Стефан Янев предлага асиметрично решение за кабинет на супермалцинството

Стефан Янев

© Велко Ангелов

Стефан ЯневЛидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира пред БНР, че при този раздробен 48-и парламент със седем или осем партии трябва да се търси асиметрично решение, като едно такова асиметрично решение можело по думите му да бъде правителство на "супермалцинството".


"Приемете, че може да са две партии с общо 50 депутати, но подкрепени от други партии с коалиционно споразумение, които не участват пряко в изпълнителната власт, но подкрепят в парламента. Всичко е възможно. Разберете, че опциите са доста по-големи от това, което виждаме", допълни Янев по отношение на екзотичната си идея.


При почти 100% преброени гласове "Български възход" печели 4.63% от вота, което в абсолютно изражение са около 116 000 гласа. Засега изчисленията показват, че партията на Янев ще има 12 депутати в новия парламент.
Янев отговори по-скоро "да" на въпрос дали ако третият мандат отиде при "Български възход", биха направили опит да съставят правителство с такова асиметрично решение.


"Потенциал за правителство може да се намери във всеки парламент, когато партиите, които са представени, осъзнаят, че българският народ ги е изпратил там да търсят решение, а не да създават допълнителни проблеми", отбеляза още той и подчерта, че след края на кампанията е време за диалог.


Янев се надява "Български възход" да бъде част от коалиция, която ще дава решения, а няма да се занимава с остри думи и обиди към останалите.


Лидерът на "Български възход" уточни във връзка с идеята си за своеобразен "морален борд", който да следи политическото поведение на народните представители от партията, че работели активно да осъществят това намерение. "За мен моралът не е клише", коментира Янев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK