От новобранци до опитни парламентаристи: кои са новите депутати в 48-ия парламент

От новобранци до опитни парламентаристи: кои са новите депутати в 48-ия парламент

© Цветелина БелутоваСлед четвъртия парламентарен вот в рамките на година и половина новото 48-мо Народно събрание ще се сдобие с немалко нови депутати - например, 12-те избрани от дебютиралата на избори формация на бившия служебен министър-председател Стефан Янев "Български възход", както и новите 14 попълнения от "Възраждане". Въпреки това повече ще са старите лица от познатите партии, в т.ч. санкционираният за корупция по закона "Магнитски" от САЩ бизнесмен Делян Пеевски. От парламента отпадат депутати с опит в няколко парламента, като Антоанета Цонева от "Демократична България", проф. Георги Михайлов, Филип Попов и Александър Симов от "БСП за България", Хасан Адемов от ДПС и част от отцепниците от "Има такъв народ" - Кирил Симеонов, Светлин Стоянов и Деян Петков.


В новото Народно събрание ГЕРБ ще има 67 депутати (колкото "Продължаваме промяната" в 47-мото Народно събрание), сочат прогнозните изчисления на базата на резултатите от изборите. "Продължаваме промяната" ще получи 53 депутатски места, ДПС - 36 (с две повече спрямо предишния парламент), "Възраждане" - 27 (партията удвоява броя на депутатите си, преди бяха 13), "БСП за България" - 25 (с един по-малко в сравнение с 47-мото Народно събрание), "Демократична България" - 20 (с 4 повече спрямо предишния парламент), и "Български възход" - 12. Окончателно броят на мандатите и имената на избраните трябва да бъдат обявени от Централната избирателна комисия в следващите дни. По свои изчисления "Дневник" представя списък на новите 240 депутати, районите, откъдето са избрани, и дейностите, с които са се занимавали.


От Благоевград, където мандатите са общо 11, най-много депутатски места получава ГЕРБ-СДС. Нейни представители в парламента ще са бившият транспортен министър Росен Желязков, рекордьорът по преференции Стефан Апостолов, който е бивш депутат, бивш футболен съдия и син на кмета на Симитли Апостол Апостолов, инженерът Костадин Стойков и мениджърът Георги Георгиев. "Продължаваме промяната" и ДПС ще имат по двама депутати. От партията на Кирил Петков и Асен Василев в парламента влизат преподавателят по финанси в Американския университет в България Андрей Гюров и предприемачът Владимир Табутов, а от ДПС - зам.-председателят на ДПС Халил Летифов и Елхан Кълков. Ако Летифов избере да влезе от Стара Загора, на негово място ще влезе Фатима Йълдъс.
"Възраждане", "БСП за България" и "Български възход" изпращат само по един депутат в парламента. От проруската формация това ще е зам.-председателят ѝ Цончо Ганев, който ако избере да бъде депутат от Бургас, ще отстъпи мястото си на адвокат Цвета Рангелова. При социалистите водач на листата е лидерът на партията Корнелия Нинова, но тя вероятно ще предпочете да бъде депутат от София, което означава, че на нейно място ще влезе Богдан Боцев, който с 2102 лични гласа измества проф. Георги Михайлов. "Български възход" изпраща в Народното събрание адоката Надежда Самарджиева.


От Бургас, откъдето влизат 14 депутати, депутати от ГЕРБ ще бъдат бившият зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, Любен Дилов, икономистът и бивш депутат Галя Желязкова, както и общинският председател на партията Андрей Рунчев. Депутати от "Продължаваме промяната" ще бъдат лидерът на "Средна европейска класа" Константин Бачийски, учителят от АЕГ "Гео Милев" Христо Симеонов и икономистът Богомил Петков. Народни представители от ДПС ще са бившите депутати Севим Али и Ешереф Ешереф.


От "Възраждане" влизат Цончо Ганев и председаталите на местните партийни структури Борис Аладжов и Звезделина Каравелова. Ако Ганев предпочете да бъде депутат от Благоевград, в парламента ще влезе и Александър Койчев. "БСП за България", "Демократична България" и "Български възход" изпращат по един депутат - икономиста Петър Кънев, предприемача Ивайло Мирчев и бившия регионален министър в служебния кабинет Виолета Комитова. Комитова може да предпочете да стане депутат от Пловдив-област и тогава ще отстъпи мястото си на общинския съветник Стоян Грозев. Ако Мирчев избере да бъде народен представител от Разград, на негово място може да влезе предприемачът Димитър Найденов.


От Варна, където мандатите са общо 15, депутати от ГЕРБ отново са зам.-председателят на партията Даниел Митов, една от рекордьорите по преференции - Славена Точева, бившият спортен министър Красен Кралев, IT специалистът Павел Христов и общинският съветник Бранимир Балачев. От "Продължаваме промяната" ще са бившият министър на иновациите и растежа Даниел Лорер, икономистът Калоян Икономов, хирургът доц. Антон Тонев и Снежана Апостолова, която е представена като професионалист в областта на логистиката. Ако Лорер избере да влезе от друг район, депутат ще стане икономистът Благомир Коцев.


От "Възраждане" влизат лидерът Костадин Костадинов (ако избере да е депутат от друг район, мандатът ще е за общинския съветник Юлиян Губатов) и предприемачът Николай Костадинов. По един мандат ще имат ДПС, БСП, "Демократична България" и "Български възход". Те изпращат в парламента съответно бившите депутати Ердан Ебатин и Борислав Гуцанов, председателя на ДСБ Атанас Атанасов и бившия зам.-областен управител на Варна Александър Николов.


От Велико Търново, където има осем мандата, в парламента от ГЕРБ-СДС влизат отново проф. Костадин Ангелов и бившият председател на общинския съвет в Горна Оряховица Димитър Николов. От "Продължаваме промяната" - архитектът и създател на стартъп компания Йордан Терзийски и нотариусът Милен Матеев. Водачът на листата на ДПС Йордан Цонев става депутат, тъй като движението получава един мандат в района. Ако Цонев избере да влезе от Пазарджик, на негово място ще се закълне Имрен Мехмедова. Бизнес анализаторът Станислав Стоянов ще е депутатът на "Възраждане", както и водачите на листите на БСП и "Демократична България" - Явор Божанков и Людмила Илиева. "Български възход" няма да има представител от района.


От Видин влизат само четирима депутати. Това ще са отново бившият зам.-председател на Народното събрание Росица Кирова (ГЕРБ-СДС), отцепникът от "Има такъв народ" Иво Атанасов ("Продължаваме примяната"), Станислав Анастасов (ДПС) или Димитър Аврамов, ако Анастасов предпочете да влезе от Ловеч, както и юристът Любен Иванов ("Демократична България").


От Враца двама народни представители ще има със сигурност ГЕРБ-СДС и те ще са бившият регионален министър Петя Аврамова и предприемачът Мартин Харизанов. В парламента от "Продължаваме промяната" влиза предприемачът и инженер Деница Симеонова. Народни представители ще бъдат и юристът Цветан Енчев (ДПС), Атанас Зафиров (БСП) и чутелят Ивайло Попов от "Възраждане". Ако Енчев избере да е депутат от друг район, мястото е за кмета на Борован Десислава Тодорова.


От Габрово народни представители ще са бившият вицепремиер Томислав Дончев (ГЕРБ-СДС), бившият спорен министър и отцепник от "Има такъв народ" Радостин Василев ("Продължаваме промяната), областният председател на младежкото ДПС Юсеин Вейселов и предприемачът Даниел Петров от "Възраждане".


От Добрич в парламента от ГЕРБ влиза бившият социален министър Деница Сачева. Другите народни представители от района ще са медицинският експерт Йорданка Костадинова ("Продължаваме промяната"), Ертен Анисова (ДПС) и Мая Димитрова (БСП), и финансовия експерт Константина Спасова ("Възраждане"). Последният мандат е за "Демократична България" и отива при Албена Симеонова.


Преференции разместват листите на ГЕРБ и "Демократична България", Ицо Хазарта бие Борисов по лични гласове
Преференции разместват листите на ГЕРБ и "Демократична България", Ицо Хазарта бие Борисов по лични гласове

От Кърджали четирима от депутатите отново ще са от ДПС - лидерът Мустафа Карадайъ, зам.-председателят на предишните два парламента Мукаддес Налбант, досегашните депутати Байрам Байрам и Адлен Шевкед. Петият мандат този път е за "Български възход" и отива при инженерът Григор Захариев. Това означава, че бившият председател на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ отново няма да бъде депутат.


От Кюстендил в парламента от ГЕРБ влизат бившият вътрешен министър Христо Терзийски, финансистът Георги Стамов ("Продължаваме промяната"), Бойко Клечков ("БСП за България") и художникът Николай Табаков ("Демократична България").


От Ловеч влизат бившият строителен министър от ГЕРБ Николай Нанков и Иван Миховски. От "Продължаваме промяната" депутат ще е бившият председател на комисията по социална политика Искрен Арабаджиев. От ДПС депутат ще е Станислав Анастасов, а от БСП - секретарят на Изпълнителното бюро Вяра Емилова.


Депутати от 47-мото Народно събрание ще са новите народни представители от Монтана - Ирена Димова (ГЕРБ-СДС), Инна Иванова ("Продължаваме промяната"), Димитър Аврамов (ДПС) и Ирена Анастасова (БСП). Пламен Петров пък ще се закълне като депутат от "Възраждане".


От Пазарджик, където мандатите са девет, депутати от ГЕРБ-СДС отново ще са бившият вицепремиер Екатерина Захариева, юристът Стефан Мирев и общинският съветник Найден Шопов. Народни представители от "Продължаваме промяната" ще бъдат икономистът и управител на компания за хранителни добавки и козметика Ивайло Шотев и адвокатът Петър Кулински. От ДПС влизат Делян Пеевски и Йордан Цонев. Тъй като Пеевски е избран за депутат и от Благоевград, а Цонев - от Велико Търново, е възможно на тяхно място да влязат Небие Кабак и Осман Мурадов.


"Възраждане" и "БСП за България" имат по един мандат от района, които отиват при Стоян Тасласков и дългогодишния депутат Драгомир Стойнев. Ако Таслаков, който е и водач в 17 МИР Пловдив-област, където "Възраждане" също получава един мандат. Ако Таслаков избере да влезе от Пловдив-област на негово място ще се закълне Десислава Георгиева. Този път "Демократична България" не взима мандат от района, което оставя изборния експерт Антоанета Цонева извън парламента - тя не успя да влезе и от София-област, където беше водач на листата.


В Перник само три политически сили получават мандат - ГЕРБ, "Продължаваме промяната" и "Възраждане". От ГЕРБ-СДС влизат бившият финансов министър Кирил Ананиев и педагогът Христина Георгиева. Бившият вътрешен министър Бойко Рашков ще е представител от "Продължаваме промяната", а от "Възраждане" - специалистът по маркетинг Димо Дренчев.


От Плевен, където мандатите са девет, в парламента от ГЕРБ-СДС ще влязат Пламен Петров и Деница Николова. От "Продължаваме промяната" влизат бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов и предприемачът Иван Манев. От БСП депутати отново ще са проф. Румен Гечев и избраният с преференции Илиян Йончев. С по един избраник от Плевен ще са ДПС, "Възраждане" и "Демократична България", съответно Марио Рангелов, Ивелин Първанов и Стоян Михалев.


От Пловдив-град, където мандатите са общо 11, по трима депутати ще вкарат в парламента ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната". Излъчените от листата на ГЕРБ от района са лидерът Бойко Борисов, екологът Стефан Шилев и бившият министър на културата Вежди Рашидов. На мястото на Борисов, който традиционно се отказва от мястото си, ще мине Радомир Чолаков. От "Продължаваме промяната" в парламента влизат бившият председател на Народното събрание Никола Минчев, бившият шеф на агенцията по безопасност на храните проф. Христо Даскалов и инженерът и предприемач Росен Костурков. Ако Костурков влезе от Пловдив-област, място в 48-я парламент ще има за Венцислава Любенова, която е бизнес анализатор.


Останалите формации ще имат само по един представител от района - Танер Али (ДПС), юристът Ангел Георгиев ("Възраждане"), зам.-председателят на 47-мото Народно събрание Кристиан Вигенин (БСП), който може да избере друг район и тогава мястото ще е за Иван Петков, както и съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Ако Иванов предпочете да влезе от София, ще отстъпи позиция на областния управител Йордан Иванов. От "Български възход" влиза и бившият служебен премиер Стефан Янев, който също може да избира откъде да стане депутат. Вместо него може да се закълне Лилия Недева.


От Пловдив-област, където мандатите също са 11, от ГЕРБ-СДС в парламента влизат Десислава Трифонова, преференциално избраният Младен Шишков и управителят на общинската болница в Асеновград д-р Иван Червенков. Народни представители от "Продължаваме промяната" ще бъдат инженерът и предприемач Росен Костурков и адвокатът Стою Стоев. Ако Костурков влезе от града, мястото му е за културолога Гергана Данева.


От БСП влизат досегашните депутати Веска Ненчева и Манол Генов. Останалите формации ще излъчат само по един депутат: от ДПС - Рамадан Аталай, от "Възраждане" - Стоян Таслаков или Кръстьо Врачев, ако Таслаков влезе от друг район, от "Демократична България" - Йордан Иванов, който ако влезе от от друг район ще отстъпи мясото си на кмета на Перущица Ради Минчев, и Виолета Комитова, която ако предпочете да стане депутат от София, ще бъде заместена от Румен Йончев.


От Разград за депутати са избрани отново дългогодишният народен представител Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС), която вероятно пак ще влезе от Русе и ще отстъпи място на бившият областен управител Гюнай Хюсмен, зам.-председателят на ДПС Ахмед Ахмедов и бившият народен представител Ихсан Хаккъ (ДПС), както и Ивайло Мирчев от "Демократична България", който ако влезе от Бургас, ще отстъпи мястото си на инженера Огнян Обрешков.


От Русе, където мандатите са осем, депутати от ГЕРБ-СДС ще станат Десислава Атанасова и Драгомир Драганов. Ако Атанасова избере друг район, мястото е за младежкия лидер Георги Кръстев. От "Πpoдължaвaмe пpoмянaтa" депутати ще са бившият министър на транспорта Hиĸoлaй Cъбeв и aдвoĸaтът Peнa Cтeфaнoвa. Депутати от района отново ще са бившият шеф на фонд "Земеделие" Aлизaн Яxoвa (ДПС), юристът Златан Златанов ("Възраждане"), бившият министър на земеделието Иван Иванов, който ако влезе от друг район ще даде мястото на Ивалинка Цанкова и Надежда Йорданова ("Демократична България"), която по всяка вероятност ще влезе от София и така на нейно място ще влезе екоактивистът Иван Белчев.


От Силистра депутати отново ще са доскорошният народен представител Джевдет Чакъров и бившият общински съветник от Дулово Гюнер Ахмед (ДПС). Другите двама депутати ще са Ивелин Иванов от ГЕРБ-СДС и пилотът Стоян Георгиев от "Продължаваме промяната".


От Сливен, където мандатите са шест, от ГЕРБ-СДС в парламента влизат бившият земеделски министър Десислава Танева и бившият депутат Мария Белова. От "Продължаваме промяната" депутат става експертът по екология и преподавател в Пловдивския университет Татяна Султанова-Сивева, от ДПС - икономистът Хатидже Георгиева, от "Възраждане" - индустриалният инженер Климент Шопов, а от БСП - общинският съветник Деян Дечев.


Депутати от Смолян ще бъдат Хайри Садъков и Анджей Джандев (ДПС), д-р Красимир Събев (ГЕРБ-СДС) и специалистът по информационни технологии Михал Камбарев ("Продължаваме промяната").


Най-много мандати - 16, се разпределят в 23-ти многомандатен избирателен район в София. Победителят в изборите ГЕРБ ще има четирима депутати - лидерът на СДС Румен Христов, досегашните народни представители Александър Ненков, Александър Иванов и Николай Алгафари. Най-много мандати тук получава "Продължаваме промяната" - пет, което значи, че съпредседателят на партията Асен Василев, бившият образователен министър Николай Денков, лидерът на "Волт" Настимир Ананиев, Васил Пандов и икономистът Венко Сабрутев влизат в Народното събрание. Тъй като Асен Василев води и в Хасково, а Николай Денков е първи в Шумен, ако те изберат да влязат от друг избирателен район, депутати от София ще станат Васил Стефанов и Искрен Митев.


"Демократична България" остава с три мандата, които ще са за бившия министър на правосъдието Надежда Йорданова, разместилият листата с 4989 лични гласа бивш министър на електронното управление Божидар Божанов и бившият депутат и създател на платформата "Майко мила" Елисавета Белобрадова. Тъй като Йорданова и Белобрадова влизат и от други райони, депутатски места могат да получат юристът Кристина Петкова и екологът Зорница Стратиева.


С два мандата е "Възраждане". Те отиват при военния летец Николай Дренчев и предприемачът Иво Русчев. Ако Русчев избере да влезе от 25 МИР София, където партията пак има два мандата, то Маргарита Генчева ще стане депутат. По един депутат ще имат БСП - бившият министър на туризъма Христо Проданов и "Български възход" - бившият служебен министър на спорта Даниела Дашева.


Само 12 мандата има в централния район в София - 24-ти. Четири от тях ще са за "Продължаваме промяната" - за лидера Кирил Петков, който има 9145 лични гласа, бившият секретар на съвета по сигурността към Министерски съвет Петър Петров, бившия зам.-министър на финансите Андрей Цеков и отцепника от "Има такъв народ" Георги Георгиев.


Трима депутати ще има ГЕРБ-СДС - досегашните депутати Тома Биков и Евгения Алексиева и юристът Рая Назарян. "Демократична България" остава с две депутатски места - за съпредседателя на обединението Христо Иванов и за пренаредилия листата с 3028 лични гласа Мартин Димитров. Ако Иванов влезе от Пловдив, шанс за парламента ще има основателката на фондация "За доброто" Кремена Кунева.


По един депутат ще имат БСП - досегашният Георги Свиленски, "Възраждане" - юристът Петър Петров и "Български възход" - Стефан Янев. Ако Петров и Янев изберат да влязат от Пловдив, то полицаят Александър Арангелов и Никола Илиев ще станат депутати.


От района на т.нар. лидерска битка - 25-и в София, влизат 14 депутати. Победителят в изборите ГЕРБ и "Продължаваме промяната" взима по четири мандата. В ГЕРБ те отиват при лидера на партията Бойко Борисов и досегашните депутати Христо Гаджев, Анна Александрова и Лъчезар Иванов. Тъй като по всяка вероятност Борисов ще се откаже от депутатското място, вместо него ще се закълне бившият зам.-министър на образованието Петър Николов.


От "Продължаваме промяната" влизат рапърът Христо Петров, известен като Ицо Хазарта, бившият вицепремиер Калина Константинова, Венеция Нецова-Ангова и Цветелина Симеонова-Заркин, която е главен асистент в Лесотехническия университет. С двама депутати остава "Демократична България" - съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев и пулмологът д-р Александър Симидчиев, който с 1775 лични гласа размести листата.


Два мандата ще има и "Възраждане" - те отиват при Костадин Костадинов и Иво Русчев. Ако Костадинов избере да влезе от Варна, а Русчев от 23 МИР София - то Димо Дренчев и Маргарита Махаева ще се закълнат като народни представители. Тъй като Димо Дренчев е водач на листата на "Възраждане" в Перник, е по-вероятно да влезе оттам, а петият в списъка - Славчо Крумов2, да се закълне на негово място. По един депутат ще имат БСП - лидерът Корнелия Нинова, и "Български възход" - Георги Самандов. Ако Нинова влезе от Благоевград, мястото ѝ ще заеме председателят на "Екогласност" Емил Георгиев.От София-област, където мандатите са осем, три от тях ще отидат при ГЕРБ-СДС. Като депутати ще се закълнат бившият министър на вътрешните работи Младен Маринов, спечелилият 2103 преференции Валентин Милушев и юриста Радомир Чолаков. От "Продължаваме промяната" депутат ще е само екологът Александър Дунчев, който е бивш изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите. От БСП депутат отново ще е Иван Ченчев, от ДПС - Николай Аргиров, който измести от първото място досегашния депутат Цветан Енчев, от "Възраждане" - строителният предприемач Александър Арангелов и от "Български възход" - бившият член на "Атака" Гален Монев.


От Стара Загора, където мандатите са 11, ГЕРБ-СДС печели три мандата. Те ще бъдат разпределени на бившият образователен министър Красимир Вълчев, бившите депутати Маноил Манев и Илиана Жекова. От "Продължаваме промяната" в парламента влизат енергетикът Радослав Рибарски и Радослав Василев, който развива фирма с дейност - външна и печатна реклама. За депутати от ДПС са избрани партийният зам.-председател Халил Летифов (или Тунджай Йoзтюрк, ако Летифов стане депутат от друг район) и Дженал Топалова.


Останалите депутати ще са с опит - от БСП в парламента пак влиза бившият социален министър Георги Гьоков, от "Демократична България" - юристът и преподавател в Софийския университет Атанас Славов, от "Възраждане" ще е местният лидер Искра Михайлова, а от "Български възход" - Николай Благоев.


От Търговище депутати ще са досегашните народни представители от ДПС Джейхан Ибрямов и Имрен Мехмедова, бившият енергиен министър Теменужка Петкова (ГЕРБ-СДС) и социалният предприемач от "Демократична България" Илина Мутафчиева.


От Хасково, където мандатите са осем, депутати от ГЕРБ ще са бившите депутати Делян Добрев и Георги Станков. От "Продължаваме промяната" места в парламента получават бившият финансов министър Асен Василев и Веселин Недев. Ако Василев влезе от София, депутат ще е бившият министър на културата Атанас Атанасов. От ДПС депутат ще е младежкият лидер и досегашен депутат Сезгин Мехмед, инженерът Георги Георгиев от "Възраждане", който ако влезе от Кърджали, депутат ще стане Венета Стоянова, Смилияна Нитова от БСП и Тихомир Георгиев от "Български възход".


От Шумен депутати от ДПС пак ще са лидерът Мустафа Карадайъ и бившият депутат Хамид Хамид, а ако Карадайъ влезе от друг район - мястото е за зам.-кмета на община Венец Кадир Насуфов. Останалите народни представители ще са бившият просветен министър Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС и инж. Илтер Бейзатов, който е член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ и син на изключения от ДПС заради контакти с ГЕРБ Бейзат Яхя - доскорошен председател на управителния съвет на Североизточното държавно предприятие, под ръководството на което е и ловното стопанство. Ако Вълчев влезе от Стара Загора депутат ще стане юристът Ралица Ангелова. От БСП влиза бившият министър на земеделието Иван Иванов, който ако предпочете да влезе от Русе, ще отсътпи мястото си на юриста Иван Ганчев.


От Ямбол депутати ще са бившият областен управител Димитър Иванов от ГЕРБ-СДС, зам.-председателят на БСП Кристиан Вигенин, юристът Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" и Никола Димитров от "Възраждане", който е представен като собственик на фирма в сферата на комуникациите. Ако Вигенин реши да влезе от друг район, мястото е за преференциално избрания Владимир Стоев, който работи в общинската администрация в Тунджа.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK