Преференции разместват листите на ГЕРБ и "Демократична България", Ицо Хазарта бие Борисов по лични гласове

Преференции разместват листите на ГЕРБ и "Демократична България", Ицо Хазарта бие Борисов по лични гласове

© Цветелина БелутоваПреференциалният вот на предсрочните парламентарните избори на 2 октомври отново размести листите на част от политическите сили, влизащи в състава на 48-ия парламент. Най-много преференции са реализирани в листите на ГЕРБ-СДС и "Демократична България", отделни случаи се наблюдават при БСП и ДПС, а в листите на "Продължаваме промяната", "Възраждане" и "Български възход" няма размествания заради личен вот, показват изчисления на "Дневник" на база на данните на Централната избирателна комисия.


За да сработи преференцията, кандидат за депутат от дадена листа трябва да получи личен вот от поне 7% от гласовете за съответната партия или коалиция. Ако не е отбелязана преференция, гласът се брои за водача на листата.


Най-голям личен вот има единият от лидерите на "Продължаваме промяната" - Асен Василев, засега 12 633 гласа в София, следван от другия - Кирил Петков, който има 9145 лични гласа в София. Голям брой преференции (8201) е събрал и бившият депутат Христо Петров, по известен като рапъра Ицо Хазарта.


Избори 2022: ГЕРБ и ДПС печелят вота по области (карта)
Избори 2022: ГЕРБ и ДПС печелят вота по области (карта)
В 25-и избирателен район в София, където е т.нар. лидерска битка, преференция реализират съоснователят на родителската дигитална платформа "Майко мила" Елисавета Белобрадова, както и пулмологът и доскорошен депутат д-р Александър Симидчиев, който с 1775 лични гласа се мести от трето на второ място в листата на "Демократична България". Той отново ще бъде депутат, ако обединението запази втория мандат.


Въпреки че битката в района се печели от Бойко Борисов, личните гласове за рапъра Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, са повече от тези на лидера на ГЕРБ. Петров е събрал 8210 гласа, а за Борисов те са 8201. Лидерът на БСП Корнелия Нинова пък е събрала само 1277 гласа.


В 24-ти избирателен район в София след съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов се нарежда четвъртият - досегашният депутат Мартин Димитров с 3028 лични гласа, а след него с 1917 лични гласа е основателката на фондация "За доброто" Кремена Кунева и ще получи третия мандат, ако обединението има такъв. Най-много лични гласове в района има лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков - 9145.


В 23-ти избирателен район в София вторият депутат от "Демократична България" след бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова се очаква да е третият в листата - бившият министър на електронното управление Божидар Божанов, който е събрал 4989 лични гласа. След него с 4831 преференции би могла да влезе и бившият депутат и създател на платформата "Майко мила" Елисавета Белобрадова.


Преференцията сработва и при БСП, където третият в листата Велизар Енчев става втори на мястото на Георги Ангелов. Засега обаче не се знае дали социалистите ще имат втори мандат в района.


Личните гласове в 23-ти МИР за лидера на "Продължаваме промяната" Асен Василев са 12 633 (в Хасково, където също е водач на листа, има 2102 преференции), а председателят на СДС Румен Христов - 3414.


В Благоевград най-много лични гласове има последният в листата Стефан Апостолов (7357), който е бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов. Той измества втория в листата Росица Димитрова. От БСП в Благоевград листата заради преференции размества петият Богдан Боцев, който става втори на мястото на проф. Георги Михайлов.


В Бургас с лични гласове третият в листата на БСП Тодор Байчев (1441 преференции) измества втория Станимир Баев.


Във Варна пък листата на ГЕРБ-СДС размества Славена Точева, която заради лични гласове (7306) става от четвърта втора. (Коя е Славена Точева - тук.) От ДПС листата размества Хълми Белев. С 643 лични гласа той измества втория в листата Сали Табаков. Табаков има по-малко преференции и от третия в листата Сабри Сабриев. Вторият в листата на "Демократична България" има три пъти повече лични гласове, отколкото водача на листата - Стела Николова има 3077 преференции, докато Атанас Атанасов има едва 898. И все пак, ако обединението има депутат от Варна, ще бъде Атанасов, защото към личните му гласове се добавят още 5218 други, които не са посочили преференция.


Във Велико Търново с 1945 лични гласа третият в листата на ГЕРБ-СДС - издателят и бивш председател на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов, става втори. Преференцията сработва и за третия в листата на "БСП за България" - общинския съветник Огнян Стоянов.


Във Видин с 627 лични гласа от четвърта до втора позиция се изкачва докторът Мирослав Ангелов от ГЕРБ.


В Кюстендил втори в листата на ГЕРБ-СДС става третата - бившият депутат Михаела Крумова с 2291 лични гласа, но не се очаква да спечели мандат. И в Ловеч ситуацията е същата - там инженерът Михаил Пасланджийски измества с 1782 лични гласа втория в листата на ГЕРБ, но не е сигурно, че коалицията ще има два мандата.


Ако ДПС вземе два мандата от Монтана, осмият в листата Димитър Владимиров има шанс да стане депутат в 48-ото Народно събрание, след като с 1782 лични гласа измества втория.


Кандидатите на ГЕРБ побеждават Пеевски, Христо Петров - Ицо Хазарта, Асен Василев
Кандидатите на ГЕРБ побеждават Пеевски, Христо Петров - Ицо Хазарта, Асен Василев


В Пазарджик с 4921 преференции четвъртият в листата на ГЕРБ-СДС, депутат в 45-ия парламент и юрист Стефан Мирев става втори след Екатерина Захариева, а в Перник вторият депутат от ГЕРБ-СДС след Кирил Ананиев ще е бившият народен представител и педагог Христина Георгиева, която от последното място става втора с 1702 лични гласа.


Депутат от Плевен от БСП ще бъде бившият областен управител на града Илиян Йончев, който с 2008 лични гласа измества втория в листата. Преференции са реализирани в "Български възход" и "Демократична България" - в партията на Стефан Янев 11-ият в листата Николай Маринов събира 659 преференции и се нарежда на втора позиция, но едва ли ще успее да влезе в парламента, тъй като партията вероятно ще получи само един мандат. Това важи и за третият в листата на обединението Свилен Трифонов, който въпреки че измества втория, едва ли ще стане депутат.


В Пловдив-град преференцията не сработва при нито една формация. Най-много гласове в своя полза обаче е събрал лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който бе и водач на листата в града. За него индивидуално са гласували 7607 души. Бившият председател на Народното събрание Никола Минчев пък е получил 5838 преференции, а съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов - 1689.


В Пловдив-област както и на вота през ноември вторият депутат от ГЕРБ-СДС ще бъде четвъртият в листата. Това е бившият депутат Младен Шишков, който с 2956 лични гласа измества втория в листата.


С 572 гласа лични преференции третият в листата на "Демократична България" Нихат Расим измества втория кандидат в Разград. По всяка вероятност обаче обединението няма да получи мандат от този район.


В Русе преференциите разместват позицията на петия в листата на ГЕРБ кандидат Драгомир Драганов, който се нарежда на второ място след водача Десислава Атанасова. Размествания между втората и четвъртата позиция има и при "Демократична България", но обединението едва ли ще получи повече от един мандат.


Преференцията работи за бившия областен управител и депутат за кратко Чавдар Божурски и с 1684 лични гласа той става от пети трети в Сливен, но едва ли ГЕРБ-СДС ще има трети мандат от района. Същото се отнася и за "Демократична България", където последната в листата - бившият общински съветник Кремена Петрова, с 280 лични гласа измества втория кандидат. Обединението обаче едва ли ще вкара депутат от Сливен.


С 2103 преференции деветият в листата на ГЕРБ Валентин Милушев се нарежда втори в София-област. Интересен казус има и сред листите на ДПС, където петият в листата Николай Аргиров измества водача Цветан Енчев. Това обикновено е трудно постижимо, тъй като към личните преференции на кандидата се прибавят и останалите безпреференциални гласове за партията. Аргиров ще стане депутат, ако движението получи мандат от района. Размествания има и в листите на "Демократична България", но обединението едва ли ще има свой представител в парламента от София-област.


В Стара Загора преференция е реализирала единствено "Демократична България", като третият в листата Теньо Арабаджиев измества втория. По всяка вероятност обаче обединението няма да вкара втори депутат от района.


Подобна е ситуацията и в Търговище, където четвъртият в листата на ГЕРБ - лекарят Явор Александров, измества втория, но въпреки това няма да успее да влезе в парламента, тъй като на партията ще се падне само един мандат.


В Хасково кандидатите на трета позиция в листите на ГЕРБ и "Български възход" - съответно Деян Димитров и Владимир Маринов, изместват съпартийците си на втора позиция.


В Ямбол третият в листата на БСП Владимир Стоев, който работи в общинската администрация в Тунджа, изпреварва втория с 805 лични гласа, но няма да е депутат, освен ако Кристиан Вигенин не реши да влезе в парламента от Пловдив.


Във Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Силистра, Смолян, Шумен и Ямбол няма реализирани преференции.


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK