Избори 2022: Новините накратко

Избори 2022: Новините накратко

© Лили Тоушек"Избори 2022: Новините накратко" е рубриката за новини около изборите, за които "Дневник" няма да напише статия, но е важно да бъдат отбелязани.
Пиарът на "Продължаваме промяната" ги напусна точно преди предизборната кампания

Избори 2022: Новините накратко

© Цветелина Белутова


Известният пиар експерт Диана Дамянова, която през последните месеци отговаряше за комуникационната стратегия на "Продължаваме промяната", е решила да се оттегли от активната работа. За своето решение съобщи самата тя във "Фейсбук".


Ще гласувам на 2 октомври за "Продължаваме промяната", чийто учредител и в някаква степен създател съм, но няма да бъда "отговорна" за предстоящата им победа, написа тя. От думите ѝ, че победата през ноември миналата година на "Продължаваме промяната" е "венец" на собствената си кариера и че е "време да се даде път на младите" се подразбира, че може би тя се оттегля напълно от работата, свързана с политиката.


В публикацията си Дамянова не посочва причина за изоставянето на "Продължаваме промяната" само две седмици преди началото на предизборната кампания. "Дневник" се опита да се свърже с нея, но тя не отговори на позвъняванията.


От днес до 6 септември желаещите да гласуват в чужбина могат да подават заявления

Избори 2022: Новините накратко

© Юлия Лазарова


До 6 септември българските граждани, които желаят да гласуват в чужбина на предсрочните парламентарни избори насрочени за 2 октомври, могат да подадат по електронен път заявленията си за това.


Електронната форма е достъпна на сайта на Централната избирателна комисия.


Автоматично ще бъдат разкрити общо 723 секции зад граница в 61 държави. Изборният закон задължава Комисията да обяви местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели. В този списък са и местата, където има дипломатически и консулски представителства на България и в тях следва да бъдат образувани секции. За разкриването на допълнителни секции извън дипломатическите и консулски представителства са необходими 40 заявления.


Подаването на заявление не е задължително условие за гласуване в чужбина. Избирател, който не е декларирал предварително къде иска да гласува, може да упражни правото си на вот във всяка секция зад граница, като на място попълни декларация по образец, че няма да гласува другаде.

Партията на Татяна Дончева няма да участва в изборите

Избори 2022: Новините накратко

© Цветелина Белутова


Партия "Движение 21" на Татяна Дончева разпространи съобщение до медиите, в което обявява, че няма да се регистрира за предстоящите избори, "но ще използва следващите месеци, за да положи основите и да участва активно в изграждането на солидно, дългосрочно политическо обединение, с реален капацитет ефективно да упражнява законодателната власт и да води управлението на страната".


В него се посочва, че изборите на 2 октомври 2022 г. и мандатът на 48-ото Народно събрание ще бъдат междинни стъпки, част от необходимия период за осъзнаване на водещите политически партии на необходимостта от повече диалог и компромиси, за да се постигне стабилно управление. По тази причина "Движение 21" ще се готви за участие в местните избори и в изборите за 49-ото Народно събрание.


Партията беше доскорошен коалиционен партньор в "Изправи се! Ние идваме!", където участие имаха и Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Арман Бабикян. Между Татяна Дончева и останалите лидери често прехвърчаха искри, а преди вота на 14 ноември се стигна до ситуация, в която дори не беше сигурно, че отново ще се явяват заедно. След него обаче формацията не успя да прескочи 4-процентната бариера и остана извън парламента.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK