ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Кирил Петков пред "Дневник": Не мисля, че Борисов може да поеме риска да сменим главния прокурор

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната"

© Георги Кожухаров

Кирил Петков, съпредседател на "Продължаваме промяната" • Втори път да се доверим на Слави Трифонов е абсурд
 • Надявам се, че вече външната политика няма да е на толкова голям фокус и да се съсредоточим върху вътрешната
 • Ако има работещ парламент, ще започнем със смени в регулаторите
 • Служебното правителство се опита да направи популистки ходове
 • Президентът не участва в избора на 2 октомври между напредъка и връщане към прехода

Кирил Петков е съпредседател на "Продължаваме промяната", бивш премиер и водач на листата на партията в 24 избирателен район в София. "Дневник" разговаря с него, за да търси отговори на въпроси от порядъка "Какво става преди изборите". Цялото интервю може да гледате във видео в края на статията, текстът е с незначителни съкращения.


Да започнем с две хипотези. Първа хипотеза - ГЕРБ е първа политическа сила след изборите на 2 октомври. Бойко Борисов вече каза, че след изборите може да преговаря с "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ", "Демократична България". Вашата партия ще влезе ли в такива разговори?


- Не. Според нас човек, който би бил подсъдим в работеща съдебна система, не може да бъде наш коалиционен партньор, с когото да променим съдебната система.


Въпрос на принципи е. Просто твърдо не.
Борисов, с това, което е правил през годините, с това, което рискува, ако има работеща съдебна система, няма как да е наш партньор. Няма смисъл и той, и ние да си губим времето.


"Няма никакво значение кой е премиер и кои са министрите, има разписана програма", цитирам Борисов. Тоест, той - както "Продължаваме промяната" - споменава да се говори за принципи, не за партии. С какво си обяснявате тази негова позиция сега?


- Не знам, може би неговите пиари са му казали, че трябва да звучи по-диалогичен, че това ще му даде предимство преди изборите.


Истината е следната - няма нещо по-ценно за господин Борисов от собствената му свобода.Той не може да рискува да променим съдебната система както ние искаме, защото той лично ще бъде засегнат от нея. Аз не вярвам на каквито и да е реторики и пиар послания. Накрая ще опре до това дали искаме да имаме този главен прокурор (Иван Гешев - бел. авт.) или не. Може ли Борисов да поеме риска да го сменим? Аз не мисля, че може, независимо какво чуваме преди изборите или след изборите. Трябва да гледаме какви са реалните предпоставки за една коалиция.

Миналият път направихме тази грешка: взехме коалиционен партньор, който беше троянски кон. Втори път такава грешка не бихме направили.

Тоест, за Вас не би било достатъчно, ако Борисов се оттегли от потенциален премиерски пост или дори от председателското място в партията и се срещате с други представители на ГЕРБ?


- Ако оттеглянето е до град Банкя (там живее Бойко Борисов - бел. авт.) и един млад лидер на ГЕРБ ходи всеки ден в пет часа да взима насоки какво да направи за следващия ден - това не е оттегляне.

Ако оттеглянето е по-драстично, отивайки някъде извън България, тогава може нещо да се мисли.

Но в този момент, аз не мисля, че нито той, нито ГЕРБ са готови за това. Това са реалните предпоставки да кажа - твърдо не.


А когато на Вас се поставят условия, че с "Продължаваме промяната" може, но без Кирил Петков и Асен Василев в изпълнителната власт, по същия начин ли разсъждавате?


- Зависи кой го казва. Ако са коалиционни партньори, на които вярваме, че с тях България, може да тръгне напред, тогава не е проблем.


Видяхте, че, когато БСП каза, че можем да продължим напред, ако аз не съм премиер, аз направих стъпка встрани. Тук не се борим за лични позиции. Единствено ни интересува колко бързо България може да напредне по важните казуси.


Но как така личните позиции не са важни, когато става дума за Вас и за Асен Василев, а са важни, когато става дума за Бойко Борисов?


- Имаме програма, която трябва да се осъществи и вярваме, че България не може да напредне без да се преборим с корупцията. За да се преборим с корупцията, трябва да имаме независима антикорупционна комисия. Ако тя е независима, трябва да може да разследва мен, Бойко Борисов, Корнелия Нинова, когото и да било.

Аз не вярвам, че човек, който има толкова много предпоставки за корупционни проблеми в миналото, би се съгласил на такова нещо

Така че да се взима от него пример кой да е водещ в дадена партия, не допринася за общата кауза за напредъка на България от наша гледна точка.
Ако видим, че например Христо Иванов каже, че иска да сме коалиция, но не искам Кирил Петков да е премиер по ред основателни причини, аз нямам никакъв проблем да не съм аз.

Съществува ли въобще на база на програмата на ГЕРБ възможност да се говори за реформа в антикорупционната комисия?


- За тези седем месеца разбрах, че има голяма разлика между говоренето и действията. Човек, който рискува собствената си свобода, независимо от говоренето, според мен няма как да направи действия, нужни за промяната.


Това не означава, че не сме диалогични. През последните месеци показахме, че можем да сме мост между "Демократична България" и БСП - две невъзможни идеологии се сляха в едно правителство. Въпрос на принципи е. Нашата твърда червена линия е, че не бихме били коалиционни партньори с някого, участвал в корупционни практики в миналото.


Да разбирам, че след изборите няма вариант за правителство с кратък хоризонт на управление?


- Според мен има два реалистични сценария:

 • Единият е ние с БСП и "Демократична България" да имаме 121 депутати и правим истинска коалиция с мандат от четири години
 • Другият вариант е ГЕРБ, "Възраждане" и ДПС да сформират тяхно правителство, което според мен е невъзможно

Това означава, че единственият друг сценарий е отново избориТака че, за хората трябва да е ясно, че или гласуват за нас като коалиция, това е единствената формула да има правителство след изборите. Да си изберат: ако искат център - "Продължаваме промяната", ако искат дясно - "Демократична България", ако искат ляво - БСП. Всичко друго отива към служебно правителство и нови избори.


Говорили ли сте с БСП дали искат отново да бъдат в коалиция с "Демократична България", както и с "Демократична България" дали искат отново да управляват с БСП?


- Говорили сме и с двете партии, че въпреки разликите, осъзнаваме, че можем да работим заедно. Въпреки разликите, България няма друга опция, освен ние да продължим заедно в тройна коалиция след изборите. Всеки един от нас осъзнава, че това е отговорност и трябва да направим компромиси.


Кога последно сте говорили с Корнелия Нинова и Христо Иванов? По темата ли?


- Преди може би около седмица с Корнелия Нинова. Координираме различни теми по места. А с Христо Иванов се чухме един ден след рождения му ден (той е на 13 септември - бел. авт.), за да видим как вървят нещата при тях.


Опитваме се да следим неща като купен вот и рискове. Ако имаме информация за представители от районните избирателни комисии, които не си вършат работата или има опасност да не си свършат работата.


Не споменавате "Има такъв народ" и "Български възход". На тях също социологическите проучвания дават шансове за влизане в парламента. Ако "Има такъв народ" са част от следващия парламент, какво място има партията във Вашата представа за коалиция?


- Мисля, че "Има такъв народ" е част от историята. Аз обиколих цяла Северна България. Наистина не мисля, че те имат шансове.


Това са лични впечатления. Опитваме се да изговорим възможните сценарии.


- Да настъпиш два пъти по мотиката не е най-умното нещо, както каза Асен (Василев - бел. авт.), не е най-умното нещо.

Втори път да се доверим на Слави Трифонов е абсурд.

Наистина ли не знаехте нищо за Слави Трифонов преди това, след като сега наричате него и партията му "троянски кон в управлението"?


- Имахме страхове, но не знаехме съвсем обективно какво ще се случи. Решихме да вземем шанса, защото не искахме да ходим на още едни избори, струваше ни се почти безотговорно да се отива на трети поредни избори. Сега знаем кой е Слави Трифонов и каква е мотивацията за тяхната партия, би било абсолютна глупост да водим нови разговори с тях.


Кога установихте аспектите, за които говорите и започнахте ли проверки срещу фигури от "Има такъв народ"?


- През март, когато разбрахме, че те похарчим 1.2 млрд. лв. за поправки на пътища по начин, по който не гарантира нулева толерантност към корупцията, която пък ние обещахме на нашите гласоподаватели.


Предприехте ли някакви действия?


- Да, казахме, че няма да се съгласим с това. Политиката на "Продължаваме промяната" и нашите коалиционни партньори беше, че от тези 1.2 млрд. лв. половината ще бъдат изплатени в началото, а останалите само след одобрение на парламента. Това създаде вълна от негативна реакция от тяхна страна, което беше началото на края на правителството.


Да преминем към втората хипотеза, в която "Продължаваме промяната" е първа политическа сила. Стана ясно, че разговорите от Ваша страна не биха включвали никого друг освен БСП и "Демократична България". И ако нямате 121 депутати трите партии, отиваме на избори?


- Ако трите партии нямаме 121 депутати, няма как според мен да направим правителство, защото ни трябва мнозинство.

Ако влезем в правителство без мнозинство, влизаме в потенциална агония, която ще нанесе повече щети, отколкото ако отидем на следващи избори.

Интересен е начинът, по който измервате кризите. За предходните избори казвате, че е било изключително важно да има правителство, но сега не е по-малко тежко, даже напротив, а сте готови да отидете на още едни избори?


- Ако след предишните избори знаехме кой е Слави Трифонов и каква е мотивацията на "Има такъв народ", нямаше и тогава да направим коалиция. Сега със знанието, което вече имаме седем-осем месеца по-късно, не бихме направили коалиция.


Използваме уроците, за да не повтаряме същите грешкиАко съставянето на правителство зависи от "Продължаваме промяната", макар че социологическите проучвания не ѝ отреждат първото място, как ще водите преговорите?


- На миналите избори много от социологическите прогнози също ни даваха разлика от около 6% зад ГЕРБ и в последния ден изненадващо резултатът се промени.

Аз въобще не вярвам на тази разлика.

Наши вътрешни проучвания показват, че имаме голям шанс да сме първа политическа сила.


Как ще водите преговорите? Отново ли ще бъдат публични?


- Да, нямаме какво да крием. Миналият път това беше добра практика, да бъде открито, за да има пълна прозрачност (след изборите през ноември миналата година само първият тур от преговорите се излъчваше онлайн - бел. авт.)


Доколко сте сигурни, че нямате какво да криете, тъй миналата година уж беше договорено всички горски стопанства да преминат към Изпълнителната агенция по горите, но в хода на парламента изкристализира, че с БСП имате сериозни различия в представите за горския сектор. Видяха се и доста геополитически различия.


- Да, имаше различия, но след като падна правителството, в следващите преговори горският сектор беше ясно изяснен: че агенцията по горите, заедно с предприятията ще станат обща агенция. Тази разлика беше прескочена.


Ако съставянето на правителство зависи от "Продължаваме промяната", на кои министерства ще държите?


- Научихме, че не е разумно една партия да има едно министерство. По-добре работи да имаме зам.-министри в отделните министерства на коалиционните партньори. По този начин координацията става по-добра.


Моделът на кръстосаното управление в министерствата е познат. Въпросът ми беше на кои министерства ще държите?


- Със сигурност вече знам, че три министерски поста трябва да са на най-големия партньор в коалицията: министър-председателят, министърът на финансите и министърът на външните работи. Външният министър определя облика на правителството към външния свят.


Миналия път, когато отидох на първия Европейски съвет, премиерът на Латвия ми каза, че първият път, когато е правил коалиция, е дал външното министерство на коалиционен партньор и това е било огромна грешка.


След 2 октомври се надявам много по-голям процент от времето да е свързан с вътрешната политика. Надявам се, че външната политика няма да е на толкова голям фокус, защото няма да имаме толкова много изненади в геополитически план.


Надявам се този път управлението да бъде фокусирано вътре в странатаКои хора от "Продължаваме промяната" в предишното правителство бихте сменили в бъдещо такова?


- Нека за имена да говорим след изборите.


Не Ви питам кой ще е премиер, кой ще е министър на финансите или на външните работи. Питам Ви кого от предходните министри на "Продължаваме промяната" бихте сменили?


- Разбирам, но не искам да влизам в детайлно обяснение за предишните министри. Знам, че всички хора от "Продължаваме промяната" са влезли с обща кауза.

Кой къде е най-добър, за да участва в тази промяна, може да се окаже различно от миналия път

Освен на Асен Василев, на кого друг сте готов да отстъпите премиерското място?


- Засега си мисля, че имената за министри ще бъдат говорени с нашите коалиционни партньори. За да можем да имаме добра коалиция, трябва да имаме добри разговори и всички да сме съгласни по основните теми.


Това звучи почти като че да сте готов да отстъпите премиерското място на друг човек, различен от Асен Василев?


- Истината е, че имам огромно доверие на Асен Василев, не само откъм капацитет на човек, който може да управлява финансите на България, но и като човек, който е с много високи морални стойности.


Ако зависи от "Продължаваме промяната", това ще мине вътрешна дискусия, защото ние израстваме като партия и обсъждаме на Национален съвет.


Да влезем и в сценария, че вече има избран парламент и докато текат преговори за правителство, Народното събрание може да гласува закони, тъй като има спешни такива. Министърът на правосъдието Крум Зарков обяви предложенията си за реформи в антикорупционната комисия, основен приоритет и на "Продължаваме промяната". Какво смята партията Ви за заявките на Зарков за реформа и ще ги подкрепите ли?


- Това би била много добра първа стъпка, която Народното събрание може да направи. Но имаме някои различия с господин Зарков, защото аз не вярвам, че управлението на новата антикорупционна комисия, трябва да включва двама съдии и представител на президента.

Аз вярвам, че управлението трябва да бъде избрано изцяло от Народното събрание.

Иначе, откъм това, че комисията трябва да бъде разделена на две и да има разследващи функции, съм абсолютно съгласен. Наистина мисля, че това може да е първа стъпка, която може Народното събрание да направи по време на преговорите за правителство.


Защо не Ви звучи добре да има представител на президента?


- Не ми се ще да смесваме властите. Според мен антикорупционната комисия трябва да е изцяло функция на парламента и не искам да формираме инструменти, като тези, с които в момента имаме най-голям проблем - като с Висшия съдебен съвет.


Трябва да имаме институция, чието управление се определя от парламента и не трябва да го правим прекалено сложно. Това трябва да е ефективен орган срещу най-големия проблем в България - корупцията.


Това Ваше лично мнение ли е или сте се съветвали с юристите в "Продължаваме промяната"?


- Това е мнението на "Продължаваме промяната", съветвали сме се с юристите. Вярваме, че това е най-доброто.


През октомври обикновено се гласува и бюджетът за следващата година. Фактор ли е това за "Продължаваме промяната" да действа така, че да има работещ парламент?


- Нека да видим как ще се развият нещата. Бюджетът е важен, но и съществуващият не е толкова опасен, ако се продължи. Но би било добре, ако видим, че не се сформира правителство, поне да се приеме следващ бюджет.


Имате ли вече повече идеи за хора за назначения на ключови свободни позиции, с каквито не успяхте въобще в миналия парламент?


- Другото, което задължително трябва да направим, са смените в регулаторите. Много от тях имат изтекли мандати, например в Комисията за защита на конкуренцията. Там още са кадри на ГЕРБ. Когато говорим за бензина и цените по бензиностанциите, никой от ГЕРБ не казва, че КЗК може да следи за тези цени.


Да разбирам, че, ако има работещ парламент, бихте започнали със смяна на състава на КЗК?


- Не само там, но и в Комисията за финансов надзор, мандатът на управителя на Българската народна банка (БНБ) също отдавна е изтекъл. Не можахме да сменим нито един от регулаторите, защото не можахме да постигнем съгласие с "Има такъв народ".


Това са контролните органи на системата. Те ако не работят, всичко друго отива на втори план.


Смятате ли, че трябва да се продължи строителството на "Хемус" след установените проблеми, по какъв начин и кога може да е готова магистралата?


- Бях там и е безумно да видим насипани със строшен камък и няма дори завършени отчуждителни процедури.


Тук представители на ГЕРБ може би биха казали, че не направихте нищо за осем месеца или за година и половина, защото включват и периода Ви в по-предишното служебно правителство.


- Трябва да имаме предвид разделението на магистрала "Хемус" на различните лотове. Те са в различни фази. Лот 1, 2 и 3 трябва да се довършат, но така, че строителите да носят отговорност за крайното качество. Един от големите проблеми на инхауса е, че, когато строителите са само доставчици на материали, не носят отговорност за крайното качество.

Така че там трябва да се предоговорят условията, при които строителите трябва да завършват Лот 1, 2 и 3. За останалите мисля, че трябва да се пуснат изцяло нови процедури с обективни критерии.
Връщайки се от Северна България, видях, че тя е като остров - от едната страната няма магистрала, а от другата няма мостове. Абсолютно изолирано е. Как можем да говорим за икономическо развитие, като нямаме никаква инфраструктура, която да го обслужва.


За седемте месеца на управление успяхме да говорим с румънското правителство, че петте моста, за които ние говорим, не са химера, а могат да се случат. Това би отворило Северна България към Румъния и, ако довършим "Хемус", Северна България ще бъде свързана със света.


Извън този благопожелателен тон, накрая малко по-едри въпроси. Миналата година по горе-долу същото време "Продължаваме промяната" беше наричана президентска партия. Сега какви са Ви отношенията с президента? За кого според Вас работи реториката на служебното правителство?


- Имам чувството, че служебното правителство имаше недоверие в нашите изказвания, че "Газпром" едностранно прекъсна договора и се засилиха в тази посока. Само че сега се видя, че, когато има едностранно прекъсване, не зависи от теб, а зависи от другата страна.


Видяха, че се сблъскаха в стена, която ние усетихме още през априлСпоред мен служебното правителство се опита да направи няколко популистки хода, но видяха, че не носят резултат и сега виждам, че се връщат към това, което ние направихме.


Имате ли все още допирни позиции с президента?


- Аз не съм говорил скоро с него, но е много важно, че на 2 октомври сме пред големия избор дали България да продължи напред или да се върнем към годините на прехода. В този избор президентът не участва. Така че, според мен е грешно в последните две седмици преди изборите да се фокусираме върху президента.


Аз не мисля, че някой може да си позволи България да отиде назад с огромна стъпка - да има пак мои, наши хора, раздаване, чекмеджета, кюлчета. Това лично мен ме потриса, но и ме мотивира да обиколим над 900 населени места този месец и да говорим с много хора, за да направим стъпка напред.


Какъв извод ще си извадите, ако след изборите на 2 октомври "Продължаваме промяната" не е първа политическа сила?


- Че имаме още много работа да вършим.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK