Изборни прогнози 2022: какви са позициите на основните претенденти за вота на 2 октомври

Изборни прогнози 2022: какви са позициите на основните претенденти за вота на 2 октомври

© Дневник"Дневник" обобщава прогнозите на социологическите агенции за предстоящите на 2 октомври предсрочни парламентарни избори.
"Тренд": "Възраждане" изпреварва ДПС и е близо до "Продължаваме промяната"

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов

© Юлия Лазарова

Председателят на "Възраждане" Костадин Костадинов


"Възраждане би била трета политическа сила след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, изпреварвайки ДПС и доближавайки "Продължаваме промяната". Това показва социологическо проучване на "Тренд".

Социологическото проучване е проведено между 21 и 27 септември по поръчка на в. "24 часа" с 1001 активни интервюта сред пълнолетни български граждани.

Според допитването шест партии влизат със сигурност в 48-ото Народно събрание, докато още две - "Български възход" (4.6%) и "Има такъв народ" (4.2%) - са близо до бариерата за влизане.


Според данните ГЕРБ увеличава дистанцията си пред "Продължаваме промяната", като се очаква да получи 25.7%, срещу 16.4% за основния им конкурент. ДПС (11.9%), БСП (8.7%) и "Демократична България" (7.6%) са другите сигурни партии в новия парламент.


Повече за електоралните нагласи - тук.


"Алфа Рисърч": "Продължаваме промяната" изостава с близо 9 процентни пункта от ГЕРБ

Бойко Борисов и Кирил Петков

© Дневник

Бойко Борисов и Кирил Петков


"Продължаваме промяната" изостава с близо 9 процентни пункта от ГЕРБ, ако изборите биха били сега. Това показва проучване на социологическата агенция "Алфа Рисърч"

Настоящото изследване е проведено в периода 27 - 29 септември 2022 г. от "Алфа Рисърч", публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна.

ГЕРБ би получила 25.2%, докато "Продължаваме промяната" - 16.5 процента. Трета политическа сила според "Алфа Рисърч" е ДПС с 13.1%. Следват "Възраждане" с 11%, което би било двоен ръст спрямо последните избори.


Според "Алфа Рисърч" на 2 октомври БСП би получила 10.2% от гласовете, а "Демократична България" 8.2%. Шанс да излъчат депутати имат още "Български възход" с очакван резултат 4.4% и "Има такъв народ" с 4%.


Повече за електоралните нагласи - тук.


"Галъп": шест сигурни партии в 48-ия парламент, две са на ръба

Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов

© Дн

Бойко Борисов, Кирил Петков, Мустафа Карадайъ, Корнелия Нинова, Костадин Костадинов, Христо Иванов, Стефан Янев, Слави Трифонов


След предсрочните парламентарни избори на 2 октомври в 48-ото Народно събрание биха влезли 8 партии, ако изборите бяха в третата деседневка на септември, като две от тях са много близо до бариерата. Това показва социологическо проучване на "Галъп интернешънъл болкан".

Допитването е реализирано по поръчка на БНР, осъществено между 20 и 27 септември сред 1009 пълнолетни български граждани с таблети чрез пряко интервю "лице в лице".

ГЕРБ биха получили 25.8% от потенциалните гласове, докато "Продължаваме промяната" - 16.6%. ДПС и "Възраждане" спорят за третото място, като събират съответно 13.2% и 12.8% от гласовете на обявилите, че ще гласуват със сигурност. БСП е с 9.2% от потенциалния вот, а "Демократична България" - със 7.8%.


Близо до бариерата за влизане в парламента са "Има такъв народ" с 4.2%, а "Български възход" са точно на границата с 4 процента.


Повече за електоралните нагласи - тук.


"Маркет Линкс": Лидерите губят обществено доверие, с изключение на Борисов

Изборни прогнози 2022: какви са позициите на основните претенденти за вота на 2 октомври

© Дневник


Промяна в личното одобрение към политическите лидери отчете управителят на агенция "Маркет Линкс" Добромир Живков. Той се позова национално проучване на агенцията, финансирано и реализирано съвместно с Би Ти Ви.
Допитването е проведено е сред 1024 души над 18 г. в страната в периода 17 - 23 септември, по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Според резултатите от него ГЕРБ е фаворит да спечели изборите, следвана от "Продължаваме промяната" и ДПС. Прогнозните резултати в челото можете да видите тук.


"В сравнение с есента на миналата година политическата класа не се радва на висока степен на народна любов. Доверието намалява с изключение на това към Бойко Борисов, който възстановява част от него", заяви той.


При Румен Радев доверието се повишава от 43 на 47% спрямо август, което Живков смята, че се дължи на леко оттегляне от ролята на политическа фигура, която определя посоката на движение на държавата. Същото вижда и в доверието в правителството и служебния премиер Гълъб Донев, които са с еднакви резултати - 19% доверие и 23% недоверие.

Повече за електоралните нагласи - четете тук.


"Галъп": ГЕРБ води с близо 7 процентни пункта на "Продължаваме промяната"

Бойко Борисов и Кирил Петков

© Дневник

Бойко Борисов и Кирил Петков


Осем партии ще влязат в 48-ото Народно събрание след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, ако изборите бяха през първото десетдневие на септември. Това показват резултатите от социологическо проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл болкан" по поръчка на БНР.

Допитването е проведено сред 1002 български граждани между 2 и 10 септември чрез пряко интервю с таблети "лице в лице".
Според социологическото проучване ГЕРБ води с близо 7 процентни пункта на "Продължаваме промяната" - 25.9% подкрепа за партията на Бойко Борисов сред заявилите, че ще гласуват (49%), срещу 19.2 на сто подкрепа за формацията на Кирил Петков и Асен Василев.


Това е първото социологическо проучване, излязло по време на предизборната кампания, което регистрира толкова голяма разлика между ГЕРБ и "Продължаваме промяната".


Повече за електоралните нагласи - тук.

"Маркет Линкс": "Демократична България" изпреварва "Възраждане"

Изборни прогнози 2022: какви са позициите на основните претенденти за вота на 2 октомври

© Цветелина Белутова, Капитал


Седем партии ще влязат в парламента след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври, ако изборите бяха сега. Това показват резултатите от социологическо проучване на социологическата агенция "Маркет Линкс" по поръчка на Би Ти Ви.

Допитването е проведено сред 1067 души в периода 27 август - 3 септември по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Според социологическото проучване ГЕРБ води с малко над пет процентни пункта на "Продължаваме промяната" - 22.9% подкрепа за партията на Бойко Борисов сред заявилите, че ще гласуват (48%), срещу 17.8 на сто подкрепа за формацията на Кирил Петков и Асен Василев.


Това е първото социологическо проучване, излязло по време на предизборната кампания, което регистрира преднина на "Демократична България" пред "Възраждане".


Повече за електоралните нагласи - тук


"Алфа Рисърч": Спад при "Продължаваме промяната" и три формации с почти равно доверие

Изборни прогнози 2022: какви са позициите на основните претенденти за вота на 2 октомври

© Дневник


Спад на доверието към бившата управляваща партия - "Продължаваме промяната", с близо 2 процентни пункта в сравнение с юни и три партии с почти равни електорални шансове за участие в следващото Народно събрание - това отчита проучването на агенция "Алфа Рисърч" на старта на предизборната кампания за вота на 2 октомври.
Допитването е направено сред 1117 български граждани в периода между 27 август и 2 септември. То е проведено чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните и е финансирано от "Алфа Рисърч".

Според проучването ГЕРБ влиза в кампанията с преднина от близо 6 процентни пункта пред основния си опонент - "Продължаваме промяната", сред заявилите готовност да гласуват (48%). БСП и "Възраждане" са с почти равен резултат, като изостават минимално от ДПС (с уговорката, че проучванията не могат да отчетат подкрепата за движението от чужбина).


Повече за електоралните нагласи - тук.
Кои са основните проблеми на българите - тук


Седем партии влизат в парламента според проучване на "Тренд"

Сградата на Народно събрание

© Велко Ангелов

Сградата на Народно събрание


Седем партии ще влязат в парламента след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Това показват резултатите от проучване на социологическата агенция "Тренд" по поръчка на "24 часа", оповестено ден преди началото на предизборната кампания.
Проучването е проведено сред 1007 пълнолетни граждани в периода 15 - 22 август по методите на пряко полустандартизирано интервю лице в лице чрез таблет.
От изследването се вижда, че спрямо юли ГЕРБ увеличава преднината си пред "Продължаваме промяната" и тя достига 5 процентни пункта. Обявилите, че ще гласуват със сигурност, са 52%. Своя глас за партията на Бойко Борисов ще дадат 24.4%. 19.6 на сто ще дадат вота си за "Продължаваме промяната", като това е спад с близо 2 процентни пункта само за месец.


Битката за третото място се завързва все повече. ДПС запазва тази позиция, която заема и през юли, но "Възраждане" успява да стопи изоставането си до 0.3 процентни пункта.Според "Тренд" до последно няма да се знае дали "Има такъв народ" ще влезе в парламента. Партията на Слави Трифонов събира 3.9% от гласовете и е точно под прага.
Повече за проучването - тук.

"Маркет линкс": "Има такъв народ" и Янев остават извън в парламента

Слави Трифонов

© Скрийншот/

Слави Трифонов


Шест партии ще влязат в парламента след предсрочните парламентарни избори на 2 октомври - това сочат резултатите от проучване на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на Би Ти Ви.
Изследването е направено сред 1020 пълнолетни граждани в периода 30 юли - 5 август по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.
То е първото след встъпването в длъжност на служебното правителство.


Повече за електоралните нагласи - тук
За потенциала на евентуална коалиция между "Продължаваме промяната" и "Демократична България" - тук


Според нагласите на твърдо решилите да гласуват избиратели (49%) ГЕРБ ще е първа политическа сила, следвана от "Продължаваме промяната", ДПС, левицата, националистическата "Възраждане" и "Демократична България".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK