Ако предизборните обещания за икономиката станат реалност

Ако предизборните обещания за икономиката станат реалност

© Цветелина БелутоваПроблемите с доставката и цените на газа и всички последствия от това при прогнозирана тежка зима за Европа очаквано са важен акцент в предизборните програми на партиите. В разделите за икономическата политика неизбежно намират място и вечните клишета - за обслужване на бизнеса "на едно гише", за развитие на жп мрежата, за разширение на пристанища и възстановяване на регионалните летища, осигуряване на детски градини за всички, повишение на доходите и като цяло бързо благоденствие.


"Дневник" направи преглед на ключови обещания в програмите на партиите, които се очаква да влязат в следващото Народно събрание.


Осигуряване на евтин газ за всички


Въпреки всеобщите твърдения доскоро, че България в сравнение с много страни в Европа не е в такава зависимост от газа, явно партиите са заложили на схеми за безоблачно газово бъдеще.

В най-голям обем по темата се разпростира програмата на БСП, която бе и сред последните оповестени публично. Тук идеите са изведени до крайности като тази не просто да се водят разговори с "Газпром експорт" да изпълни ангажиментите си по действащия договор, но и да се разговаря за нов дългосрочен за "минимум" 10 г. Залага се и нова формула, без да се посочва каква, в ценообразуването на газа.

В духа на името си партията предлага спиране на процедурата за концесиониране на "Топлофикация-София", каквато в действителност не е започнала, и премахване на топлинните счетоводители без да се посочва алтернативата.
Подобно на доскорошните си партньори в управлението - "Демократична България" и "Продължаваме промяната", и БСП залага на реформа в управлението на държавните компании и по-конкретно на тези в енергийния сектор. Като мярка се посочва въведената вече практика за облагане на свръхпечалбите (макар да няма такъв термин в данъчното законодателство - бел. а.) на енергийните компании заради високата цена на тока и използването на парите за компенсации на потърпевшите. Наред с нея са заложени промени в ръководството на енергийните компании - минаване към едностепенна форма на управление от сегашната двустепенна, която е оценена като ненужна заради това, че са под "шапката" на Българския енергиен холдинг.


До неотдавна управлявалата ГЕРБ предлага да усъвършенства механизма за подпомагане на небитовите потребители на електрическа енергия, който според партията е приет по нейно предложение в актуализацията на държавния бюджет за 2022 г. В програмата е записано още и преструктуриране на фонд "Сигурност на електроенергийната система", така че да се осигури механизъм за подпомагане на небитовите потребители на природен газ. Партията на Борисов не споменава "Газпром експорт", но обявява нуждата от спешен международен търг за избор на дългосрочен доставчик на втечнен природен газ. Освен това предлага "подкрепа за проучвания за природен газ и нефт в дълбоко Черно море".

"Демократична България" пък залага на приватизация на "всички държавни компании, опериращи на пазарен принцип". "Продължаваме промяната" предвижда прозрачност на всички дружества с държавно участие и преобразуването им в агенции или търговски дружества, където това е необходимо.

И четирите формации, заедно с "Има такъв народ", участвали в предишното управление, залагат под една или друга форма помощи в енергетиката като не всички отчитат това, че все още няма определен критерий за енергийна бедност в страната особено при настоящите цени, които поставят в такава ситуация и хора, които по действащите дефиниции не са социално бедни. "Продължаваме промяната" е включила дефиниране на понятието енергийно беден, това е направила и ГЕРБ.


Хората на Трифонов обвързват тези помощи с предстоящата либерализация на пазара - към момента само домакинствата не купуват ток на свободния пазар като не се знае дали в настоящата тежка енергийна криза в цяла Европа ще се стигне до пълната либерализация. "Продължаваме промяната" са заложили определянето на критерий за енергийна бедност.


ГЕРБ също залага на завършване на либерализацията на енергийния пазар като обаче това включва и паралелно въвеждането на механизъм за защита на уязвимите клиенти на електрическа енергия. Не се уточнява кои са уязвими и също, че пълната либерализация означава и битовите клиенти да купуват ток от борсата, където цените през последната година достигнаха космически стойности. Те биха поставили не само социално слабите в силно затруднение да си плащат сметките при същата консумация.


"Демократична България" предлага постигането на разбирателство между основните политически сили за дългосрочните приоритети в сектора както и на "категорично решение" за големите инфраструктурни проекти, символ на миналите и настоящите зависимости. Виждането на обединеното е за преразглеждане на "заключващи икономическото развитие" проекти като АЕЦ "Белене" и обявяване на конкурс за безядрено ползване на площадката.


ГЕРБ, по чието време България загуби арбитража с "Атомстройекспрот" и се наложи да плати два реактора ва АЕЦ "Белене", не споменава проекта, а се хвали с удължения живот на реакторите на АЕЦ "Козлодуй" и довършването на хранилище за съхранението на отработилото ядрено гориво.


Ще има ли правителство: резултатът от предсрочните избори
Ще има ли правителство: резултатът от предсрочните избори


Очаквано БСП има планове за възобновяване на проекта, а "Има такъв народ" залага на "балансирана политика" в рамките на Национална доктрина за енергийно развитие.


Доскорошните партньори предвиждат различни облекчения за развитието и инсталирането на ВЕИ мощности, а конкретно "Демократична България" поддържа идеята си от предишни програми за стимули за покупката на електрически и хибридни автомобили.


За национална енергийна доктрина в дългосрочен план пише в програмата си и "Възраждане". Партията залага на различни форми на национализация - на "дистрибуторските мрежи от държавно контролирани дружества", например, както и държавен контрол върху цените за доставка на ток. Заложена е и реформа, без подробности, в енергийния регулатор и държавните дружества в сектора.


ДПС залага на ликвидиране на енергийната зависимост от Русия, запазване цените на електроенергията за населението, продължаващи компенсации за бизнеса заради скъпия ток и "фиксиране на пределните цени на горивата". Както и помощи за хората, които се отопляват с дърва, чрез "пълна компенсация" на нарастването на цените на дървата за огрев.


ГЕРБ продължава да залага на саниране, но също и на насърчаване ВЕИ инсталациите, както и обявява превръщането на създаването на "водородна долина в района на Стара Загора / Марица-Изток Териториите".


От предвидими данъци към намаляване на тежестта


"Продължаваме промяната", чийто съпредседател Асен Василев доскоро бе и финансов министър, залага на запазване на настоящите данъчни ставки, включително на плоския данък както и по-нататъшно увеличение на прага за регистрация по ДДС, което вече започна след законопроект на партньорите им в предното управление от "Демократична България".


Обединението предвижда "данъчна предвидимост с хоризонт 2030 г.", а също и еднакво данъчно третиране на свободните професии и създаване на условия за привличане на "дигитални номади" по примера на Румъния, която направи това в разгара на пандемията.


И двете формации са включили в програмите си приемането на закон за личния фалит, за който се говори от повече от 10 г., но досега не се е появявал проект, който да не е подложен на множество критики. Така десетки години остава неразрешен въпросът как хората, затънали в дългове, да излязат от тях, а кредиторите им да понесат минимални щети.


Двете политически сили предвиждат реформа и засилване работата на регулаторите. При съвместното им управление бе подменен съставът на енергийния регулатор, но впоследствие изборът на негов председател бе отменен от Конституционния съд, а започналите опити за промени в Комисията за защита на конкуренцията не стигнаха докрай. Сега промяната в тази институция се обвързва и с ролята й в надзора на пазара на горива.


По традиция "Демократична България" защитава тезата за намаляващо данъчно бреме. Такава точка има и в програмата на "Има такъв народ" като конкретно е посочена осигурителната тежест и въвеждане на необлагаем минимум. За последното допреди да влезе в управляващата коалиция настояваше БСП, но в сегашната програма това не е споменато. Вместо това пише, че се залага на "предвидимост и устойчивост на данъчно-осигурителната система" и се посочва, че всяка промяна в "правилата на облагане ще са предмет на задълбочена обществена дискусия и предварителна подготовка".


ГЕРБ обещава запазване на данъчни модел при подобрена събираемост на приходите в бюджета, за да не се стигне до увеличаване на данъците. Обещана е и предвидимост на данъчната и осигурителната политика. В програмата са записани мерки срещу намалената покупателна способност на населението.


"Възраждане" е записала "сравнително ниски и лесно определими данъци", а също и премахване на т. нар. данък "Уикенд", както и на данъка върху лихвите, който всъщност вече бе отменен. Предлага още семейно подоходно облагане, диференциран ДДС и понижаването на най-високата му ставка на 18%.


ДПС също залага на запазване на данъчните ставки както и използване на данъчни инструменти за овладяване на инфлацията. Както и на намаляване на осигурителната тежест. През тази година за пръв път минималният осигурителен праг за земеделските стопани, включително за тютюнопроизводителите, бе вдигнат от 420 лв. на 710 лв. колкото е и минималната работна заплата, което предизвика недоволство у множество стопани, които обичайно са гласоподаватели на движението.


Възстановяване на напоителната система


В земеделския сектор масово партиите са заложили на ремонт на случвалото се досега - контрол върху злоупотребите с европейски средства, разнообразяване на секторите, които се радват на европейски субсидии и насърчаване на всички основни сегменти извън зърнопроизводството, което получи значително подпомагане.


Оглавявалата в предното правителство ресорното ведомство БСП предвижда помощи за различни сегменти без зърнопроизводството, а също и възстановяването на напоителната система. За последното през годините е имало множество политически заявки и нито една стъпка в тази посока. Рехабилитация на напоителната система е заложено и в програмата на "Продължаваме промяната" и на ГЕРБ като партията на Борисов слага тази система в обхвата на национално значимите.


"Демократична България" залага на пресичане на злоупотребите с европейско финансиране в сектора, по-пестеливото използване на торове и пестициди и намаляване на разхищението на храна.


В програмата на "Продължаваме промяната" се предлага заделянето на 440 млн. лв. за насърчаване на технологичния и екологичен преход в земеделието. Освен насърчаване на биологичното земеделско производство се предвижда и национална кампания за консумиране на български земеделски продукти.


ГЕРБ се включва в общия хор на клонящите към по-ниска употреба на торове и пестициди и подпомагане на секторите, които бяха трайно неглижирани за сметка на едрите фермери. Предвижда се и улеснение на прехода към биологично производство с фокус върху малките производители.


"Възраждане" предлага "възстановяване на българското село", което включва осигуряване на достъп на живеещите там до здравни и други услуги, с които разполага градското население. Заложено е още разработване на рамка за комасация на земеделските земи, каквито неуспешни частични опити са правени и в миналото.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK