Близо 20 млн. лв. субсидия годишно ще получават формациите в парламента, "Има такъв народ" и партията на Манолова

Близо 20 млн. лв. субсидия годишно ще получават формациите в парламента, "Има такъв народ" и партията на Манолова

© Надежда ЧипеваПартиите и коалициите, които ще участват в новото, 48-о, Народно събрание, както и двете партии, получили над 1% от действителните гласове след изборите на 2 октомври, ще получат близо 20 млн. лева годишна държавна субсидия. Това показва изчисление на "Дневник" след справка в окончателните резултати, публикувани от Централната избирателна комисия (ЦИК) при 100% обработени протоколи.


Държавна субсидия - по 8 лв. на глас - получават формациите, които са получили поне 4% от гласовете на избирателите и влизат в парламента, както и партиите, които остават извън Народното събрание, но са достигнали прага от 1% от действителните гласове. За коалициите прагът е 4%.


Формациите, които влизат в парламента - ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", БСП, "Демократична България" и "Български възход" - ще получават годишно общо 19 174 936 лв., което е с 200 хил. по-малко от сумата, която трябваше да бъде изплатена на формациите в 47-ия парламент.
"Има такъв народ", която не успя да прекрачи бариерата за влизане в Народното събрание, но все пак събра 3.83% от гласовете, също ще получава субсидия. Същото важи и за партията на Мая Манолова "Изправи се България", която събра 1.01% подкрепа. Двете формации ще получават годишно съответно 768 520 и 201 656 лева.


Формацията на Слави Трифонов настоява държавната субсидия за партиите да бъде от по 1 лв. (парламентът вече е отхвърлял такъв проектозакон - бел. авт.) на действителен глас и след предишни избори е заявявала, че връща средствата над това. Наскоро Трифонов отново заяви, че не се възползва от пълната сума и връща по-голямата част от партийната субсидия, защото така било "морално".


С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK