Най-вероятно е обединението без компромиси

Анна Кръстева

© Цветелина Белутова, Капитал

Анна КръстеваРезултатът от изборите е силно фрагментиран парламент и липса на ясно очертано мнозинство, което да управлява. Как се стигна дотук и какво предстои - "Дневник" прави традиционната си анкета сред политически наблюдатели. Четете отговорите на проф. Анна Кръстева - професор по политически науки в Нов български университет. доктор хонорис кауза на Университета Лил, Франция, президент на Политическа и гражданска обсерватория (pol-obs.com).


Насред война и заплаха от ядрен удар българите фрагментираха още повече управлението. Какъв прочит правите на този избор?


- Има съществена разлика между изборите през 2021 г. и днес насред война и немислими до вчера ядрени заплахи: миналата година залогът беше вътрешно-политически, днес е геополитически. През 2021 г. залогът беше алтернатива на корупционния модел и отвоюване на прихваната държава; днес кливиджът (разделението, разломът - бел. ред.) е от коя страна на войната и агресията е България.
Тези два много различни кливиджа преструктурираха политическата сцена. ГЕРБ преди беше статуквото и имаше политическа воля за детронирането му в името на промяната. В днешния геополитически хаос на преден план излиза имиджът на ГЕРБ като партия с евроатлантическа ориентация, която не променя корупционния му профил, но го изтласква на втори план.


ГЕРБ си върна преднината - какво е обяснението: къса памет на избирателите, "стягане на редиците" на задкулисните кръгове, които просперираха по време на управлението й, феноменът, че хората масово се примиряват с големите кражби, стига те самите да оцеляват, или нещо друго?


- Ключовата причина е геополитическата ситуация, която не изпира, но избелява корупционния образ на ГЕРБ. Сред множеството други причини бих откроила две. Едната е завръщането на клиентелата на еврофондовете. Тя е създадена, но най-вече консолидирана от ГЕРБ - печелившите от усвояването и разпределянето на еврофондовете и в бизнеса, и в администрацията на всички нива. Част се беше преориентирала към новите играчи или беше "пас", но като замириса на победа на ГЕРБ, бързо се прибра под знамената на партията-майка. Друга по-малка група избиратели наивно повярваха, че като буташ едно правителство в ситуация на безброй кризи, имаш работещ план с какво да го замениш.


На какво според Вас се дължи успехът на "Възраждане"?


- "Възраждане" искаше, но не успя да стане сензацията на тези избори. Тя има значително по-слаб резултат и от собствените си бомбастични обещания, както и от доста непремерените прогнози на всякакви коментатори за водеща или изгряваща политическа сила. "Възраждане" в момента е почти без конкуренция на националистическо-протестния терен, но не достига резултатите на предишните обединени националисти. Има проруски пронационалистически и протестен електорат и затова има такава партия, но тя не произведе земетръсен ефект.


Защо "продавачът на мечти", както сполучливо го нарекохте миналата година, изгуби доверието?


- Хубавото на инженерните проекти е, че бързо приключват. Мечтите са красиви и вдъхновяващи, но как да не те изостяват гражданите, когато непрестанно ги предаваш и се бориш против промяната, а не за нея. След политическата санкция, може да се очаква морално-публична - подновен интерес към недкларираните доходи на "продавача на мечти", който би осветлил как, с кого и срещу колко е била монетаризирана мечтата.


Грешка ли беше липсата на предизборни коалиции сред анти-ГЕРБ партиите, както и отхвърлянето на възможността за следизборни?


- В тактически план цената е висока, но в стратегически запазването на индивидуалния партиен облик е по-добрият избор. Първо, анти-ГЕРБ партиите да не са в единствено, а в множествено число. Второ, добре е да има анти-ГЕРБ партии в различните пространства на политическата сцена - "Продължаваме промяната" в центъра, "Демократична България" вдясно, все още се чака истински ляв партиен субект.


Заплахата от Русия за ядрена война ще повлияе ли на поведението на партиите в предстоящите опити за съставяне на правителство - вече се начертаха доста разделителни линии? Ще се стигне ли до компромиси и какви, според Вас?


- Най-вероятно е обединението без компромиси - на тези, които искрено искат да се прегърнат. Най-откровен е Стефан Янев, който с неофитски ентусиазъм веднага обяви, че е готов на всякакви коалиции. ДПС също така недвусмислено обеща на електората си влизане в изпълнителната власт. А недостигащите депутати също ще бъдат убедени "по съвест" да се присъединят към новата управленска формула.


Президентът ще бъде ли основен играч за съставяне на правителство този път - предишният път претупа консултациите и не положи усилия да се състави кабинет в миналия парламент?


- Президентът е основният печеливш от тези избори. Вкара в Парламента новия си партиен проект. Другата му патерица - ИТН - не успя, но пък нали затова заложи на повече от един партиен играч. Успя да изхвърли "Продължаваме промяната" от изпълнителната власт. Сближи се с вечния си предишен враг до степен приближените му коментатори да наричет ГЕРБ "безалтернативен". Новоизлюпеният парламентарист Стефан Янев вече успя да изрецитира и формулата на бъдещото правителство, очевидно замислена в по-стратегически щабове: правителство на супер-малцинството.


Президентът така подреди шахматнака дъска, че да няма губещ ход - при нови избори ще ни управлява със служебно правителство, при крехък кабинет - с новия си партиен проект и с вече приятелски настроения ГЕРБ.


От миграция към мобилност. Политики и пътища
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Ако влезем в зимата без парламент и отново със служебно правителство, какво ни очаква?


- Докато всички - и граждани, и партии - ще са фокусирани върху множеството кризи, президентът ще продължи да работи по новите си проекти. С тези си инженерни проекти той тества в реално време две политически хипотези: първо, докъде общественото мнение е готово да понесе геополитическа преориентация; второ, какъв да бъде собственият му проект след края на мандата - нова партия, промяна на конституцията за президентска република....


Каква е формулата, за да излезем от спиралата на непрекъснати избори?


- Не сътресение, а обновяване - за да се отблокира, политическата сцена има нужда от нова партия. Например, просресивна партия в тотално оголеното ляво, където потенциален електорат се множи от кризи и обедняване. При тази хипотеза би могла да възникне работеща коалиция за промяна на корупционния модел с партии от център, дясно, ляво със собствен профил и дневен ред, но обединени за отвоюване на държавата.


За първи път ГЕРБ е първа партия сред електората на 60+ години. БСП, която дълго държеше това първенство, вече слиза от политическата сцена. Младите между 18-30 г. харесват "Продължаваме промяната". Това е малък демографски щрих, но той очертава профил на партии на статуквото и партии на промяната. Няма лесна формула, но има хоризонт за промяна чрез нови антикорупционни партии, разпръсването им в различни сегменти на политическата сцена и образуване на стабилна коалиция за промяна.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK