След неочаквана поява на Кирил Петков на предизборен дебат ГЕРБ демонстративно напусна студиото

След неочаквана поява на Кирил Петков на предизборен дебат ГЕРБ демонстративно напусна студиото

© Велко АнгеловС фалстарт започна заключителният предизборен дебат по Би Ти Ви, който първоначално беше обявен като лидерски, но впоследствие се разбра, че политическите сили са изпратили други свои кандидати, а не председателите на партиите. От страна на "Продължаваме промяната" трябваше да участва кандидат-депутатът Венко Сабрутев, но вместо това в студиото на телевизията изненадващо се появи бившият премиер и съпредседател на партията Кирил Петков. Това възмути останалите участници в дебата и най-вече представителите на ГЕРБ.


Дебатът започна с анонс на водещата Мария Цънцарова, че Петков е нарушил правилата и се е появил непоканен вместо Сабрутев. Тя обясни, че бившият премиер е дошъл в студиото 15 минути преди дебата и поставил в неудобно положение телевизията, защото участниците били уговорени предварително и темите също. След това укори "Продължаваме промяната", че не спазват уговорката.

От страна на ГЕРБ пък в студиото освен Деница Сачева се оказа и зам.-председателят на партията Томислав Дончев.


Решението си да се яви на дебата пък Кирил Петков обясни така:


"Казусите са толкова важни пред България в този момент, че когато Венко не можа да дойде, аз реших - няма по-добър човек в "Продължаваме промяната" в момента да адресира българските избиратели освен мен. Това, което в момента се вижда от дясната ми страна, е, че ГЕРБ през цялото време се страхуваше за направи дебат с г-н Борисов и между нас, можеше да избере или мен, или Асен Василев, но този страх не можаха да го излъчат и в момента виждаме двама кандидати на ГЕРБ", каза Петков."Вие нищо не сте видели още", отвърна му Томислав Дончев, а водещата Мария Цънцарова добави, че телевизията държи на правилата. "Смятаме, че е важно политиците да подхождат по същия начин", добави тя.


"Дължим на българския народ да има абсолютното знание кой ще води политиката на България след 2 октомври", отговори ѝ Петков."Правилата важат за държавата. Ако вие не се съобразявате с правилата, по които сте приели да участвате в дебата ни, защо да ви вярваме, че ще го правите в държавата", попита Цънцарова, а Петков, вместо да даде обяснение, заяви, че Сабрутев не се е появил в студиото по лични причини.


Томислав Дончев от своя страна каза, че бил се оказал наблизо и затова решил да се включи в дебата.
"Политическият сблъсък, дебатът на идеи, на принципи, на цели, на програми, който има програма, разбира се, е изключително важен. Но преди това има един друг разговор - за правилата", успя да каже Дончев, след като няколко пъти беше прекъснат от Петков. Деница Сачева пък атакува бившия премиер с думите, че не уважава правилата, законите и Конституцията.


"Преди да напусна студиото има един важен разговор. Освен дебата за цели и приоритети, това е разговор за правилата, кой ги спазва и кой не. Може в рамките на днешния дебат да проведат и друг разговор - за свободата на словото", каза накрая Дончев, след което двамата със Сачева напуснаха студиото.


Останалите участници в дебата - Христо Проданов от БСП, Деян Николов от "Възраждане", Мартин Димитров от "Демократична България" и Любомир Каримански от "Има такъв народ", заявиха, че не одобряват постъпката на Кирил Петков, защото "правилата трябва да се спазват", но останали на дебата от уважение към зрителите.


В края на дебата водещата обяви, че телевизията разполага с информация, че Кирил Петков се е уговарял с друг лидер на политическа партия да постъпи по същия начин. Тя попита бившия премиер дали това е така, но така и не получи отговор. Цънцарова каза още, че по информация на медията Сабрутев е дал интервю за друга телевизия малко преди дебата.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK