Над 1.3 милиона лева дарения са получили партиите за предизборната кампания

Над 1.3 милиона лева дарения са получили партиите за предизборната кампания

© Надежда Чипева



Участниците в изборите са обявили над 1.3 млн. лв. дарения за предизборната кампания до момента, съобщава Сметната палата, позовавайки се на данните в Единния регистър по Изборния кодекс.


Паричните дарения за изборите за Народно събрание на 2 октомври 2022 г. са 239, а непаричните - осем, които са в размер на малко под 8 хил. лева.


Най-голямото еднократно парично дарение е в размер на 100 хил. лева. Трима души - Иво Ценов, Тенко Николов (основател и изпълнителен директор на една от най-големите българските IT компании SiteGround) и Светозар Георгиев (предприемач и инвеститор, един от създателите на IT компанията Telerik), са дарили такава сума на "Продължаваме промяната".





Именно партията на Кирил Петков и Асен Василев е събрала най-много парични дарения - над 870 хил. лева, което се равнява на над 65% от общия размер на даренията.


След тях се нарежда "Има такъв народ", които са събрали малко над 270 хил. лева. Далеч по-малко дарения са събрали "Български възход" и "Възраждане" - съответно малко над 70 и 30 хил. лева. БСП и "Демократична България" са вкарали в сметките по малк над 13 хил. лева.


Традиционно ГЕРБ и ДПС не са отчели никакви парчини постъпления към сметките си.


По време на предизборната кампания, която приключва на 30 септември, участниците имат задължението съгласно Изборния кодекс да изпращат на Сметната палата в 7-дневен срок всяка новопостъпила информация за техните дарители, размера на паричните и непаричните дарения и др. Това означава, че ако дарението е получено на 30 септември, последният срок да бъде обявено пред Сметната палата е 7 октомври, припомня Сметната палата.


В 30-дневен срок след изборния ден участниците в изборите трябва да представят пред Сметната палата и отчетите за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания.
За неподаването на задължителната информация за включване в ЕРИК, а също и за непредставяне на отчети, глобите достигат до 10 000 лв.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK