"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличават преднината, осем партии с шанс за депутати

"Алфа Рисърч": ГЕРБ-СДС увеличават преднината, осем партии с шанс за депутати

© ДневникГЕРБ-СДС увеличава с малко над 2 процентни пункта преднината си пред "Продължаваме промяната" за изборите на втори октомври, сочи последното проучване на "Алфа Рисърч", проведени между 25 и 27 септември. Предишната втора политическа сила сега би получила 25.2%, докато победителите 16.5%.


По-рано днес данните от последните си проучвания представиха също "Тренд" и "Галъп". И в тях ГЕРБ-СДС се сочи за победител от изборите, а "Продължаваме промяната" са втори. Различия има в очакваната подредба на останалите три партии - ДПС, "Възраждане" и БСП.


Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч отбеляза пред Би Ти Ви, че "Продължаваме промяната" е една от партиите, които има периферия от колебаещи се избиратели, като от тях зависи представянето на изборите. В отговор на въпрос тя отбеляза, че шансът да има обрат и ГЕРБ пак да станат втори е 5-10%.

Трета политическа сила според "Алфа Рисърч" е ДПС с 13.1%. Следват "Възраждане" с 11%, което би било двоен ръст спрямо последните избори. Димитрова подчерта, че партията на Костадин Костадинов черпи избиратели от "Продължаваме промяната", "Има такъв народ" и патриотичните формации.


Според "Алфа Рисърч" на 2 октомври БСП би получила 10.2% от гласовете, а "Демократична България" 8.2%. Шанс да излъчат депутати имат още "Български възход" с очакван резултат 4.4% и "Има такъв народ" с 4%.


Като цяло готовност за гласуване за заявили 45% от анкетираните. Боряна Димитрова не изключи броят на отишлите до избирателните секции да е под 2.6 млн., колкото бяха на последните избори.


Социологът отбеляза, че предизборната кампанията не е довела до увеличаване на желанието за гласуване и категоричността на избора.


Кой ще спечели избори 2022: прогнозите на социолозите (графика)
Кой ще спечели избори 2022: прогнозите на социолозите (графика)

От обявилите, че ще гласуват 75% знаят за кого ще дадат гласа, сочи още проучването. 25 на сто пък ще гласуват, но се колебаят между партията, която са подкрепили на предишните избори и друга партия.


Социолозите посочват още, че 70% от анкетираните искат да има правителство след изборите на 2 октомври. В същото време очакване това да се случи имат 47.1%, докато 42.8% са песимисти. "Основен принос за скептицизма имат посланията на партиите в предизборната кампания", обобщи Димитрова.


Настоящото изследване е проведено в периода 27 - 29 септември 2022 г. от "Алфа Рисърч",
публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването
е проведено сред 1025 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е
стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски
признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по
домовете на анкетираните лица.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK