Алфа рисърч: ГЕРБ - СДС печели, "Има такъв народ" може да остане извън парламента (обновена)

Алфа рисърч: ГЕРБ - СДС печели, "Има такъв народ" може да остане извън парламента (обновена)

© Лили ТоушекГЕРБ-СДС печели предсрочните парламентарни избори днес с 25.1%, показват данни от паралелното броене на агенция "Алфа рисърч" при обработени 100%. За "Продължаваме промяната" са гласували 19.3 на сто от отишлите до урните.


Третата политическа сила твърдо е ДПС с 14.4%. Четвъртата и петата по подкрепа партии обаче не са ясни. За момента "Възраждане" има 9.9%, а БСП 9.0%. Няколко часа по-рано преднината беше за левицата.


"Демократична България" получават 7.5%.
При 100% обработена извадка "Има такъв народ" вече е извън парламента с 3.9 при 4.2% при 50% извадка. В същото време партията на Стефан Янев "Български възход" може и да има депутати, като резултатът и скача от 2.9 на 4.5 сто от гласовете."Изправи се БГ!" имат 1%, ВМРО 0.8%. За други партии са гласували 4.6% от отишлите до урните.


"Алфа рисърч" отчита 37.8% избирателна активност, което е малко по-ниско от последните избори през ноември. Очакванията са финално тя да е с между 3 и 5% по-ниска, което е около 150 хил. избиратели.


При това положение ГЕРБ-СДС ще имат 67 депутати, "Продължаваме промяната" 51, ДПС 40, "Възраждане" 26,БСП 24, "Демократична България" 20 и "Български възход" 12.


Управителят на "Алфа рисърч" Боряна Димитрова посочи пред БНТ, че на няколко пъти избирателите произвеждат фрагментиран и разнороден парламент. Според нея на хоризонта не се виждат нови избори, при които една политическа сила да получи удобен резултат за съставяне на кабинет. За Димитрова възможности за правителство трябва да се търсят при това разпределение на мандатите.


"Желаните коалиции са невъзможни, а възможните са неприемливи", обобщи социологът. Димитрова допълни, че ще трябва да се прескачат червени линии, или пък да се очертаят приоритети, около които да се търси обединение.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK