Международни наблюдатели: Умората от избори е голяма, трябва да има компромис

Според наблюдателите изборите са били организирани адекватно, въпреки че някои от правилата не отговарят на международните стандарти

© Лили Тоушек

Според наблюдателите изборите са били организирани адекватно, въпреки че някои от правилата не отговарят на международните стандартиБългарските власти са успели да организират изборите адекватно и да се спазят основните свободи, които обикновено се зачитат в условията на конкуренция, но процесът е белязан от умора на избирателите. Затова е и необходим политически компромис, който да осигури стабилност и да ангажира в бъдеще повече хора в политическия процес.


Това е един от основните изводи на мисията от международни наблюдатели от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) и Организацията за сигурност и сътрудничество (ОССЕ), които дадоха брифинг в София след изборите на 2 октомври. Те отчетоха, че въпреки късното начало на подготовката и ограничения технически и административен капацитет на изборната администрация изборите са организирани адекватно, но в условията на твърдения за купуване на гласове. Изводите им ще бъдат включени в окончателен доклад, който ще бъде представен през ноември.


Отговорност на политиците да направят всичко възможно, за да си върнат доверието на избирателите


Торхилдур Суна Аеварсдотир,

част от екипа международни наблюдатели
"Участниците в изборите имаха възможност да водят кампания на фона на умората на избирателите от провеждането на три предсрочни парламентарни избори за по-малко от две години.

Кампанията беше конкурентна, като редица участници представляваха различни възгледи. Често обаче тя беше с негативен тон и бе белязана от взаимни обвинения между партиите в корупция или злоупотреби", констатират още наблюдателите.

Според тях правната рамка в България осигурява адекватна основа за провеждането на демократични избори, но съдържа разпоредби, несъответстващи на редица международни стандарти, както и неясни разпоредби и недостатъци, които се отразяват неблагоприятно върху изборния процес.
Експертите коментират, че все още предстои да бъдат разгледани няколко отдавнашни проблема, включително тези, свързани с пасивните и активните избирателни права, забраната за водене на предизборна кампания на езици, различни от българския, и ограниченията на възможността за оспорване на изборните резултати.
Наблюдатели са били в изборния ден в няколко секции в страната. Малко преди края на предизборната кампания те представиха междинен доклад, в който основен извод беше, че президентът и служебното правителство изпъкват в поляризираща хората кампания.


"Повтарящите се твърдения за купуване на гласове, натискът върху служителите в публичния сектор и зависимостта на избирателите от местните работодатели в икономически уязвимите общности породиха опасения относно възможността на избирателите да направят своя избор без страх. Правната рамка за изборите не урежда в достатъчна степен агитацията от страна на високопоставени държавни служители и подобни случаи породиха опасения относно злоупотребата с публични ресурси и осигуряването на равнопоставеност", констатират още наблюдателите.


В изявлението си ден след парламентарните избори, когато все още дори спечелилата ГЕРБ не е коментирала резултатите, експертите наблягат на това, че избирателите са изморени и е задача на политиците да намерят компромис и да осигурят стабилност за по-дългосрочен период.


"След ниската избирателна активност, на която станахме свидетели вчера, сега очевидно е отговорност на политиците да направят всичко възможно, за да си върнат доверието на избирателите", заяви Торхилдур Суна Аеварсдотир, заместник-ръководител на делегацията от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ).

Акцент в изводите на наблюдателите е фактът, че все още има хора, които не могат да дадат гласа си заради невъзможността да имат документи. Тези хора са на практика изключени и за това трябва да бъдат взети мерки.
Мисията отново обръща внимание на ниския процент жени, които участват в кампанията, както и в управлението, и призовават на това да се обърне внимание.


"Въпреки че много аспекти на изборите бяха проведени безпроблемно, ясно е, че са необходими подобрения в законодателството и процедурите, свързани с изборите", заяви Нина Суомалайнен, ръководител на мисията за наблюдение на изборите от Службата на ОССЕ.


Медийна среда, която помага за автоцензурата


Според наблюдателите медийната среда е динамична, а свободата на изразяване е гарантирана от конституцията. "Концентрацията на медийната собственост и тесните връзки между някои медии и политическите партии намаляват плурализма и понижават общественото доверие в работата на журналистите. Неотдавнашни случаи на продължителни граждански и наказателни съдебни дела срещу независими разследващи медии подчертават уязвимостта на журналистите към натиск чрез съдилищата и подтикват към автоцензура", констатират наблюдателите.


"Новинарските емисии в праймтайма се фокусираха върху служебното правителство и президента, чиито критични изказвания често бяха в ущърб на партиите, които те обвиняваха за настоящите социално-икономически проблеми", смята още експертите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK