"Демократична България" и "Продължаваме промяната" се регистрираха отделно за изборите (обновена)

"Демократична България" внесе 8088 подписа за регистрация в предсрочния вот.

© Георги Кожухаров

"Демократична България" внесе 8088 подписа за регистрация в предсрочния вот.Демократична България" и "Продължаваме промяната" подадоха поотделно документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за регистрация за предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това обаче все още не изключва напълно възможността за предизборна коалиция между двете формации, тъй като срокът за извършване на промени в състава на партии или коалиции изтича чак на 27 август в 17.00 часа.


Улеснението идва от това, че въпреки че съдът допусна вписването на "Продължаваме промяната" в регистъра на партиите, това все още не е случило, което пък принуди фомрацията да подаде документи за регистрация като коалиция от две партии - ВОЛТ и "Средна европейска класа" (досегашните мандатонисители, бел.ред.) Това значи, че при съгласие за общо явяване на изборите "Демократична България" може да се присъедини към тази коалиция, а името на новото обединение да бъде променено.


Засега обаче "Демократична България" също се регистрира самостоятелно като внесе 8088 подписа, които по думите на бившия правосъден министър в кабинета "Петков" Надежда Йорданова символизирали желанието за разум и устойчиво управление в политиката.
Тя повтори заявката на "Демократична България" за общо явяване на вота с "Продължаваме промяната". "България има нужда от едно голямо обединение, което да представлява протестиращите хора през 2020 г. Ние дължим това на гражданите. Трябва да започнем да събираме, да обединяваме обществото и да го лекуваме", заяви Йорданова .


Бившият министър посочи, че отделната регистрация означава, че обединението очаква ясен отговор от "Продължаваме промяната" на предложението им за предизборна коалиция, но подчерта, че според хронограмата на ЦИК формациите ще имат време до 27 август да решат дали да се явяват заедно или поотделно на изборите. Същата теза разви по-рано днес и бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който в интервю за Би Ти Ви допълни, че реденето на листите в обединението ще започне едва след като този въпрос бъде уточнен.


Пред Нова телевизия съпредседателят на обединението Атанас Атанасов пък призова лидерите на "Продължаваме промяната" да се замислят върху това дали искат да постигнат промяна. По думите му, за да се постигне промяна, е необходимо концентрация на реформаторските сили.


"За нас никак не беше лесно да вземем решение да бъдем в общо мнозинство с БСП, но голямата цел е промяната. Нашата задача беше демонтаж на Борисовата корумпирана държава. Това ни накара да влезем в мнозинство с тези партии. Целта обаче не беше постигната", добави той.


Лидерите на ВОЛТ и СЕК - Настимир Ананиев и Костантин Бачийски внесоха докуметите за регистрацията на "Продължаваме промяната" заедно с бившия председател на парламента Никола Минчев.

© Георги Кожухаров

Лидерите на ВОЛТ и СЕК - Настимир Ананиев и Костантин Бачийски внесоха докуметите за регистрацията на "Продължаваме промяната" заедно с бившия председател на парламента Никола Минчев.


По-късно в ЦИК внесоха своите документи и от "Продължаваме промяната". Бившият председател на Народното събрание Никола Минчев коментира, че със сигурност ще работят заедно с "Демократична България". "Дали ще е под формата на предизборна или следизборна коалиция, това е въпрос на тактика и на това кой вариант ще ни донесе най-много мандати в 48-мото Народно събрание", добави той и уточни, че партията очаква днес да получи резултатите от дълбочинната социология на база на които формацията ще вземе решение дали да се коалира с обединението. По думите му целта е да се формира мнозинство в бъдещия парламент.


Минчев уточни, че "продължаваме промяната" се е регистрирала с мандатите на досегашните си коалиционни партньори - ВОЛТ и Средна европейска класа (СЕК), тъй като регистрацията на партията все още не е приключила. На последните парламентарни парламентарни избори "Продължаваме промяната" се яви като коалиция и с участието на Движение "Социалдемократи" на Елена Нонева. Именно то взе 90% от субсидията полагаща се на формацията без да е излъчило нито един депутат в 47-я парламент. Каква е причината този път то да не участва в коалицията, от "Продължаваме промяната" не са посочвали до този момент.


Освен "Демократична България" и "Продължаваме промяната" документи за регистрация в ЦИК подадоха и от "Възраждане" и "БСП за България". Социалистите обявиха, че влизат в надпреварата със самочувстие за добре свършената работа и със заявка за възобновяване на преговорите с "Газпром". (Повече четете тук). По-късно това ще направят ВМРО и гражданската организация "Ние идваме", които ще се явяват с мандата на Единна народна партия.


До понеделник следобед в ЦИК се бяха регистрирали общо 14 партии и 1 коалиция. Крайният срок по хронограмата на ЦИК за всички останали желаещи да се включват в изборите изтича на 17 август (сряда) в 17.00 часа.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK