Милен Любенов, политолог: С третия мандат за Стефан Янев може да има "експертно" правителство

Вината за нови предсрочни избори ще бъде на тези, които свалиха правителството на Петков, но не поемат политическата отговорност те да направят кабинет.

© Юлия Лазарова

Вината за нови предсрочни избори ще бъде на тези, които свалиха правителството на Петков, но не поемат политическата отговорност те да направят кабинет.Избори 2023

И след обявяването от ЦИК на резултатите при 100 %, ГЕРБ продължава да мълчи - не е ли странно за победител на избори? Ще успее ли да състави правителство?


- Не е сигурно дали ще успее. Но е естествено и задължително да опита. Най-логично е партиите, които свалиха правителството на Кирил Петков, те да направят усилия да съставят правителство.


Може и с третия мандат, евентуално даден на Стефан Янев, да предложат такова правителство, което да етикират по удобен начин - например експертно.
Все повече гласове се чуват, че трябва евроатлантическите партии да подкрепят ГЕРБ за съставяне на правителство. И ако не го направят, ще бъдат обвинени в безотговорност и вменена вина за предизвикване на следващи извънредни избори. Има ли вероятност лайтмотивът за вината да стане доминантата на следващата кампания, тъй като хората не искат вече избори, и така да се подменят реалните проблеми?


- Политическата логика е тези партии да останат в опозиция, още повече че "Продължаваме промяната" бяха определяни с всевъзможни епитети - като случайни хора, непрофесионалисти, безхаберници, които хвърлили страната в хаос. И сега след изборите те същите са канени да управляват заедно.


Извън това - какво означава евроатлантически ценности, които да бъдат подкрепени от довчера хулените. На първо място, в европейски контекст, означава върховенство на правото. И ДПС, и ГЕРБ точно в тази насока са се проваляли през годините. И ако бъде направена подобна коалиция, дори да не е официална, дори да не е формално скрепена, а само да застанат "Продължаваме промяната" , "Демократична България" зад определено правителство с ГЕРБ, според мен това ще бъде краят и на "Продължаваме промяната" , и на "Демократична България".


След като "Продължаваме промяната" се създадоха като партия миналата година със заявка да разградят корупционния модел на управление, а да не забравяме че и "Да България" през 2017 г. се учреди също с такава идея...


Смятате ли, че отиваме на нови избори?


- Има опции за съставяне на правителство, в което не участват "Демократична България" и "Продължаваме промяната" те имат общо около 70 мандата. Току-що и БСП (в понеделник - бел. ред.) заяви, че няма да участва. Значи останалите партии могат да формират правителство.


Може да направят експертно правителство с третия мандат на партията на Стефан Янев "Български възход" - ГЕРБ, ДПС, евентуално "Възраждане". Защото тези хора, които свалиха правителството, не са импровизатори, те имат план.Шест месеца се говори в България за програмно или експертно правителство. Не смятам това да е случайно, тази теза се лансира от определени кръгове, които искат да излъчат правителство тип "Беров", чрез което олигарси да си правят каквото и досега са правили, а политическите партии някак си да стоят отстрани и да не поемат пряка отговорност. Сега предлагат на "Продължаваме промяната" и "Демократична България", защото така е удобно - да имат смокинов лист, който да прикрива реалната коалиция и онези схеми, които от години продължават.

А директно на въпроса ви - чия ще е вината, ако все пак се отиде на нови извънредни избори: тя ще бъде на тези партии, които свалиха правителството на Кирил Петков, но не поемат политическата отговорност те да направят правителство.

Какъв е проблемът ГЕРБ и ДПС да съставят кабинет със Стефан Янев например. Със 117 депутати той може да функционира и като правителство на малцинството. Или в друга конфигурация - с "Възраждане" например.


Не е ли парадокс, че в България, която е държавата с най-широко отворената ножица между 1 процент притежатели на несметни активи и 99 процента надолу по стълбата към дъното, губят гласове точно партиите, които настояват за социални мерки /БСП/ и които ги приемат /"Продължаваме промяната"/, а печелят ГЕРБ, които буквално бяха замразили доходи и пенсии? Защо такъв въпрос не е интересен за политолозите?


- Задавате няколко въпроса.


Всъщност при ГЕРБ няма кой знае колко забележителен растеж. Аз гледам реалния брой гласове. При ГЕРБ този брой е 635 - 640 хиляди, тоест малко нарастване в сравнение с ноември, което беше историческо дъно за партията на Борисов. А хората, които не гласуват или които на миналите избори са подкрепили "Продължаваме промяната", сега виждаме, че там има 180 хил. гласа спад. Виждаме и "Демократична България" , която повишава подкрепата с 19-20 хиляди - това са хора, които преди са гласували вероятно за формацията на Василев и Петков и сега са се върнали в "Демократична България".


Що се отнася за БСП, причините за техния резултат според мен са изцяло вътрешни и са с дълбоки корени от няколко години, в партията има центробежни процеси, които не допринасят по никакъв начин за електоралната й стабилизация.


Живко Георгиев, социолог: Всички партии освен ДПС ще загубят от коалиция с ГЕРБ
Живко Георгиев, социолог: Всички партии освен ДПС ще загубят от коалиция с ГЕРБ


А като обобщение на въпроса ви - протече предизборна кампания, в която се сравняваше несравнимото, акцентираше се изцяло върху кризата, инфлацията и хората сравняваха положението си с минали години, когато нямаше такава инфлация. Изтъкваха се причините - последствията от войната в Украйна, но на психологическо ниво хората възприемат реалностите, сравнявайки миналия си живот отпреди година-две-три когато са били по-малки изпитанията, с новите тежки предизвикателства. И ГЕРБ умело се възползва.


Видяхме кампания, която на практика бе изградена на лъжи и абсурди - едва ли не как щели да се върнат старите цени на бензина на 3 октомври. И как правителството на "Продължаваме промяната" довело страната до катастрофа. И всичко това в един глас със служебния кабинет и президента.


Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK