"Демократична България" пожела успех на "Продължаваме промяната" след несъстоялото се обединение

"Демократична България" пожела успех на "Продължаваме промяната" след несъстоялото се обединение

© Юлия ЛазароваИзбори 2022

Демократична България" уважава решението на лидерите на "Продължаваме промяната" за самостоятелно участие на изборите на 2 октомври, но продължава да настоява за "мащабно обединение на демократичните сили". Тази позиция на обединението беше изпратена до медиите от партийния пресцентър ден след като от "Продължаваме промяната" отхвърлиха поканата на бившите си коалиционни партньори за предизборна коалиция.


В позицията се посочва, че "Демократична България" вече е съсредоточила своите сили и опит върху предизборната кампания. "Най-важната ни задача е да мотивираме всички демократично мислещи хора да излязат на 2 октомври и да дадат своя глас за свободното и неизменно европейско бъдеще на България", пишат от обединението и допълват:


"Уважаваме решението на лидерите на "Продължаваме промяната", но в същото време продължаваме да вярваме, че единствено мащабно обединение на демократичните сили, може да гарантира съставяне на стабилно мнозинство, да защити националния интерес, като гарантира евроатлантическия курс на страната, да преведе България през множеството кризи и да осигури стабилно управление. Желаем успех на "Продължаваме промяната" в предстоящите избори."
"Демократична България" се надяваше, че "Продължаваме промяната" ще приеме идеята за предизборна коалиция, като в деня на регистрация за изборите бившият министър на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че България има нужда от голямо обединение, което да представлява протестиралите през 2020 г. хора. "Трябва да започнем да събираме, да обединяваме обществото и да го лекуваме", заяви тя.


Идеята за общи листи с "Продължаваме промяната" беше лансирана преди повече от месец от съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов. От "Продължаваме промяната" обаче нееднократно изразиха съмнения за тази идея, като посочиха най-вече разминаванията в идеологията. "Ние не сме дясна партия, а центристка", заяви съпредседатеят Асен Василев, поставяйки "Демократична България" в дясната част на политическия спектър. Новата партия поръча социологическо изследване, което по думите на Василев показало, че няма особено значение дали двете формации ще се явят заедно или поотделно, тъй като и в двата случая резултатът ще е еднакъв.

Избори 2022

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK