И сега като започнат с "отговорността" за съставяне на правителство

Несъгласните с правителство на всяка цена ще бъдат заклеймявани като безотговорни.

© Георги Кожухаров

Несъгласните с правителство на всяка цена ще бъдат заклеймявани като безотговорни.Избори 2023

Засилват се призивите да проявят отговорност политици и лидери, които ще влязат в 48-ото Народно събрание, а целта се дефинира като създаване на редовно правителство, което да преведе страната през връхлитащите кризи. Повишава се и градусът на призивите за фаталност на вариантите, ако не бъдат осъществени, разнообразяват се и поводите, включително и тези от историята.


Дори служебният премиер Гълъб Донев свърза в тържествената си реч годишнината от обявяването на независимостта с изборите и призова да се поучим от уроците на историята и "да си подадем ръка над разделителните линии в името на единението". Само че историческите факти отпреди 114 години не свидетелстват да е имало пълно единомислие на партиите дори за обявяване на независимостта, разделителни линии са действали и тогава чрез съществуващата опозиция, която не е приела възторжено идеята без консултация с една от великите сили.


Имало е обаче лидерска воля и решителност на управляващата партия, която в единодействие с държавния глава успява да осъществи голямата национална цел.
Но да се върнем към близкото бъдеще без други исторически паралели: призивите за отговорност ще стават все по-настойчиви в деня след изборите и ще чуваме как "разделителните линии трябва да бъдат преодолени в името на съставяне на правителство." Някои сигурно ще твърдят, че и "на всяка цена."


Разделителните линии определят облика на всяка партия


- а ако е вярно и не е само теоретичен постулат, че парламентарната демокрация се осъществява чрез партиите, за каквато претендира да е България, то призивът за единение с цел - в конкретния случай - съставяне на правителство, е изначално сбъркан и заслужава друг тип анализ.


Но да оставим теорията и историята - преодоляването на разделителните линии сега се представя като отговорност. Призоваващите не уточняват пред кого. И премълчават, че щом отиваме на избори, отговорността на избраните не може да еволюира след изборите в някаква абстракция, а си остава отговорност на избраните пред онези, които са ги избрали заради това, което са представили преди избора.


А когато се налага да бъдат преодолени различията в името на голяма национална цел,


"подаването на ръка" над разделителните линии се прави отговорно само с пълна откритост


В края на миналата година "Продължаваме промяната" успя да намери пресечните точки между разнородни партии, чрез една обединяваща ги цел - разграждане на корупционния модел "ГЕРБ", обгърнал държавата чрез сливане на политическа, олигархична и прокурорска власт. Защо не беше успешно е отделна тема. На седмия месец правителството беше свалено с безпрецедентен вот на недоверие - единствен за 32-те години преход. В името на това сваляне преодоляха разделителните си линии другите 4 парламентарни партии - ГЕРБ, ДПС, "Има такъв народ", "Възраждане".


Преодоляха различията си скрито зад завесата


- и до днес не се е чуло ясно, логично и с конкретика мотивирано обяснение какво наложи спешно да бъде свален председателят на парламента Никола Минчев и веднага след него кабинетът "Петков".


Такива въпроси не са "безсмислено връщане назад вместо да гледаме напред", както възразяват анализатори и политици. Не може да искаме от свалените да проявят отговорност след 2 октомври, преди да са изяснени за публиката истинските мотиви на свалилите ги. И до днес остава загадка защо в деня на изтеглянето на четиримата министри от Слави Трифонов на 8 юни откъм президентската институция не се чуха и две думи като оценка на драстичния акт, независимо дали укорителна или позитивна. Сякаш нищо не се беше случило, сякаш не им е направило никакво впечатление - това мълчание, последвано от безадресно призоваване на партиите към отговорност, е многозначителен детайл към пъзела.


Истината е, че всеки сам си преценя
Истината е, че всеки сам си преценя


Плюс Бойко Борисов, който само няколко дни след като бе заявил, че не бивало да си отива това правителство, а да си изпие до дъно горчивата чаша, изведнъж прогледна за точно обратната необходимост и внесе вот на недоверие. Явно различни мотиви - една цел. Събарянето дойде на фона на предприетите най-остри действия срещу организираната корупция, завзела границата. Така погледнати поредицата от факти насочват към логичния извод, че изтеглянето на министрите не беше изолиран партиен акт, а договорено свирен старт за сваляне на правителството.


Хипотезата се потвърждава и от първите дни на служебното правителство, стартът му бе белязан с всеобхватни обвинения съм сваления кабинет, докато същевременно призовава към единение и отговорност.


Но да погледнем кой какво предлага часове преди изборите. Целта на "Продължаваме промяната" за разтуряне на модела " ГЕРБ" остана непроменена и даже фокус на кампанията им. За обещанието да продължи "решителна борба с корупцията" за тях гласуват хиляди избиратели, добавени към подкрепящите "Демократична България", която не се е отказала да иска върховенство на закона и реформа, която започва и със смяната на главния прокурор.


Срещу това сигурно ще противопоставят важността (първо) да преминем през идващата зима, в името на която трябва на всяка цена да се направи правителство. Такова противопоставяне и разделяне на целите би било дълбоко съмнителна отговорност.


През юли 2020 г. в синхрон с гражданските протести президентът Радев се обяви радикално срещу корупционното статукво (да, срещу същия модел ГЕРБ) и в обръщение към народа, излъчвано пряко от националните телевизии, поиска оставката на правителството на Борисов и на главния прокурор Иван Гешев.


Днес служебното правителство участва в предизборната борба срещу сваленото правителство и партиите, които останаха в него, с главна посока на ударите "Продължаваме промяната" и паралелно "Корнелия Нинова", а същевременно учестяват призивите към единение и отговорност.


В името на какво? Ами логично, произтичащо от видимите действия - в името на запазване на модела, срещу който всъщност преди две години хората излязоха на площада.


Еволюция в тази посока - към запазване на модела, е протичала извън погледа на публиката и с различни мотиви от страна на президентската институция и от страна на Борисов, затова и призивите към партиите за отговорност звучат абстрактно и подбуждат тежки въпроси. (А въпросите съвсем ще се сгъстят, ако се окаже невъзможно съставяне на каквото и да е правителство: тогава служебното остава за неясен период, и то с парламент, който би могъл и послушно да послужи...)


Можем да си представим на какво ще бъдем свидетели


в следизборните дни - да чакаме още по силни призиви за отговорност


Ако са верни анкетите на социолозите и ако можем да отсеем някакви намерения в предизборните телевизионни изяви на Томислав Дончев (Борисовите монолози са неподвластни на оценка откъм причинно-следствени връзки, а на финала на кампанията поиска партийните лидери да са министри), ГЕРБ ще призове за разговори "Продължаваме промяната". Но няма да призовава за коалиция БСП, нито ДПС, а ще предложи кабинет, формално не коалиционен и дори може би формално без Борисов, за да му се сложи етикетът експертен.


Сигурно ще се договаря подкрепа от ДПС и "Има такъв народ" (ако влезе), плюс който още желае. Така хем няма да бъде докоснат моделът, който "Продължаваме промяната" иска да разгражда и Борисов може да е спокоен, хем другите, които не желаят да подкрепят тази "зимна формула за власт" ще бъдат заклеймявани от сутрин до вечер като безотговорни пред народа, понеже са отказали (съ)участие с отговорните.


С две думи - още от същото, чрез вездесъщите инструменти на завладяната държава и проваления български преход - ДПС и задкулисието.


Какъв ще е новият парламент: финалните прогнози на социолозите за победителите на 2 октомври
Какъв ще е новият парламент: финалните прогнози на социолозите за победителите на 2 октомври

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK