Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

© Лили ТоушекДнес е денят за размисъл преди изборите за 48-ото Народно събрание. Вотът е четвърти в рамките на последната година и половина.


Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден. Не е разрешено и обявяването "под каквато и да е форма" на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. В някои общини продажбата на алкохол е забранена, а в други - не.


Секционните избирателни комисии правят последни приготовления в помещенията за гласуване, повечето от които са разположени в училища. В 9401 секции в страната и в 301 секции в чужбина ще се гласува единствено с машини. По две устройства заради големия брой избиратели ще има в 1104 секции в България и в 238 зад граница. В по-малките секции - с под 300 гласоподаватели, ще се използват хартиени бюлетини.

Гласуването в неделя ще започне в 7.00 часа и ще приключи в 20.00 часа. При струпване на опашки изборният ден може да бъде удължен най-късно да 21.00 часа.

Кандидати за народни представители са общо 5334 като са издигнати от 28 партии и коалиции. Избирателите по списък са 6 602 990.


Ограничения и в "Дневник"
От днес до края на изборния ден в неделя "Дневник" спира комиксите на политическа тема, тъй като Изборният кодекс забранява всички форми на агитация за кандидатите. Новите читателски предложения с главни герои политици ще започнем да публикуваме отново на сайта в неделя вечерта, след като Централната избирателна комисия обяви край на изборния ден.


Заради ограниченията в дните за размисъл и гласуване "Дневник" призовава читателите, чиито потребителски имена и снимки във форума нарушават забраната за агитация, да ги променят. Профилите, които влизат в разрез с Изборния кодекс, ще бъдат временно блокирани. Коментарите, неотговарящи на ограниченията на Изборния кодекс, ще бъдат изтривани.


Гледайте изборното студио на "Дневник" на 2 октомври от 17.30 часа, повече информация - тук.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK