На живо

Изборната нощ: вотът в чужбина ще реши участниците в новия парламент, ГЕРБ ще се нуждае от поне тройна коалиция

Изборната нощ: вотът в чужбина ще реши участниците в новия парламент, ГЕРБ ще се нуждае от поне тройна коалиция

© ДневникПоредните предсрочни парламентарни избори преминаха при ниска избирателна активност и завършват с динамично променящи се резултати, които не позволяват прогноза колко ще са участниците в следващия парламент. Единственото сигурно след тях е, че предстои още едно Народно събрание, в което опитите за съставяне на управленска коалиция ще са трудни, а перспективата за пълен четиригодишен мандат на новата власт - силно проблематична.


В следващите дни ще стане известно дали интересът на гласоподавателите към вота е достигнал нов антирекорд за последните десетилетия, или активността ще се изравни с тази от ноември 2021 г. - около 40 на сто от хората с право на глас. Резултатите на две от партиите с шанс за прескачане на 4-процентната бариера - победителя от юли миналата година "Има такъв народ" и дебютанта на избори "Български възход", ще зависят от гласуването в чужбина, данни за което ще дойдат тази нощ и утре. Проруската партия "Възраждане" е напът да измести БСП и да завърши като четвърта по политическа сила.


ГЕРБ, която след две втори места миналата година отново е победител, се изправя пред сложната ситуация да осигури поне 60 гласа в парламента, гарантиращи мнозинство зад ново редовно правителство. При прогнозното разпределение на местата това означава, че е необходима подкрепа от поне две парламентарни групи.


"Продължаваме промяната" вече обяви, че няма да води никакви преговори с Бойко Борисов и оставя изцяло в негови ръце отговорността за управлението. "Възраждане" потвърди, че не вижда с кого може да разговаря. Засега единствената формация, обявила готовност участие в ново управление, очаквано е ДПС. Останалите участници в 48-ото Народно събрание ще заявят позиции утре, след като излязат резултатите на Централната избирателна комисия от страната и чужбина.


"Дневник" проследи най-важното след вота за 48-ия парламент, хронология четете в статията.

На живо

Чеждустранни медии: Борисов е "токсичен"

Чеждустранни медии: Борисов е "токсичен"

© ReutersНищо положително за България не виждат чуждестранни медии в предварителните резултати от парламентарните избори на 2 октомври. В някои от тях дори се отправят предупреждения какво да се избягва за следващия вот за депутати. Възможни са два типа коалиции: антикорупционна (без ГЕРБ) или геополитическа (с ГЕРБ, но без Борисов)


Подробности - тук.

Какво предстои след изборите

Румен Радев

© Цветелина Белутова, Капитал

Румен РадевЦентралната избирателна комисия (ЦИК) трябва да съобщи най-късно до 6 октомври получените гласове и разпределението на мандатите, а до 9 октомври - и имената на избраните народни представители, които трябва да бъдат обнародвани в "Държавен вестник".След това държавният глава Румен Радев свиква първото заседание на новия парламент. Срокът по Конституция е до месец след изборите - т.е. до 2 ноември, но очакванията на партийните централи са, че държавният глава няма да бави свикването на депутатите, най-малкото защото трябва да се приеме държавният бюджет за следващата година. Най-рано това би могло да се случи на 12 или 13 октомври.


Процедурата за съставяне на правителство започва едва след като има работещ парламент. По Конституция президентът връчва проучвателен мандат за съставяне на кабинет на най-голямата група - в случая това е ГЕРБ. Фиксиран срок за това няма и преценката колко време ще получи победителят в изборите за предварителни разговори за подкрепа на кабинет ще е на държавния глава Румен Радев. След получаването на мандата кандидатът ѝ за премиер на ГЕРБ ще има седем дни, в които да посочи кабинет или да го върне неизпълнен.


При неуспех на най-голямата група, мандатът отива при втората по численост - в случая "Продължаваме промяната". Отново няма срок за връчването, но има седмица за връщането му. Третият мандат президентът дава на група по негов избор, като този път няма изискване за предварително определен претендент за министър-председател. При провал на процедурата се насрочват нови парламентарни избори.

Управленската коалиция ще е поне тройна

Управленската коалиция ще е поне тройна

© Цветелина Белутова, КапиталКоалицията, която ще застане зад евентуално редовно правителство, трябва до е поне тройна - това сочат сметките на базата на данните на социолозите пи паралелното преброяване на гласовете. Според тях победителят в предсрочните избори ГЕРБ ще трябва да осигури, освен своите, още поне 60 гласа за мнозинство, подкрепящо кабинет. След като по-рано вечерта подгласникът във вота - "Продължаваме промяната", обяви, че няма да води никакви преговори за управление и остава в опозиция, нужните гласове могат да дойдат само от комбинация от още две групи.


Най-много мандати от останалите групи засега се очертава да има ДПС, която вече декларира готовност да участва в преговори и призова за обединение. Останалите групи засега запазват мълчание. Ето разпределението на мандатите според социолозите:Все още е рано да се прецени кои са потенциалните кандидати за участници в коалиция, тъй като евентуално влизане на "Български възход" и "Има такъв народ" ще им даде поне 20 мандата и ще промени баланса на останалите групи.

Боряна Димитрова: Математически възможните коалиции са политически неприемливи

Боряна Димитрова: Математически възможните коалиции са политически неприемливи

© Анелия НиколоваКъм момента математически възможните коалиции са неприемливи политически, а обратното - примерно около "Продължаваме промяната", са математически невъзможни. Това коментира пред Би Ти Ви Боряна Димитрова от "Алфа рисърч". Така тя описа патовата ситуация за съставянето на правителство. Напомни, че в рамките на три избора за последната година има три различни победителя и подчерта, че няма индикации, че при четвърти ще има толкова ясна и категорична картина, която да улесни политическите сили да съставят правителство.


Според нея вероятно партиите правят калкулации, които да включват и предстоящия местен вот след година, но е ясно, че занапред ще са в доста трудна ситуация каква коалиция да направят.

МВР отчете, че изборният ден е преминал спокойно

МВР отчете, че изборният ден е преминал спокойно

© Велко АнгеловИзборният ден завърши в спокойна обстановка, съобщи малко след 23 ч. МВР. По данни на ситуационния център на ведомството е създадена организация за транспортиране на изборните протоколи и материали до районните комисии.


От началото на кампанията до 23 ч. на 2 октомври в МВР са получени общо 720 сигнала за нарушаване на изборното законодателство и политическите права на гражданите. Образувани са общо 77 наказателни производства, уточняват от вътрешното министерство.


В изборния дзен са издадени общо 431 удостоверения при изгубен, откраднат, повреден или унищожен документ за самоличност - лична карта или личен/зелен паспорт и липса на възможност да бъде издадена нова лична карта.

Изборният ден в Европа приключи, продължава вотът в САЩ

Изборният ден в Европа приключи, продължава вотът в САЩ

© Цветелина Белутова, КапиталИзборния ден в цяла Европа приключи, съобщава Министерството на външните работи.


Във Великобритания и Северна Ирландия бяха отворени 126 секции, в Германия - 77, в Испания - 65, в Гърция - 24.


Вотът в Турция, където този път бяха открити най-много секции зад граница (166), завърши заедно с този в България.


Оттук нататък предстои само гласуването в САЩ, като в секциите на източния бряг ще затворят около 6 ч. сутринта българско време.

ДПС заяви готовност да преговаря за управление с всички в новия парламент

Мустафа Карадайъ

© Георги Кожухаров

Мустафа КарадайъДПС, която според прогнозите на социологическите агенции, ще бъде трета политическа сила в новото Народно събрание, заяви готовност да води преговори за управленско мнозинство и правителство с всички формации в парламента.


"С всеки можем да говорим в търсене на формули за стабилно мнозинство в Народното събратние и правителство", заяви лидерът на партията Мустафа Карадайъ. Той призова останалите политически играчи да преодолеят егото си и в името на решаването на проблемите на хората и да търсят обединението.

Карадайъ изрично акцентира, че евроатлантическите партньори на България изпитват притеснения от кризата в България, давайки да се разбере, че това е една от осите, по които движението би търсило съвместни разговори с други формации.

Изявлението можете да гледате във видеото:Подробности по темата - тук.

Христо Иванов определи като недалновидност отказа от обединение на партиите на промяната

В статус във "Фейсбук" съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов също заяви, че формацията ще изчака резултатите и от чужбина преди да коментира как ще действа вбъдеще.

Иванов подчертава, че с новия, още по-фрагментиран парламент, България ще плати цената за политическата недалновидност, включително пропуснатата възможност за навременно обединение на партиите на промяната.

Подробности за изявлението му тук.

ГЕРБ не изключи никоя формация от възможните за разговор

ГЕРБ не изключва никого от кръга формации, с които могат да се водят разговори за управление - така лаконично отговори на журналистическите въпроси тази вечер Тома Биков от името на партията, която завърши днешните предсрочни парламентарни избори като победител.


Минути по-рано съпредседателите на втората сила в новия парламент - "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев обявиха, че за коалиционни преговори с ГЕРБ и ДПС не може да става и дума.


Зам.-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев само благодари за подкрепата и уточни, че официално изявление за намерението на формация ще има най-рано утре.


Съветваме всички колеги политици преди да говорят, да мислят


Томислав Дончев,

зам.-председател на ГЕРБ

"Продължаваме промяната" отказа всякакви преговори с ГЕРБ и ДПС

Кирил Петков и Асен Василев

© Лили Тоушек

Кирил Петков и Асен ВасилевПродължаваме промяната" няма да се коалира с ГЕРБ и ДПС - това заяви съпредседателят на партията Кирил Петков в първо изявление след обявяването на прогнозните резултати от предсрочните парламентарни избори днес.


От формацията декларираха, че са загубили изборите, макар и с малка разлика от победителя, и сега ГЕРБ носи отговорността да състави коалиция и да управлява страната.


В отговор на въпрос Асен Василев заяви, че


няма шанс "Продължаваме промяната" и "Демократична България" да се обединят


в обща парламентарна група и като първа по численост да получат мандат за съставяне на правителство.


Имаме сериозни различия с "Демократична България", особено в областта на икономиката


Асен Василев,

съпредседател на "Продължаваме промяната"


Цялото изявление можете да видите във видео записа:


Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.

"Възраждане" изпреварва БСП при паралелно преброяване на гласовете

Паралелното преброяване на гласовете, данни за което социологическите агенции вече оповестяват, дава още едно разместване - проруската партия "Възраждане" изпреварва БСП и се очертава четвърта политическа сила в 48-ото Народно събрание.


Разликата все още е твърде малка, така че данните могат да се променят отново, предупреждават социолозите.


"Възраждане" изпреварва БСП при паралелно преброяване на гласовете

© Дневник


Прогнозата на "Алфа Рисърч" - тук
Прогнозите на "Галъп" - тук
Данните на "Маркет Линкс" - тук

Извънредно

Обрат при паралелното преброяване: Янев влиза в парламента, а Трифонов вече е под бариерата

Паралелното преброяване на гласовете, правено от социологическите агенции, променя резултатите от изборите. Според социолозите партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български възход", влиза в новото Народно събрание, докато "Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов остава вече от 4-процентната бариера.

Допълнителни размествания са възможни, след като бъдат отчетени гласовете от чужбина, предупреждават социолозите.


При паралелно преброяване на 100% от гласовете "Галъп" дава на "Български възход" 4.8% от гласовете и 3.7% за "Има такъв народ".


"Алфа Рисърч" при паралелно преброени 85 на сто от гласовете прогнозира за Стефан Янев 4.2 %, а за Трифонов - 3.9%.


В 80-процентната извадка на "Маркет Линкс" двете формации имат по 3.9 на сто от гласовете.

Гласуването приключи, повечето партии ще запазят мълчание тази вечер

Изборният ден официално е обявен за приключил, съобщи Централната избирателна комисия.


Повечето от партийните централи ще запазят мълчание тази вечер в очакване на резултати от паралелното преброяване, които да дадат по-сигурни индикации за позициите им след гласуването.


Засега единствената формация, чиито лидери обявиха, че ще говорят, е "Продължаваме промяната". Изявлението на Кирил Петков и Асен Василев се очаква след 22 ч. От ДПС също са в готовност за брифинг, но няма да говорят преди ГЕРБ, който е победител във вота.

"Алфа Рисърч": Избирателите на ДПС са най-последователни спрямо последните избори

Избирателите на ДПС са най-последователни - 95% повтарят вота си от 14 ноември 2021 г., а по този показател следват ГЕРБ - 91%, БСП - 86% и "Възраждане" - 85%. Това сочат данните на "Алфа Рисърч" от проведените анкети на изхода на секциите.


Три от четирите партии, участвали в последното редовно правителство, са на челните места по пренасочили се гласоподаватели спрямо предходните избори.


Очаквано най-малко последователни във вота си за гласувалите за "Има такъв народ" на 14 ноември 2021 г., като сега едва 62% от тях го повтарят и подкрепят партията на Слави Трифонов. Най-печеливши от това са "Възраждане" и "Български възход", които получават подкрепата съответно на 10% и 8% от бившите избиратели на "Има такъв народ".Повече - тук.

Разпределението на мандатите потвърждава очакванията за трудна управленска коалиция

Разпределението на мандатите потвърждава очакванията за трудна управленска коалиция

© ДневникПрогнозното разпределение на мандатите в бъдещото Народно събрание потвърждава очакванията за
тежка фрагментация и мъчителни преговори за сформиране на управленско мнозинство, което да застане зад редовно правителство.


На бившите коалиционни партньори от "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" агенциите дават общо между 100 и 104 депутати, доста под необходимото мнозинство от 121. Те остават под нужните гласове, дори и при присъединяване на бившите коалиционни партньори от "Има такъв народ".


Числата за сегментите, в които не се вижда изписан резултат, се показват при посочване с мишката или с пръст за мобилната версия.ГЕРБ и ДПС имат заедно между 100 и 108 гласа. И при тях евентуално присъединяване на "Има такъв народ" няма да донесе необходимото мнозинство.

Лидерът на "Възраждане" отказва коалиции

Лидерът на "Възраждане" отказва коалиции

© Надежда Чипева, КапиталСпечелихме единствено и само с последователност. Показахме, че може да има политици, които изпълняват своите обещания", коментира пред БНТ лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Партията удвои резултата си и събра около 10%, от гласовете, което е почти колкото БСП. Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" посочи, че те взимат по-голяма част от избирателите си от "Има такъв народ" и БСП (още за преливането на гласове вижте тук).


Костадинов посочи, че само липсата на време е попречила на "Възраждане" да има още по-добър резултат. В отговор на въпрос, с кого биха направили коалиция в новия парламент, лидерът на формацията посочи, че в предишния парламент не са намерили съмишленици, които да подкрепят техните идеи, и едва ли ще има такива и в нови.


Сред исканията на "Възраждане" са неприемане на еврото, преместване на златния резерв на България от "Банк ъф ингланд" в България, премахване на американските военна бази в страната, нормализация на отношенията с Русия и т.н.

Даниел Смилов: Паралелното преброяване може да донесе сериозни размествания

Даниел Смилов: Паралелното преброяване може да донесе сериозни размествания

© Юлия ЛазароваПолитологът Даниел Смилов коментира в студиото на Би Ти Ви, че данните от екзитполовете не са "окончателна математика" и трябва да се изчака паралелното преброяване, защото може да има доста сериозни размествания. "Тези, които предизвикаха тези избори може да си помислят пак защо бяха необходими, а картината е малко по-лоша отколкото беше, някои от възможните в миналото Народно събрание коалиции сега са невъзможни", анализира той.


Допълни, че "Има такъв народ", която носи най-голямата вина за разтурването на предходния парламент логично понася наказание от вота.


ГЕРБ пак е първа, но пак освен ДПС някак очевиден партньор нямаДопълни, че е очевидна изолацията на ГЕРБ и ДПС и ако те искат да излязат от нея, нещо трябва да променят.


Социалният антрополог Харалан Александров обяви за добра новина това, че проруската линия в обществото има "драматично малцинство", макар че "Възраждане" този път обира част от протестния вот, получен преди от "Има такъв народ".

Най-много сигнали за купуване на гласове отново има за ГЕРБ и ДПС

Най-много сигнали за купуване на гласове отново има за ГЕРБ и ДПС

© Цветелина Белутова, КапиталИ на тези избори най-много сигнали и досъдебни производства за купуване на гласове има за ГЕРБ и ДПС, обяви пред Би Ти Ви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Общо производствата са 74 до момента. За търговия с вота има няколко сигнала и срещу БСП и един за "Продължаваме промяната" сочат данните на министерството.


В секции в Кърджалийско и Хасковско е имало опити да се гласува с фалшиви документи за самоличност.


МВР се справи със задачата да организира честни избори.


Изборният ден е удължен до 21 ч.

Изборният ден в България ще продължи до 21 ч, тъй като пред секции в Пловдив са се образували опашки, съобщи говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.


Тя уточни, че на повечето места в страната гласуването е приключило, но няма да бъде обявен края на деня, докато не подадат гласовете си всички желаещи.

Първите прогнози: победа за ГЕРБ и две партии на ръба на влизането в новия парламент

Първите прогнози: победа за ГЕРБ и две партии на ръба на влизането в новия парламент

© Цветелина Белутова, КапиталДве партии - "Има такъв народ" на тв водещия Слави Трифонов и "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев са на ръба на влизането в новия парламент, сочат данните на повечето социологически агенции.Числата за сегментите, в които не се вижда изписан резултат, се показват при посочване с мишката или с пръст за мобилната версия.


Според "Алфа Рисърч" и "Маркет Линкс" Трифонов печели 4.2 на сто от гласовете, а според "Галъп" - 4.6 на сто.


Първите прогнози са за поне седем формации в новия парламент: Трифонов ще участва, Янев е на ръба
Първите прогнози са за поне седем формации в новия парламент: Трифонов ще участва, Янев е на ръба


Данните за Янев са 2.9% ("Алфа Рисърч"), 3.6% ("Маркет Линкс") и 3.7% ("Тренд"). Единствено "Галъп" засега прогнозира влизане с 4.0%.


"Галъп": ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС са първите три политически сили
"Галъп": ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС са първите три политически сили

Стефан Янев доволен от резултатите

Стефан Янев

© Цветелина Белутова, Капитал

Стефан ЯневКато добри определи резултатите на партия "Български възход" на предсрочния парламентарен вот председателят й Стефан Янев. Според първите прогнозни резултати на социологическата агенция "Алфа Рисърч" партията му остава под чертата за новия парламент с 2.9% от гласовете, според "Галъп", "Маркет линкс" и "Тренд" Янев още има шанс за влизане със съответно 4.2%, 3.6% и 3.7% от гласовете на отишлите да гласуват.


"Още в началото казахме, че влизаме в тази кампания от движение - с възможности да направим най-доброто, така че нашите членове и симпатизанти да бъдат удовлетворени, че сме в изборите. На базата на организацията, която се прави от движение, на база това, че нямаме достатъчно възможности да използваме пълния капацитет, който бихме могли да разгърнем, резултатите са добри", каза той пред "Нова телевизия".


Повече четете тук.

"Галъп": ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС са първите три политически сили

"Галъп": ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и ДПС са първите три политически сили

© Велко Ангелов


ГЕРБ печели парламентарните избори с по-малко от 6 процентни пункта преднина пред "Продължаваме промяната" - 24.6% срещу 18.9%. Това показват данните на агенция "Галъп" от екзитпол към 19 часа. Твърдо трета сила изглежда ДПС с 14.8%. БСП и "Възраждане" спорят за четвъртата позиция, а другата завръзка е колко партии ще влязат в парламента, тъй като "Български възход" е точно на границата от 4%, а "Има такъв народ" изглежда по-сигурна за 48-ото Народно събрание с 4.6%.


Повече можете да прочетете тук.


Шест или седем партии ще има в парламента според "Алфа рисърч"

Шест или седем партии ще има в парламента според "Алфа рисърч"

© Лили ТоушекГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори днес, а в парламента ще има шест или седем партии, показват първите данни от екзитпола на агенция "Алфа рисърч".


Победителите получават 25.5% от гласовете. За "Продължаваме промяната" са гласували 19.9 на сто от отишлите до урните. Третата политическа сила твърдо е ДПС. Четвъртата и петата по подкрепа партии обаче не са ясни.


За момента БСП има 10.2%, а "Възраждане" 10%. "Демократична България" имат 7.9%, а "Има такъв народ" 4.2%. Партията на Стефан Янев "Български възход" най-вероятно няма да има депутати, защото са получили 2.9 на сто от гласовете.

Желаните коалиции са невъзможни, а възможните са неприемливи.


Боряна Димитрова,

Управител на Алфа рисърч


Подробности тук

"Маркет линкс" дава близки резултати на БСП, ДПС и "Възраждане"

"Маркет линкс" дава близки резултати на БСП, ДПС и "Възраждане"

© Лили ТоушекСпоред екзитпола на социологическата агенция "Маркет линкс" ГЕРБ печели 25.5% от вота, следвана от "Продължаваме промяната" с 18.4%.


С близки резултати следват ДПС, която отново е трета политическа сила, този път с 12.6%, следвана от БСП с 11.2% и "Възраждане" - с 10.4%.


Следва "Демократична България" с 9%. Тези данни показват, че трите партии, управлявали доскоро не събират достатъчно гласове за управление - 102 мандата.


"Има такъв народ", която по решение на лидера си Слави Трифонов "изтегли" министрите си от предното управление има 4.2% според агенцията или потенциално 11 мандата.


Формацията, оглавявана от Стефан Янев "Български възход", според тези данни остава извън парламента с 3.6% от вота.


Подробности четете тук.

"Тренд": Шест формации в новия парламент, Трифонов и Янев са на прага

"Тренд": Шест формации в новия парламент, Трифонов и Янев са на прага

© Цветелина Белутова, КапиталГЕРБ водят в парламентарния вот с 25.7% от гласовете, на второ място е "Продължаваме Промяната" с 18.5% - това сочат резултатите на базата на анкети на изхода от избирателните секции (т.нар. екзит пол) към 19 часа на социологическата агенция "Галъп", поръчани и финансирани от "Нова телевизия".


Трета се нарежда ДПС с 13.4 на сто, следват БСП (11.5%), "Възраждане" (10.1%), "Демократична България" (7.4%).


На прага на новия парламент засега остават "Български възход", които са спечелили доверието на 3.7% от избирателите, както и Има такъв народ" - с резултат 3.6%. "Изправи се България" с 1.4% и ВМРО с 1.2% са под чертата.


Опцията "Не подкрепям никого" са избрали 3 на сто от отишлите да гласуват. Избирателната активност по данни на "Тренд" към 19 ч. е 33.6%.

Активността към 16 ч. съвпада с тази от ноември

Очакванията за много ниска избирателната активност в поредния предсрочен парламентарен вот са на път да се оправдаят.


Към 16 ч. Централната избирателна комисия отчете активност от 25.58%, което е точно колкото беше активността към същия час през ноември 2021 г. Социологическите агенции "Алфа Рисърч" и "Галъп" смятат, че към 16.30 ч. до секциите са отишли съответно 27.3 на сто и 28.7 на сто от имащите право на глас.


Основният въпрос е дали активността ще се изравни с тази от ноември 2021 г., или ще постави нов антирекорд от гледна точка на интереса към избори.


Ето как гласуваха българите за парламент в последните 25 години:


Изборите в България навлизат в последния си час

Изборите в България навлизат в последния си час.


По закон гласуването приключва в 20 ч., освен ако пред секцията няма опашка от желаещи да упражнят правото си на вот. В случай на струпвания, секциите могат да работят до 21 ч. При слабия интерес, регистриран в цялата страна, е малко вероятно на много места да се стигне до удължаване на изборния ден.


Най-дълго ще се гласува в САЩ, където последните секции ще затворят чак утре сутрин българско време.


Най-важното от изборния ден четете тук


Първите коментари и анализи за резултатите гледайте в изборното студио на "Дневник:


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK