Чужди медии: Задава ли се "правителство като от ада" в България

Чужди медии: Задава ли се "правителство като от ада" в България


Немскоезични медии не крият опасенията си, че България може да се окаже с прокремълско правителство след 2 октомври. Те коментират корупцията в България, позициите на Радев и Петков, както и опасността от нестабилност, разказва "Дойче веле". Публикуваме текста с известно забавяне заради ограниченията за подобна информация в събота и неделя заради изборите.


Германският "Ди Велт" обръща основно внимание на корупцията в България, публикувайки интервю със служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. То е посветено главно на въпроса за разкритите злоупотреби в граничния контрол край Капитан Андреево. В един от своите въпроси изданието отбелязва критично, че корупционните структури в България явно са се развили твърде необезпокоявано по време на дългото управление на Бойко Борисов.


Запитан дали споделя мнението на бившия премиер Кирил Петков, че българската прокуратура не е независима, Демерджиев казва следното: "Ако погледнем назад, това изказване на Петков е било правилно. Но днес се намираме в друга ситуация. Отстраняването на специализираната прокуратура и на специализирания съд премахна монопола на главния прокурор над следствието. Сътрудничеството с местната полиция вече е много по-тясно и не се покриват престъпления."


Прокремълска коалиция в България?
Що се отнася до руското влияние в България и построения по времето на Бойко Борисов газопровод "Балкански поток", Демерджиев заявява: "Едно е ясно: този газопровод не е в интерес на България."


Австрийският "Дер Щандарт" също изразява опасения от възможна прокремълска коалиция в България. Авторката Аделхайд Вьолфл припомня, че през април "Газпром" е спрял синьото гориво за България, но въпреки това служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, "все повече се обръща към Кремъл". Тя информира и за протестите в България, които се провеждат под хаштага GazWithMe.


"Не само от гледна точка на енергийната политика България е от ключово значение за ЕС. Ако позициите на проруските сили в България се засилят, това може да промени и цялата политика на европейски санкции срещу Русия", коментира изданието.


"Дер Щандарт" отбелязва и това, че газопроводът "Турски поток" е бил истински "подарък за Кремъл", и допълва, че проруският блок получава подкрепата на президента Румен Радев, "който се противопоставя на санкциите срещу Кремъл и де факто управлява като министър-председател чрез често назначаваните от него служебни правителства".


Вестникът коментира и предупрежденията на бившия премиер Кирил Петков. Евентуална коалиция между ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" би била изцяло "проруска, крайно дясна и корумпирана. Това би било нещо като правителство от ада", предупреждава Петков.


Предстояща дълга политическа нестабилност


И австрийският "Винер цайтунг" посвещава материал на предстоящия в България вот в неделя. Той се спира на политическата, газовата и инфлационната криза, оказващи влияние върху страната. Според изданието България традиционно е смятана за "по-скоро приятелски настроена към Русия и досега не е оказала военна подкрепа на Украйна", но въпреки това много политици напоследък са се дистанцирали от Москва.


Вестникът цитира прогнозата на политолога Страхил Делийски, според когото страната се намира едва в началото на дълга фаза на политическа нестабилност. "Мнозинството от другите политически наблюдатели също са съгласни, че следващите избори в България може да се проведат след само няколко месеца", завършва своя репортаж "Винер цайтунг".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK