"Възраждане" удвоява гласовете си от ноември, "Продължаваме промяната" губи четвърт от избирателите си


"Възраждане" влиза в новия парламент като удвоява гласове си в сравнение с изборите през ноември 2021г., докато бившата управляваща партия "Продължаваме промяната" губи една четвърт от получената миналата година подкрепа.


При "Има такъв народ" спадът е с около 60 на сто от вота за партията през ноември. ГЕРБ, ДПС и "Демократична България" растат, макар и не драстично, докато БСП продължава тенденцията да свива подкрепата си.
Това сочат данните на Централната избирателна комисия (ЦИК) при близо 100% обработени протоколи от секционните комисии.


Гласуването в София: Борисов си върна един от районите след победа над "Продължаваме промяната"
Гласуването в София: Борисов си върна един от районите след победа над "Продължаваме промяната"


На 2 октомври за формацията на Костадин Костадинов, която ще има четвърта по численост група в новия парламент, са гласували 254 426 души срещу 127 568 на предния вот. В сравнение с юли 2021 г. резултатът ѝ е утроен, а според социолози проруски настроената партия е имала още по-голям потенциал, но войната на Кремъл в Украйна и обявената от президента Владимир Путин мобилизация са разочаровали част от нейните потенциални избиратели. Данните сочат прилив на гласове за "Възраждане" както в страната, така и в чужбина.


"Продължаваме промяната" е загубила близо 170 хил. гласа и завършва изборите с малко над 500 хил. гласа срещу над 670 хил. през ноември, когато беше първа политическа сила. Партията има над 13 хил. гласа по-малко от вота в чужбина в сравнение с миналия път, макар да остава втора по резултат зад граница.


Най-много избиратели са се преориентирали от три от управлявалите партии
Най-много избиратели са се преориентирали от три от управлявалите партии


"Има такъв народ" намалява подкрепата си с още 150 хил. гласа. Партията на тв водещия Слави Трифонов, която засега остава извън новото Народно събрание, завършва с малко над 95 хил. гласа - близо седем пъти по-малко от юли миналата година, когато спечели изборите. Според социологическите анкети на изхода на избирателните секции вчера едва 62% от избирателите на "Има такъв народ" през ноември 2021 г. са повторили вота си за партията на 2 октомври 2022 г. Най-печеливши от това са "Възраждане" и "Български възход", които получават подкрепата съответно на 10% и 8% от бившите избиратели на "Има такъв народ".


ДПС печели вота в чужбина с гласовете от Турция, подкрепата за "Възраждане" се удвоява
ДПС печели вота в чужбина с гласовете от Турция, подкрепата за "Възраждане" се удвоява

Победителят ГЕРБ възстановява част от изгубените гласове на предходните избори и покачва подкрепата си до малко над 630 хил. гласа при по-малко от 600 хил. през ноември 2021 г. При ДПС разлика почти няма, докато "Демократична България" прибавя близо 20 хил. бюлетини към резултата си от ноември 2021 г.


За "Български възход" на бившия служебен премиер Стефан Янев, която за дебютира на избори, са гласували малко над 115 хил. избиратели.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK