е политически безпристрастна, но тя действа чрез български партньор, в чиято политическа неутралност имаше съмнения. Така се създадоха условия за поставяне под съмнение на честността на изборния процес.

  Хартиените бюлетини в мобилните урни били предпоставка за манипулация на вота
  Хартиените бюлетини в мобилните урни били предпоставка за манипулация на вота

  Промените за пожизнения ТЕЛК били "капка в морето"

  Четвъртият мотив е Поетапно въвеждане на новите технологии посредством провеждане на пилотни проекти, чрез които да се оцени ефективността на използването им и тяхното обществено приемане. Подобряване на процеса на базата на придобитият опит (lessons learned) от пилотните проекти преди повсеместното въвеждане на новите технологии.

  Машинното гласуване беше въведено с Изборния кодекс от 2014 г., като първоначално беше тестово, а после стана реално и се разрасна до задължителен и единствен способ за гласуване в множество на брой секции.

  Как се гласува машинно - в три стъпки
  Как се гласува машинно - в три стъпки

  ЦИК направи публична демонстрация

  Проблемите, идентифицирани при машинното гласуване, не бяха преодолени, поуките от използването на технологията не бяха взети предвид, а промените в Изборния кодекс бяха направени непосредствено преди изборите, което създаде условия за съществени затруднения за изборната администрация и понижаване на общественото доверие в изборния процес. Според Окончателния доклад на Ограничената мисия на ОССЕ/БДИПЧ за наблюдение на предсрочните избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г.: "Поправките в Изборния кодекс от май 2021 г. въведоха значителни изменения, включително почти изцяло машинно гласуване за по-голяма част от избирателите, .... като по този начин се възпрепятства правната сигурност, което е в противоречие с международните добри практики".

  Няма нито едно социологическо проучване за машинното гласуване.

  Относно тестване, оценка/одит и сертифициране на устройствата и софтуера на машините за гласуване, извършвани публично от независима сертифицираща компания или лицензирани експерти от Института признават, че при гласуване с хартиената бюлетина има прозрачност на всяка стъпка.

  При първоначалното въвеждане на машинното гласуване имаше частично тестване от Българска академия на науките (БАН) и Софийския университет (а впоследствие и Техническия университет). След това законът възложи на Държавната агенция "Електронно управление" (сега Министерство на електронното управление), съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология да удостоверят съответствието на доставения тип техническо устройство за машинно гласуване с изискванията на закона и с техническата спецификация по съответна, утвърдена от ръководителите на посочените структури методика.


  Независимо от развитието на нормативната уредба следва да се подчертае, че в България същинско (цялостно, изчерпателно, убедително) тестване, оценка и сертифициране на въвеждането на машинното гласуване не е проведено и до днес.

  Това е причината в Окончателния доклад на Ограничената мисия на ОССЕ/ БДИПЧ за наблюдение на предсрочните избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г. да се изтъква:

  "На 8 юли, в присъствието на наблюдатели, се проведе частичен процес на повторно удостоверяване, който беше ограничен до проверка дали инсталираният софтуер на машина от новозакупените съвпада със софтуера, инсталиран на машините, които бяха използвани за предходните избори...Само пет машини бяха проверени. По време на този процес, органите натоварени със сертифицирането приеха за даденост твърдението на производителя, че хардуерът използван на новите устройства не е бил променян в сравнение с предходната версия."

  От Института пишат, че не е изцяло спазен и принципът на прозрачност. Не е осигурена възможност, например, за публично тестване на машините по начин, при който специалисти се опитват да идентифицират слабости в сигурността или други недостатъци на състезателен принцип, не се предоставя на наблюдатели цялата документация, свързана с машините, сорс кода (макар да е изискване по закон) и др.

  Не е спазен изцяло и принципът на отчетност. Няма публично достъпни протоколи от сертифициране на машините в резултат на оценка на риска както от външно въздействие, така и от вътрешно въздействие и манипулация - от членове на изборна администрация, техници и др.

  Липсата на пълноценно тестване, на одит и сертифициране на машините за гласуване и приемането "на доверие" на декларативните уверения на частния доставчик поставя под съмнение интегритета на изборния резултат. Неправилното отчитане дори само на по 10-12 гласа във всяка секция или пропорционален брой гласове в определен брой секции, може да доведе до значима промяна в парламентарното представителство - например, влизане на нов политически субект в парламента, пишат от ИМП.

  Останалите точки от анализа са осигуряване на достъпно съдържание и достатъчна продължителност на обучение на изборната администрация за използване на нови технологии, така че органите за управление на избори да бъдат "господари на процеса", както са господари на процеса на осигуряване на гласуването с хартиени бюлетини.

  Обучителните материали не са стандартизирани, не покриват всички елементи на процеса, не са достатъчно ясни и достъпни от години. Към това следва да се добавят и промените в съставите на СИК в дните преди изборите и дори в изборния ден, когато лица, които не са преминали никакво обучение са натоварени да изпълняват тези високоотговорни функции.

  Обучението за използване на машините се подготвяше главно от доставчика/ изпълнителя. Инструкциите не са достатъчно удобни за употреба. В ЦИК не са разработени стандартни и удовлетворяващи документи (методология и съдържание) за провеждането на обучението. СИК, ОИК, РИК не са в състояние самостоятелно да ръководят процеса на машинно гласуване и разчитат на технически експерти, предоставени основно от доставчика/ изпълнителя.

  Фактът, че органите за управление на избори и изборната администрация не са в състояние самостоятелно да ръководят процеса на машинното гласуване, според международните стандарти, е "причина за безпокойство", "тъй като това може да компрометира безпристрастността и независимостта на изборната администрация".

  ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори
  ГЕРБ предлага машинно гласуване още на следващите избори

  От партията внесоха в НС проект за изменение на Изборния кодекс

  От Института акцентират, че за успешното провеждане на машинното гласуване е нужно и осигуряване на достъпно съдържание, подходящи форми и достатъчна продължителност на информационна кампания за използване на нови технологии.

  Нужно е особено внимание към малцинствени, маргинални групи, хора с увреждания, възрастни хора и др., на които ефективно да се осигури възможност за участие в изборите. Така повелява принципът на всеобщност на избирателното право.

  Така се създава квази-ценз за упражняване на правото на глас, което е в противоречие с международните стандарти, насочени към приобщаващи избори, се казва в анализа.

  Нинова: Без машинно гласуване ще се манипулира вота
  Нинова: Без машинно гласуване ще се манипулира вота

  Според нея, решаването на този въпрос умишлено се бави

  Една от основните международни препоръки е, че: "Ако новите технологии за гласуване се използват в избирателни секции, те не трябва да бъдат изключителният метод за гласуване, тъй като по-малко компютърно грамотните гласоподаватели може да имат проблеми с работата на системите за новите технологии за гласуване. В такива случаи гражданите трябва да имат възможност да използват хартиени бюлетини, ако желаят.

  Авторите на анализа отчитат и прозрачност на процесите, свързани с машинното гласуване.

  Наблюдателите (не само в тесен юридически, но и в широк смисъл) трябва да имат допълнителен достъп, за да бъдат уверени, че изборите са в пълно съответствие със закона и с демократичните принципи; те трябва да имат пълен достъп до документация за системата, включително сорс кода и доклади за сертифициране и изпитване.

  От докладите на Обществения съвет към ЦИК става ясно, че дори наблюдателите в тесен юридически смисъл нямат необходимия достъп до документацията, свързана с машините. Няма законово задължение за последващ одит и проверка на изчисленията на машините. Ето защо, принципът на прозрачност е нарушен.

  ЦИК се готви за машинно гласуване
  ЦИК се готви за машинно гласуване

  Има уверение от държавата за осигуряване на машините за гласуване

  В едно с прозрачността се набляга и на включването на всички заинтересовани страни във всички процеси - от избор на машини, през тестването, проверката на софтуера и на хардуера, отчетността.

  Избирателите, в частност онези, на които международните стандарти изискват обръщане на сериозно внимание, оставят неподготвени за гласуване в резултат на информационната кампания. Медиите отразяват публичните мнения на политици, общественици и представените материали от ЦИК, ведно с изявленията на ЦИК, които, като цяло, са крайно недостатъчни за осигуряване на включващо участие в изборите и на яснота за всички процедури, свързани с проверка на коректността на резултатите.

  От ИМП обръщат внимание и на логистичното осигуряване на устройствата и осигуряване на техническата им поддръжка.

  ЦИК и изборната администрация не са господари на процеса, достъп до машините имат технически лица извън органа за управление на избори/ изборната администрация (често наемани на граждански договори), което поставя под съмнение интегритета на целия процес, се казва в анализа.

  Изследването акцентира и върху осигуряване на правила и процедури за съхранение, приемане и предаване на машините, тяхното използване и връщането им обратно в местата за съхранение по начин, който да гарантира тяхната цялост и целостта на информацията, съхранявана в тях и ненамеса в техния софтуер и хардуер. Видно и от анализа липсват правила за придвижването, съхранението, пакетирането и използването на машините.

  "Действащата нормативна уредба не съдейства за осигуряване на прозрачност, проследимост, отчетност и ненамеса в машините за гласуване преди, по време и след края на изборния ден", се казва в анализа.

  За Принципа на отчетност в анализа се казва, че ако е включена технология, предоставена от частни доставчици, ролите и отговорностите на тези доставчици трябва да бъдат ясно дефинирани. По същия начин сертифициращите агенции и други органи трябва да бъдат държани строго отговорни, за да гарантират, че изпълняват съответните си отговорности.

  Отчетността също така означава, че трябва да се водят подробни протоколи за времето и операциите, които изборните администрации или друг отговарящ на условията персонал взаимодействат със системата.

  В България липсва законова регламентация на разпределението на отговорностите между органа за управление на избори, изпълнителната власт на различни нива, доставчика и т.н. Почти всичко се изчерпва с общия текст на чл. 18 и още няколко разпоредби на Изборния кодекс. Така принципът на отчетност за машинното гласуване е нарушен.

  В този случай обществено доверие в машинното гласуване, независимо, че е изискване по международни споразумения, не е на желаното високо ниво.

  В България редица международни принципи и стандарти, свързани с въвеждането на нови технологии, не са зачетени в достатъчна степен, се казва в доклада.


  Законодателната уредба на машинното гласуване е твърде скромна, не урежда редица въпроси и не предвижда адекватна времева рамка, и в този смисъл не отговаря на международните стандарти, категорични са авторите на анализа.

  Международните стандарти изискват законът ясно да очертае и регламентира всички етапи от използването на нови технологии за гласуване в изборния процес. Те включват доставката, настройката, съхранението, функционирането, спирането, заключването на системата, както и съхранението на машините, ясното разпределение на отговорностите между всички включени в процеса институции, отговорностите на доставчика и др., така, както законът урежда въпросите, свързани с гласуването с хартиени бюлетини. Частните изпълнители или доставчици не трябва да заместват никакви съответни функции на органите за управление на избори и тяхната администрация, които трябва да останат в пълен контрол върху изборния процес.

  Законът трябва да регламентира по-пълноценни възможности за обжалване на процесите, свързани с машинното гласуване, смятат анализаторите.

  Те предвиждат да има и възможност за последващ одит (статистически значим) на резултатите след използването на машините, който да е отворен за наблюдатели, действия при несъответствия, предпочитание на хартиения запис (разписката) при несъответствия и др. Правната рамка трябва да предоставя адекватни времеви рамки за ключовите решения, свързани с новите технологии за гласуване.

  От ИМП цитират Наръчника за наблюдение на новите изборни технологии на ОССЕ/ БДИПЧ, 2013 г.: "...използването на нови изборни технологии не изгражда непременно доверие; по-скоро изглежда изисква вече съществуващо доверие в изборната администрация за успешно прилагане. Тези предизвикателства, ако не бъдат разгледани напълно, могат да отслабят общественото доверие в изборния процес.".

  https://news.bg/politics/analiz-na-mashinniya-vot-pokazva-nedostatachna-prozrachnost-otchetnost-i-doverie.html

 16. 16 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#15] от "gr52":

  Спри се, флуудър. Когато ГЕРБ пипаха машините и забраниха ревизия - ти мълча, а когато други пипат - ревеш. Ти не искаш честни избори, искаш нечестни избори, но във ваша, на ГЕРБ, полза.

 17. 17 Профил на Ogre
  Ogre
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#16] от "Deaddark":

  Кога ГЕРБ са пипали някакви машини? ГЕРБ печелеха при служебни правителства. И продължават да го правят.

 18. 18 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#16] от "Deaddark":

  Знаеш, че нормален човек не би гласувал НИКОГА за коалицията "ДайБъ-Бйесипе" и си уплашен, че с ФАЛШИФИЦИРАНЕТО НА ИЗБОРИТЕ ЧРЕЗ МАШИНИТЕ НА МЪДУРО МОЖЕ ДА БЪДЕ ПРИКЛЮЧЕНО ЛИ?

  Ами то ако не ставаш за нищо, ако си завършен мошеник и стопроцентово МЕНТЕ, част от тези, които успяха само за година и половина да ОКРАДАТ ВСИЧКО, И ДА СЪСИПЯТ БЪЛГАРИЯ, на какво друго да разчиташ, освен че ще те уредят с връзки? Точно както е свикнал Ицето...

  Нали затова беше бурната реакция срещу РУСКИЯ РЕЗИДЕНТ В ПРЕЗИДЕНТСТВОТО?

  Щото се усетихте, че този път ще урежда някого другиго с МАШИНИТЕ НА МЪДУРО?

 19. 19 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#15] от "gr52":Спри се, флуудър. Когато ГЕРБ пипаха машините и забраниха ревизия - ти мълча, а когато други пипат - ревеш. Ти не искаш честни избори, искаш нечестни избори, но във ваша, на ГЕРБ, полза.
  —цитат от коментар 16 на Deaddark


  Толкова си се забравил от шубе, че АКО ФАЛШИФИКАЦИЯТА ПРОПАДНЕ, НЯМА ДА ТЕ УРЕДЯТ ЧРЕЗ НЕЯ ДА ПОПАДНЕШ ТАМ, КЪДЕТО ОПРЕДЕЛЕНО НЕ ТИ Е МЯСТОТО, че си загубил и последните си останки от разум...

  Кой рева и се тръшка да се гласува именно чрез машините? Кой внесе "легалните" и НЕЛЕГАЛНИТЕ МАШИНИ НА МЪДУРО? А те всички участваха в предишните гласувания...

  Аз лично губя само в персонален аспект - защото ЗНАМ, ЧЕ ВОТЪТ МИ ЩЕ БЪДЕ ПОДМЕНЕН В ПОРЕДНАТА ГИГАНТСКА ИЗБОРНА ФАЛШИФИКАЦИЯ, ОСЪЩЕСТВЕНА ЧРЕЗ МАШИНИТЕ НА МЪДУРО.

  Но имам ясен спомен, че герберите нито са настоявали някога за машинен вот, нито са се занимавали с машините.

  Нямаш си на идея КОЛКО ЯВНО ЛИЧИ СТРАХЪТ ТИ, ЧЕ ФАЛШИФИКАЦИЯТА ЩЕ ПРОПАДНЕ!!!

 20. 20 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1984 Весело

  Коя партия беше първа за регистрация? Спаха ли снощи на пост партийни дейци, за да пазят ред? Този абсурд се случва преди всяка изборна кампания. Някои партии се борят за бъдат първи регистрирани. Объркали са изборите с олимпийските игри.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7697 Неутрално

  Успех на ДБ!!!!

 22. 22 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ogre":

  Когато докараха машините проф. Константинов от ГЕРБ ги отвори, за да ги настрои и после забрани ревизия.


  До коментар [#19] от "gr52":

  Сковал си се от страх и се тресеш от шубе, сърцето ти е паднало в петите и заседнало в гърлото. Защото знаеш че когато пипахте машините, взехте 15 процента отгоре вот, после нямаше. Аз също искам хартиени бюлетини, но и наблюдатели от ЕС - знам ги гербавите ви шмекерии - в последния половин час са гласували 600 000 човека, все за ГЕРБ. В личен план ти губиш всичко - защото освен троленето, друго нямаш. Докато на мен шефа ми е гербер, пък не ме е изгонил. Ако самочувствието ти бе стълба, щяхме да ходим пеш до Марс.

 23. 23 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Весело

  До коментар [#18] от "gr52":

  Брех, чак сега видях че крескаш с главните букви - представям си те - зачервен от злоба, с изцъклен поглед, останал без въздух от ярост, гняв и злоба, готов на всичко да троли за ГЕРБ - като удавник за сламка, който е разбрал че сламката няма да го спаси, но все пак до последно ще вряска. Малко остана - под опашката на коня - нормален човек никога не би гласувал за патокостроителите, продалите България на Путин срещу жълти стотинки.

 24. 24 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#22] от "Deaddark":

  Когато докараха машините, Мишо отдавна нямаше нищо общо с ЦИК - бяхте подменили целия му състав.

  Що се отнася до мен - ми от какво да се страхувам? Нито пари, нито кариера съм правил някога с участието си в политиката... Имам си професия, и си мисля, че докато я упражнявах, бях много добър. А сега - на 70 години, след като отдавна имам удоволствието цялото ми време да ми принадлежи, мислиш ли, че ще тръгна да се мешам с вас, ХРАНТУТНИЦИТЕ, та да се позоря?

  Единствено ясният поглед и дълги години култивираната ми нравственост ме карат да отчитам непрекъснато,

  КАКЪВ ВЕЛИК УПРАВНИК Е БИЛ БОРИСОВ ПРЕЗ ВСИЧКИТЕ ТЕЗИ 12 ГОДИНИ,

  И КАКВА АБСОЛЮТНА ИЗМЕТ СТЕ ВСИЧКИ ВИЕ - ЛЪЖЦИ, МОШЕНИЦИ, КРАДЦИ И РАЗБИРА СЕ - НЕКАДЪРНИЦИ!

  Нямам пряк интерес от ставащото. Но имам правото на преценка.

 25. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Весело

  До коментар [#24] от "gr52":

  Иди си премери кръвното, толкова си изнервен, че нищо не ти се разбира, освен че цял живот си бил хрантутник, а днес пенсиониран хрантутник. И с какво самочувствие твърдиш че познаваш всеки - това нали знаеш как завърша - вземай мерки овреме.

 26. 26 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#25] от "Deaddark":

  Всичките ти постинги имат един и същ основен дефект: грешен адресат. А... и един по-дребен, разбира се... ти възприемаш целия си живот като състезание по надплюване... Ами - успехи...

  П. П. Един съвет: не маркирай "весело", когато постингите ти стават толкова прозрачни, че направо се виждаш през тях; вижда се, че газ пикаеш и жлъчка плюеш... В такива случаи не маркирай нищо, защото нещата стават съвсем жалки.

  Папото свърши!!! :)

 27. 27 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2880 Весело

  До коментар [#26] от "gr52":

  Постинг? Ти русначе ли си?

  Всичките ти постове имат един основен признак и нищо друго - тролски са. Но си прав - папото за вас, гербролбриг свърши. То и затова от яд переш КапсЛок-а.
  Плюс това лично те познавам - ти беше виден ДеСар при Тато и после слушалка при Борисов, но не задели нищо и сега ясно прозираш как се давиш от злоба, че папото свърши.

  Сега сериозно:
  Чичо, грях ми на душата че ти се подигравам, виждайки че не си наред - искрено пожелавам да се оправиш!

 28. 28 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#27] от "Deaddark":

  :)

 29. 29 Профил на mandzo
  mandzo
  Рейтинг: 509 Неутрално

  До коментар [#20] от "Lou":

  Споко, след като измислиха ЦИК да тегли жребий за поредните номера, никой вече не ходи да спи пред вратата на ЦИК да се регистрира първи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK