Социолог: Служебният кабинет действа сякаш ще остане дълго на власт

Боряна Димитрова предупреди, че ако активността на избирателите е ниска, националистическите и по-радикалните послания ще тежат повече.

© Юлия Лазарова

Боряна Димитрова предупреди, че ако активността на избирателите е ниска, националистическите и по-радикалните послания ще тежат повече.На ръба на конституционните си правомощия служебният кабинет действа сякаш се готви да остане дълго на власт: държи се като активен участник в предизборната кампания и предопределя принципни позиции на държавата, подновявайки преговорите с "Газпром". Така коментира предизборната ситуация управляващият партньор в социологическата агенция "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова в интервю за БНР.


Служебният кабинет няма забрана да прави кадрови назначения, но по духа на конституционните си правомощия има за задача да подготви честни избори и умиротворяване на политическата обстановка. Виждаме обратни действия на служебния кабинет, насочени към визия на по-дългосрочно управление, предопределяне на принципни позиции на България оттук нататък, каквото е подновяването на преговорите с "Газпром". Служебният кабинет се държи не като балансьор и преходен кабинет, а като активен участник в предизборната кампания. Това е на ръба на конституционните му правомощия и задава усещането, че се готви да остане много по-дълго на власт, а не само на 2 месеца", коментира социологът.


По думите й основните атаки на служебното правителство са насочени към кадрите и политиките на "Продължаваме промяната" и БСП и избирателите на тези две партии много ясно разчитат в действията му ясна предизборна кампания и послания към тях.

Димитрова описа логиката на политическите действия на служебния кабинет през погледа на назначилия го президент Румен Радев: спрямо "Продължаваме промяната" посланието е "Аз ви създадох, но аз ще ви унищожа", а към БСП - "Вие ме създадохте, но аз ще ви унищожа".Социологът подчерта, че България през последните две години върви по пътя на ерозиране на партийно-политическата система и засилване на президентските правомощия без да се променя конституционната система. "Това би могло да остави отпечатък върху бъдещото развитие и е урок за партиите дали ще покажат способността на партийната система да излъчва стабилни управления, предупреди тя.


Според Боряна Димитрова допълнителен шум в предизборната кампания и объркване сред избирателите създава разнобоят по ключови въпроси на бивши политически съюзници и противници, например при оценките за войната в Украйна и газовия въпрос. "В едно партиите са съюзници, в друго са на радикално различни позиции. Това не способства за създаване на ясна линия, по която хората да определят своя вот," каза тя.


Предупреди, че ако активността на избирателите е ниска, националистическите и по-радикалните послания ще тежат повече, измествайки принципните различия. "В ситуация на социална изнервеност, в която витаят различни обществени страхове, е много лесно едно събитие да се преекспонира и да се превърне във фактор, който играе със страховете на хората", каза тя


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK