На живо

Изборното студио на "Дневник": Правителство на ГЕРБ изглежда невъзможно без участие на ДПС

Изборното студио на "Дневник": Правителство на ГЕРБ изглежда невъзможно без участие на ДПС


"Ще има ли правителство и при какви условия? Кой с кого ще управлява? Кога отново ще има избори? Отговорите на тези въпроси, се опитаха да намерят участниците в изборното студио на "Дневник" и "Капитал". Там различни гости коментираха икономическите, международните и бизнес аспектите на ситуацията в България, първите резултати от изборите, както и възможните формули за следващо управление.


Първите резултати от вота - ГЕРБ води на доскорошните управляващи "Продължаваме промяната" с няколко пункта, следвани от ДПС, БСП и "Възраждане", които са със сходен резултат, "Демократична България" и "Има такъв народ" и "Български възход" около 4 % бариера, показаха, че съставянето на правителство ще е много трудно, а парламентът ще е още по-фрагментиран. Най-вероятния е сценарий е да бъде сформиран кабинет с мандата на ГЕРБ и с подкрепата на ДПС. От партията на Бойко Борисов запазиха мълчание, а от движението обявиха, че са готови на разговори.


В тази статия може да проследите хронологията на най-важните акценти от студиото.


Всичко от изборния ден тук
Първите резултати - тук
Какви бяха прогнозите на социологическите агенции преди изборите може да си припомните тук.
Какви бяха заявките на политическите лидери за възможните коалиции след изборите - тук.


На живо

Явор Гърдев, режисьор: България е близка до Русия заради разбирането какво е суверенитет

Явор Гърдев

Явор ГърдевБългария по-интуицията си е страна, може би най-зависимата в Европейския съюз и най-разкрачената между два гравитационни центъра. Те я привличат не само заради силовото си политическо влияние, но и България е близка до Русия, заради сходство в разбирането какво е суверенитет. България се опитва да извади лидери от авторитарен тип, които да понесат белезите на по-архаичен суверентите. Интуицията е че ни е нужен ръководител, който да ни ръководи, който да има патриархален облик".


Това коментира в студиото на "Дневник" режисьорът Явор Гърдев. Според него правителството, което този парламент ще излъчи няма да е дълготрайно. Част от причините за това се дължи на неизвестността за резултата от войната в Украйна.

По думите му "всичко това се дължи на факта, че в България не сме стигнали до едно разбиране, което е утвърдено в западните демокрации през 19-ти век, то е за индивидуалния суверенитет. България има тяга към Русия, защото индивидуалния суверенитет не се уважава".

"Това отношение към индивида ни отдалечава от Европа, повече дори и от корупцията", смята още режисьорът.
"Корупцията идва не само от желанието да се облажиш през цялото време, а това се дължи на специфично отношение към света, което ти позволява да прекрачваш морални граници или правила и да ги подреждаш спрямо собственото си волеизлияние", казва още Гърдев.


"Преходът се осъществи по един изначално несправедлив начин и в обществото има не само интуиция и спомен за това. В резултат на този преход се преразпределиха по несправедлив начин средства от предишната социалистическа държава и на предни позиции излязоха хора, които са били част от някакви обкръжения.

Поддържа се култа към полубожества политически, които съдържат троичен синтез между Бай Ганьо, Дон Корлеоне и Тодор Живков", казва още Гърдев.

Асен Василев: Ако ГЕРБ се откажат да правят кабинет, ще търсим подкрепа за правителство

Асен Василев

Асен Василев"Промяната продължава, гледайки към местните избори, ще правим структури. Победителят в изборите е този, който трябва да излъчи кабинет. Ако мандатът дойде при нас, ще търсим подкрепа за това, за което вярваме", заяви в студиото на "Дневник" съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.


Според него е несериозно да се говори за "плаващи мнозинства" и ако ГЕРБ се откажат от това да правят правителство или вторият мандат дойде при "Продължаваме промяната", те ще търсят подкрепа за правителство покрай идеите, в които вярват.


ДПС заяви готовност да преговаря за управление с всички в новия парламент
ДПС заяви готовност да преговаря за управление с всички в новия парламент

"Има ясен победител в тези избори. Ако не може или се откаже, тогава ще се опитаме да намерим подкрепа, за политиките, които сме защитавали", заяви Василев. Според данните от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч", "Продължаваме промяната" са втори с 18.9 % зад ГЕРБ, които събират 25.1 %. В тези данни не са включени резултатите от вота в чужбина.


Малко по-рано бившият премиер Кирил Петков обяви, че "Продължаваме промяната" ще са опозиция.


"Подкрепата на "Демократична България" не могат да се вземат за даденост. Нашата основна линия е че обещахме, че няма да се краде от бюджета и ще се води проевропейска политика и социална политика, която досега не се е водила", заяви още Василев.


Той повтори позицията на партията, че няма да търсят подкрепа от ДПС и ГЕРБ, а с "Възраждане" сме на много различни позиции. От изказването му се разбра, че ще е трудно те да формират правителство, ако получат такава възможност.


Всичко от изборната нощ тук

Цитат на деня: Вариант за правителство има, но за антикорупционно няма

Георги Стойчев

Георги СтойчевВариант за правителство в този парламент има, но за антикорупционно няма.


Това коментира в изборното студио на "Дневник" изпълнителният директор на "Отворено общество" Георги Стойчев.


Според данните от паралелното преброяване на "Алфа Рисърч" при обработени 100% ГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори с 25.1%, за "Продължаваме промяната" са гласували 19.3 на сто от отишлите до урните. Третата политическа сила твърдо е ДПС с 14.4%. Четвъртата и петата по подкрепа партии обаче не са ясни. За момента "Възраждане" има 9.9%, а БСП 9.0%. Няколко часа по-рано преднината беше за левицата.
"Демократична България" получават 7.5%. "Има такъв народ" вече е извън парламента с 3.9 при 4.2% при 50% извадка. В същото време партията на Стефан Янев "Български възход" може и да има депутати, като резултатът и скача от 2.9 на 4.5 сто от гласовете.

Даниел Смилов, политолог: Управление около ГЕРБ трудно ще се състави

Даниел Смилов

Даниел Смилов"Този парламент от гледна точка на коалиция е по-лош от предишния", заяви в изборното студио на "Дневник" политологът Даниел Смилов.


Според него голяма тежест ще падне върху ГЕРБ, но около тях трудно ще се състави правителство. А "явно те не горят от желание да формират правителство", въпреки че всички очакват това.


"Управление около ГЕРБ трудно ще се състави. Единствената партия, на която може да разчитат е ДПС и евентуално партията на Слави Трифонов, ако влязат", каза Смилов. "Не знам дали осъзнавате тежестта, която им се е паднала, те са победители, хората ще очакват от тях да съставят правителство. Този резултат показва колко безмислени бяха тези избори, повториха се резултатите в по-лош за съставяне на правителство вариант. ГЕРБ трябва да отчетат динамиката на ИТН", каза още политологът.


Той също смята, че резултатите са показали ясно изразен вот за евроатлантическа ориентация на България.
ГЕРБ явно не горят от желание да правят правителство. "Този парламент от гледна точка на коалиция е по-лош от предишния", каза Смилов.

Георги Стойчев, "Отворено общество": Изборите бяха референдум за ориентацията на България

Георги Стойчев

Георги СтойчевТези избори бяха референдум за евроатлантическата ориентация на България. И резултатът показва, че тези партии имат абсолютно мнозинство в българския парламент. Това е важно послание, включитетелно за президентската институция, особено заради днешното отсъствие на България от декларацията за Украйна. Независимост дали ще има редовно или служебно правителство, българските граждани дадоха мандат България да се държи като лоялен партньор на НАТО и Европейския съюз", коментира резултатите Георги Стойчев от "Отворено общество".


Първите прогнози са за поне седем формации в новия парламент: Трифонов ще участва, Янев е на ръба
Първите прогнози са за поне седем формации в новия парламент: Трифонов ще участва, Янев е на ръба

"Второто нещо, което трябва се отбележи, е че партиите на протеста, и които подкрепят антикорупционния ред, тези партии имат мнозинство сред гласовете, подадени извън тези за "Възраждане". Т.е те не могат да формират правителство, заради "Възраждане". Този дневен ред получи подкрепата на българските граждани и това не трябва да бъде заметено под килима. Както преди, така и сега, единствената устойчива формула за излизане от ситуацията, е да се формира прозапападно и антикорупционно правителство", казва още Стойчев.


Според него е грешка една партия да казва на друга партия да си смени лидера или да казва кой е за затвора и кой не. "Предполагам, че всички партии трябва да кажат, че в тази държава трябва да има върховенство на закона и една реформирана прокуратура", коментира още Стойчев.

В ромските квартали в Пловдив и Пазарджик, хората не са крили за кого гласуват

Квартал Факултета. Снимката е от 2021 година

© Георги Кожухаров

Квартал Факултета. Снимката е от 2021 годинаНаталия Бекярова, репортер "Капитал" Пловдив, която е била в ромските квартали в Пловдив и Пазарджик, заяви, че хората са били по-агресивни и по-затворени да говорят за проблемите си, отколкото преди няколко месеца, когато пак е била там.


"Във всички секции се гласуваше с машини, с изключение на една заради проблем с машините. Хората не се справяха с машините. Оповестяваха за кого искат да гласуват още влизайки в стаите. Казваха за кого го правят и колко са получили, като цената е около 100 лева", каза Бекярова.


Тя е забелязала, че избирателната активност е била ниска, дори и в сравнение с предишните избори. "Мащабите на проблемите в отделните квартали се е увеличил и нищо, че посетихме кварталите преди и след края на изборната кампания, нищо не се беше променила", заяви журналистката.


Проучване на "Постоянната ромска конференция" публикува в последния ден на предизборната кампания изследване, според което ромите не се страхуват от машините и около 30 % от тях са решили за кого ще гласуват.

80 % от гласувалите от всички партии искат да има правителство

80 % от гласувалите от всички партии искат да има правителство

© NA80 % от гласувалите от всички партии искат да има правителство".


"Има очакване политическата криза да приключи", заяви в студиото на "Дневник" Павел Вълчев от "Алфа Рисърч". Според него хората, които искат това, казват че трябва всички партии да направят компромиси.


Какви са вариантите за възможни коалиции - тук


"Не мисля, че сега ще е възможна коалиция, в която единият коалиционен партньор тепърва да мисли дали да признае референдумите в Украйна", коментира Вержиния Велчева данните на "Алфа Рисърч".

Павел Вълчев, "Алфа Рисърч": 200 хиляди души по-малко са гласували на тези избори

Павел Вълчев

Павел ВълчевРекордно ниска избирателна активност - с около 200 хиляди по-малко гласа в сравнение с парламентарния вот през ноември 2021 година.


Това открои в студиото на "Дневник" Павел Вълчев от "Алфа Рисърч" в коментар на първите резултати след края на изборния ден. Според него единствената партия от управляващата коалиция, която печели гласове, е "Демократична България", а за резултата на "Има такъв народ", които към момента са малко над 4 % -та бариера, ще трябва да се изчака паралелното преброяване. Но при тях със сигурност има голям отлив от гласове.


Според него няма големи изненади в профилите на избирателите, като сред интересните моменти е фактът, че
9 % от ромите са подкрепили "Възраждане".


18 % от хората, които са гласували са взели решението в последните дни на кампанията, заяви още Вълчев

Анализатори: След над 20 години мръсно пране, една - две чисти води не са достатъчни

Вержиния Велчева (вдясно) и Веселин Дремджиев

Вержиния Велчева (вдясно) и Веселин ДремджиевПървите резултати от изборите за парламент покачват, че седем партии влизат в следващото 48-о Народно събрание. Тези данни в студиото на "Дневник" коментират юристът Вержиния Велчева и журналистът Веселин Дремджиев.


"Повишаване от активността на гласуването в последните часове и резултата на "Има такъв народ" и партията на бившия служебен премиер Стефан Янев - "Български въздход", които са около 4%-та бариета, показва, че може би това е лицето на купения вот.


Първите прогнози са за поне седем формации в новия парламент: Трифонов ще участва, Янев е на ръба
Първите прогнози са за поне седем формации в новия парламент: Трифонов ще участва, Янев е на ръба
Според Дремджиев новина е че ДПС е трета, като той цитира наблюдатели, според които кампанията им е била брутална.


"Тези резултати, рисуват тенденция, че когато 20 години се е трупало мръсно пране, с една или две води няма да стане чисто. Поне пет, шест води трябва, за да се изчисти. "ИТН" е пример - част от една мръсна вода, ще се отече. Ще се отекат и други проекти", коментира Велчева.

Първите резултати от изборите

null

© Дневник

nullСедем формации ще участват в 48-ото Народно събрание, избрано на поредните предсрочни парламентарни избори днес.


ГЕРБ печели вота с преднина от малко над 5 процентни пункта пред миналогодишния победите - "Продължаваме промяната", следвани от ДПС и БСП. Проруската партия "Възраждане" засега е на пета позиция, но с много малка разлика от левицата. Това сочат първите прогнозни резултати на социологическата агенция "Алфа Рисърч". Те са получени на базата на анкети на изхода на избирателните секции (т.нар. екзит пол).


Избирателната активност е 37 %.


Детайли за резултатите - тук

Евгений Кънев, икономист: Ако войната приключи, може да влезем в еврозоната през 2024 година

Стефан Димитров, предприемач и Евгений Кънев, икономист.

Стефан Димитров, предприемач и Евгений Кънев, икономист.В четвъртия панел на изборното студио на "Дневник" икономистът Евгений Кънев и предприемачът Стефан Димитров коментираха икономическата ситуация в страната, както и колко реален е страхът, за който особено служебното правителство говори, че ще бъде тежка зима.


Двамата се съгласиха, че насадените енергийни страхове са изместили разговора за това какво е състоянието на икономиката в страната.


"Служебното правителство започна своя мандат със заплахи колко ще е страшна зимата. Оста Борисов - Радев много дъвкаха тази реплика, за да се избегне истинският разговор за това какви са проблемите и нивото на икономиката", коментира Стефан Димитров.


Според него у нас не се води разговор за това каква искаме да е България. "Най-хубавата цел е самата България, България може да е страна на добавената стойност в образованието, културата и в други сфера. В средата на всичко, което се случва, да е свободният човек", коментира Димитров.

"Няма как да кажем къде ще се намира България, като не знаем как ще приключи войната в Украйна", заяви икономистът Евгений Кънев на въпрос какви прогнози може да се направят за икономиката на страната.


"България винаги е била зависима от международната ситуация", заяви още Кънев. "Ако видим края на войната до края на годината, което е много малко вероятно, може и да е реалистично да влезем в еврозоната през 2024 година", каза още икономистът.

Цитат на деня: Ние не сме в ситуация, а във война. Войната не е ситуация.

Деян Кюранов

Деян КюрановНие не сме в ситуация, а във война. Войната не е ситуация.


Това коментира в третия панел на изборното студио на "Дневник" писателят и анализатор от Центъра за либерални стратегии.

Деян Кюранов: Евроатлантизмът в България е основан на корупция

Деян Кюранов

Деян Кюранов"Референдум за излизането на България от НАТО е абсурдна теза. Българското общество става все по-евроатлантическо", коментира в третия панел на студиото на "Дневник" Мария Симеонова. Според нея в България има ядро, което е категорично за ориентацията на страната.


Според другия събеседник Деян Кюранов от Центъра за либерални стратегии, "евроатлантизмът в България е основан на корупция и на надежди за крадене и по-голямо крадене в България".


"Това обяснява и защо партията на Бойко Борисов е водеща на тези избори. Доброто за България и за света, е че и двете водещи по нагласи партии са за Европа. Другото положително е, че декларацията на Борисов за пътя на България няма да бъде толкова празна декларация, колкото преди войната. Борисов ще трябва да работи за евроатлантизма", каза още Кюранов.


Мария Симеонова

Мария Симеонова


Според Симеонова "войната изведе на показ руското влияние в България". Тя заяви, че иска да живее в България, "в която се осъзнават геополитическите процеси и да се говори за това, защото в противен случай се появява вакуум", който е благоприятен за появата на националистически партии.


"Аз исмам светът да го има, защото господин Путин (бел. ред. руският президент Владимир Путин) не е хвърлил сериозна атомна бомба, но това трябва да го изключваме, трябва да се противопоставяме и да показваме единство. Засега, уви, България не показва това", коментира Кюранов.

Кои са "Екипът на София" - ангажирани с бъдещето на града, но няма да стават партия

Архитектите Любомир Георгиев и Христо Станкушев са част от хората, които стоят зад "Екипът на София"

Архитектите Любомир Георгиев и Христо Станкушев са част от хората, които стоят зад "Екипът на София""Хора, ангажирани с бъдещото на града си. Не целим създаването на партия, не искаме да се конкурираме с партиите, а да работим с тях", така архитект Любомир Георгиев, който заедно с Христо Станкушев представиха в студиото на "Дневник" проекта "Екипът на София".


В деня на размисъл те разпространиха видео, в което призовават да се поговори за темите важни за София година преди местните избори.

"Искаме да покажем, че може да се работи през теми. Да се работи по техните решения и от това да се изведат хората, които са най-подходящи да ги свършат.
Има една много малка разлика. Националните избори може да се случват непрекъснато, а общинският съвет се избира веднъж на четири години. Сега е моментът да се работи за политики, за да може следващата есен да имаме план за действие с конкретни стъпки", коментира Христо Станкушев.
Попитани защо в деня за размисъл, той заяви: "От толкова избори, това беше единственият момент тишина от толкова избори да кажем нещо", заяви Станкушев.

На въпроса какви теми са подходящи да бъдат обсъдени сега, Георгиев заяви: "Един такъв пробле е свързан с придвижването в града. Съотношението на коли и хора е много голямо. Трябва да се облекчи придвижването, така че да движим хора, а не ламарини. Ние сме мултидисциплинарен екип, трябва да се разглеждат винаги различни аспекти. Транспортът има отношение към въздуха, към детските градини", каза още Георгиев.


Според тях трябва да се промени разбирането: "като кажеш трафик, да се разбира пешеходци".

Избирателната активност и ролята на войната в Украйна: първите теми в студиото на "Дневник"

Главният редактор на "Дневник" Велислава Попова (вляво), Петър Карабоев (вдясно), заместник главен редактор и Огнян Георгиев, редактор от в."Капитал"

© Дневник

Главният редактор на "Дневник" Велислава Попова (вляво), Петър Карабоев (вдясно), заместник главен редактор и Огнян Георгиев, редактор от в."Капитал"Първите гости в студиото на "Дневник" са редакторът от "Капитал" Огнян Георгиев и заместник главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев. Първата тема, която те коментираха, е ниската избирателна активност. По последни данни на Централната избирателна комисия (ЦИК) към 16 ч. показват, че тя е 25.58%, което е сходно с активността по същото време на изборите през ноември 2021 г.


Избирателната активност към 16 ч. е 25.58%
Избирателната активност към 16 ч. е 25.58%

Георгиев не е изненадан от ниската избирателна активност, но е приятно изненадан, че е същата, заради слабата кампания. "Фактът, че стигаме активността от ноември, е по-скоро положително", коментира още Георгиев
"Това са първите избори, които се провеждат в състояние на брутална и кървава война в Европа. Хората се вълнуват от инфлация и енергетика и повече. Темата за войната отпадна и не е решаващ фактор на изборите днес", коментира заместник главният редактор на "Дневник" Петър Карабоев.


Той припомни, че президентите на девет държави без България, са подписали декларация срещу ужаса от войната в Украйна. С тази декларация се казва, че не се признават резултатите от референдумите, подкрепа за членството на Украйна в НАТО.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK