Петков: Втори път няма да вляза в коалиция с "троянски кон"

Кирил Петков

© Цветелина Белутова, Капитал

Кирил ПетковИзбори 2022

Бившият премиер от "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че е оптимист за следващия български парламент. "Миналия парламент само 4 депутата не ни достигнаха, за да имаме 121 депутата. Аз вярвам, че с правилната кампания, правилното информиране, този път тези 4 депутата ще са от другата страна. Ако всички се обединим върху мисълта това да се достигне, вярвам, че е абсолютно възможно. Ако имаме тези 121 депутата, ще продължим това, което започнахме", заяви тои пред Дарик радио.


Според него институцията служебно правителство от една страна е нещо хубаво - дава възможност на нови хора да излязат напред, да пробият през статуквото, но от друга страна не бива да й се позволява да продължава за повече от мандата си. "Самият институт на служебното правителство дава на един човек цялата власт. Опасността е, ако дадем цялата власт на един човек за дълго време, независимо кой е той", посочи Кирил Петков.


За твърденията на Министерството на регионалното развитие, че в газовата връзка с Гърция газ няма, Кирил Петков коментира, че тръбата е пълна с 40 бара. По думите му е много важно тази връзка да влезе в експлоатация, защото цената на количеството, което минава през тръбата, пада от 140 евро на около 30 евро. "Толкова е голям маржът между пазарните цени на газа в момента и цената на газа, който ще тече по тази връзка, че ние нямаме право на нито един ден да забавим пускането на връзката", каза Петков.
Петков коментира и управлението си със заявката, че втори път не би допуснал троянски кон да влезе в коалиция с партията му. "Пред обществото ти получаваш целия негатив от общото управление и думите "ама имахме троянски кон" звучат като оправдание", посочи Петков за коалицията с партията на Слави Трифонов "Има такъв народ".


Бившият премиер призна и за други грешки в управлението си. "Огромна грешка беше това със заплатата за Украйна, което казах. Получих вълна от критика, донякъде с право", посочи той, имайки предвид свой призив във "Фейсбук" хората да даряват заплатата си, за да може Украйна да си купува оръжия.


ГЕРБ няма бъдеще, докато Борисов е неин лидер, на мнение е Кирил Петков. "Ние няма да направим никаква коалиция с ГЕРБ, докато Борисов ги управлява. При него проблемът е много ясен - той е правил много грешки и според мен - престъпления. Той няма как да позволи да се направи съдебната реформа, която на нас ни трябва, по една много проста причина - ако я направим, той ще влезе в затвора", заяви той.


За коалицията с "Демократична България""


Докато Борисов управлява ГЕРБ, ние не можем да направим каквато и да е коалиция с тях", коментира пред журналисти по-късно Петков. По думите му няма смисъл да се правят "алармистки" изказвания по повод служебното правителство, защото "това не помага на хората да вземат истинските решения".


Кирил Петков посочи, че е ясно, че ще бъдат в коалиция след изборите с "Демократична България". "Въпросът е в какъв формат да се явим на изборите, така че да имаме най-голям шанс за 121 народни представители в парламента", добави.


Той определи като "поредно безумие" отказът на Централната избирателна комисия да назначи за шефове на регионалните комисии представители на "Продължаваме Промяната". Вчера от партията информираха, че ще обжалват решението. "Поредното безумие, когато най-голямата политическа партия няма правилно представителство, но това го очакваме, другото, което виждаме, е, че в последните 30 дни има над 3500 статии срещу нас. Това е цяла индустрия", коментира Петков.


Всичко, което трябва да знаете за:
Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK