Изборната комисия: Над 6.5 млн. души са включени в избирателни списъци за вота в неделя

Изборната комисия: Над 6.5 млн. души са включени в избирателни списъци за вота в неделя

© Цветелина БелутоваБроят на избирателите в страната, включени в избирателните списъци за предсрочния вот тази неделя, е 6 602 990 души, обяви Централната избирателна комисия (ЦИК). Те ще могат да гласуват в 11 636 секции, от които 9396 ще бъдат оборудвани с устройства за машинно гласуване. Общият брой на машините, които ще бъдат използвани тази неделя, ще бъде 11 013.


Останалите 1824 устройства, с които разполага българската държава, ще бъдат използвани в частичните местни избори, обяви говорителят на комисията Росица Матева. По думите ѝ след като бъдат инсталирани всички машини в страната и ако се появи техническа или друга причина в предизборния или изборния ден, машина за гласуване не се заменя. Тя допълни, че всички разпространени машини за пробно гласуване, както и тези, които са предоставени на партиите и коалициите за пробно гласуване до 30 септември, ще бъдат прибрани и в деня на изборите няма да има други машини, които "да се разхождат из страната".


В 9396 секции ще се проведе машинно гласуване, като в 1105 от тях ще бъдат поставени по две устройства. В 2785 секции избирателите са по-малко от 300 души, затова там ще се гласува само с хартиена бюлетина. В чужбина от 755 секции в 238 ще се проведе машинно гласуване.
Отпечатани са общо 7 963 400 хартиени бюлетини, които вече са изпратени до секциите във и извън страната.
Хартиените бюлетини вече са изпратени до изборните секции в страната. Устройствата за машинно гласуване за вота в чужбина също са изпратени в секциите зад граница, а тези за гласуването в страната предстои от утре (30 септември) да поемат към местата за гласуване.В изборния ден 4 социологически агенции ще правят проучване "на изхода" - "Алфа рисърч", "ГАЛЪП ИНТЕРНЕШЪНЪЛ БОЛКЪН", "Тренд" и "Маркет линкс". От ЦИК припомниха, че резултатите от тях могат да бъдат съобщени едва след края на изборния ден. От началото на деня за размисъл до края на изборния ден е забранено и оповестяването на резултати от социологически агенции.


В неделя 212 души от 3 международни организации ще наблюдават изборния процес. Българските наблюдатели са над 1000 и са от 18 организации.


От ЦИК припомниха, че продължава да тече срокът за подаване на заявления за лица, поставени в карантина или изолация заради COVID-19. Те могат да подават заявления до общинската администрация и в самия изборен ден, като ще могат да упражнят правото си на вот само ако на адреса вече има образувана подвижна секция. Заявленията за тях се подават чрез упълномощено лице, по факс или по електронен път през интернет страницата на общината, без да се изисква електронен подпис.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK