Поредните парламентарни избори: в сянката на война, апатия и (не)очаквани резултати

На 2 октомври българите гласуват на трети предсрочни парламентарни избори в рамките на едва година и половина

© Надежда Чипева, Капитал

На 2 октомври българите гласуват на трети предсрочни парламентарни избори в рамките на едва година и половинаБългария избира нов парламент за четвърти път в рамките на година и половина.


Очаква се предсрочните избори днес отново да доведат до силно фрагментиран парламент, а социологическите проучвания сочат, че в 48-ото Народно събрание ще има между шест и осем групи. Това прави силно песимистични прогнозите за съставяне на стабилно управленско мнозинство зад ново редовно правителство, включително и заради демонстрираните разминавания в позициите за войната на Русия в Украйна, взаимните обвинения в корупция и личностните противопоставяния. Според анализатори не е изключено политическите играчи да направят опит за съставяне на някакъв вид правителство без пряко партийно участие, но с нужната парламентарна подкрепа, за да избегнат иначе много вероятните нови избори през следващата пролет.


Социолозите очакват ниска избирателна активност, която ще е ключовият фактор за резултатите. По списък избирателите на 2 октомври са 6 602 990 души. Това ще са последните избори с толкова много гласоподаватели, тъй като според последното национално преброяване, окончателни данни от което ще бъдат обявени на 3 октомври, населението на страната е 5.7 млн. души. Прогнозите са между 2.5 млн. души и 2.7 млн. души да отидат да гласуват.
По закон гласуването е задължително, но санкция за нарушение няма. Слабият интерес към вота, който се обяснява с умората на гласоподавателите, по правило увеличава тежестта на купения и контролирания вот, подчертават социолозите. При малък брой гласуващи предимство получават партиите с твърд и мобилизиран електорат срещу тези с широка периферия, така че активността може да се окаже решаваща. В последните дни преди вота социологическите агенции обявиха, че ситуацията е трудно прогнозируема и не са изключени изненади в резултатите.


Трети машинен вот


За трети път в големите секции в страната ще се гласува само с машини. С хартиени бюлетини се гласува само в секциите с под 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в лечебни заведения, в социални домове и на корабите, плуващи под българско знаме.


Секциите в страната с машини са 9369, като в 1105 от тях машините са по две. В едва 2785 секции ще се гласува с хартиени бюлетини.

Според Изборния кодекс в секциите с над 300 избиратели само в случай на "възникнали непреодолими външни обстоятелства" се преминава от машинно гласуване към хартиен вот. Общо секциите разполагат с 7 963 400 бюлетини.
Извън България хората ще могат да гласуват в 755 секции. В 301 от тях ще се гласува машинно и в повечето секции (238) машините са по две заради очакван по-висок интерес към изборите. С хартиени бюлетини ще се гласува в 454 секции в чужбина. За гласуването в чужбина не е необходимо да се подава предварително заявление. На място може да се попълни формуляр, че избирателят няма да гласува на друго място. В България обаче избирателите могат да гласуват само по постоянен адрес, освен ако не са подали заявление за гласуване по настоящ адрес.
Кандидат-депутатите са 6624 от 29 партии и коалиции, като по-малко от една трета от тях са жени (1954 души). Мъжете в листите са 4670.
Протестният вот може да бъде отбелязан с квадратчето "Не подкрепям никого". Това гласуване не се отчита при определяне на резултатите от парламентарния вот, за да не се вдига изкуствено бариерата от 4% за влизане на партии и коалиции в Народното събрание.


Изборният ден


Изборният ден започва в 7 ч. сутринта и приключва в 20 ч., като може да бъде удължен до 21 ч., ако пред секцията има опашка от желаещи да гласуват. Първите прогнозни резултати на социологическите агенции се очакват към 20 ч. от т. нар. екзитполове - анкети на изхода на избирателните секции. Официалните резултати от изборите Централната избирателна комисия (ЦИК) се очаква да обяви на 4 октомври, а разпределението на мандатите в парламента - на 6 октомври.Може да се гласува с преференция: отбелязване на предпочитание за кандидат за депутат, което позволява да се пренареждат кандидатските листи. Прагът за валидност на преференциите е 7%, т.е. листата ще се размества, ако някой от номинираните е събрал подкрепа от повече от 7 на сто от гласувалите за издигналата го партията или коалиция. Номерата на партиите, коалициите и инициативните комитети в бюлетината са от 1 до 100, а на кандидатите - от 101 нагоре.


Как се гласува с машина на изборите на 2 октомври
Как се гласува с машина на изборите на 2 октомври


Гласуването на болните от COVID-19


За първи път от година и половина насам предсрочните парламентарни избори няма да се провеждат в режим на извънредна епидемична обстановка. По тази причина ЦИК нямаше възможност да направи специална организация за заразените с коронавирус на домашно лечение и техните контактни, които подлежат на задължителна изолация.


Заразените и контактните все пак ще имат някаква възможност да гласуват, като могат да подадат заявление - включително в изборния ден - и да бъдат посетени от комисия с подвижна избирателна кутия. Условието е обаче в населеното място вече да има организирана мобилна урна.


"И на 2 октомври лице, поставено под карантина, стига да има в населеното място, в което е поставено под карантина секция за гласуване на избиратели с трайни увреждания, то може да подаде заявление до общинската администрация да гласува", обясни на брифинг зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.


На изборите е забранено


Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 октомври
Всичко, което трябва да знаете за парламентарните избори на 2 октомври
  • Предварително раздаване на изборни книжа и материали.
  • Изнасянето на избирателните кутии, избирателните списъци и бюлетините извън изборното помещение.
  • Гласуването извън изборното помещение с изключение на случаите за гласуване с подвижна избирателна кутия.
  • Присъствието в тъмната стаичка за гласуване на други лица освен избирателя с изключение на случаите, в които е разрешено гласуване с придружител.
  • Присъствието на други лица на разстояние по-малко от 3 метра от тъмната стаичка за гласуване, когато в нея има избирател.
  • При гласуване с машина други лица освен избирателят да бъдат на по-малко от 2 метра разстояние, да имат видимост към екрана й и отбелязания вот.
  • Заснемането на начина на гласуване, като се използват мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника. Глобата за това е 1000 лв.
  • Разгъването на бюлетината след попълването и преди пускането ѝ в избирателната кутия по начин, който позволява да се види начинът на гласуване.
  • Влизането в изборното помещение с оръжие и/или предмети, опасни за живота и здравето на гражданите.
  • Да се извършват действия пред и в изборното помещение, които накърняват добрите нрави и обществения ред.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK