"Демократична България" е подготвила 25 законопроекта за следващия парламент

"Демократична България" е подготвила 25 законопроекта за следващия парламент

© Юлия ЛазароваВ първия ден на 48-ото Народно събрание "Демократична България" ще внесе пакет от 25 законодателни инициативи, в които се прицелва в разрешаването кризите и належащите проблеми на гражданите и бизнеса и в дългосрочен план, както и в модернизацията и устойчивото развитие на страната, съобщава обединението.


"Трябва отрезвяване, фокусиране, скромност и съзнание накъде вървят нещата. Хората очакват конкретни резултати за своя живот, а не поредния популистки търг за обещаване на по-високи заплати. Начините доходи да се качат трайно и устойчиво са инвестиции и добри работни места", коментира в събота пред "Дарик" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.


Като първа стъпка за намаляване щетите от кризата за хората и бизнеса с промени в Закона за енергетиката "Демократична България" ще предложи механизъм за компенсиране на високите сметки за газ на домакинствата и бизнеса, както и въвеждане на дефиниция за енергийна бедност. Служебното правителство вече обяви, че ще разработи механизми за подкрепа и за газа, които ще остави на вниманието на следващия парламент. За такива помощи заявка дадоха вече и от "Продължаваме промяната".
"Демократична България" внася собствен законопроект за КПКОНПИ, за да гарантира ефективно разследване без създаване на нова политическа бухалка. Обединението ще настоява комисията да се оглавява от политически неутрален професионалист.


Сред законопроектите са и такива, облекчаващи бизнеса и насърчаващи инвестициите. А също и изменение на Закона за отбраната и въоръжените сили, с което да създаде Национален инвестиционен фонд "Превъоръжаване и устойчивост на отбраната". Още през 2023 г. трябва да бъдат разработени и договорени поне 10 дългосрочни проекта със срок за изпълнение 4 - 10 години според обединението.


"Демократична България" ще продължи да настоява за системен подход и промени в редица законодателни актове, за да се освободят хората и бизнеса от непосилната тежест на бюрокрацията, както и за да стане публичният ресурс действително публичен за всички.


Обединението ще предложи регламентиране на телемедицината, а също и изменения в Закона за авторското право и сродните му права, с който да се осигури баланс между правата на творците и интересите на продуцентите, ползвателите и разпространителите.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK