"Никакви претенции нямаме": Борисов поиска разговори с всички за редовно правителство

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че с контактни групи иска да води разговори с всички парламентарно представени партии

© Юлия Лазарова

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че с контактни групи иска да води разговори с всички парламентарно представени партииПартия ГЕРБ ще организира контактни групи, които да водят разговори с всички парламентарно представени партии - първо по политики, след това за имена на министри. Под договореното да се подпише всяка партия, защото "всяка партия, ако иска да има сурат, физиономия - както казваше баба - трябва да си държи на думата". Тази концепция обяви на брифинг председателят на ГЕРБ Бойко Борисов два дни след изборите, след които партията стана първа по резултат политическа сила.


Борисов е готов да не бъде премиер, поиска и останалите партийни лидери "да направят стъпка назад". Отрече партията му да настоява да оглавява конкретни министерства, но не иска Бойко Рашков да участва в следващо правителство. Борисов заяви готовност на всякакви компромиси, включително да приеме концепцията на "Демократична България" за правосъдна реформа и идеите на "Продължаваме промяната" за повече социални разходи.


И аз обичам пенсионерите. Няма да се строи, няма да се правят капиталови ремонти. Няма да надграждаме нищо


Бойко Борисов отхвърли възможността ГЕРБ да направи коалиция с ДПС, "Възраждане" и "Български възход".

Не стана обаче еднозначно ясно дали партията на Бойко Борисов няма да прави нови опити да върне широкото използване на хартиени бюлетини.
"Продължаваме промяната" и "Демократична България" обсъждат дали ще участват в разговорите, но вече ясно заявиха, че няма да участват и не биха подкрепили правителство на ГЕРБ. БСП се очаква утре (сряда, 5 октомври) да обяви решението си. Още в изборната нощ председателят на ДПС Мустафа Карадайъ обяви, че партията може да търси с всички в парламента формула за мнозинство. Стефан Янев от "Български възход" също неколкократно заяви готовност да взаимодейства с всички.


Какво (не) иска Борисов


В хода на предизборната кампания Борисов даваше противоречиви заявки в представите си за бъдещо управление. Първо каза, че изключва ДПС от формула за управление, ден по-късно се отказа да го казва директно. Първо изяви готовност да не участва по никакъв начин в изпълнителната власт и предложи кабинетът да бъде сформиран основно от експерти, после поиска всички партийни лидери да са министри.


Към днешна дата (4 октомври) Борисов поиска всички партийни лидери "се дръпнем назад" и заяви готовност той да не бъде премиер, но не и да се откаже от председателското място в партията си. Посочи отново, че най-важното за страната е

Макар че председателят на ГЕРБ заяви готовност за опит за разбирателство с всички партии в парламента, все пак се разбра, че разчита на подкрепа в крайна сметка от "Продължаваме промяната", "Демократична България" и БСП (Борисов смята, че и социалистическата партия може да бъде включена към евроатлантическите сметки и в типичния си стил каза, че зам.-председателят Кристиан Вигенин е "европейски човек). Борисов смята, че ГЕРБ има сходства с "Възраждане" по теми от здравеопазването и околната среда.
"Вариант, в който ГЕРБ заедно с ДПС или с Янев, или с "Възраждане" да управлява - при положение, че ние сме най-праволинейната евроатлантическа партия - не виждам"

Само че не виждам и друг вариант за управление. Ако те ни откажат на нас, ние ще откажем на тях след товаФормулата на Борисов


Предложението на председателя на ГЕРБ към всички парламентарно представени партии е "както беше през 90-те години, преговарящи екипи" по теми, като първа и най-важна е "антипутиновата тема". Посочи, че "като модератори" ще покани Соломон Паси (президент на Атлантическия клуб в България и министър на външните работи в правителството на Симеон Саксобургготски) и Росен Плевнелиев (президент от 2012 г. до 2017 г., издигнат от ГЕРБ).


Търсим добър вариант за народа, не да мишкуваме, не да шикалкавим


Росен Плевнелиев вече разпространи съобщение, в което казва, че ще се включи в инициативата и че преговорите ще бъдат публични.
Концепцията на Борисов е след като приключат разговорите по теми да се правят предложения за министри. Отказа да назова кого би номинирала ГЕРБ, на кои ресори държи партията. "Гласуваме едно правителство, всяка партия ще си носи отговорността с подписа, че парламентарната група ще го следва", коментира Бойко Борисов.


Подобен подход - включително с подписано споразумение, но покани на разговори само БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" - приложи "Продължаваме промяната" на изборите след ноември миналата година. Борисов обаче отхвърли да има прилики с действията на Кирил Петков и Асен Василев и посочи, че така от ГЕРБ преговаряли Менда Стоянова, Даниела Дариткова и Румяна Бъчварова за правителство с "Реформаторски блок".


За машинното гласуване и Иван Гешев


Борисов показа задоволство от изборните резултати, включително "защото беше по техните правила". В последното Народно събрание ГЕРБ, БСП и ДПС направиха няколко неуспешни опита да върнат в дневния ред на парламента връщането на масовото използване на хартиени бюлетини и от днешните отговори на Борисов не се разбра еднозначно, че партията му няма да прави нови опити.


Първо се оплака, че било объркващо и не се виждало ясно на машината, че може да се премине към следваща страница, ако избирателят не е седнал. Отбеляза, че е "малко габровец и когато сме дали пари за нещо, ако се коригира това, което казах, аз съм доволен от машините".


Попитан обаче изрично дали ГЕРБ се отказва от намерението да се връща избора между машина и бюлетина, независимо от големината на секцията, Бойко Борисов не отговори конкретно: "Аз се надявам да сме на избори чак след четири години".


Борисов не беше еднозначен и дали ще работи за смяна на главния прокурор Иван Гешев, каквото условие има "Демократична България". Посочи, че подаването на оставка е лично решение и "насила не мога да накарам никого".

"Нека "Да, България" (една от партиите в обединението "Демократична България" да си дадат програмата. В тази програма ще има предполагам реда, по който ще се наложи контрола на главния прокурор", заяви Бойко Борисов.
Попитан дали е готов да приеме представата на "Демократична България" за съдебна реформа, Борисов каза: "Ние сме направили своя, която е по-добра. Но, нека да дадат тяхната, ще наложим с нашата и ще приемем тяхната".Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK