В деня за размисъл агитацията се премести в социалните мрежи

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, компонентите на машините за гласуванеРосица Матева

© Юлия Лазарова

Централната избирателна комисия (ЦИК) показа, компонентите на машините за гласуванеРосица МатеваМножество сигнали за агитация в социалните мрежи получи Централната избирателна комисия (ЦИК) в деня за размисъл, в който политическата реклама е забранена. Няма регулация за социалните мрежи обаче.


Кандидати за депутати, партийни застъпници, кметове и лидери на регистрирани за участие във вота партии и коалиции се възползваха от всички социални платформи - Фейсбук, Туитър, Ютюб, Инстаграм и други, които не попадат под санкциите на Изборния кодекс, коментира пред БНР говорителят на ЦИК Росица Матева.


"По силата на изборния кодекс социалните мрежи не са медийни услуги, съдържанието им не се контролира от ЦИК. Ние не можем да установяваме нарушения. Тези жалби със сигнали остават без разглеждане, така че няма смисъл да се подават. Очаква и в утрешния ден множество сигнали да се подават за агитация или някакви предварителни данни в социални мрежи, но ние не можем да реагираме по никакъв начин. Така че нека да не се подават такива сигнали," каза Матева пред радиото.
Машините за гласуване в утрешния извънреден парламентарен вот са доставени както във страната, така и в чужбина. След оборудване на помещенията за гласуване с устройствата и с хартиени бюлетини те ще бъдат запечатани по късно тази вечер, като до утре сутринта ще останат под полицейска охрана.


"Дневник" научи от МВР, че е получена информация за подготовка на саботаж на машинното гласуване в ромските махали. Според сигнала няколко последователни гласоподаватели ще твърдят, че машината е отчела погрешно техния вот, а това ще наложи да се премине към гласуване с хартиени бюлетини. Препоръчва се членовете на избирателните комисии и застъпниците да следят за такива действия, ще се снемат и подробни сведения, за да се стигне до организаторите.Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK