Асен Василев: Не можехме да вземем по-евтин дълг, защото пазарите бяха затворени

Асен Василев: Не можехме да вземем по-евтин дълг, защото пазарите бяха затворени

© Цветелина Белутова, КапиталПравителството "Петков" не е взело планирания тази година дълг по-рано през годината, с което да получи по-добри условия, защото дълговите пазари са били затворени след инвазията на Русия в Украйна. Това обясни пред "Нова телевизия" Асен Василев, бивш министър на финансите и съпредседател на "Продължаваме промяната".


"Денят, в който бе приет бюджетът, избухна войната. До май дълговите пазари бяха затворени", обяви той в отговор на критиките, че ако по-рано през годината е бил взет дълга е можело това да стане при по-ниски лихви за разлика от тези сега.


България набра от международните пазари 2.25 млрд. евро дълг
България набра от международните пазари 2.25 млрд. евро дълг


Обяви, че до май единствено Хърватия е могла да набере външен дълг и то се е случило, защото нямала друг изход.
Допълни, че тези месеци са използвани от кабинета да избере банките мениджъри и да подготви емисията. Подчерта, че има писмени документи, които доказват, че тези банки са съветвали България да не взима дълг в онзи период. А когато вече е била подготвена емисията, "вече нямаше правителството", допълни той.


Посочи и че настоящият министър на финансите Росица Велкова, която бе зам.-министър в неговия екип се е занимавала тъкмо с дълга и е изпращала докладни до него в този смисъл.


Отново опроверга твърденията на бившия министър, а сега кандидат за депутат от ГЕРБ Делян Добрев, че България сама е предизвикала спирането на газа. По-рано в същото предаване Добрев обяви и че е можело при обявяването на войната България да предплати газ за три месеца, допускайки, че може ад има проблеми и така да има възможност да обмисли ходовете си като гледа и другите в ЕС какво предприемат. На това Василев обяви, че България е платила 50 млн. като не уточни валутата, но те са били обратно наредени от отсрещната страна.


Заяви също, че е "абсолютно категоричен", че България е изпълнила всички свои задължения по договора и затова не е възможно да загуби евентуално арбитражно дело.


На какво може да разчита България, ако съди "Газпром експорт"
На какво може да разчита България, ако съди "Газпром експорт"

На въпрос защо критиците на предишното правителството са избрали темата за газа за основна причина за атака той обясни с това, че няма за какво друго да се хванат.


"Един пирон да бяхме неправомерно взели или купили, ви гарантирам, че служебният кабинет и главният прокурор щяха вече да са го раздухали, щяха да са тръгнали всички видове следствия. Никой не може да каже, че служебният кабинет или главният прокурор ни е приятел", обяви той.


По-рано през деня съпредседателите на "Продължаваме промяната" изпратиха официална покана до лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за публичен предизборен дебат, който той отказа от профила си във "Фейсбук" с мотива, че те са организирали незаконния му арест. По-късно пред "Нова телевизия" Делян Добрев предложи да остане за разговора с Асен Василев, който да се превърне в дебат, но който Василев отказал. В предаването той обясни, че можел да го приеме, ако Добрев стане съпредседател на ГЕРБ.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK