Карта на деня: Отчетен е ръст на COVID заболеваемостта в 20 области в страната

В 20 от общо 28 области в страната е отчетен ръст на заболеваемостта от коронавирус.

© Лили Тоушек

В 20 от общо 28 области в страната е отчетен ръст на заболеваемостта от коронавирус.В 20 от общо 28 области в страната е отчетен ръст на зоболеваемостта от коронавирус, сочи седмичният анализ на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), базиран на данните от Единния информационен портал за коронавируса до неделя (2 октомври). Изчисленията са за брой положителни проби от лабораторни тестове на 100 хил. население за период от 14 дни.


Най-висока е заболеваемостта в област София-град - 213 души на 100 хил. население за две седмици. Ръст на заболеваемостта, в сравнение с данните от предходната седмица, няма само в областите Добрич, Кърджали, Кюстендил, Разград, Смолян, Стара Загора, Търговище и Враца.

Разликите в заболеваемостта като цяло не са големи, тоест ръстът не е значителен. Повече впечатление правят единствено данните за увеличаване на официално регистрираните случаи в Габрово (от 102 на 127 души на 100 хил. население), София-град (от 154 на 213 души на 100 хил. население), Ловеч (от 107 на 125 души на 100 хил. население), Перник (от 118 до 149 души на 100 хил. население).


В останалите осем области обаче заболеваемостта продължава да спада, макар и с по-слаби темпове.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK