"Дневникът е подправен": Машини не проработиха, 77 души са задържани

В 10 секции в страната е взето решение да се премине изцяло към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините.

© Цветелина Белутова, Капитал

В 10 секции в страната е взето решение да се премине изцяло към гласуване с хартиени бюлетини заради проблеми с машините.Съобщението "Дневникът е подправен" се е изписало на екраните на няколко машини в три избирателни секции в различни градове - Варна, Свищов и село Ковачево, Пазарджишко. Заради това с решение на ЦИК изборите там ще се проведат само с хартиени бюлетини. Случаите са предадени на прокуратурата, тъй като не е известно дали става дума за опит за въздействие или технически проблем, заради който се е включила системата за защита.


"В 10 секции в страната е взето решение да се премине на гласуване с хартиени бюлетини, тъй като машините по различни причини не са започнали работа. В една от тези секции имаме различен хеш-код от удостоверения. Това е в МИР Русе. В три от секциите - в РИК Свищов, Варна и Пазарджик, конкретните места не мога да кажа в момента - машината изписва на екрана: "Дневникът е подправен." По тази причина е взето решение да не се гласува с тези машини, а да се мине на гласуване с хартиена бюлетина. В останалите просто не могат да тръгнат машините, за да работят", обясни говорителят и заместник-председател на ЦИК Росица Матева, цитирана от БНР.


В МВР са получени 621 сигнала за нарушения, 77 са задържани


Към 15.00 часа днес в столичната дирекция на полицията и областните дирекции на МВР са получени общо 621 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Само за днешния ден те са 69, съобщиха от пресцентъра на МВР. Образувани са общо 71 наказателни производства, от тях 66 са за купуване на гласове. В деня на изборите до момента са образувани 3 производства за купуване на гласове, от които 2 бързи и 1 досъдебно.
Задържани са общо 77 души. Съставени са 1982 предупредителни протокола по Закона за МВР.


В изборния ден служители на ОДМВР са оказали общо 29 съдействия на РИК, СИК и ЦИК. След като в МВР бе открита денонощна телефонна линия за сигнали и имейл, свързани с изборния процес, са получени общо 16 имейла и 39 обаждания, съдържащи данни, свързани с купуване и продаване на гласове. По съотносимите към дейността на МВР са извършени съответните действия, останалите са предадени по компетентност на съответните институции.


Сигнали за извършени нарушения са постъпили и на електронна поща [email protected] в Приемната за граждани на МВР, като към 15 часа днес те са 24 и по тях се извършват проверки. На тел. 112 са приети общо 220 обаждания, от които 112 сигнала, съдържащи данни за купуване и продаване на гласове и контролиран вот, по които са предприети необходимите действия.


За периода от 27.09.2022 г. до 15 часа днес служителите от звената "Български документи за самоличност" в СДВР и ОДМВР са издали общо 979 удостоверения. Само днес до 15.00 ч. те са 241.


Първи арести за купуване на гласове


Има задържан във връзка с разследване за купуване на гласове, научи "Дневник". В момента тече специализирана полицейска операция за противодействие на престъпленията против избирателните права на гражданите. След като са получени оперативни данни, са извършени процесуално-следствени действия в Нови пазар.


Извършени са по неотложност претърсвания на пет адреса в ромската махала, на един от които са намерени и иззети два броя бележки с ръкописно изписани лични данни на лица, два броя празни пластики от сим карти и сумата от 400 лв. Образувано е бързо производство по описа на ОДМВР Шумен за извършено престъпление по чл.167, ал.2 от НК. Задържано е едно лице, работата по случая продължава.


Друг човек, задържан за предлагане на пари срещу гласуване, е задържан в село Извор, Радомирско. По случая е образувано досъдебно производство. В дома на арестувания са иззети общо три списъка, както и суми в различни купюри. Установен и разпитан е свидетел, който потвърждава, че е говорено с него, и предстои разпита на втори свидетел. Работи се активно по установяване на лицата с малки имена от списъка. Основен приоритет в разследването е да се установи произходът на парите. Според друг сигнал в Петрич се предлагат пари срещу гласуване за определен кандидат от политическа партия. Лицето, заподозряно в купуване на вот, е установено.


В една от секциите във Велико Търново наблюдател, който е син на кандидат-депутат, помагал на граждани да гласуват, като стоял до машината. Сезирана е РИК, които са изпратили служители в секцията за извършване на проверка.


Образувана е и преписка за агитация в секционна избирателна комисия в с. Недан от застъпник на политическа партия. Той е заплашвал председателя на СИК, заради което е бил изведен от помещението.


В близост до секция в Сунгурларе е установен застъпник да предлага пари на избиратели. Той е задържан, установени са свидетели. По случая е образувано досъдебно производство и се провеждат действия по разследването.


В Районното управление на МВР в Благоевград е получен сигнал около 15 ч., че трима души от ромски произход организират среща на ул. " Д-р Христо Татарчев" 21 в Благоевград с цел да се уговорят да гласуват в полза на определена политическа партия за сумата от 40 лева на глас. Те са задържани, а по случая е образувано досъдебно производство, за което е уведомена и прокуратурата.


38-годишен от село Долни Луковит е задържан за купуване на гласове. Събрани са доказателства, че той е предлагал на жители на селото имотна облага, за да ги склони да гласуват за определена политическа партия. Според получената оперативна информация той им предлагал по 40 лева. Задържан е с полицейска мярка за срок до 24 ч.. По случая е образувано бързо производство, по което той е привлечен и разпитан в качеството на обвиняем.


Около 17.05 часа служител на МВР, назначен за охрана на секция в Кричим в НУ "Васил Левски" е съобщил в полицията в Стамболийски за необходимост от съдействие поради нарушаване на обществения ред пред избирателната секция. Полицейските служители установили, че председателят на изборната секция при заснемане на нерегламентирана предизборна агитация от страна на кандидат депутат, е била нападната от дъщерята на кандидат депутата, която се опитала да вземе телефона. По случая е образувана проверка, а случаят е докладван в районната прокуратура в Пловдив.


Как се гласува с машина на изборите на 2 октомври
Как се гласува с машина на изборите на 2 октомври


Агитация в социалните мрежи в деня за размисъл


Всички сигнали, които са били постъпили вчера в ЦИК за нарушения в деня за размисъл, са подадени за агитация в социалните мрежи.


"По силата на Изборния кодекс ЦИК не може да проверява съдържанието в социалните мрежи. Те не са медийна услуга и няма как да санкционираме излъчванията там и това, което се пише там, така че биват оставени без разглеждане тези сигнали. Даже призовах да не се подават такива сигнали. Дори и в изборния ден ние не можем да санкционираме това, което се случва в социалните мрежи", обясни Матева.


Сигнал: Студенти във Варна не могат да гласуват без хартиено удостоверение


"Демократична България" подала сигнал в РИК Варна, че на студенти във Варна не се разрешава да гласуват без хартиено удостоверение. На предишни избори те са можели да гласуват само със студентска книжка, а удостоверението, че са надлежно вписани за семестъра, се вижда електронно на сайта на университета, съобщиха за "Дневник" хората, обработили сигнала. Гласуването се доказва с отбелязване в самата студентска книжка и декларация, че няма да гласуват на друго място.


В две от общо 290-те секции в Русенско, където е предвидено да се гласува машинно, вотът ще бъде с хартиени бюлетини, след като техници не са успели да се справят с проблем с машините. Районната избирателна комисия съвместно с ЦИК ще вземат решение в секция 138, помещаваща се в основно училище "Васил Априлов" в Русе, както и във 2-ра секция, която се намира в гр. Две могили, да се премине към гласуване с хартиени бюлетини, съобщиха от областната администрация в Русе. В секцията в Русе броят на избирателите е 668, а в тази в Две могили - 507. И на двете места е била предвидена по една машина.


Петима са обвинени за изборни нарушения


От прокуратурата обобщиха, че от началото на предизборната кампания до 1 октомври са образувани общо 440 преписки и 56 досъдебни производства във връзка с нарушения на политическите права на гражданите, свързани с изборите за 48-о Народно събрание.


Най-много досъдебни производства са образувани в апелативен район София (23) и във Велико Търново (11). Във Варна те са 10, в Пловдив са образувани 7, а в Бургас - 5. Повдигнати са обвинения на 5 души. Прокуратурата е постановила 256 отказа за образуване на досъдебни производства заради липса на достатъчно данни за извършени престъпления.


Във Върховната касационна прокуратура функционира дежурното звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация. Граждани и организации могат да подават сигнали на електронните адреси на съответните прокуратури в страната, които са публикувани и на интернет страницата на прокуратурата, припомнят от държавното обвинение.


Поредните парламентарни избори: в сянката на война, апатия и (не)очаквани резултати
Поредните парламентарни избори: в сянката на война, апатия и (не)очаквани резултати

Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на ПРБ и ДАНС за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес, и законосъобразното провеждане на парламентарните избори.


От МВР съобщават, че няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите. Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес, на денонощната телефонна линия 02/9011298 и на имейл [email protected]


"Дневник" следи на живо изборния ден: гласуването на партийните лидери, данните за избирателната активност и сигналите за нередности.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK