Пак ли? - немскоезичните медии за изборите в България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1788 Гневно

  Любезно препоръчвам на немскоезичните медии внимателно да проследят онова, което се случва с алкашката шрьодер, както и с "мути", която обичаше джуджака!!!

 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  "След изборите е като преди изборите" само че след изборите.

  Божинката е ГЕНИЙ, на който и Буци може да завиди.

  🇺🇦* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание🇺🇦
 3. 3 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3840 Весело

  "Никой не желае да се коалира с Борисов"

  Чак пък никой, малко попресилено твърдение ! Дръндърският философ с удоволствие ще се жертва за народното благо ! А копейкин, той няма ли да удари едно русоробско рамо на евроатлантика от Банкя в труден момент ? 🤦‍♂️😂👍

 4. 4 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Боли ме ура за Дойче зеле и немскоезичните медии и защо се занимаватбс България. Малко са им проблемите, като им гръмнаха патоците, та за изборите в България се загрижили

 5. 5 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Немскоезичните медии не разбират случващото се у нас. И е разбираемо. При тях няма такива отрицания. Сложните коалиции са точно техен патент.

 6. 6 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Овцата си избра месаря за спасител. Хелоун у нас тази година подрани и тиквата грейна на 02.10.

 7. 7 Профил на lcj441103717
  lcj441103717
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Любезно препоръчвам на немскоезичните медии внимателно да проследят онова, което се случва с алкашката шрьодер, както и с "мути", която обичаше джуджака!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Споко, те си ги следят и Шрьодер е оплют. Меркел пък каза, че не съжалява за направеното. Дори излезе информация как Русия е подкупвала политици в Германия за да се предпочете използването на природен газ при преминаването към зелена икономика. Засяга хора доста високо във властта.

 8. 8 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 5214 Неутрално

  Да бяхте дали направо интервюто на Смилов :)))))))))))

 9. 9 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Петков, като е толкова против корупцията, що назначи Лена, след парапетните истории??? Това не е ли корупция, да си спечелиш длъжността след посещение на обект на AIRbnb

 10. 10 Профил на lcj441103717
  lcj441103717
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Тъй като руски газ почти не течеше по тръбопроводите, всички разбираха, че без този внос отоплението на жилищата и поддържането на магазини ще бъде много по-скъпо. Голямата аритметика започва във всяко домакинство: Колко топлина все още можем да си позволим? Компаниите се страхуват за съществуването си. Но причината, поради която сме станали толкова зависими от Русия, досега до голяма степен остава неизвестна.

  Един отговор: руският газ от енергийния гигант Газпром се смяташе за евтин. Преди всичко обаче имаше мрежи от германски политици, енергийни мениджъри и адвокати, които години наред водеха Германия в опасна зависимост. Някои неща вече са известни - за първи път вече можем да покажем цялостна картина на това лоби на руския Газпром, която непрекъснато актуализираме.

  Русия искаше да си осигури влияние върху Германия с газопроводите. За тази цел систематично бяха създадени незабележими организации, насочени към германски политици – от ГСДП и ХДС/ХСС – за рекламиране на доставките на газ от изток. И тази реклама проработи.

  Мрежа, чиято работа направи Германия уязвима за изнудване
  Нашето изследване в сътрудничество с Policy Network Analytics (PNA), частна инициатива за прозрачност в политиката, показва за първи път колко широка е била мрежата - заедно с Герхард Шрьодер, най-известният германски лобист за руски газ. Става дума за клубове, които изглежда само се опитват да поддържат добри германско-руски отношения и които не показват, че представляват твърди корпоративни интереси. Става въпрос за спонсорирани музикални фестивали и дискусионни форуми и в крайна сметка за откритото присвояване на висши политици - и лидер на държава. В резултат Германия стана отворена за изнудване.

  Отделните клубове, форуми или събития изглеждат безобидни, но те следват определен модел, който винаги може да бъде проследен до интересите на Газпром или самата руска държава. Не е незаконно. Заради постоянните контакти и разговори с руските стратези обаче отговорните в политиката явно са загубили ясна представа в чии ръце дават повече от половината ни газ.

  Ако прочетете до края, ще видите и разпознаете ясно кои и колко хора направиха възможна газовата кампания на Русия в Германия, която в момента кара много хора и компании да се тревожат за съществуването си.

  Разглеждайки 75-членната руска делегация, която пътува от Русия до Нюрнберг през април 2012 г. за петата немско-руска конференция за суровини, има и двама германци, които работят в Москва. Един от тях е Фалк Тишендорф от московския офис на кантората за търговско право Beiten Burkhardt, днес Advant Beiten. Германският адвокат съветва международни компании за техните инвестиции в Русия от 2000-те години. И ние го срещаме отново и отново в мрежата, в която са вплетени политиците, на конференции и основаването на сдружения. Тишендорф остави запитване за това без отговор.

  На конференцията в Нюрнберг германски и руски бизнесмени се срещнаха с политици, за да задълбочат германо-руските отношения в областта на суровините. Говориха бивши политици от Съюза като Клаус Тьопфер и Едмунд Щойбер, но също и баварският премиер Маркус Зьодер.

  Председателят на асоциация с много подобно име - "Германско-руски форум за суровини" - написа поздрав за "Германско-руската конференция за суровини". Имена на клубове и събития, които звучат объркващо сходно, продължават да се появяват в мрежите на газовото лоби.

  Това със сигурност не е случайно и това объркване е желателно: клубовете и форумите се преструват, че са пълни с ангажирани хора. Всъщност едни и същи заинтересовани страни и политици се срещат отново и отново. Изказванията са взаимозаменяеми и все се появява една и съща мантра: трябва да се засили сътрудничеството с Русия по отношение на суровините.

  Газов мениджър като зает лобист
  Човекът, който написа приветствието към конференцията, е Бернд Калтефлейтер, мениджър в базираната в Лайпциг енергийна компания VNG. Калтефлейтер също е в борда на асоциация, на чиито конференции настоящи и бивши политици и лобисти се срещат отново и отново.

  VNG е свързана с няколко проруски лобистки организации или събития през последните години, показва това изследване.

  Той беше спрян след неотдавнашната атака на Русия срещу Украйна. Асоциацията съобщава, че не получава никакви средства от Русия и представлява германските и европейските интереси в енергийната политика.

  Бившият политик от ГСДП Матиас Платцек, известен с тесните си връзки с Русия от дълго време, също е работил в отделна фондация VNG.

  Що за корпорация е това, чиито мениджъри участват в цяла поредица от фондации, асоциации и конференции с объркващо сходни имена, които свързват руските интереси и германската политика?

  VNG Group наскоро влезе в заглавията. В допълнение към Uniper, той е един от най-големите вносители на газ в Германия, с връзки предимно с Русия. В началото на септември VNG кандидатства за милиарди помощ, тъй като вече не разполага с газ, който преди е получавал от Русия.

  Енергийната криза засегна и други вносители на газ – но VNG подкрепя самопричинената зависимост от Москва като никоя друга група. VNG получава газ от Русия чрез дългосрочни договори за доставка още от времето на ГДР. Много източногермански общини притежават по-малки дялове. Връзката с Русия е още по-очевидна в Надзорния съвет на VNG: Матиас Варниг, управляващ директор на Северен поток 2 и близък довереник на Путин, седеше там пет години. Сега името му е в списъка със санкции на САЩ.

  VNG: Неразривно свързан с руските интереси
  С оборот от почти десет милиарда евро Лайпцигската група беше неразривно свързана с руския газов сектор. Но не само това: VNG и Газпром притежават съвместно голямото газово хранилище в Пайсен. През 2019 г., след изтичането на старите договори за доставка на ГДР, VNG подписа нови, дългосрочни договори с Газпром. Така че VNG има много причини да насърчава руските интереси в Германия.

  И го прави с помощта на конференции, на които се стичат и отговорните политици. VNG се защитава от обвиненията в подкрепа на руските газови интереси. Конференциите са за обмяна на опит. Освен това, напротив, германските и европейските позиции бяха формулирани по отношение на руските представители, наред с други неща, относно политиката за суровините и климата.

  Мрежа за руски газ в Саксония
  Една от конференциите е „Германско-руският форум за суровини“, съосновател на който е VNG Group. Провеждаше се ежегодно през 2007 г. до пандемията и днес все още могат да се видят видеоклипове как участниците в Санкт Петербург или Дюселдорф обсъждат в продължение на три дни колко важно е сътрудничеството между двете страни. Вечерта се отправяме към замъците на Санкт Петербург или елегантните хотели за луксозни банкети. Както в цялата мрежа, излишъкът от мъже е поразителен: в Дюселдорф, например, повече от 70 мъже са говорили през 2016 г. – имаше по-малко от 10 жени.

  Винаги присъстват бившият министър на икономиката Зигмар Габриел (SPD) и министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер (CDU). Суровинният форум се проведе тринадесет пъти. Зигмар Габриел, тогавашен министър на икономиката от SPD, се изказа през 2016 г. за края на санкциите срещу Русия, а през 2021 г. се появи действащият саксонски министър-председател от CDU Михаел Кречмер.

  Кречмер многократно е действал публично като защитник на руските интереси, говорил е против санкциите, наложени след анексирането на Крим и наскоро призова за мирни преговори с Русия. Той остави въпрос без отговор.

  Какво кара един министър-председател да се застъпва за автокрация? Една от причините може да е, че ако VNG и други саксонски компании, които правят бизнес с Русия, се справят добре, неговата държава ще спечели.

  Но неговата партия също печели: VNG спонсорира събития на ХДС, според собствените си изявления, със средна четирицифрена сума на година. Партийните групи на CDU понякога се срещат във VNG за своите събития.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1788 Гневно

  До коментар [#7] от "lcj441103717":

  "съжалява"????
  и това е "достатъчно"???
  Или е достатъчно Урсула фон Дерлайен да признае, че :"Трябваше да послушаме хората от Прибалтика и Източна Европа"???
  И???

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5754 Неутрално

  Пак ли? Това е само началото, според мен.
  С този манталитет и тази омраза...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 170 Неутрално

  В статията за преброяването от 2021, чета че 350хил избягали в ЕС, като алтернатива, на кочината, която ни спретнаха ГЕРБ и ДПС последните 12год.

  Същият този Ганьо, сега гласува от чужбина за Възраждане, които официално са против членството на България е ЕС и НАТО.

  Това интелектуално чудо, българинът, надарено с несравнима критична мисъл и логически капацитет, трябва да се подложи на изследване от международен екип специалистите по психични. разстройства

 14. 14 Профил на lcj441103717
  lcj441103717
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Но проруската лобистка мрежа не спря до политици и корпорации, но включваше и уж нестопански организации. Например съмнителният кръг от преговори на „Германско-руските форуми за бъдещето“, които редовно се провеждаха в замъка Вакербарт близо до Дрезден. Основана през 2008 г. от свързаната с ХДС Фондация Конрад Аденауер (KAS) и спонсорирана от доставчика на газ от Лайпциг VNG, проруската лобистка мрежа също се среща редовно тук. Един от лекторите например беше гореспоменатият мениджър на VNG Kaltefleiter, който беше представен в брошурата на програмата за 2012 г. като „Директор на корпоративните комуникации, VNG“.

  В речта си Калтефлейтер подчерта, че VNG е „значително подкрепила“ създаването на магистърския курс „Международна енергийна икономика и бизнес администрация“ между Лайпцигския университет и Московския държавен институт за международни отношения. Целта беше да се консолидира допълнително диалогът между Русия и Германия и „да се подготви почвата за интелектуално сътрудничество в енергийния сегмент“.

  По-нататъшни съмнителни разговори от фондация Аденауер
  Фондация „Аденауер“, която според своя устав преследва „директни благотворителни цели“ на християндемократическа основа, показа тесни връзки с представители на Путин на ранен етап. През 2007 г. партията на Путин основа европейския клон на партиен мозъчен тръст в Берлин. И своевременно организира конференция, на която говориха и представители на фондация Аденауер.

  Днес Йохен Блинд, говорител на фондация Аденауер, казва, че сътрудничеството е свързано с период, „когато рамковите условия по отношение на Русия са били различни от днешните“. Въпреки това: Бъдещите форуми продължиха да се провеждат до 2021 г., дълго след анексирането на Крим и санкциите срещу Русия през 2014 г. Фондацията обяснява, че е „поддържала разговори при най-трудни условия и е изяснила собствените си позиции“, докато Русия нахлу в Украйна пак искам".

  Между другото, базираният в Москва адвокат Фалк Тишендорф, човекът, който по-късно присъства на форума за суровини, споменат в началото в Нюрнберг, също изнесе лекция в замъка Вакербарт, тази „първа европейска изба за изживяване“ с подредени паркови съоръжения. Тишендорф все още е важна фигура в проруските мрежи, които имат два основни регионални фокуса: Саксония и Мекленбург-Западна Померания. И двете страни са важни за енергийните доставки от изток. И Тишендорф се появи и в двете.

  Във Висмар Фалк Тишендорф, който работи като адвокат в Москва, е един от около 20-те основатели на така наречения Ostinstitut e.V. през 2009 г. Там е и бившият министър на икономиката от ГСДП Волфганг Клемент. Целта на устава на асоциацията е, наред с други неща, да търси обмен с държавите от региона на Балтийско море по правни въпроси. Според списък на членовете-учредители, който междувременно е изчезнал от уебсайта на института, има и високопоставен представител на руското посолство в Берлин.

  Русия играе важна роля в работата на института. Според собствените му изявления той е получил и по-малки суми от три пъти по 5000 евро от Северен поток 2. Институтът обаче посочва, че на практика няма връзка със суровинния сектор и също така е изпълнявал проекти в няколко други страни в Източна Европа . Сред тях е украинският град Харков, от който в момента шестима професори са на посещение във Висмар.

  Базираният в Москва адвокат Тишендорф също е активен в Мекленбург-Западна Померания през следващите години. През 2016 г. човекът, който вече присъстваше в мрежата на VNG, беше назначен за представител на Русия за провинция Мекленбург-Западна Померания.

  Държавното канцлерство съобщава, че Шрьодер и Ко са се срещнали на Узедом по това време, че това е била „вечеря заедно“, а не работна среща. Като цяло Мануела Швезиг "не е част от руска мрежа в Мекленбург-Западна Померания".

  Но Швезиг обича да се украсява с добрите си отношения с Русия. На събитие във Федералното външно министерство в Берлин, на което Германо-руският форум беше поканен, тогавашният федерален министър на външните работи на ГСДП Хайко Маас и руският външен министър Сергей Лавров й връчиха награда пред 900 гости. Ставаше дума за регионалното партньорство между Мекленбург-Предна Померания и така наречената Ленинградска област около Санкт Петербург.

  Руската стратегия: започнете един етаж по-ниско
  Германо-руският форум е една от многото фронтови организации на Русия и този военен термин не е преувеличение: московският заместник-министър на промишлеността и търговията Василий Сергеевич Осмаков веднъж описа източната федерална държава като „преден пост в Европа“. Според Wikipedia, във военен смисъл, аванпостовете са „напреднали единици, предназначени за разузнаване на вражеските условия и сигурност“. Русия очевидно е разглеждала Мекленбург-Западна Померания и нейния държавен глава като такъв стратегически субект.

  В страната има множество руски организации с подобни звучащи имена. Например така нареченият „Ден на Русия“, ежегоден празник, който се провежда в Рощок, също спонсориран от компании на Газпром. В интервю за Die Welt през 2014 г. Андрей Зверев, тогавашен представител на руското Министерство на икономиката в Берлин, обясни защо е замесен във федералните провинции: Ембаргото на федерално ниво е вредно за компаниите. Сега бихте разчитали на сътрудничество с федералните провинции.

  Съответно на този етаж се намира и сдружението Германо-руско партньорство (DRP), чийто председател е Ервин Селеринг, бивш министър-председател на Мекленбург-Западна Померания. За известно време представител на руската газова индустрия седеше в борда на директорите.

  Лоби къща в Шверин
  Седалището на тази асоциация е на Lindenstrasse 1 в Шверин, където също действа спорната „Фондация за климата и опазване на околната среда MV“ на Швезиг, финансирана от Газпром и едва наскоро в светлината на общественото внимание. Това е управляем кръг в Шверин, който винаги се среща отново - другари от ГСДП, пратеници от Москва, които - също под прикритието на културни и спортни събития - прокарват големите газови проекти като Северен поток 2.

  В Мекленбург-Предна Померания има и други бенефициенти на средства от Nord Stream, като волейболния клуб SSC Schwerin или асоциацията "Pro Kunsthalle".

  Едва след руското нахлуване в Украйна държавното правителство се опита да се дистанцира от Русия. Сдружението "Германско-руско партньорство" вече не трябва да получава никакво финансиране от държавата - досега са получили 250 000 евро. А климатичната фондация може да бъде разпусната само когато икономическите бизнес операции също са завършени, според държавната канцелария. Това вероятно ще продължи до края на септември.

  Дълги години човек от Хановер беше в борда на Германо-руския форум, който връчи наградата на Мануела Швезиг през 2018 г.: Хайно Визе. Той е познат само на малцина, но той също е важен герой в мрежата. Визе е представител на ГСДП, която дори след руската нападателна война имаше големи трудности да се откаже от добрите отношения с Русия.

  Най-известният герой на лобистката мрежа между Русия и ГСДП несъмнено е Герхард Шрьодер, но той далеч не е единственият. Неговото приятелство с Путин като германски канцлер беше видимо на Коледа през 2001 г. в теглена от кон шейна край Москва. Това беше последвано от почетна докторска степен от университета в Санкт Петербург за Шрьодер, който описа Путин като "безупречен демократ". В крайна сметка другарят успя да осинови две деца от сиропиталище в Санкт Петербург и в крайна сметка стана председател на борда на директорите на тръбопроводния оператор Nord Stream. Той е верен на Путин и днес.

  Мощните енергийни гиганти от Русия имаха много други защитници, особено от ГСДП. Добре известна фигура е Зигмар Габриел, който през 2015 г., като федерален министър на икономиката, беше съвместно отговорен за предаването на германските газови хранилища в руски ръце. Габриел по-късно - подобно на Шрьодер и Ервин Селеринг, предшественика на Мануела Швезиг - публично се усъмни, че Путин е отговорен за отравянето на Навални. Габриел не иска да коментира въпросите на CORRECTIV относно работата му в мрежата днес, напротив: бившият министър на SPD заплашва да предприеме „съдебни действия срещу публикацията“.

  В тази група е и Хайно Визе, който аплодира честта на Мануела Швезиг на Германо-руския форум. От 1990 г. Визе е управляващ директор на област SPD в Хановер и на държавната асоциация на Долна Саксония. Като ръководител на кампанията на Герхард Шрьодер и по-късно на Зигмар Габриел, човекът от ГСДП беше тясно свързан и с двамата. От 1998 до 2002 г. е и депутат в Бундестага. През 2006 г. основава консултантската фирма Wiese Consult в Берлин.

  Първи другар - тогава руски почетен консул
  През 2016 г. Визе беше назначен за руски почетен консул в Хановер – така той буквално премина от германската държавна политика към руската страна. Визе също показа щедри дарения за собствената си партия през тези години: между 2009 и 2017 г. ГСДП в Хановер получи почти 50 000 евро от Визе и неговата консултантска фирма, дори когато той беше руски почетен консул.

  Твърди се, че Визе веднъж е казал за министъра на икономиката Зигмар Габриел: „Работих с него по темата за Русия.“ За кратко време Габриел притежава акции в една от консултантските фирми на Визе, наречена „VIB International Strategy Group“. Хайно Визе не пожела да отговори на запитването на CORRECTIV.

  И тримата мъже – Визе, Габриел, Шрьодер – направиха публични изяви в подкрепа на газопровода „Северен поток“ и многократно призоваха за прекратяване на санкциите срещу Русия. Междувременно Визе обяви, че е подал оставка от поста си на почетен консул "дълбоко натъжен". Визе обаче иска да работи и в Германо-руския форум и Германо-руската търговска камара в Москва, за да подобри отношенията между Русия и Германия.


  Не само често описваната „връзка с Хановер“, т.е. асоциацията на мъже от политиката и бизнеса около Герхард Шрьодер, се изплати на Русия. "Газпром" успя да прокара втората си тръба, да купи съоръжения за съхранение на газ в Германия и да увеличи зависимостта си от руски газ до над 50 процента.

  Лобистката мрежа работи добре и в двете федерални провинции Саксония и Мекленбург-Предна Померания, които са от решаващо значение за доставките на руски газ за Германия.

  Влиянието на руската газова индустрия върху Германия е забележително, защото премина през толкова много маскирани структури, в които германските политици - както CDU, така и SPD - бяха щастливи да бъдат включени. Има едни и същи модели, независимо дали става въпрос за влияние в Саксония поради доставките на газ или Мекленбург-Западна Померания поради газопровода или директната линия до федералното правителство.

  Всички връзки, които руският газов отдел и неговите бизнес партньори използват, са объркващи. Затова сме се концентрирали върху най-важните канали. За да получите представа за разклонените мрежи, тук са изброени допълнителни връзки. Не всички са равни, има разлики между членовете на газовия борд и ораторите на лоби събитие, но всички посочени са били впрегнати.

  Това изследване на руското газово лоби е динамично. Ние непрекъснато допълваме нашите констатации, не само за да документираме кой е участвал. Но и да покаже публично структурите на тези лобистки мрежи. Едва ли в друга област влиянието върху политиката сега е толкова очевидно, но в никоя друга област последствията от взетите тогава решения не са толкова сериозни, колкото при газа от Русия.

  Актуализиран на 21.09.2022 г. Първата версия гласи, че VNG притежава и тръбопроводна компания в Газпром. Изтрихме това.

 15. 15 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 170 Неутрално

  До коментар [#3] от "samoedin":

  "Единствената партия, която няма да загуби от коалиция с ГЕРБ, е ДПС. Но пък ГЕРБ ще загуби от коалиция с ДПС."

 16. 16 Профил на standup.straight
  standup.straight
  Рейтинг: 1697 Неутрално

  Вече и в Германия ни се смеят за преизбирането на Мутрата.

  Положителното е, че няма кандидати ( освен ДПС ), които да направят коалиция с него. Остава пак да върне мандата като миналата година.

  Иначе, продължава оглушителното мълчание от уж победителите.

  Няма празненства, няма никаква реакция. Гробна тишина в зайчарника.

  Пуснете поне Томата Биков да каже нещо. Ако му се говори.

 17. 17 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 984 Неутрално

  Какъв е смисъла да ни препечатват немскоезичните (финансирани от САЩ) медии на български? Нека да си манипулират и лъжат германците. Нас не могат да ни заблудят кой кой е, защото си ги знаем. Изтумбената лева коалиция ДемБГ, Подмяната и БСП, катастрофира зрелищно, а гърмяха, че народа много ги 'аресва и щяли да имат 121 депутата.

 18. 18 Профил на galina georgieva
  galina georgieva
  Рейтинг: 1399 Неутрално

  "Освен това българските граждани платиха милиони евро за изграждането на този тръбопровод, макар да нямат никаква полза от него. Неговата единствена цел беше да увеличи влиянието на една чужда държава, а именно на Русия!"

  Петков продължава с долните лъжи!
  Българските граждани,не са платили нищо за този тръбопровод,той се изплаща от таксите които получаваме за транзита! Този тръбопровод е български, собственост на България,и има пет точки,по които след време България може да се свърже и да получава газ! По този тръбопровод може да минава определено количество и не руски газ, така е записано в договора......
  Защо Кирил не каза и за гръцката връзка, която започна по времето на ГЕРБ,и завърши при служебното правителство??? Защо не каза и за терминала в Гърция, във който България има 20% участие??? Сми защото това също е заслуга на ГЕРБ!!! Защо Кирил не посочи един,поне един проект,независимо в коя област, който да е уговорен, одобрен и подписан откакто той е във властта (05.2021 г.)???
  Колкото и да ходи и да лъже и да маже, фактите са си факти! Излагацията си е за него!

 19. 19 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До 9:"НеКой"...Петков, като е толкова против корупцията, що назначи Лена, след парапетните истории??? ...."

  Банкянгския кютюк съжалява за просташките му парапетни истории, защото се оказва че ще му е трудно да намери нормални проевропейски партии за коалиция.
  Хитър е Баце, но е проЗД като цървул, или галош. И тъп. И сега се крие, а спонсорите му го търсят, и го заплашват с НЕЩО, ако не направи правителство, и не докара еврофондове. Крият се и помиярите му Деса Простакеса, и Делян Добрев.

 20. 20 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До 17:"z_axis"... Нека да си манипулират и лъжат германците. Нас не могат да ни заблудят кой кой е, защото си ги знаем. Изтумбената лева коалиция ДемБГ, Подмяната и БСП, катастрофира зрелищно, а гърмяха, че народа много ги 'аресва и щяли да имат 121 депутата...."

  Защо Рапон Цървулов се крие? Нали БИ останалите?

 21. 21 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До коментар 18 от "galina georgieva":

  Галюнке, ти кого убеждаваш? Нас, германците, или себе? Нали знаеш, че когато става за десетки и стотици милиони евро, движението им трудно се скрива! Особено от американското финансово разузнаване, което е прелюбопитно като става дума за руски газ и американски санкции!

 22. 22 Профил на lcj441103717
  lcj441103717
  Рейтинг: 936 Неутрално

  "Освен това българските граждани платиха милиони евро за изграждането на този тръбопровод, макар да нямат никаква полза от него. Неговата единствена цел беше да увеличи влиянието на една чужда държава, а именно на Русия!"Петков продължава с долните лъжи!Българските граждани,не са платили нищо за този тръбопровод,той се изплаща от таксите които получаваме за транзита! Този тръбопровод е български, собственост на България,и има пет точки,по които след време България може да се свърже и да получава газ! По този тръбопровод може да минава определено количество и не руски газ, така е записано в договора......Защо Кирил не каза и за гръцката връзка, която започна по времето на ГЕРБ,и завърши при служебното правителство??? Защо не каза и за терминала в Гърция, във който България има 20% участие??? Сми защото това също е заслуга на ГЕРБ!!! Защо Кирил не посочи един,поне един проект,независимо в коя област, който да е уговорен, одобрен и подписан откакто той е във властта (05.2021 г.)???Колкото и да ходи и да лъже и да маже, фактите са си факти! Излагацията си е за него!
  —цитат от коментар 18 на galina georgieva


  Как не сме платили нищо, но го изплащаме сега? С какви пари е платен? Заемни от кого и на кого плащаме тогава сега главница и лихви? Защото в крайна сметка, ако е теглен заем..а той е явно теглен, като задължен стои българската държава. Ще се избива 25-30 години. Не е ясно дали след толкова време ще има нужда от природен газ в тези размери или ще се използват други енергоизтиочници. Отоплението да е термопомпи, а сградите със силно намалена консумация заради изолации. Защото е едно една сграда да има нужда от 250-300квтч/кв.м/година, друго са 50квтч/кв.м. Това са 5-6 пъти по-малко енергия. С парите за нова атомна ще се санира основния сграден фонд в България и ще има нужда от по-малко енергия в пъти.

 23. 23 Профил на lcj441103717
  lcj441103717
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До 9:"НеКой"...Петков, като е толкова против корупцията, що назначи Лена, след парапетните истории??? ...."Банкянгския кютюк съжалява за просташките му парапетни истории, защото се оказва че ще му е трудно да намери нормални проевропейски партии за коалиция. Хитър е Баце, но е проЗД като цървул, или галош. И тъп. И сега се крие, а спонсорите му го търсят, и го заплашват с НЕЩО, ако не направи правителство, и не докара еврофондове. Крият се и помиярите му Деса Простакеса, и Делян Добрев.
  —цитат от коментар 19 на pontius_glarus


  Баце ще ги такова с 200...ама да не е Груз 200...не знаем още

 24. 24 Профил на lcj441103717
  lcj441103717
  Рейтинг: 936 Неутрално

  До коментар [#7] от "lcj441103717":"съжалява"????и това е "достатъчно"???Или е достатъчно Урсула фон Дерлайен да признае, че :"Трябваше да послушаме хората от Прибалтика и Източна Европа"???И???
  —цитат от коментар 11 на selqnin


  В Германия има много силно руско лоби, което си е свършило работата. В източна Германия най-силната партия са крайно-десните, които са финансират от Русия. В Прибалтика не е така, но в България например е същото. Затова на германците им беше трудно да се оттърсят от Русия. И все още има бленуващи за Русия и евтините ресурси. Германия беше дрогирана с руски газ, България беше дрогирана с руски газ. Абстиненцията не е приятна, но като отмине ще е по-добре

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7024 Неутрално

  Хората ни се чудят на акъла, а ние се правим на много хитри.

 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#13] от "negodnik":

  "Същият този Ганьо, сега гласува от чужбина за Възраждане, които официално са против членството на България е ЕС и НАТО."

  Ганьо ли е проблемът? Феноменът не е нов или уникален. Ей ги рашките - живеят на запад и и в същото време ентусиазирано подкрепят Путлерчето и неговия парламент, които яростно са против УСА, УК, ЕС и НАТО... Нищо ново под слънцето. :)

 27. 27 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 1503 Любопитно

  До коментар [#13] от "negodnik":

  Има ли общо 350 хил. гласа целия вот от чужбина!!! най мразя обобшщения направени в/у мнението на 5 човека екстраполирани като волята на народа

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  Медиите имат установени етикети, които лепят според повърхностни впечатления. Мислех ,че се отнася само за такива като нас, в затънтените краища на изток, понеже не ни познават. Оказа се, че не е така. Глупости се пишат за кого ли не и остават десетилетия наред неосъвременени .

  Ето, Бойко си е останал с етикета отпреди десетилетие като "десен" и "евро настроен". Май журналистите не се интересуват кой е той всъщност, каква политика води и каква е партията му в действителност. Досега смятах, че причината е, че България е незначителна маргинална държавица, дето все я бъркат с Румъния.

  Оказа се, че не така. Журналята, дори от големи и реномирани агенции, не си дават зор да погледнат отвъд празната опаковка на нечии думи, без значение дали става дума за значителна или незначителна страна.

  И после се чудят що се ползват с ниско доверие...

 29. 29 Профил на jesus_saves
  jesus_saves
  Рейтинг: 1079 Неутрално

  НОРМАЛНИЯ БЪЛГАРИН Е ОБЕЗВЪЗМЕЗДЕН...
  ПРИ 100% обработени протоколи се оказа се, че дебилите и лумпените сред българите са само 36 % – ТОВА СА ГЛАСУВАЛИТЕ!
  Какъв човек трябва да си, та да гласуваш, когато ти се предлагат откровените терористи и болшевики – БСП, измамниците и посредниците от ПП, неграммотните крадци – ГЕРБ, русофилските лумпени – Възраждане, партията на Ердоган – ДПС, коминтерновците от градската левица – ДБ, Янев – фелдфебела на Юмрук Крадев !!!

  БЪЛГАРИ, НИЕ СМЕ НОРМАЛЕН НАРОД И НОРМАЛНИ ХОРА СЛЕД КАТО 65 % НЕ ГЛАСУВАХМЕ ЗА НИКОЙ ОТ ТЕЗИ, КОИТО ИМАТ ЕДНА ЦЕЛ ДА СЕ ГАВРЯТ С НАРОДА СИ И ДА СЕ НАЛАПАТ КАТО ПЕЛИКАНИ!

  АЗ НЕ СЪМ КОМУНИСТ, АЗ НЕ СЪМ АТЕИСТ, АЗ НЕ СЪМ АНТИХРИСТ, АЗ НЕ СЪМ ТЕРОРИСТ, АЗ НЕ СЪМ ЕКСТРЕМИСТ, АЗ НЕ СЪМ ШОВИНИСТ, АЗ НЕ СЪМ БЮРОКРАТ, АЗ НЕ СЪМ ТАРИКАТ, АЗ НЕ СЪМ ПУТИНИСТ И НИКОГА НЯМА ДА БЪДААА . . . АЗ СЪМ ПРОСТО ЧОВЕК ! ! !
 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#29] от "jesus_saves":

  "ПРИ 100% обработени протоколи се оказа се, че дебилите и лумпените сред българите са само 36 % – ТОВА СА ГЛАСУВАЛИТЕ!"

  Моля?!

  А като не гласуваш какъв си? Най-вероятно олигофрен, който е съгласен дебили и лумпени да вземат решение вместо него.

  Случайно да знаеш друг нормален начин да се избира кой ще управлява държавата? Щото аз не знам. На масата има сложени само тези, налага се да избираме измежду тях. Ако имаше и други, щеше да е различно. Ама няма, това е.

 31. 31 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 274 Неутрално

  За Бойкикев не видях нищо написано. И за ловните паркове край Разград.

 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1379 Неутрално

  Какво се правят на учудени германските медии? "Нeмският кандидат" пак спечели изборите в България :))

  ФАТАЛНА ГРЕШКА: https://fatalerror.bg
 33. 33 Профил на gpj101139736
  gpj101139736
  Рейтинг: 936 Неутрално

  Отново се вижда, че немскоезичните медии нищо не са научили и разбрали от безкрайните избори и политически простотии в България ... Започвайки още с определението “една от най-бедните страни“, към което е задължително да добавят “по акъл, сърце и душа“! А точно тази бедност води до политическа БИТКА не за Украйна, газ, ток итн. , а до единствения нашенски стремеж БОРБАТА ЗА КОКАЛА!!! Затова да не се чудят, че пак има избори, тъй като с такава егоистична вътрешна нагласа от страна на псевдополитиците остават само те, без дори и най-дребната искрица желание за образуването на някакво правителство!

 34. 34 Профил на Lee Gier
  Lee Gier
  Рейтинг: 1864 Неутрално

  Ми, пак. Що?

  Нямам време за подлости - с много други неща съм зает.
 35. 35 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":

  Да не е емигрирал?

 36. 36 Профил на Док и Марти
  Док и Марти
  Рейтинг: 40 Весело

  Мда, нали благодарение на немците е създаден и същестува гербиджа... мечешка услуга.

  И след това питат "пак ли?" :))

  Иначе, за дойче веле мога да кажа, че често са неадекватни.

 37. 37 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  До коментар [#29] от "jesus_saves":

  Ако си забелязъл, по медиите непрекъснато убеждават бг народ колко е "МЪДЪР" (пичовски, тарикатски), и той го вярва. И се прави на "пичага" (и на баламите вода носи).

 38. 38 Профил на vizeris
  vizeris
  Рейтинг: 568 Неутрално

  Че какъв е проблема - изборите са механизъм на демокрацията, ако искаме, на три месеца ще си правим избори. Да не би да е проблем на тия обидчиви наденички между Рейн и Елба, че практикуваме демокрация, м?

  В страната на наденичките няма избори всяка година, понеже редовно се правят безпринципни коалиция между леви и десни, иначе правителство нанайси.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK